12/1/2011
www.musiccorner.gr
Γράφει η Χρύσα Κοσμίδου

1. Μάνος Ξυδούς – Δεν ένιωσα από σένα Αγάπη
Ο Μάνος Ξυδούς ένιωσε από όλους τους λάτρεις της καλής ελληνικής μουσικής αγάπη. Ο θάνατός του ήταν εκείνος που σήμανε την οριστική διάλυση των Πυξ-Λαξ. Στον τελευταίο του προσωπικό δίσκο, οποίος έμεινε στη μέση λόγω του αιφνίδιου θανάτου του, οι παλιοί του φίλοι και συνάδελφοι θέλησαν να τον ολοκληρώσουν και του έδωσαν τον τίτλο «Όταν θα φύγω ένα βράδυ από εδώ»… Το «Δεν ένιωσα από σένα αγάπη» το οποίο ερμηνεύει μαζί με τον Μιλτιάδη Πασχαλίδη, φανερώνει πως χάσαμε έναν εκπληκτικό τραγουδοποιό και ερμηνευτή.

2. Αντώνης Βαρδής – Στην άκρη του Ονείρου
Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, όσα χρόνια και να περάσουν δεν σταματάς να το κάνεις και μάλιστα το αποδίδεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έτσι και ο Αντώνης Βαρδής μας τραγούδα τη μπαλάντα «Στην άκρη του Ονείρου» από τον ομώνυμο δίσκο. Τη μουσική έχει γράψει ο Αντώνης Βαρδής, ενώ οι στίχοι είναι του μόνιμου συνεργάτη του, του Βασίλη Γιαννόπουλου.

3. Αντώνης Ρέμος – Είναι στιγμές
Μόνο ωραίες στιγμές μας χαρίζει ο Αντώνης Ρέμος. Όποιος έχει ακούσει το τραγούδι «Είναι στιγμές» θα καταλάβει. Η Βάγια Καλαϊτζή έγραψε τους στίχους, ο Δημήτρης Κοντόπουλος τη μουσική, το ερμήνευσε ο Αντώνης Ρέμος και έτσι έχουμε αυτό το εξαίσιο αποτέλεσμα. Ένα πολύ δυνατό τραγούδι, που σίγουρα μας άγγιξε όλους.

4. Αλκή – Ακόμα δε σε ξέρω
Ένα καινούργιο συγκρότημα ονόματι «Αλκή». Στον πρώτο τους δίσκο είχαν την τύχη να συνεργαστούν με το Φίλιππο Πλιάτσικα και μάλιστα να ερμηνεύσουν μαζί τη μπαλάντα «Ακόμα δε σε ξέρω» (στίχοι Δήμητρα Καραγιάννη, μουσική Δημήτρης Γαύρος). Η αλήθεια είναι ότι δεν τους ξέραμε, αλλά με αυτό το τραγούδι τους μάθαμε μια και καλή!

5. Ελεονώρα Ζουγανέλη-Αττική Οδός
Κλαίει και οδηγεί στην Αττική Οδό η Ελεονώρα Ζουγάνελη. Δεν θα έπρεπε όμως, καθώς δύο χρόνια εντατικής δουλειάς απέδωσαν καρπούς. Ο καινούργιος της δίσκος «Έξοδος 2» που κυκλοφόρησε  το περασμένο Ιούνιο περιλαμβάνει την μπαλάντα «Αττική Οδός», μια από τις καλύτερες μπαλάντες του 2010.  Οι στίχοι είναι της Sunny Μπαλτζή και η μουσική του Λάκη Παπαδόπουλου.

6. Βαλάντης- Τι φταίει
Μετά από τρία χρόνια απουσίας ο Βαλάντης επέστρεψε με το cd «Μόνος μου την πάλεψα». Δεν την πάλεψε και τόσο μόνος του εδώ που τα λέμε καθώς το cd υπογράφουν ο Σταμάτης Γονίδης, ο Τάκης Μπουγάς, η Βίκυ Γεροθόδωρου, ο Νίκος Γρίτσης, ο Μάριος Ψιμόπουλος, ο Νίκος Παπαδόπουλος και ο  Πάνος Φαλάρας. Το τραγούδι «Τι φταίει»  είναι μια από τις καλύτερες μπαλάντες που κυκλοφόρησαν τη χρονιά που μας πέρασε. Ευχάριστη έκπληξη του τραγουδιού η συμμετοχή της Χριστίνας Ράλλη.

7. Γιάννης Κότσιρας- Τι τραγούδι να σου πω
Πολλά τραγούδια μας είπε  ο Γιάννης Κότσιρας μέσα από το καινούργιο του διπλό cd το οποίο περιέχει live δικές του επιτυχίες, αλλά και άλλων συναδέλφων του. Η μπαλάντα «Τι τραγούδι να σου πω» μπορεί να αποτελεί επιτυχία παλαιότερων χρονών η οποία πρωτοτραγουδήθηκε από το συγκρότημα Ενδελέχεια, ωστόσο είναι τόσο όμορφη που δεν γινόταν να μην συμπεριληφθεί στις 20 καλύτερες μπαλάντες του 2010. Οι στίχοι είναι του Παναγιώτη Κατσιμάνη, ενώ η μουσική του Δημήτρη Μητσοτάκη.

8. Βασίλης Παπακωνσταντίνου-Πεταλούδα
Ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός ροκάς είναι αλλιώς και επειδή «Το Παιχνίδι ακόμη παίζεται» ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου επέστρεψε! Το νέο άλμπουμ του Βασίλη έχει την υπογραφή του ίδιου και του Οδυσσέα Ιωάννου. Όπως είναι λογικό η μπαλάντα του «Πεταλούδα» ξεχώρισε, όχι μόνο επειδή την τραγουδάει ένας θρύλος της ροκ σκηνής, αλλά και για τον πολύ δυνατό στίχο της.

9. Χρήστος Δαντης-Σκοτώνω
Σκοτώνει η μπαλάντα του Χρήστου Δάντη «Σκοτώνω» η οποία εμπεριέχεται στο ομώνυμο album. Ένα δυναμικό τραγούδι, του οποίου τους στίχους έγραψε ο Νίκος Σαρρής, ενώ τη μουσική ο Δάντης. Προσωπικά προτιμώ τον Δάντη σε τέτοιου είδους τραγούδια, παρά σε τσιφτετέλια.

10. Άλκηστις Πρωτοψάλτη- Δυνατά Σιωπηλά
Δυνατά Σιωπηλά, Φανερά Μυστικά. Και όσο περίεργα και αν ακούγονται όλα αυτά, συνδυάζονται άψογα! Μέσα από τον τελευταίο προσωπικό της δίσκο «Φανερά Μυστικά», η Άλκηστις Πρωτοψάλτη μας τραγουδάει τη μπαλάντα «Δυνατά Σιωπήλα» και καταφέρνει να μας ανατριχιάσει για άλλη μια φορά με τη δύναμη της φωνής της. Η μουσική είναι του Βασίλη Γαβριηλίδη, ενώ οι στίχοι του Νίκου Μωραΐτη.

11. Άννα Βίσση- Δεν θα υπάρξει άλλο
Κι όμως θα υπάρξει! Και όχι μόνο ένα, αλλά πολλά ακόμα τραγούδια από την Άννα Βίσση! «Δεν θα υπάρξει άλλο», μια διαφορετική μπαλάντα από αυτές που έχουμε συνηθίσει από την Άννα, καθώς στο κουπλέ του κομματιού η ίδια η τραγουδίστρια ραπάρει. Το τραγούδι γράφτηκε από τον πρώην άντρα της Νίκο Καρβέλα. Οι δύο τους είχαν πολύ καιρό να συνεργαστούν και όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής ήταν λάθος επιλογή η παύση της συνεργασίας τους.

12. Όναρ – Σ’ αγαπάω ακόμα
Ένα από τα πιο αγαπητά γκρουπ της εναλλακτικής μουσικής σκηνής, που εδώ και έντεκα χρόνια μας χαρίζουν μόνο επιτυχίες. Το πρώτο τραγούδι του τελευταίου album των Όναρ «Όσα αντίο μας μένουν» είναι η μπαλάντα «Σ’ αγαπάω ακόμα». Ένα από τα καλύτερα τραγούδια της χρονιάς…

13. Πάνος Μουζουράκης- Τώρα αυτό πώς να στο πω;
Ηθοποιός, συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής, όλα αυτά και όχι μόνο είναι ο Πάνος Μουζουράκης. Μέσα από το καινούργιο του album «Μάντεψε ποιος» θέτει άλλη μια ερώτηση «Τώρα αυτό πώς να στο πω;». Η ερωτική φωνή του Πάνου, δεν θα μπορούσε να μας δώσει τίποτα λιγότερο από ένα άκρως ερωτικό τραγούδι.

14. Τάμτα – Ό,τι είχα ονειρευτεί
Όταν ήρθε η Τάμτα από τη Γεωργία δεν είχε ονειρευτεί τέτοια επιτυχία! Η μπαλάντα της «Ό,τι είχα ονειρευτεί» η οποία συνοδεύεται από πιάνο, σε στίχους και μουσική του Γρηγορή Φλώριου, είναι ίσως ό,τι καλύτερο έχω δει από την τραγουδίστρια, καθώς μέσα από αυτό το τραγούδι αναδεικνύεται η πολύ καλή φωνή της.

15. Έλενα Παπαρίζου- Του έρωτα το αίμα
Αν δεν έβγαζε η Έλενα Παπαρίζου μια από τις καλύτερες μπαλάντες της χρονιάς, τότε ποιος θα έβγαζε; Τα λόγια είναι περιττά τόσο για την ίδια, όσα και για την μπαλάντα της «Του έρωτα το αίμα», απλώς απολαύστε την σε μια live εκτέλεσή της (μιας και η Sony έχει απαγορεύσει τα original τραγούδια της στις σελίδες τύπου Youtube).

16. Μιχάλης Χατζηγιάννης- Αν μ’ αγαπάς
Με έχει μπερδέψει αυτός ο άνθρωπος. Είναι ποπ, είναι ροκ, είναι ερωτικός τραγουδιστής; Μάλλον είναι λίγο απ’ όλα. Και βλάχικα τραγούδια να τραγουδήσει επί σκηνής οι θαυμαστές του θα πάθουν παραλήρημα! Η μπαλάντα του Μιχάλη Χατζηγιάνη «Αν μ’ αγαπάς» δικαίως είναι από τα πιο ερωτικά τραγούδια του 2010. Οι στίχοι είναι του Νίκου Μωραΐτη και η μουσική του Μιχάλη Χατζηγιάννη.

17. Onirama-Αυτός
Αυτός, αυτοί και τα τραγούδια τους. Τόσα χρόνια οι Onirama έχουν βρει τη χρυσή τομή και μας χαρίζουν πάντα υπέροχα τραγούδια. Έτσι και το 2010 μέσα από το τέταρτο κατά σειρά almbum τους “Στη Χώρα των Τρελών”, ξεχώρισε η μπαλάντα τους με τίτλο «Αυτός». Οι στίχοι και η μουσική είναι γραμμένα από τους ίδιους.

18. Σάκης Ρουβάς- Εμένα θες
Εσένα θέλουμε Σάκη! Αλλά και την μπαλάντα σου «Εμένα Θες», σε μουσική και στίχους του Δημήτρη Φάκου. Το τραγούδι ξεχωρίζει για έναν ακόμα λόγο.  Για την υψηλή αισθητική του videoclip καθώς και για την τεχνοτροπία με την οποία είναι γυρισμένο.

19. Πέγκυ Ζήνα-Ρώτησα
Ρώτησε και έμαθε η Πέγκυ Ζήνα ποιος είναι ο σωστός συνδυασμός για να κάνει μια από τις πιο επιτυχημένες μπαλάντες του 2010. Η μουσική του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου, οι στίχοι της  Ελεάνας Βραχάλη (οι δυο τους υπογράφουν ολόκληρο το δίσκο) και η δυνατή φωνή της Πέγκυς  είναι ο σωστός συνδυασμός για τη δημιουργία της εξαιρετικής μπαλάντας «Ρώτησα».

20. Στέλιος Ρόκκος- Κάτι μου λέει
Τον Μάιο που μας πέρασε, ο Στέλιος Ρόκκος έκανε ένα μεγάλο δώρο στους θαυμαστές του, μέσω facebook. Χάρισε σε ψηφιακή μορφή δύο καινούργια του τραγούδια, το ένα εκ των οποίων είναι η μπαλάντα «Κάτι μου λέει». Οι στίχοι του τραγουδιού γράφτηκαν από τον ίδιο, ωστόσο βασίζεται στο “Utopia” των Within Tempation. Πρόκειται για μια πολύ καλή μεταφορά του γνωστού τραγουδιού…

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. einai poli asximo to oti den yparxei sti lista sas oi skepseis tis garbi-tragoudi tou nikou antypa! aisxos!

  2. στο τραγούδι του Ρέμου στίχους έχει γράψει η Βάγια Καλαϊτζή και όχι ο Βάγιας Καλαϊτζής όπως γράψατε…λίγη προσοχή δεν βλάπτει…

  3. Τους στιχους απο το “Αν μ’ αγαπας” τους εγραψε ο Νικος Μωραιτης κι οχι η Βραχαλη…

  4. Μωραιτης στο Αν μ αγαπας κι οχι Βραχαλη.Ελεος τουλαχιστον γραψτε σωστα τους συντελεστες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here