Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
Π
αρασκευή 9 Μαΐου 2014

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

Η σημερινή στήλη παρουσιάζει δύο από τις πιο επιτυχημένες και γνωστές δισκογραφικές δουλειές του “διδύμου” Σταμάτης Κραουνάκης-Λίνα Νικολακοπούλου. Κατά σύμπτωση, είναι οι δύο πρώτες ολοκληρωμένες απόπειρές τους στις 33 στροφές…

“ΣΑΡΙΜΠΙΝΤΑΜ …ΘΑ ΠΕΙ ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ”
(POLYDOR 2421170)

 

Ο δίσκος αυτός που κυκλοφόρησε το 1982 με ερμηνεύτρια τη Χριστιάνα αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά ενός «διδύμου» που έγραψε τη δική του ξεχωριστή ιστορία στα ελληνικά μουσικά δρώμενα. Ο Κραουνάκης ένα χρόνο νωρίτερα είχε καταθέσει τα διαπιστευτήριά του στα «Σκουριασμένα χείλια» με τη Βίκυ Μοσχολιού, ενώ η Νικολακοπούλου την ίδια περίοδο έκανε την παρθενική της εμφάνιση υπογράφοντας τους στίχους σε τρία τραγούδια στο δίσκο της Δήμητρας Γαλάνη «Καλά είναι κι έτσι». Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι και οι δύο έφερναν κάτι καινούργιο στη μελωδία και στο στίχο, γεγονός που επιβεβαιώθηκε στα κατοπινά χρόνια με τον καλύτερο τρόπο.

record_2014_05_09_xristiana

Στο «Σαριμπιντάμ» η Χριστιάνα παρουσιάζει ένα πρόσωπο εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τα όσα είχε κάνει στη μέχρι τότε καριέρα της. Προσαρμόζεται πλήρως στο ύφος και στο στυλ των κομματιών και στιγμές – στιγμές δείχνει ότι δεν τραγουδά απλώς, αλλά παίζει ένα θεατρικό ρόλο. Χωρίς υπερβολή, η όλη δουλειά θα μπορούσε κάλλιστα να υποστηρίξει ένα μιούζικαλ. Οι ερμηνείες της είναι εξαιρετικές κι «αγγίζουν» το κοινό, αφού αρκετά τραγούδια ακούγονται και γίνονται γνωστά. Το ομότιτλο κι ακόμα «Το καλοκαίρι θα ‘ρθει», «Η νύχτα θέλει», «Μεσ’ στη ζωή σου θα μπω»

Δυστυχώς, στο οπισθόφυλλο του άλμπουμ δεν υπάρχει η παραμικρή πληροφορία αναφορικά με τον παραγωγό, τους ηχολήπτες, το στούντιο ηχογράφησης κλπ…

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Το καλοκαίρι θα ‘ρθει
02. Σαριμπιντάμ
03. Να μη μπορώ να σ’ αγαπήσω
04. Το κορμί σου παραδόθηκε
05. Δέκα και
06. Ότι βάλω στο νου μου
07. Πόσα χρόνια ακόμα
08. Η νύχτα θέλει
09. Κάθε βράδυ που θα φεύγεις
10. Μες στη ζωή σου θα μπω
11. Περασμένη ώρα
12. Το αίνιγμα

“ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΚΙ ΟΠΛΟΦΟΡΩ” (POLYDOR 827589)

 

Δίσκος – σταθμός στην καριέρα της Άλκηστης Πρωτοψάλτη, καθώς ουσιαστικά διαμόρφωσε την καλλιτεχνική κι ερμηνευτική ταυτότητά της μέχρι και σήμερα. Ήταν η αρχή μιας συνεργασίας με το «δίδυμο» Κραουνάκη – Νικολακοπούλου που έδωσε πολύ σπουδαίες στιγμές τόσο στη δισκογραφία, όσο και στα κατά καιρούς προγράμματα που έστησαν οι τρεις τους σε διάφορες μουσικές σκηνές.

 

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 24 Σεπτεμβρίου 1985, οι πωλήσεις του ξεπέρασαν τα 75.000 αντίτυπα κι έβγαλε οκτώ μεγάλες επιτυχίες, κάποιες από τις οποίες εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν στο ρεπερτόριο της τραγουδίστριας: «Τρεις αγγέλοι», «Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ», «Μπουλούκια», «Η Μαλάμω», «Κιβωτός», «Ο Άδωνις», «Ο Γιώργος» και το κορυφαίο όλων «Η σωτηρία της ψυχής», που το θεωρώ ένα από τα ωραιότερα τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ στην ιστορία της ελληνικής μουσικής!

record_2014_05_09_protopsalti

Θα λέγαμε ότι αυτός ο δίσκος έπαιξε καθοριστικό ρόλο ως προς την καθιέρωση μιας νέας μουσικής πρότασης και σίγουρα τάραξε τα νερά, ανοίγοντας το δρόμο για μια καινούργια γενιά δημιουργών κι ερμηνευτών που από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και μετά άρχισε σιγά-σιγά να διεκδικεί το δικό της χώρο…

Οι στίχοι γράφτηκαν τόσο από τη Νικολακοπούλου όσο και από τον Κραουνάκη, ενώ «Η Μαλάμω» ανήκει στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου και παραχωρήθηκε από το αρχείο του Κώστα Χατζηδουλή. Όλοι αναγράφονται αναλυτικά στη θήκη του δίσκου, όπου υπάρχουν και φωτογραφίες των συντελεστών καθώς και ορισμένες άλλες πληροφορίες για κάποια τραγούδια.

Η παραγωγή ήταν του Νίκου Καραγιάννη και η ηχογράφηση και το remix έγιναν στο στούντιο PDR στη Φιλοθέη από τον Πάνο Δράκο από τις 20 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου 1985. Οι ενορχηστρώσεις ανήκουν στον Νίκο Κούρο και στον Σταμάτη Κραουνάκη.

Σημειωτέον ότι τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, το άλμπουμ επανακυκλοφόρησε σε βινύλιο για περιορισμένο αριθμό αντιτύπων…

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Τρεις αγγέλοι
02. Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ
03. Μαρόκο
04. …
05. Περιπολία
06. Μπουλούκια
07. Η Μαλάμω
08. Ορχήστρα «Τρεις αγγέλοι»
09. Η σωτηρία της ψυχής
10. Κιβωτός
11. Η άνοιξη
12. Ο Άδωνις
13. Ο Γιώργος
14. Επιλυχνίος ευχαριστία

———————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here