Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Κάθε τραγούδι έχει τη δική του ιστορία. Άλλοτε από μια προσωπική εμπειρία, άλλοτε από την ανάγνωση ή το άκουσμα μιας ιστορίας, άλλοτε εντελώς τυχαία και συμπτωματικά, έχουν γραφτεί υπέροχες μελωδίες και στίχοι που μας συντρόφεψαν στις χαρές, στις λύπες, στη διασκέδαση, στους έρωτες, στους χωρισμούς μας. Αυτές τις ιστορίες θ’ αφηγείται τούτη η στήλη, σαν ένα παραμύθι, που όμως είναι τόσο αληθινό…

Παράλληλα, θα παρουσιάζει σπουδαίες συνεργασίες δημιουργών κι ερμηνευτών που έγραψαν ανεξίτηλα το όνομά τους στις πιο χρυσές σελίδες του ελληνικού τραγουδιού…

———————————————————–

Σβήσε το φως να κοιμηθούμε
(Γιάννη Παπαϊωάννου – Χαράλαμπου Βασιλειάδη)
Σωτηρία Μπέλλου – Στελλάκης Περπινιάδης

 

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου ήταν ένας από τους μεγαλύτερους και πολυγραφότατους συνθέτες του ρεμπέτικου κι αργότερα του αμιγώς λαϊκού τραγουδιού μας. Με τις όμορφες μελωδίες του και τις σπουδαίες δημιουργίες του, κατάφερε να μείνει στην ιστορία της ελληνικής μουσικής ως μία εκ των σημαντικότερων προσωπικοτήτων που πέρασαν από αυτή.

Ήταν δε ακόμη ένας πολύτιμος κρίκος στη μακρά αλυσίδα των «μεγάλων» του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού και όσα μας άφησε ως «παρακαταθήκη» εξακολουθούν να φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού από τους μεταγενέστερους «υπηρέτες» της καλής ελληνικής μουσικής…

Ένα από τα μεγάλα, πασίγνωστα και διαχρονικά τραγούδια του, ήταν το υπέροχο χασάπικο «Σβήσε το φως να κοιμηθούμε». Πώς όμως γράφτηκε αυτό; Υπάρχουν δύο εκδοχές τις οποίες θα παραθέσουμε, αλλά κατά πάσα πιθανότητα η πραγματική είναι εκείνη που αφηγείται ο ίδιος ο Παπαϊωάννου στην αυτοβιογραφία του, η οποία κυκλοφόρησε λίγα χρόνια μετά τον άδικο και ξαφνικό θάνατό του σε τροχαίο δυστύχημα τον Αύγουστο του 1972…

Εκδοχή πρώτη

Σύμφωνα λοιπόν με όσα λέει ο ίδιος ο δημιουργός, ένα βράδυ που είχε επιστρέψει κουρασμένος από το μαγαζί στο οποίο εμφανιζόταν, η γυναίκα του θέλησε να συζητήσουν κάποιες εκκρεμότητες που υπήρχαν στην οικογένεια. Εκείνος όμως μην αντέχοντας ν’ ακούει και θέλοντας να κοιμηθεί -όντας εξαντλημένος από την κούραση-, της απάντησε: «Άσε με στη σκοτούρα μου ρε γυναίκα και μην αρχίζεις τη μουρμούρα. Σβήσε το φως να κοιμηθούμε κι όταν ξημερώσει θα τα πούμε».

Αυτό ήταν! Αμέσως του μπήκε η ιδέα να γράψει ένα τραγούδι με βάση το εν λόγω περιστατικό! Έδωσε λοιπόν το θέμα στον στιχουργό Χαράλαμπο Βασιλειάδη (γνωστότερο ως «Τσάντα»), εκείνος έγραψε τους στίχους και στις 15 Οκτωβρίου 1948 ηχογραφήθηκε με τη Σωτηρία Μπέλλου και τον Στελλάκη Περπινιάδη (πατέρα του λαϊκού δημιουργού κι ερμηνευτή Βαγγέλη). Η επιτυχία ήταν μεγάλη και στα χρόνια που ακολουθήσανε γνώρισε αρκετές επανεκτελέσεις, με πιο γνωστή εκείνης της Πόλυς Πάνου με τον Χρηστάκη στη δεύτερη φωνή.

Εκδοχή δεύτερη

Η άλλη εκδοχή που έχει δημοσιευθεί κατά καιρούς σε διάφορα έντυπα, λέει ότι ο Παπαϊωάννου παιδευόταν πολύ καιρό να γράψει ο ίδιος τους στίχους αυτού του τραγουδιού κι ότι ένα βράδυ που βρισκόταν στο κρεβάτι έτοιμος να κοιμηθεί, η γυναίκα του δεν άντεξε να τον βλέπει όλη την ώρα να προσπαθεί να βρει τη ρίμα που του έλειπε. Την ενοχλούσε το ανοιχτό φως και είπε στον άντρα της: «Άντε, σβήσε το φως να κοιμηθούμε». Αμέσως εκείνος ενθουσιάστηκε που βρήκε επιτέλους το κομμάτι που του έλειπε κι έτσι έφτιαξε το τραγούδι.

Εφόσον όμως ο ίδιος παρουσιάζει τη δική του εκδοχή, τότε σίγουρα αυτή έχει άλλη βαρύτητα και μάλλον είναι και η αληθινή. Τι λόγο είχε άλλωστε ο Παπαϊωάννου να πει ψέματα και να μην αναφέρει την πραγματικότητα; Επιπλέον, το τραγούδι ως προς τους στίχους φέρει την υπογραφή του Βασιλειάδη κι έτσι καταρρίπτεται η θεωρία ότι ο συνθέτης προσπάθησε να το «ντύσει» στιχουργικά. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Αξίζει να σταθούμε σε μια ξεχωριστή ερμηνεία του τραγουδιού από τον Γιάννη Πάριο ντυμένο γαμπρό και την Ελευθερία Αρβανιτάκη («νύφη») το 1989, στο πλαίσιο της τηλεοπτικής εκπομπής του Γιώργου Παπαστεφάνου «Οι παλιοί μας φίλοι» που ήταν αφιερωμένη στον Χαράλαμπο Βασιλειάδη…

———————

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here