28/10/2010
www.musiccorner.gr

Αναχάπαρα
(σε …meeting με τον Παύλο Ζέρβα)

Πριν περίπου τρία χρόνια, έκανε την εμφάνισή του στη δισκογραφία ένα νέο group με ένα εντυπωσιακό όνομα, οι “Αναχάπαρα” ! Καρδιά του συγκροτήματος είναι δύο αδέλφια, ο Πάρης και ο Γιάννης Πιχαρίδης! Κινούνται στο χώρο της alternative rock σκηνής και αξίζει να σημειωθεί πως τα τραγούδια τους τα γράφουν και τα ενορχηστρώνουν οι ίδιοι, αφήνοντας έτσι τη προσωπική τους στάμπα στο χώρο.

Μεγάλη τους επιτυχία από το πρώτο τους album με τίτλο “κράτα κάτι από το σκοτάδι”, είναι το τραγούδι “του εχθρού μου το φιλί”. Επιτυχία έκανε και η “sιniorita” που κυκλοφόρησαν το καλοκαίρι του 2008 σε cd single, ενώ στις αρχές του 2010 ολοκλήρωσαν το δεύτερο album τους που φέρει τον τίτλο “Ξημερώνει”. Σε πρώτη φάση, από το τελευταίο τους cd, ξεχωρίζει η πολύ πετυχημένη διασκευή στο γνωστό τραγούδι του Κώστα Τουρνά, “όπου φυσάει ο άνεμος”!

Οι Αναχάπαρα είναι σαφές ότι έχουν πράγματα να δώσουν στο χώρο, έχουν ταλέντο και όρεξη για δημιουργία. Μας αρέσουν και έτσι αποφασίσαμε να τους καλέσουμε στο σημερινό “Meeting Point“, τη γνωστή πλέον στήλη του Music Corner που κάθε Πέμπτη φέρνει κοντά σας αξιόλογους καλλιτέχνες από την ελληνική μουσική σκηνή…

Music Corner: Τι σημαίνει «Αναχάπαρα»; Πως σκεφτήκατε αυτό το πρωτότυπο αλλά δύσκολο τίτλο για όνομα του group;
Πάρης: Αναχάπαρα σημαίνει “Ξαφνικά”. Ξαφνικά στα ποντιακά. Βασικά δεν το θεωρούμε δύσκολο, απλά είναι μια λέξη που το πιο πιθανό κάποιος να μην την έχει ξανακούσει στην ζωή του.
Γιάννης: Ελπίζουμε αυτό να αλλάξει! (γέλια) Εμάς μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Κάτι τα πολλά τα άλφα, κάτι η προέλευση της, είμαστε πόντιοι και μεις στην καταγωγή, τουλάχιστον κατά το ήμισυ και φυσικά η σημασία της που μας εκφράζει.
Πάρης: Βασικά με το που τη μάθαμε σαν λέξη, γιατί δεν τη ξέραμε από πριν, είπαμε αυτό είναι!

 Music Corner: Ποιες είναι οι επιρροές σας;
Γ.: Οι επιρροές μας είναι αρκετές. Αν σκεφτείς ότι είμαστε μια γενιά παιδιών που μεγάλωσε μέσα στην δεκαετία του ’90 άρα ως εκ τούτου Nirvana, Ξύλινα Σπαθιά, Τρύπες, Πυξ Λαξ, Oasis, Green Day, Offspring είναι μέσα στις άμεσες επιρροές.
Π.: Φυσικά και πιο παλιοί καλλιτέχνες όπως Σιδηρόπουλος, Pink Floyd, Iggy Pop και γενικότερα  αρκετά πράγματα και από άλλα είδη μουσικής. Έτσι και αλλιώς τότε όλα ροκάκια τα λέγαμε.
Γ.: Ήταν γενικότερα η σχέση μας με την μουσική πολύ έντονη. Εμείς πήγαμε και Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο. Οπότε ήρθαμε σε επαφή με πολλά ήδη μουσικής και πολλά όργανα, τόσο σύγχρονα όσο και παραδοσιακά, όποτε κάπου το θέμα με τις επιρροές χάθηκε. Πιστεύω ότι παρότι έχουμε κατασταλάξει στο τι είδος μουσικής μας αρέσει να ακούμε και στο τι μας αρέσει να κάνουμε το φάσμα των επιρροών είναι αρκετά μεγάλο και ειδικά σήμερα όπου ακούς και μαθαίνεις συνέχεια καινούργια και διαφορετικά πράγματα.

Music Corner: Η ροκ – εναλλακτική σκηνή αισθάνεστε πως έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια ή έχει μείνει πίσω;
Γ.: Γενικότερα οι εναλλακτικές μορφές έκφρασης έχουν κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια.
Π.: Νομίζω πως όντως έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια πολλοί καλλιτέχνες καινούργιοι, τόσο από την αγγλόφωνη σκηνή όσο και από την ελληνόφωνη. Και δεν είναι μόνο από την “εναλλακτική” σκηνή, που και αυτή έχει αρχίσει να επαναπροσδιορίζεται και να προσαρμόζεται στις νέες εποχές και αντιλήψεις. Τώρα όσο αφορά την εναλλακτική ροκ νομίζω ότι πηγαίνει καλύτερα από ότι πριν μερικά χρόνια. Το ροκ σαν είδος, είτε mainstream, είτε underground, είτε alternative, έχει την ιδιαιτερότητα να είναι διαχρονικό και πάντα σύγχρονο. Όποτε δεν μπορεί να μείνει πίσω. Μπορεί να μην έχει την απήχηση που θα μπορούσε να έχει, αλλά είναι και θέμα προτύπων.

Music Corner: Επιλέγετε να εκφραστείτε με ελληνόφωνο στίχο. 4 χρόνια μετά τη κυκλοφορία του πρώτου σας cd σας έχουν μπει ιδέες να κάνετε και αγγλόφωνα τραγούδια ή θα παραμείνετε πιστοί στη μητρική μας γλώσσα;
Π.: Όχι.
Γ.: Βασικά είναι θέμα έκφρασης. Αφορά την ικανότητα να μπορείς να εκφράζεσαι και δεν έχει νόημα να κάνεις κάτι στο οποίο δεν μπορείς να εκφραστείς. Νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να εκφραζόμαστε στα ελληνικά.

Music Corner: Τις Τετάρτες του Νοέμβρη θα εμφανίζεστε στο Upstage του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου, με εκλεκτούς καλεσμένους. Μιλήστε μου γι’ αυτές τις εμφανίσεις και τελικά τι θα χάσει όποιος …δεν έρθει;
Γ.: Πλέον είμαστε μόνιμοι κάτοικοι τις πρωτεύουσας και θέλαμε να κάνουμε μία σειρά εμφανίσεων όπου θα συμμετέχουν και άλλοι καλλιτέχνες που εκτιμούμε τη δουλειά τους. Έτσι μ’ αυτά και μ’ αυτά, τις Τετάρτες του Νοέμβρη θα είμαστε στο Γυάλινο Up Stage παρέα με τους Trendy Hooliguns στις 3 του μήνα, τον Κώστα τον Χρονόπουλο στις 10 του μήνα, τον Αλκιβιάδη Κωσταντόπουλο στις 17 Νοέμβρη, ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, σε πιο “αντιδραστικές” διαθέσεις και στις 24 Νοεμβρίου με τα Υπόγεια Ρεύματα, που τους εκτιμούμε πολύ και είναι ένα από τα συγκροτήματα που μας έχουν επηρεάσει.
Π.: Σε αυτές τις τέσσερις παραστάσεις θα παρουσιάσουμε τραγούδια από την δισκογραφία μας ειδικά από το τελευταίο δίσκο, το “Ξημερώνει” και θα παρουσιάσουμε και κάποιες διασκευές από τραγούδια που μας αρέσουν, πάντα ελληνόφωνα, πειραγμένα πολύ. Πάρα πολύ. Τόσο πολύ που τα έχουμε οικειοποιηθεί! Επίσης τις βραδιές με τον Αλκιβιάδη και τον Κώστα θα παρουσιάσουμε και τραγούδια από την δική τους δισκογραφία, όπως για παράδειγμα το “Κανένας τους” του Κώστα, και το “Γαμώ τον Καταδίκη μου” του Αλκιβιάδη, προσαρμοσμένα στην δική μας μουσική αντίληψή.
Γ.: Τις μέρες με τους Τrendy HooliGuns και τα Υπόγεια Ρεύματα θα είναι ουσιαστικά μια εμβόλιμη  παράσταση μέσα στην παράσταση. Οι Trendy Hooliguns θα παρουσιάσουν τραγούδια από την νέα τους δισκογραφική δουλειά “Χωλέτρα” και τα Υπόγεια Ρεύματα θα παρουσιάσουν ότι γουστάρουν!
Π.: Κάπως έτσι θα κυλήσουν οι βραδιές. Λέμε τώρα. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις πως θα εξελιχθούν! (γέλια) Πιστεύουμε ότι θα περάσουμε πολύ ωραία. Εμείς τουλάχιστον!

Music Corner: Ο δίσκος «ξημερώνει» είναι η δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά σας που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό. Τι διαφορές έχει σε σχέση με το πρώτο album και τι ιδιαίτερο έχει να προτείνει;
Γ.: Έχει αρκετές διαφορές με τον πρώτο δίσκο. Γιατί πρώτα από όλα είμαστε και διαφορετικά από ότι είμαστε την περίοδο που φτιάχναμε τον πρώτο μας δίσκο. Οι διαφορές του “Ξημερώνει” με το “Κράτα Κάτι από το Σκοτάδι” είναι ευδιάκριτες.
Π.: Είναι ο ήχος. Στο Ξημερώνει είναι πολύ πιο έντονος, πολύ πιο ηλεκτρικός και ρυθμικός. Είναι οι στίχοι. Είναι πολύ πιο άμεσοι. Σε αρκετά κομμάτια τους βγάζαμε όταν περνάγαμε στο studio φωνή! Οι θεματικές είναι πάνω κάτω οι ίδιες και στα δύο album. Είναι απλά διαφορετικές οι οπτικές.
Γ.: Έχει και μία διασκευή. Ο πρώτος δεν είχε! (γέλια)

Music Corner: Αν γυρίζατε το χρόνο πίσω και κυκλοφορούσατε τώρα τον πρώτο σας δίσκο, θα θέλατε να κάνετε αλλαγές στο περιεχόμενό του;
Γ.: Κάθε δίσκος εκφράζει την περίοδο που δημιουργήθηκε. Ουσιαστικά αν ρωτάς το σενάριο του αν θα γυρίζαμε τώρα τον πρώτο μας δίσκο αν θα ήταν διαφορετικός, τότε ναι σίγουρα. Αλλά το “Κράτα Κάτι από το Σκοτάδι” δεν μπορούμε να το φανταστούμε αλλιώς.

Music Corner: Είστε ευχαριστημένοι από τη διείσδυση των τραγουδιών σας στους ραδιοφωνικούς σταθμούς ή θα θέλατε κάτι περισσότερο;
Π.: Είναι αλήθεια ότι ο τελευταίος μας δίσκος έτυχε ραδιοφωνικής αποδοχής. Ειδικά το πρώτο single, το “Όπου Φυσάει ο Άνεμος” παίζεται αρκετά. Θα ήταν αχάριστο να πούμε ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι, ειδικά για τον ήχο μας που παρότι το ροκ έχει κάνει κάποια βήματα όπως είπαμε και πριν, παρόλα αυτά δεν αποτελεί και τον ορισμό του radio friendly.
Γ.: Από την άλλη είναι και θεμιτό να είσαι ως καλλιτέχνης ανικανοποίητος και να επιθυμείς πάντα κάτι περισσότερο, καθώς αυτό είναι και η πηγή της εξέλιξης σου. Έτσι κι αλλιώς η καλλιτεχνική δραστηριότητα πηγάζει από την προσωπική ματαιοδοξία του καθενός μας. Αλλιώς θα κάναμε μουσική στο σπίτι μας και δεν θα το ήξερες κανείς.

Music Corner: Θα δίνατε δωρεάν τραγούδια σας για downloading στο Internet;
Π.: Το πιο πιθανόν είναι πως ναι. Είναι κάτι στο όποιο είμαστε πολύ θετικοί.
Γ.: Ήδη χρησιμοποιούμε το Free Streaming για αρκετά τραγούδια μας, μέσω δημοφιλών site αλλά και των επισήμων δικών μας διαδικτυακών τόπων.

Music Corner: Και μια ερώτηση εκτός μουσικής… Τι «ξημερώνει» στην Ελλάδα; Σας ανησυχούν οι καταστάσεις που ζούμε;
Π.: Σύμφωνα με αυτά που βλέπουμε και διαβάζουμε και σε συνδυασμό με αυτά που βιώνουμε καθημερινά, τα πράγματα μόνο αισιόδοξα δεν είναι. Το πραγματικό ποσοστό ανεργίας είναι σε ασύλληπτα επίπεδα. Έχουμε γεμίσει πτυχιούχους άνεργους. Έχει απαξιωθεί η Παιδεία, η Ανώτατη Εκπαίδευση και τα μέτρα που λαμβάνονται οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην επιδείνωση της κατάστασης.
Γ.: Όπως πάντα, μετά την ύφεση υπάρχει η ανάκαμψη. Το σίγουρο είναι ότι η Κοινωνία θα αντέξει. Και θα αντέξει και θα αντιδράσει και θα αντεπεξέλθει. Απλά χρειάζεται λίγο παραπάνω το αίσθημα της κοινωνικής συνοχής. Η ουσία είναι ότι ένα πολίτικο-οικονομικό σύστημα που βιώσαμε είναι στο τέλος του και μάχεται για να παρασύρει και άλλους μαζί του. Η Κοινωνία είπαμε θα αντέξει. Μπορεί να αλλάξει λίγο η δομή και οι συνήθειες της, αλλά θα αντέξει!

Οι Αναχάπαρα στα πλαίσια της κυκλοφορίας της δεύτερης δισκογραφικής δουλειάς τους με τίτλο «Ξημερώνει» (PanVox,Lyra), ξεκινούν τις χειμερινές τους εμφανίσεις από το Γυάλινο UpStage.

Τις Τετάρτες του Νοέμβρη οι Αναχάπαρα θα μας παρουσιάσουν τραγούδια από την δισκογραφία τους, ενώ σε κάθε live θα έχουν και εκλεκτούς καλεσμένους.

Μάθετε περισσότερα για τα Live, εδώ http://www.musiccorner.gr/?p=11558
(Χορηγός Επικοινωνίας : Music Corner)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here