Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
Π
αρασκευή, 4 Ιουλίου 2014

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ
“ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ” (PHILIPS 9112005)

 

Η παρουσίαση του συγκεκριμένου δίσκου που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1975 έχει να κάνει πρωτίστως με συναισθηματικούς λόγους. Κι αυτό γιατί στάθηκε η αφορμή για ν’ ακούσω για πρώτη φορά την καταπληκτική και μοναδική φωνή της Μαρινέλλας σε μια ηλικία που σχεδόν μπουσουλούσα και καλά-καλά ακόμη δεν είχα μάθει να μιλάω!

Κάθε φορά που μπαίναμε στο αυτοκίνητο, στο μαγνητόφωνο έπαιζε μονίμως μια μωβ κασέτα μάρκας BASF που στη μια πλευρά είχε τα «Σμυρναίικα και λαϊκά» με τον Τόλη Βοσκόπουλο και στην άλλη το «Για πάντα», το οποίο σήμερα παρουσιάζω. Έτσι λοιπόν, ήταν φυσικό κι επόμενο τα τραγούδια αυτού του δίσκου να σημαδέψουν την παιδική μου ηλικία και αργότερα ν’ αποτελέσουν μια από τις πρώτες μου αγορές βινυλίου 33 στροφών…

record_2014_07_04_marinella

Όλα τα παραπάνω βεβαίως δεν σημαίνουν ότι τα κομμάτια που περιλαμβάνονται στο άλμπουμ δεν είναι καλά. Το αντίθετο, αφού μέσα από αυτό «βγήκαν» κάποιες από τις μεγαλύτερες και πιο διαχρονικές επιτυχίες της Μαρινέλλας, καθώς και ορισμένα τραγούδια που εκείνη την εποχή ακούστηκαν αρκετά.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα πασίγνωστα «Κι ύστερα», «Γιατί φοβάσαι» (ελληνική βερσιόν της παγκόσμιας επιτυχίας του Ντέμη Ρούσσου “From souvenirs to souvenirs”), «Κι απόψε τίποτα» και «Σαν κάποιος θίασος» (το καλύτερο όλων και προσωπική “αδυναμία” μου), ενώ στη δεύτερη τα «Αύριο» και «Πάλι ύπνος δε με πιάνει», το οποίο μαζί με το «Κι ύστερα» ηχογράφησε την ίδια χρονιά και ο Κώστας Χατζής στο άλμπουμ του «Δεκατρία τραγούδια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτυχία του «Κι ύστερα» ήταν τέτοια, που ένα χρόνο αργότερα (1976) συμπεριλήφθηκε στο περίφημο «Ρεσιτάλ» των Χατζή-Μαρινέλλας ως ένα από τα μόλις δύο «παλιά» τραγούδια που ακούγονται σ’ αυτό (το άλλο είναι το «Τρελός ή παλικάρι» που είχε πρωτοπεί ο Χατζής στο «Ουαί»).

Επίσης, περιλαμβάνονται δύο κομμάτια του Γιώργου Κατσαρού που είχε τραγουδήσει η Μαρινέλλα στο δίσκο «Εγώ κι εσύ» ο οποίος είχε κυκλοφορήσει το Νοέμβριο του 1974. Πρόκειται για τα «Ούτε ένας» και «Ο τελευταίος μου σταθμός» που έχουν συμπεριληφθεί αρκετές φορές σε συλλογές επιτυχιών της.

Παραγωγός ήταν ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο. Οι ενορχηστρώσεις και η διεύθυνση της ορχήστρας είναι του Κώστα Κλάββα, με εξαίρεση τα τραγούδια των Γιώργου Κατσαρού, Γιώργου Κριμιζάκη και Χάρη Λυμπερόπουλου που τα επιμελήθηκαν οι ίδιοι οι συνθέτες.

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Κι απόψε τίποτα (Στ. Ζαφειρίου-Πυθαγόρα)
02. Σαν κάποιος θίασος (Γ. Κριμιζάκη-Σ. Τσώτου)
03. Κι ύστερα (Κ. Χατζή-Σ. Τσώτου)
04. Πόσα είδα (Γ. Κριμιζάκη-Σ. Τσώτου)
05. Γιατί φοβάσαι (S. Vlavianos-R. Contandinos-Πυθαγόρα)
06. Αύριο (Γ. Κριμιζάκη-Σ. Τσώτου)
07. Πάλι ύπνος δε με πιάνει (Κ. Χατζή-Σ. Τσώτου)
08. Κι όπως πάει (Χ. Λυμπερόπουλου-Σ. Τσώτου)
09. Κάναμε λάθη (Στ. Ζαφειρίου-Πυθαγόρα)
10. Ούτε ένας (Γ. Κατσαρού-Πυθαγόρα)
11. Ο τελευταίος μου σταθμός (Γ. Κατσαρού-Ηλ. Λυμπερόπουλου)
12. Σταμάτα κόσμε (Χ. Λυμπερόπουλου-Σ. Τσώτου)

 

ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ
“ΟΤΑΝ ΤΡΑΓΟΥΔΩ” (MINOS MSM 283)

 

Από τους καλύτερους δίσκους στην καριέρα του Τόλη Βοσκόπουλου, με πωλήσεις άνω των 50.000 αντιτύπων. Κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1976 και ήταν η δεύτερη δισκογραφική δουλειά του τραγουδιστή εκείνη τη χρονιά, καθώς είχαν προηγηθεί το Μάρτιο τα «Σμυρναίικα και λαϊκά» με εξίσου σημαντική επιτυχία.

Σε αυτό το άλμπουμ ο Βοσκόπουλος πέρα από τα τραγούδια που γράφει ο ίδιος, εμπιστεύεται για πρώτη φορά ορισμένους συνθέτες που είτε τότε ξεκινούσαν, είτε είχαν ήδη γίνει γνωστοί στο χώρο. Ο λόγος για τους Νίκο Ιγνατιάδη, Σπύρο Παπαβασιλείου, Μίμη Χριστόπουλο και Νινή Ζαχά.

record_2014_07_04_voskopoulos

Η τελευταία υπογράφει τη μεγαλύτερη και πιο διαχρονική επιτυχία του δίσκου, το πασίγνωστο «Εγώ αγαπώ μία», ενώ υπάρχει και το μοναδικό τραγούδι του Κώστα Χατζή που έχει ηχογραφήσει στην καριέρα του ο «άρχοντας».

Πρόκειται για το πολύ γνωστό κι αγαπημένο «Σπουδαίοι άνθρωποι», το οποίο λίγους μήνες νωρίτερα ο Χατζής είχε ερμηνεύσει από τη σκηνή του «Σκορπιού» στο περίφημο «Ρεσιτάλ» με τη συμμετοχή της Μαρινέλλας (τότε συζύγου του Βοσκόπουλου) που αποτυπώθηκε σε τριπλό άλμπουμ.

Από εκεί και πέρα, ακούστηκε πολύ το ομότιτλο κομμάτι καθώς επίσης και τα «Να ‘ταν Θεέ μου», «Με βρήκες σε αδύνατη στιγμή» και «Παρακαλώ (μη με περνάτε για τρελό)». Καλές στιγμές και τα «Δεν κατάλαβες καρδιά μου», «Είναι κάτι τέτοιες νύχτες» και «Αναζητήστε την».

Στο εσώφυλλο υπάρχει ένα ασπρόμαυρο πορτραίτο του τραγουδιστή, το οποίο χρησιμοποιήθηκε και στο αντίστοιχο εσώφυλλο του άλμπουμ «Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουνε» που κυκλοφόρησε το 1977, καθώς επίσης και στο εξώφυλλο της κασετίνας «Ανθολογία» που εξέδωσε η MINOS EMI πριν κάμποσα χρόνια.

Παραγωγός ήταν ο Αχιλλέας Θεοφίλου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο. Τις ενορχηστρώσεις και τη διεύθυνση της ορχήστρας επιμελήθηκαν οι Κώστας Κλάββας, Σπύρος Παπαβασιλείου και Νίκος Ιγνατιάδης, ενώ στις δεύτερες φωνές ακούγεται η Μαρινέλλα.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Εγώ αγαπώ μία (Ν. Ζαχά)
02) Να ‘ταν Θεέ μου (Σπ. Παπαβασιλείου-Μ. Θειόπουλου)
03) Είναι κάτι τέτοιες νύχτες (Τ. Βοσκόπουλου-Μ. Θειόπουλου)
04) Δεν κατάλαβες καρδιά μου (Τ. Βοσκόπουλου-Μ. Θειόπουλου)
05) Παρακαλώ (Δ. Χριστόπουλου-Σ. Καπίρη)
06) Σπουδαίοι άνθρωποι (Κ. Χατζή-Σ. Τσώτου)
07) Όταν τραγουδώ (Ν. Ιγνατιάδη-Μ. Θειόπουλου)
08) Γιατί την αγαπώ (Ν. Ζαχά)
09) Ήρθε η ώρα (Τ. Βοσκόπουλου-Μ. Κουφιανάκη)
10) Αναζητήστε την (Σπ. Παπαβασιλείου-Τ. Οικονόμου)
11) Με βρήκες σε αδύνατη στιγμή (Ν. Ιγνατιάδη)
12) Γύρνα πίσω αγαπημένη (Τ. Ιερεμία-Μ. Θειόπουλου)

———————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here