8/11/2011
www.musiccorner.gr
Γράφει η Ντορίνα Καππάτου

Μετά τη νίκη τους στα MTV EMA 2011Big Bang είναι πλέον γνωστοί και στο κοινό που μέχρι χθες δεν είχε καμία μα καμία επαφή με την Aσιατική και συγκεκριμένα την Κορεάτικη μουσική σκηνή! Το στυλ τους είναι ένα πολύ χορευτικό pop με αρκετά ηλεκτρονικά στοιχεία, δυνατό rap και αυτή τη στιγμή σίγουρα χορεύουν τραγουδόντας “Big Bang Rocks tonight! Oh Eh Oh… Big Bang Rocks Tonight!” Αλλά ας μην ασχοληθώ με υποθέσεις για το πώς οι πέντε γιορτάζουν τη νίκη τους αλλά ας αποδείξω εν συντομία πώς μόνο τυχαία δεν ήταν η προχθεσινή επιτυχία τους.

Οι Big Bang δημιουργήθηκαν στη Σεούλ το 2006 από τους G-Dragon, Taeyang, T.O.P., Daesung και Seung-ri. Tον ίδιο χρόνο κυκλοφόρησαν το πρώτο τους single με τίτλο First Single ή όπως αλλιώς το αποκαλούν οι fans τους “We Belong Together”, το οποίο περιείχε και μια παραλλαγή του “This Love” των Μaroon 5. Μέχρι το τέλος του έτους είχαν κυκλοφορήσει άλλα δύο singles και τον πρώτο τους δίσκο Bigbang Vol. 1 στον οποίο το κάθε μέλος είχε και ένα σόλο κομμάτι. Μέσα στους δύο πρώτους μήνες το Bigbang Vol. 1 πούλησε πάνω από 48.000 αντίτυπα.

Το 2007 σήμανε μια αλλαγή στον τρόπο που το συγκρότημα αντιμετώπιζε τη μουσική του γράφοντας οι ίδιοι τα τραγούδια και κάνοντας τον ήχο τους πιο ηλεκτρονικό. Το κομμάτι Lies (Geojitmal) που περιεχόταν στο mini-album Always, έγινε το πρώτο τους #1 hit απογειωνοντας τους. Μετά από αυτό κάθε single τους μπαίνει στις λίστες με τα top τραγούδια σε Κορέα και Ιαπωνία. Την ίδια χρονιά κέρδισαν τα βραβεία “Καλύτερο Αντρικό Συγκρότημα”, “Τραγούδι της Χρονιάς” και “Καλλιτέχνη της Χρονιάς” στα M.NET/KM Music Festival και Seoul Music Awards. Ακόμα τα εισιτήρια για τη συναυλία τους εκείνη τη χρονιά εξαντλήθηκαν σε μόλις 10 λεπτά.

Ο επόμενος χρόνος ήταν πολύ γεμάτος για τους πέντε Κορεάτες. Συναυλίες στην Ιαπωνία, δέκα single, τρία ΕΡ και δύο album (στην Ιαπωνία το πρώτο με τίτλο Number 1 και στη Κορέα το επόμενο, Remember, που έγινε αμέσως #1)… Οι κόποι τους απέδωσαν και το τραγούδι Haru Haru σκαρφάλωσε στην κορυφή πολλών chart και δεν έλεγε να κατέβει από εκεί για έξι βδομάδες. Τα έξι single που ακολούθησαν βρέθηκαν όλα στις κορυφαίες θέσεις των TOP 20 σε Κορέα και Ιαπωνία, και μέχρι το τέλος του 2008 οι Big Bang είχαν κερδίσει για δεύτερη φορά το βραβείο “Καλλιτέχνη της Χρονιάς”.

Το 2009 άρχισε με τα μέλη να αφοσιώνονται στη solo καριέρα τους χωρίς όμως να βάζουν την πορεία των Big Bang σε δεύτερη μοίρα. Συνεργάστηκαν με το γυναικείο συγκρότημα 2ΝΕ1 για την κυκλοφορία του τραγουδιού Lollipop πριν στρέψουν την προσοχή τους ξανά στις προσωπικές τους δουλειές.

Ο Ιανουάριος του 2010 ήταν μήνας συναυλιών στη Seoul ενώ ο Φεβρουάριος στην Ιαπωνία. Στη συνέχεια κυκλοφόρησαν τα πρώτα τους single στα Ιαπωνικά, My Heaven, Gara Gara Go! και Koe o Kikasete που βρέθηκαν στις πρώτες 5 θέσεις των Oricon Charts. Προκειμένου να προωθήσουν το κινητό Lollipop της LG Cyon ηχογράφησαν το Lollipop Part 2, το οποίο επίσης έγινε #1 στα chart. Παράλληλα με τον Τ.Ο.Ρ. να παίζει στη Κορεάτικη σειρά IRIS, η οποία προβαλλόταν και στην Ιαπωνία, και το τραγούδι τους Tell Me Goodbye να είναι το τέταρτο single τους στα Ιαπωνικά, οι Big Bang απονεμήθηκαν το βραβείο “Καλύτερου Τραγουδιού” στα Japan Record Awards. Για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου οι Big Bang συνεργάστηκαν με την επίσης Κορεάτικη rock μπαντα Transfixion και ηχογράφησαν το τραγούδι Shout of the Reds. Επίσης κέρδισαν δύο βραβεία “Καλλίτερου Νέου Καλλιτέχνη” στην Ιαπωνία και τον Μάηο γύρισαν στη χώρα τους κρατώντας τα βραβεία “Καλλίτερου Pop Video” και “Καλλίτερου Νέου Καλλιτέχνη” από τα MTV Video Music Awards Japan 2010. Πριν όμως αφοσιωθούν ακόμη μία φορά στις solo δουλειές τους ηχογράφησαν και κυκλοφόρησαν άλλη μια επιτυχία, το Beautiful Hangover.

Μετά από κάμποσο καιρό αποχής από τους Big Bang, οι Daesung, Seung-ri, Taeyang, G-Dragon και T.O.P. επέστρεψαν με το τελευταίο τους EP Tonight το οποίο έγινε το πρώτο K-pop album που έφτασε στο top 10 των US iTunes chart και είναι το πρώτο με όχι Αγγλικούς στοίχους album που έφτασε στο top 100. Πάνω απ όλα όμως το Tonight τους ανέβασε στην κορυφή της παγκόσμιας μουσικής σκηνής χαρίζοντας τους το βραβείο “Worldwide Act” στα MTV EMA Awards φέτος!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here