Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr 

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!
 

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010 

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!
Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΡΚΤΣΟΓΛΟΥ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ
“ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ” (COLUMBIA 70151)

Αυτός ο δίσκος ουσιαστικά αποτελεί τη συνέχεια των “Γελοιογραφιών”, οι οποίες έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση κι έδωσαν στον Θέμη Ανδρεάδη τη δυνατότητα να “περάσει” σε ένα ευρύτερο κοινό. Έτσι, τον Δεκέμβριο του 1974 έρχεται το “Κάτι άλλο μου θυμίζει” σε μουσική του Γιάννη Κιουρκτσόγλου και στίχους του Γιάννη Λογοθέτη, ένα “τρίο” που θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια μια άκρως επιτυχημένη συνεργασία.

Ο Θέμης Ανδρεάδης έχει αφήσει πίσω του (τουλάχιστον δισκογραφικά) την εποχή της “Λήδρας” και του Γιάννη Μαρκόπουλου και μέσω ενός σατιρικού μεν αλλά ιδιαίτερα “σκεπτόμενου” είδους τραγουδιού κάνει τη μια επιτυχία μετά την άλλη, με τη χαρακτηριστική φωνή του να ερμηνεύει τα “έξυπνα” και “ψαγμένα” στιχάκια του “Λογό”.

Ο τίτλος αυτού του άλμπουμ τα λέει όλα και θα εξηγήσουμε το γιατί: Εκτός του εξωφύλλου στο οποίο έχει “πειραχτεί” ένας πίνακας ζωγραφικής, σχεδόν όλα τα τραγούδια έχουνε στοιχεία από κάποια άλλα είτε μουσικά, είτε στιχουργικά. Για παράδειγμα, το “Σε παρακαλώ” δανείζεται ένα μοτίβο από το “Τι να πούμε τι” και το “Πού θα πάει πού θα βγει”, ενώ “Ο κ. Γιώργος” από το “Με λένε Γιώργο” (και τα τρία κομμάτια του Γιώργου Χατζηνάσιου).

Εξάλλου, στο “Πουνʼ το, πουνʼ το” ακούγεται το “Να ‘το πετιέται” από ένα τραγούδι που ακουγόταν κατά κόρον εκείνη την εποχή και δεν είναι άλλο από το “Τη Ρωμιοσύνη μη την κλαις” από τα “18 Λιανοτράγουδα” του Γιάννη Ρίτσου σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Επίσης, “παίζουν” και τα “Άσπρα κόκκινα κίτρινα μπλε” του Δήμου Μούτση, “Κυκλαδίτικο” του Μάνου Χατζιδάκι κ.α.

Έτσι λοιπόν, ο ακροατής ακούγοντας τα τραγούδια είναι απολύτως φυσιολογικό να σκεφτεί ότι … “Κάτι άλλο του θυμίζουν”. Βεβαίως, οι διασκευές είναι σατιρικές κι εξαιρετικά επιτυχημένες κι αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού κάποια από τα πρωτότυπα κομμάτια που “πείραξε” ο Γιάννης Λογοθέτης έχουνε στίχους του ίδιου…

Η παραγωγή ήταν του Γιώργου Μακράκη και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο της Columbia με ηχολήπτη τον Τάκη Φιλιππίδη. Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας είναι του Γιάννη Κιουρκτσόγλου, ο οποίος τραγουδά μαζί με τους Ανδρεάδη και Λογοθέτη το ομότιτλο τραγούδι. Στο οπισθόφυλλο υπάρχουν φωτογραφίες των συντελεστών και τα ονόματα των μουσικών που παίζουν.

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Κάτι άλλο μου θυμίζει
02. Καλέ κυρά-Μαρία
03. Πουν’ το-πουν’ το
04. Σε παρακαλώ
05. Ο κ. Γιώργος
06. Η πεταλούδα (Μουσική και στίχοι Θέμη Ανδρεάδη)
07. Ο Καραγκιόζης
08. Ο Ρήγας
09. Μη κάνεις σα μικρό παιδί
10. Ο Σαλβαντόρ ο παλαιστής
11. Όπως παν τα πράγματα
12. Τσάρλυ-Τσάρλυ-Τσάρλεστον
 

ΡΙΤΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ
“ΡΙΤΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ” (POLYDOR 2421131)

Ο πρώτος “χρυσός” δίσκος στην καριέρα της αξέχαστης Ρίτας Σακελλαρίου κι εκείνος που της έδωσε την ουσιαστική ώθηση ώστε στα κατοπινά χρόνια να γίνει ένα από τα πρώτα ονόματα στη νύχτα και στη δισκογραφία. Κυκλοφόρησε το 1979 και ξεπέρασε σε πωλήσεις τις 50.000 αντίτυπα, δείγμα του ότι πλέον ο κόσμος είχε αφήσει οριστικά πίσω του τη μεταπολίτευση – που επηρέασε σε σημαντικό βαθμό και το τραγούδι – και ήθελε να γλεντήσει και να ξεδώσει.

Η Σακελλαρίου φυσικά ήταν ήδη γνωστή στο κοινό, καθώς τότε η καριέρα της μετρούσε πολλά χρόνια και μεγάλες επιτυχίες (“Ιστορία μου”, “Κάθε ηλιοβασίλεμα”, “Αν κάνω άτακτη ζωή”, “Όλα τα καταλαβαίνω”, “Παράνομή μου αγάπη” κ.α.), οπότε ήταν εξαιρετικά αγαπητή και δημοφιλής. Χρειάστηκε όμως αυτό το άλμπουμ για να “απογειωθεί” και εμπορικά και να βγάλει νέες και διαχρονικές επιτυχίες.

Τη “μερίδα του λέοντος” όσον αφορά το συνθετικό κομμάτι κρατά ο Τάκης Μουσαφίρης, ο οποίος ήδη τότε είχε στο ενεργητικό του μεγάλα “σουξέ” κυρίως με τον Δημήτρη Μητροπάνο και τη Δούκισσα. Από εκεί και πέρα, τέσσερα τραγούδια υπογράφει ο Λυκούργος Μαρκέας (ίσως τα τελευταία του, καθώς εκείνη τη χρονιά έφυγε από τη ζωή) και δύο ο – ανερχόμενος τότε – Αλέκος Χρυσοβέργης, όλα σε στίχους της Μάρως Μπιζάνη.

Όσο για τις επιτυχίες που “τράβηξαν” εμπορικά το δίσκο; Ξεκίνημα από το “Ένα τραγούδι πες μου ακόμα”, το οποίο είχε πει σε πρώτη εκτέλεση λίγα χρόνια πριν ο Μιχάλης Μενιδιάτης. Ωστόσο, η Σακελλαρίου το “απογείωσε” ερμηνευτικά και σε συνδυασμό με την εξαιρετική ενορχήστρωση ακούστηκε κι εξακολουθεί ν’ ακούγεται σχεδόν αποκλειστικά με τη δική της φωνή.

Και πάμε στο “Αυτός ο άνθρωπος”, ένα από τα καλύτερα και “στιβαρά” ζεϊμπέκικα που γραφτήκανε ποτέ. Παρατηρώντας τη “διάταξη” των τραγουδιών στη δεύτερη πλευρά, διαπιστώνει κάποιος ότι βρίσκεται μόλις πέμπτο. Κι όμως, μέχρι σήμερα παραμένει ίσως το πιο διαχρονικό και πολυτραγουδισμένο κομμάτι του άλμπουμ, το οποίο μάλιστα ήτανε και το αγαπημένο του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου που πάντοτε το χόρευε όταν έβρισκε την ευκαιρία.

Από εκεί και πέρα, ακούστηκαν πολύ τα καθαρά εμπορικά “Θέλω να κάνω ταραχή” και “Έλα μια νύχτα”, ενώ πολύ καλές στιγμές του δίσκου είναι και τα “Αν ήξερα”, “Όλες οι γυναίκες μοιάζουμε” (εξαιρετικό ζεϊμπέκικο) και “Σ’ ευχαριστώ”.

Παραγωγός ήταν ο Νίκος Καραγιάννης και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο ERA με ηχολήπτη τον Νίκο Δεσποτίδη και βοηθό τον Μπάμπη Μπίρη.

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Ένα τραγούδι πες μου ακόμα (Τ. Μουσαφίρη)
02. Αν ήξερα (Τ. Μουσαφίρη)
03. Θέλω να κάνω ταραχή (Αλ. Χρυσοβέργη-Μ. Μπιζάνη)
04. Όλες οι γυναίκες μοιάζουμε (Αλ. Χρυσοβέργη-Μ. Μπιζάνη)
05. Ο τύπος (Λ. Μαρκέα-Μ. Μπιζάνη)
06. Οι ανεύθυνοι (Τ. Μουσαφίρη)
07. Έλα μια νύχτα (Τ. Μουσαφίρη)
08. Υπάρχει και Θεός (Τ. Μουσαφίρη)
09. Σ’ ευχαριστώ (Τ. Μουσαφίρη)
10. Πάλι τα ίδια (Λ. Μαρκέα-Μ. Μπιζάνη)
11. Αυτός ο άνθρωπος (Λ. Μαρκέα-Μ. Μπιζάνη)
12. Αφήστε με (Λ. Μαρκέα-Μ. Μπιζάνη)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here