Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
Π
αρασκευή, 1 Αυγούστου 2014

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΣ
“ΘΑ ΣΟΥ ΧΡΩΣΤΩ” (COLUMBIA 70885)

 

Το 1978 ο Γιώργος Χατζηνάσιος είναι ήδη ένας καταξιωμένος συνθέτης, με πολλές και μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του. Τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς «σπάει ταμεία» συνεργαζόμενος με τη Μαρινέλλα και το άλμπουμ «Σήμερα» σαρώνει σε πωλήσεις. Λίγους μήνες μετά, ο Θεσσαλονικιός μουσικός συναντά τον Σταμάτη Κόκοτα για μια ολοκληρωμένη δουλειά, μια και οι δυο τους είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν είτε στις 45 στροφές, είτε σε δίσκους που συμμετείχαν κι άλλοι ερμηνευτές («4.5.3.» και «Διαδρομή»), με εξαιρετική επιτυχία («Μια παρένθεση και μόνο», «Να ‘χα τα χρόνια σου», «Ασ’ τους να λένε», «Ο τρόπος που σ’ αγάπησα» κ.α.).

record_2014_08_01_kokotas

Ο δε Κόκοτας την προηγούμενη χρονιά (1977) είχε επανέλθει στη κορυφή με τις χρυσές πωλήσεις του άλμπουμ «Τελευταία νύχτα» του Απόστολου Καλδάρα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου και το «Γιε μου» ήταν πανελλήνιο σουξέ. Ανάλογη ανταπόκριση είχε και η συνεργασία του με τον Χατζηνάσιο, καθώς το «Θα σου χρωστώ» ξεπέρασε τα 50.000 αντίτυπα και τουλάχιστον στην εποχή του έβγαλε ορισμένα «δυνατά» σουξέ: «Μια χαμένη θυσία», «Παρ’ το τρένο παρ’ το πλοίο» και το ομότιτλο ήταν εκείνα που ακούστηκαν περισσότερο, ενώ πολύ καλά είναι και τα υπόλοιπα. Ο συνθέτης γράφει τραγούδια κομμένα και ραμμένα για τη φωνή του σπουδαίου ερμηνευτή, ο οποίος δίνει τον καλύτερο εαυτό του.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν και δύο κομμάτια σε δεύτερη εκτέλεση. Πρόκειται για τα «Δεν περνάς κυρά-Μαρία» και «Σφράγισες μία εποχή», τα οποία είχαν πρωτοακουστεί το 1977 στο δίσκο «Μάθημα σολφέζ» από τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς (το πρώτο) και την Μπέσσυ Αργυράκη (το δεύτερο).

Παραγωγός ήταν ο Γιώργος Πετσίλας και η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο της Columbia με ηχολήπτες τους Γιώργο Κωνσταντόπουλο και Τάκη Φιλιππίδη και βοηθούς τους Γιάννη Παπαϊωάννου και Γιώργο Τζάννες. Στο εσώφυλλο του άλμπουμ υπάρχουν φωτογραφίες του Κόκοτα δίπλα και μέσα σε μια πολυτελέστατη “Rolls Royce”!

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Μια χαμένη θυσία (Ν. Βρεττού)
02) Δεν περνάς κυρά-Μαρία (Τ. Καρνάτσου)
03) Παρ’ το τρένο, παρ’ το πλοίο (Λ. Παπαδόπουλου)
04) Ας ήμουν δυνατός να συγχωρήσω (Λ. Παπαδόπουλου)
05) Αγάπη μου πικρή (Λ. Παπαδόπουλου)
06) Κοίταξε να είσαι εντάξει (Γ. Κανελλόπουλου)
07) Θα σου χρωστώ (Ν. Βρεττού)
08) Τα παλιοτράγουδα (Γ. Κανελλόπουλου)
09) Δέκα οχτώ χρονώ (Λ. Παπαδόπουλου)
10) Μη παρασύρεσαι (Γ. Κανελλόπουλου)
11) Το σούρουπο σα μάλαμα (Λ. Παπαδόπουλου)
12) Σφράγισες μία εποχή (Γ. Κυριακίδη)

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
“ΕΓΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΩ” (MINOS MSM 404)

 

Πρόκειται για το δίσκο που ουσιαστικά κλείνει την περίοδο των μεταγλωττισμένων στα ελληνικά τραγουδιών από διάφορους ερμηνευτές. Ο Γιάννης Πουλόπουλος με τη μεταπήδησή του από τη LYRA στη MINOS το 1976 έγινε από τους «πιονέρους» αυτής της πολιτικής των εταιρειών και ηχογράφησε πολλά τέτοια κομμάτια, πέντε από τα οποία περιλαμβάνονται σ’ αυτό το άλμπουμ που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1981. Οι πωλήσεις του δεν επεφύλασσαν την παραμικρή έκπληξη, καθώς υπερέβησαν κατά πολύ το «χρυσό» όριο των 50.000 αντιτύπων, συνηθισμένος αριθμός εκείνα τα χρόνια για τους «τοπ» τραγουδιστές!

record_2014_08_01_poulopoulos

Θέλω εδώ να κάνω μια παρένθεση και να εκφράσω την απορία μου για το πώς ο Πουλόπουλος δέχτηκε να παίξει αυτό το παιχνίδι της «μεταγλώττισης», καθώς μέχρι να ξεκινήσει ετούτη η ιστορία είχε τραγουδήσει σπουδαία πράγματα και είχε ήδη καθιερωθεί ως ένας αγαπημένος και μεγάλος ερμηνευτής. Επιπλέον, δεν είναι από τους χαρακτήρες που συμβιβάζονται εύκολα και πρόκειται για έναν αυστηρά επιλεκτικό καλλιτέχνη, οπότε μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι από το 1977 μέχρι και το 1983 σε όλους τους δίσκους του (με εξαίρεση το άλμπουμ-αφιέρωμα «Μια φορά θυμάμαι» το 1982) υπήρχαν πάντα τουλάχιστον δύο τέτοιου είδους κομμάτια…

Εν πάση περιπτώσει, ο δίσκος που εξετάζουμε στην εποχή του έβγαλε πολλές επιτυχίες: «Υπάρχουν κάτι γράμματα», το ομότιτλο, «Σαν κόκκινο τριαντάφυλλο», «Πάρε με μακριά», «Πες πως μ’ αγαπάς» και «Θα σε ξεχάσω». Ωστόσο, το τραγούδι που έμεινε διαχρονικό στο ρεπερτόριο του τραγουδιστή είναι το «Φίλε μου», που δεν έπαψε ποτέ μέχρι και σήμερα ν’ ακούγεται είτε στα προγράμματα του ίδιου (μέχρι ν’ αποσυρθεί από τη νύχτα και γενικότερα από το επάγγελμα), είτε στα αντίστοιχα συναδέλφων του.

Από τα μεταγλωττισμένα, το πιο γνωστό ηχητικά είναι το «Τώρα που σ’ έχασα» το οποίο είναι ιταλικής προέλευσης κι έγινε μεγάλη επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω του Sergio Endrigo με τον τίτλο “Canzone per te”. Ακόμη, υπάρχει κι ένα κομμάτι του Γάλλου Maurice Jarre.

Στο εσώφυλλο του δίσκου υπάρχει ένα μίνι φωτογραφικό άλμπουμ με αποσπάσματα από νυχτερινές εμφανίσεις του Πουλόπουλου. Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας είναι του Χάρη Ανδρεάδη, η παραγωγή του Σπύρου Ράλλη και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γαβριήλ Παντζή.

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Υπάρχουν κάτι γράμματα (R. Arcusa-M. Calva-Ρ. Σοφού)
02. Εγώ για σένα τραγουδάω (Μ. Σουβατζή-Γ. Πουλόπουλου)
03. Σε παρακαλώ (J.M. Gallardo-Θ. Σοφού)
04. Σαν κόκκινο τριαντάφυλλο (Θ. Πολυκανδριώτη-Σ. Παππά)
05. Σε θέλω γύρισε (M. Jarre-Θ. Σοφού)
06. Τι μεγάλος καημός (J.L. Perales-Ρ. Σοφού)
07. Τώρα που σ’ έχασα (S. Endrigo-Θ. Σοφού)
08. Πάρε με μακριά (Θ. Πολυκανδριώτη-Σ. Παππά)
09. Θα σε ξεχάσω (Γ. Μπιθικώτση-Σ. Μανέττα)
10. Πες πως μ’ αγαπάς (Χ. Λυμπερόπουλου-Θ. Σοφού)
11. Δε μ’ αγαπάς (Θ. Πολυκανδριώτη-Σ. Παππά)
12. Φίλε μου (Γ. Μπιθικώτση-Σ. Μανέττα)

 

———————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here