Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ
«ΧΡΩΜΑΤΑ» (COLUMBIA GSX 36)

 

Όλοι οι «μεγάλοι» δίσκοι της πρώτης συνθετικής περιόδου του Σταύρου Ξαρχάκου είχαν ως βάση τους τα ορχηστρικά θέματα και λιγότερο τις ερμηνείες. Ο συνθέτης συνήθιζε να «πειραματίζεται» με μουσικά μοτίβα και να δοκιμάζει διάφορους συνδυασμούς, πάντοτε με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ακριβώς αυτό συμβαίνει και με το άλμπουμ «Χρώματα» που κυκλοφόρησε το 1968. Περιλαμβάνει πέντε τραγούδια κι έξι ορχηστρικά θέματα που το καθένα έχει τη δική του αξία και αυτοτέλεια, με βάση πάντοτε τα δύο μπουζούκια με σολίστ τους σπουδαίους Κώστα Παπαδόπουλο και Λάκη Καρνέζη.

Ως προς το «τραγουδιστικό» κομμάτι, ο συνθέτης επιλέγει τρεις ερμηνευτές με τους οποίους είχε συνεργαστεί πολύ στενά στο παρελθόν και ουσιαστικά τους οφείλει την καθιέρωσή του στο χώρο του τραγουδιού, όπως κι εκείνοι τη δική τους (πλην ενός): Τη Βίκυ Μοσχολιού, τον Σταμάτη Κόκοτα και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, ο οποίος θα ηχογραφήσει για τελευταία φορά Ξαρχάκο κλείνοντας έτσι ένα κεφάλαιο που περιέχει ορισμένες από τις πιο «χρυσές» σελίδες του τραγουδιού μας, με στιγμές όπως «Άπονη ζωή», «Στα χέρια σου μεγάλωσαν», «Σαββατόβραδο στην Καισαριανή» κ.α.

Η αξέχαστη Μοσχολιού ερμηνεύει μοναδικά το «Παλικάρι διψασμένο», ο Κόκοτας προσθέτει άλλη μια σημαντική επιτυχία στο ενεργητικό του με το «Έξω φυσάει και βρέχει» και ο Μπιθικώτσης δίνει το δικό του ξεχωριστό βάρος στο πιο «δυνατό» τραγούδι του δίσκου, το «Κλάψτε ουρανοί κι αστέρια» με την «περίεργη» ενορχήστρωση του συνθέτη…

Υπάρχει βεβαίως και το «Έσβησε το τραγούδι» που εδώ ερμηνεύει η Μοσχολιού, αλλά σχεδόν ταυτόχρονα ηχογράφησε και ο Κόκοτας. Παρότι είναι ένα πραγματικά υπέροχο κομμάτι, δε μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο οι φωνές και των δύο ερμηνευτών ακούγονται σαν να βρίσκονται μέσα σε …πηγάδι. Χρειάζεται αρκετή προσοχή και προσήλωση για ν’ ακούσει κάποιος τους στίχους…

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Μια βόλτα για το φίλο μου (Ορχήστρα)
02) Παλικάρι διψασμένο (Ντ. Δημόπουλου) Β. Μοσχολιού
03) Παβάνα για μια Κυριακή (Ορχήστρα)
04) Έσβησε το τραγούδι (Ντ. Δημόπουλου) Β. Μοσχολιού
05) Βαρκαρόλα (Ορχήστρα)
06) Κλάψτε ουρανοί κι αστέρια (Λ. Παπαδόπουλου) Γρ. Μπιθικώτσης
07) Τέσσερις εποχές (Ορχήστρα)
08) Στου Δεληβοριά (Λ. Παπαδόπουλου) Γρ. Μπιθικώτσης
09) Απέναντι (Ορχήστρα)
10) Έξω φυσάει και βρέχει (Λ. Παπαδόπουλου) Στ. Κόκοτας
11) Στη μνήμη της κυρα-Τούλας (Ορχήστρα) 

ΔΗΜΟΣ ΜΟΥΤΣΗΣ – ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ
«ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ» (COLUMBIA GSX 37)

 

Ο πρώτος «μεγάλος» δίσκος του Δήμου Μούτση, ο οποίος κυκλοφόρησε το 1968 κι ενώ ήδη ο συνθέτης είχε γίνει γνωστός με τα σπουδαία τραγούδια που είχε γράψει από το 1966 και ήταν στα στόματα όλων των Ελλήνων. Οι στίχοι είναι του Νίκου Γκάτσου (όπως σχεδόν σε όλα τα κομμάτια του δημιουργού στα πρώτα χρόνια της πορείας του, αλλά και αργότερα…).

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι τα ονόματα των ερμηνευτών, τα τόσο ετερόκλητα μεταξύ τους που όμως δημιουργούν ένα άρτιο και συμπαγές σύνολο. Από τη μια, ο πασίγνωστος και δημοφιλής Σταμάτης Κόκοτας που είχε κάνει ήδη τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες του με τον συνθέτη («Μη μου χτυπάς τα μεσάνυχτα», «Στου Προφήτη Ηλία», «Βρέχει ο Θεός» κ.α.).

 

Από την άλλη -στη μοναδική συνεργασία τους με τον Μούτση- η νεαρή και πολλά υποσχόμενη Μαρία Δουράκη (κρίμα που αποφάσισε ν’ αποσυρθεί νωρίς, ασχολούμενη για ένα διάστημα με τα τηλεοπτικά θρησκευτικά κηρύγματα…), η Ελένη Ροδά με τη «μάγκικη» φωνή που είχε κάνει «σουξέ» με το «Η δουλειά κάνει τους άντρες» των Λοΐζου-Παπαδόπουλου, αλλά και ο Γιώργος Χατζηαντωνίου, ένας «καθαρά» λαϊκός τραγουδιστής που είχε στο ενεργητικό του τις μεγάλες επιτυχίες «Τώρα κλαις» του Απόστολου Καλδάρα και «Δε θέλω τη συμπόνια κανενός» των Στράτου Ατταλίδη-Άκη Πάνου (αν και το τραγούδι έγινε πιο γνωστό από την επανεκτέλεση των «Παιδιών απ’ την Πάτρα» το 1983…).

Τα περισσότερα τραγούδια του δίσκου είναι γνωστά, αγαπημένα και διαχρονικά. «Άπονη καρδιά», «Απόψε μην αργείς» και «Πειραιώτισσα» (σε μιαν από τις δύο εκτελέσεις της) με τον Κόκοτα, «Τα καράβια μου» με τη Ρόδα και το «Μια βραδιά στη Λάρισα» με τη Δουράκη, το οποίο όμως ακούστηκε περισσότερο με τη Βίκυ Μοσχολιού το 1973 μέσα από τις «Στροφές», στην τελευταία δισκογραφική συνεργασία της με τον Μούτση.

Στο οπισθόφυλλο υπάρχει ένα σημείωμα της εταιρείας για το άλμπουμ, κάποια τραγούδια του οποίου λίγο αργότερα κυκλοφόρησαν και στις 45 στροφές…

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Άπονη καρδιά (Στ. Κόκοτας)
02) Μια βραδιά στη Λάρισα (Μ. Δουράκη)
03) Στον παράδεισο (Στ. Κόκοτας)
04) Τα καράβια μου (Ελ. Ροδά-Χορωδία)
05) Παραθύρι-παραθύρι (Γ. Χατζηαντωνίου)
06) Πρώτος χορός (Ορχήστρα)
07) Οι στρατιώτες (Στ. Κόκοτας)
08) Κάτω στα Πετράλωνα (Ελ. Ροδά)
09) Πειραιώτισσα (Στ. Κόκοτας)
10) Θυμάμαι (Μ. Δουράκη)
11) Απόψε μην αργείς (Στ. Κόκοτας)
12) Δεύτερος χορός (Ορχήστρα)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here