Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ
«ΝΑ ΓΙΑΤΙ Σ’ ΑΓΑΠΗΣΑ» (MINOS MSM 324)

 

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 και μετά, ο Γιάννης Πάριος ήταν πλέον το πρώτο όνομα στη δισκογραφία. Τα άλμπουμ του γίνονταν πλατινένια σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και τα τραγούδια του βρίσκονταν στα χείλη όλων των Ελλήνων. Βεβαίως, πέραν της μοναδικής φωνής του είχε την τύχη να υποστηρίζεται και από την εταιρεία του, η οποία βλέποντας την εμπορικότητά του φρόντιζε κάθε χρόνο να τον «εφοδιάζει» με κομμάτια που ήταν εγγυημένο ότι θα κάνουν επιτυχία.

Πάντως τα περισσότερα από αυτά ήταν διασκευασμένα, καθώς για περίπου πέντε χρόνια υπήρχε η «μόδα» των μεταγλωττίσεων στα ελληνικά ξένων τραγουδιών και ο Πάριος ουσιαστικά ήταν εκείνος που πρωτοστάτησε στην εν λόγω «κίνηση». Φυσικά, η εταιρεία του δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Εν πάση περιπτώσει, το γεγονός είναι ότι ο σπουδαίος ερμηνευτής έφτασε στην κορυφή λέγοντας τέτοιου είδους κομμάτια, για τα οποία ακόμη και σήμερα πολλοί τον κατηγορούν. Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε να είχε ερμηνεύσει πιο σπουδαία πράγματα, αλλά και κάποια από τα «μεταγλωττισμένα» του κατάφερε να τα κάνει «δικά του» σε τέτοιο βαθμό, που να τα θεωρούμε ελληνικά…

Στο ανάλογο πνεύμα λοιπόν, τον Απρίλιο του 1978 κυκλοφορεί το άλμπουμ «Να γιατί σ’ αγάπησα» σε στίχους του Πυθαγόρα (πλην δύο περιπτώσεων) που περιέχει τις περισσότερες διασκευές (πέντε) από κάθε άλλο του Πάριου.

Ωστόσο, η μοναδική που ακούστηκε πολύ κι έμεινε διαχρονική δεν είναι άλλη από την ομότιτλη. Το «Να λοιπόν γιατί σ’ αγάπησα» έγινε μεγάλη επιτυχία, πρωταγωνιστεί ακόμη και σήμερα και τα τελευταία χρόνια γνωρίζει διαρκείς επανεκτελέσεις (κι ενίοτε σκέτες …εκτελέσεις!) από διάφορους.

Η άλλη σημαντική στιγμή του δίσκου είναι το «Φταίμε κι οι δυο», ένα εξαιρετικό κομμάτι του Γιάννη Σπανού που κι αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται στην επικαιρότητα και να τραγουδιέται πολύ. Εξάλλου, πολύ γνωστά είναι και τα «Δεν ξεχνιέσαι-δεν ξεχνιέσαι» του Γιώργου Κατσαρού, το «Μη λες τίποτα τώρα» των αξέχαστων Σπύρου Παπαβασιλείου και Μάνου Κουφιανάκη, καθώς και το «καρναβαλίστικο» μεταγλωττισμένο «Ακόμα σε θυμάμαι».

Πάντως πέραν αυτών, οι προσωπικές μου αγαπημένες στιγμές του άλμπουμ είναι τα ξενόφερτα «Να ‘ρθεις» και «Τώρα τι θες», καθώς και τα «Και σου μιλώ» και «Να ‘σαι καλά» …

Όπως ήταν φυσικό, οι πωλήσεις του δίσκου ξεπέρασαν τις 150.000 αντίτυπα, συνήθης αριθμός εκείνη την εποχή για τις δουλειές του Πάριου!

Παραγωγός ήταν ο Αχιλλέας Θεοφίλου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο. Τα περισσότερα τραγούδια ενορχήστρωσε ο αείμνηστος Κώστας Κλάββας και τα υπόλοιπα οι Γιώργος Κατσαρός, Νίκος Λαβράνος και Νίκος Ιγνατιάδης. Στο εσώφυλλο του άλμπουμ, υπάρχει ένα εντυπωσιακό ολόσωμο φωτογραφικό πορτραίτο του ερμηνευτή…

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Να λοιπόν γιατί σ’ αγάπησα (J.P. Lang-B. Bergman-F, Bernheim)
02) Δεν ξεχνιέσαι-δεν ξεχνιέσαι (Γ. Κατσαρού)
03) Να ‘ρθεις (P. Carli)
04) Τώρα τι θες (Fr. Francois-R. Marino Atria)
05) Ακόμα σε θυμάμαι (T. Vale-Edilda)
06) Να η αγάπη να (Γ. Σπανού)
07) Μη λες τίποτα τώρα (Σπ. Παπαβασιλείου-Μ. Κουφιανάκη)
08) Και σου μιλώ (Σπ. Παπαβασιλείου-Μ. Μπιζάνη)
09) Να ‘σαι καλά (Στ. Ζαφειρίου)
10) Και σε ρωτώ (Fr. Francois-R. Marino Atria)
11) Φταίμε κι οι δυο (Γ. Σπανού)
12) Πότε από δω, πότε από κει (Ν. Λαβράνου)
13) Κι όλο βρέχει, βρέχει (Γ. Κατσαρού)

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ – ΣΩΤΙΑ ΤΣΩΤΟΥ
«ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ» (PHILIPS 6483325)

 

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τη δεύτερη συνάντησή της με τον Κώστα Χατζή στο «Ταμ-ταμ», η Μαρινέλλα επιστρέφει στα γνώριμα «εμπορικά» λημέρια της μ’ ένα νέο δίσκο σε μουσική του Αντώνη Στεφανίδη και στίχους -στα περισσότερα τραγούδια- της Σώτιας Τσώτου. Κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 1981 με τίτλο το όνομά της, αλλά στα κατοπινά χρόνια για να ξεχωρίζει από τον ομότιτλο του 1971 δόθηκε ο τίτλος μιας εκ των μεγαλύτερων επιτυχιών του, το «Για σένανε μπορώ».

Ίσως είναι το άλμπουμ που περιλαμβάνει τα πιο πολυακουσμένα κομμάτια στη δισκογραφική πορεία της σπουδαίας ερμηνεύτριας. Σχεδόν όλα ακούστηκαν στα ραδιόφωνα της εποχής, ενώ και οι πωλήσεις δεν ήταν ευκαταφρόνητες καθώς ξεπέρασαν τις 50.000 αντίτυπα…

Εκτός του «Για σένανε μπορώ», θυμάμαι ότι για αρκετό καιρό οι σταθμοί έπαιζαν κατά κόρον τα «Καρδούλα μου δε σε μαλώνω», «Εγώ θα πάρω καπετάνιο» και «Μην αργείς». Ωστόσο, «περπάτησαν» αρκετά έως πολύ και τα «Ίσως να πονέσω», «Καληνύχτα», «Τα μεσάνυχτα» (με την υποβλητική μουσική-θρίλερ…), «Αγέρας ήσουν», «Μήπως είναι έρωτας» και «Ξεγελώ τον καθένα», το οποίο ηχογράφησε την ίδια χρονιά και η Μπέσσυ Αργυράκη στο δίσκο της «Δική σου για πάντα» …

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα καθαρά «εμπορικό» άλμπουμ, το οποίο όμως σε κάποιες στιγμές του δίνει τη δυνατότητα στη Μαρινέλλα να ξεδιπλώσει όλο το ερμηνευτικό της ταλέντο και ν’ αποδείξει ότι μπορεί ένα μετριότατο έως κακό τραγούδι με τη φωνή της να γίνει σπουδαίο!

Παραγωγός ήταν ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο και βοηθό τον Δημήτρη Κατσούλα. Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας ήταν του Κώστα Κλάββα και η δεύτερη φωνή στο «Εγώ θα πάρω καπετάνιο» είναι του Χριστόφορου (Ζησούλη).

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Αργεί να ξημερώσει
02) Καρδούλα μου δε σε μαλώνω
03) Τα μεσάνυχτα
04) Ξεγελώ τον καθένα (στίχοι Σ. Μανέττα)
05) Εγώ θα πάρω καπετάνιο
06) Μην αργείς (στίχοι Δ. Ιατρόπουλου)
07) Ίσως να πονέσω (στίχοι Δ. Ιατρόπουλου)
08) Μήπως είναι έρωτας (Σπ. Παπαβασιλείου-Τ. Οικονόμου)
09) Καληνύχτα (Γ. Κριμιζάκη-Π. Φαλάρα)
10) Για σένανε μπορώ
11) Αγέρας ήσουν (στίχοι Μ. Κουφιανάκη)
12) Μεσημέρι και βράδυ
13) Βρέχει

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here