Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
Π
αρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

 

ΘΕΜΗΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΔΗΣ
“ΑΓΑΠΗΣΕ ΜΕ” (COLUMBIA 71109)

 

Ο πρώτος δίσκος του Αδαμαντίδη και ο μοναδικός χρυσός του, αφού ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 50.000 αντίτυπα! Κυκλοφόρησε την άνοιξη του 1980 και προκάλεσε αίσθηση, βγάζοντας αρκετές επιτυχίες που κάποιες αντέχουν μέχρι και σήμερα ασχέτως αν ο τραγουδιστής βαδίζει πλέον σε καθαρά λαϊκά μονοπάτια και δεν τις συμπεριλαμβάνει στο ρεπερτόριό του.

Ο Θέμης είχε ξεχωρίσει μέσα από τη γνωστή κι εξαιρετική τηλεοπτική εκπομπή «Να η ευκαιρία» (προάγγελο των σημερινών talent show) τραγουδώντας το «Θα με θυμηθείς» κι αμέσως μπήκε στη δισκογραφία. Στο παρελθόν είχε μαθητεύσει φωνητικά δίπλα σε σημαντικότατους εκπροσώπους του ρεμπέτικου και αυτό ήταν το είδος με το οποίο ξεκίνησε να τραγουδά.

record_2014_06_06_adamantidis

Ωστόσο, η πρώτη του δουλειά στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε επιτυχίες του εξωτερικού -συνήθης πρακτική της εποχής- μεταγλωττισμένες από τον Δημήτρη Ιατρόπουλο που υπογράφει όλους τους στίχους. Παρόλα αυτά, οι ερμηνείες του είναι πολύ καλές με μια ιδιόμορφη φωνή που κινείται κατά βάση στις ψηλές νότες με ιδιαίτερη επιτυχία.

Ήμουν πολύ μικρός την εποχή που βγήκε ο δίσκος (τριών ετών), όμως θυμάμαι καλά ότι άκουγα συνεχώς το «Κρήτη, Κέρκυρα και Νιο» και το ομότιτλο από το ραδιόφωνο. Ομολογώ ότι μέχρι και σήμερα, κάθε φορά που βάζω τον δίσκο στο πικάπ, γυρίζω πίσω σ’ εκείνη την ηλικία κι έρχεται στη μνήμη μου το καφέ τρανζίστορ με το μπεζ μεγάφωνο που είχαμε στο σπίτι και καθόμουν επί ώρες ολόκληρες για ν’ ακούω τα εξαιρετικά τραγούδια εκείνης της περιόδου.

Ειδικά το «Αγάπησέ με» (ελληνική διασκευή του ιταλικού “Mama Leone” που είχε γίνει μεγάλη επιτυχία στη γείτονα χώρα το 1977 από τον Bino) παραμένει ακόμη και τώρα ένα από τα πιο αγαπημένα μου. Επίσης, μου αρέσει πολύ η ερμηνεία του Αδαμαντίδη στο «Δε μπορώ να ζω χωρίς εσένα» που δεν είναι άλλο από το πασίγνωστο “I can’t live”. Εκτός των παραπάνω, ακούστηκαν και τα «Ατέλειωτη αγάπη», «Η μουσική» και «Ποτέ-ποτέ».

Σχεδόν όλα τα τραγούδια είναι υψηλών απαιτήσεων ερμηνευτικά, καθώς είναι γραμμένα σε ψηλές νότες και χρειάζονται τουλάχιστον ικανοποιητικές φωνητικές ικανότητες για να τραγουδηθούν. Ο Αδαμαντίδης εκείνη την εποχή τις διέθετε, γι’ αυτό και οι ερμηνείες του είναι κάτι παραπάνω από καλές.

Την παραγωγή του δίσκου έκανε ο Γιώργος Πετσίλας, ενώ την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση ορχήστρας επιμελήθηκε ο Χάρης Ανδρεάδης.

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Αγάπησέ με (R. Vaplus-B. Arico)
02. Δε μπορώ να ζω χωρίς εσένα (Ham-Evans)
03. Κρήτη, Κέρκυρα και Νιο (Μ. Jourdan-S. Levy)
04. Η μουσική (M. Monroe)
05. Τραγουδώ κι ας πονάω (E. Macias-P. Lemaitre-J. Demarny)
06. Κάποτε (J. Lenon-P. Mac Cartney)
07. Ποτέ-ποτέ (P. Favini)
08. Ατέλειωτη αγάπη (Ι. Πηλιούρη)
09. Έλα (Α. Καραντάνη)
10. Συγχώρα με (R. Girado-M. Gallardo)
11. Ερωτευμένος με τη ζωή (B. Mason-H. Gietz)
12. Αύριο (Α. Κουλούρη-B. Dussine)

 

ΑΛΕΚΑ ΚΑΝΕΛΛΙΔΟΥ
“ΑΝ ΞΑΝΑΓΕΝΝΙΟΜΟΥΝΑ” (COLUMBIA 71210)

 

Από τους καλύτερους δίσκους στην καριέρα της Αλέκας Κανελλίδου, μιας φωνής με σπάνια ομορφιά και ιδιαίτερο ηχόχρωμα που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια επέλεξε ν’ απομακρυνθεί από τα μουσικά δρώμενα κι εμφανίζεται σπανίως. Ίσως να μην είχε άδικο, αφού τα σημερινά χάλια που έχει το ελληνικό τραγούδι σε καμία περίπτωση δεν της ταιριάζουν…

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1981, σε μια εποχή που η ερμηνεύτρια είχε πλέον καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή. Θυμάμαι ότι τα τραγούδια της ακούγονταν πολύ στα ραδιόφωνα και προσωπικά μου έχει μείνει το «Δεν είναι έτσι η αγάπη» από το δίσκο «Εμπιστευτικά», το οποίο παιζόταν επί καθημερινής βάσης!

record_2014_06_06_kanellidou

Το «Αν ξαναγεννιόμουνα» περιλαμβάνει κομμάτια «κομμένα και ραμμένα» στα μέτρα της Κανελλίδου. Μιλούν για τον έρωτα, τις σχέσεις και τη μοναξιά, στοιχεία που υπάρχουν σε κάθε δίσκο της τραγουδίστριας. Ξεχώρισαν κι ακούστηκαν πολύ το ομότιτλο, η ελληνική εκδοχή του “Killing me softly” που έγινε «Πόσο γλυκά με σκοτώνεις», το επίσης μεταγλωττισμένο –από τη Eurovision- «Που πάμε που» και η «Κίτρινη ομπρέλα». Άλλες καλές στιγμές είναι τα «Αιχμάλωτοι» (διασκευάστηκε και ξαναηχογραφήθηκε το 2002 στη δισκογραφική δουλειά της τραγουδίστριας με τίτλο «Άργησες») και «Για φαντάσου».

Την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση της ορχήστρας επιμελήθηκε ο Χάρης Ανδρεάδης, ενώ η ηχογράφηση του δίσκου διήρκεσε εννέα μήνες όπως αναγράφεται στο οπισθόφυλλο: Από τις 28 Ιανουαρίου μέχρι 25 Οκτωβρίου 1981. Χρησιμοποιήθηκαν δύο στούντιο, το ERA με ηχολήπτη τον Γιάννη Κιουρκτσόγλου και της Columbia με ηχολήπτες τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο και τον Στέλιο Γιαννακόπουλο. Βοηθοί ήταν οι Γιώργος Τζάννες, Πάνος Σιακαβέλας και Κώστας Ράινινγκ.

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Αν ξαναγεννιόμουνα (Α. Βασιλάκη)
02. Αιχμάλωτοι (Ν. Ζαχά)
03. Πόσο γλυκά με σκοτώνεις (Fox-Gamble-Δ. Ιατρόπουλου)
04. Αδυναμία (Ν. Ζαχά)
05. Αν πεις όχι (Ν. Ζαχά)
06. Που πάμε που (R. Siegel-B. Meinunger-Ν. Ζαχά)
07. Για φαντάσου (Ν. Ζαχά)
08. Τι να μου δώσεις (Ε. Μπενάκη)
09. Τύψεις (Α. Βασιλάκη)
10. Κάτι δεν πάει καλά (Α. Βασιλάκη)
11. Μη ρωτάς γιατί (Ε. Μπενάκη)
12. Κίτρινη ομπρέλα (Α. Βασιλάκη)

———————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here