Τάνια Τσανακλίδου – Blaine Reininger στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο!
(Χορηγός Επικοινωνίας: www.musiccorner.gr)

8/2/2010
Γράφει ο Μάνος Τζωράκης
Φωτογράφηση : Γιαννούλα Μπανάσιου

Τάνια Τσανακλίδου

Όσοι βρεθηκαν στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο στην πρεμιέρα (1/2) της Τάνιας Τσανακλίδου σίγουρα θα εξεπλάγησαν!  Το καινούριο της πρόγραμμα με τίτλο «Απ’ το Άλφα να αρχίσω» διαφοροποιείται αρκετά σε σχέση με ό,τι μας έχει συνηθίσει η τραγουδίστρια τα τελευταία χρόνια. Παρέα με το Blaine Reininger (που συμμετέχει ερμηνευτικά με πασίγνωστα τραγούδια του παγκόσμιου ρεπερτορίου), στήθηκε μια παράσταση με κύρια χαρακτηριστικά την ένταση, το δυνατό ήχο (ενορχηστρώσεις Δημήτρη Μπαρμπαγάλα – Τάκη Φαραζή) και τις εξωστρεφείς ερμηνείες.

 Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει τραγούδια κυρίως από το τελευταίο της πολυσυλλεκτικό άλμπουμ «Προσωπογραφία».  Το κάπως «φωναχτό» ερμηνευτικό πρόσωπο του δίσκου παρότι ξένισε αρκετούς υιοθετείται και στη live παρουσίασή των τραγουδιών. Ωστόσο η τραγουδίστρια το υπερασπίζεται με συνέπεια καθώς οι ερμηνείες της έχουν την απαραίτητη επιθετικότητα και ένταση. Βοηθάει σ’ αυτό και η εξαιρετική φυσική κατάσταση της φωνής της. Ωστόσο αισθάνθηκα ότι η «σκληρή» ενορχήστρωση/ερμηνεία αδίκησε λίγο το παλαιότερο ρεπερτόριό της. Παράδειγμα το «Γυφτάκι», που στερήθηκε όλη την ανατολή και την τσιγγάνικη ελευθερία του.

Blaine Reininger

 Στο δεύτερο μέρος, που προσωπικά ευχαριστήθηκα περισσότερο, τα ντεσιμπέλ σε ερμηνεία και ορχήστρα χαμηλώνουν και αποκαλύπτεται όλο το συναίσθημα της Τσανακλίδου. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Ερμηνείες της όπως στο «Καίγομαι- καίγομαι», στο «Πάτωμα», στο «Μαμά γερνάω» απαιτούν χαμηλό φωτισμό για να λάμψουν. Και πράγματι, στις χαμηλότονες αυτές στιγμές η ερμηνεύτρια είναι για άλλη μια φορά συγκλονιστική. Ιδιαίτερη έκπληξη και η εκτέλεση του καινούργιου αλλά με στόφα κλασικού «Μεγάλωσα» της Χάρης Αλεξίου. Η Τσανακλίδου κατάφερε να το πει με δικό της τρόπο, παρά τη βιωματική ερμηνεία της πρώτης διδάξασας. Μπράβο για την επιλογή και τα αντανακλαστικά της να ξεχωρίσει ένα μεγάλο τραγούδι…

 Στο δεύτερο μέρος αναπτύσσεται περισσότερο και η χημεία της με το Blaine Reininger, του οποίου η παρουσία μέχρι τότε δεν είχε δικαιολογηθεί. Το πάλαι ποτέ ιδρυτικό μέλος των Tuxedomoon, ερμηνεύει εξαιρετικά συνοδεύοντας με το βιολί του αγαπημένα τραγούδια, όπως το «I put a spell on you», «Roxanne» και «Summer in the city». Ξεχώρισα τη διασκευή του στο «My Funny Valentine» με τη βουβή σε χιονισμένο φόντο πρόζα της Τσανακλίδου να μαγεύει. Γενικώς, στο δεύτερο μέρος φάνηκε περισσότερο η σκηνοθετική φροντίδα της Έλλης Παπακωνσταντίνου, όπως και η συμβολή του σκηνογράφου Γιώργου Γαβαλά, βοηθώντας έτσι και την τραγουδίστρια να λάμψει σκηνικά.

 Info:
Τάνια Τσανακλίδου «Από το Άλφα ν αρχίσω»
Από 1 Φλεβάρη στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.

Συμμετέχει ο Blaine Reinenger.

Μουσικοί:
Δημήτρης Μπαρμπαγάλας: Κιθάρες
Τάκης Φαραζής: Πιάνο
Αλέξανδρος Παρασκευόπουλος: Μπάσο
Άγγελος Πολυχρόνου: Κρουστά
Ηλίας Παρασκευόπουλος: Τύμπανα
Σπύρος Μανταλάς: Μαντολίνο, Γαλλικό Κόρνο

Ενορχηστρώσεις: Δημήτρης Μπαρμπαγάλας, Τάκης Φαραζής

Ηχοληψία: Γιώργος Καραγιαννίδης, Αργύρης Λιανός
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλης

Αποκλειστικές φωτογραφίες του Music Corner από τη πρεμιέρα

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…
*** Όλες οι φωτογραφίες έχουν τραβηχθεί με ψηφιακή μηχανή Olympus.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here