26/09/2013
Γράφει ο Σέργιος Κουκουλάγκος
Φωτογράφηση: Σπύρος Σταυρόπουλος
www.musiccorner.gr

 

Ανηφορίζοντας την Κυριακή το βράδυ στο θέατρο Βράχων, ήμουν σχεδόν βέβαιος ότι η συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα πέρα από το μουσικό της ενδιαφέρον θα είχε και έντονα πολιτικό ενδιαφέρον. Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να συμβεί άλλωστε μετά την πολιτική δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής μόλις την περασμένη Τρίτη στην Αμφιάλη.

Όταν γύρω στις 9.30 ο τραγουδιστής ανέβηκε στη σκηνή, επαλήθευσε τις σκέψεις μου μιλώντας για την ιδιαιτερότητα της μέρας αφιερώνοντας τη συναυλία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα. Παράλληλα, αναφέρθηκε με αιχμηρό τρόπο στην όψιμη «δήθεν αφύπνιση των κομμάτων και των ΜΜΕ» ενάντια στο φασισμό μετά το τραγικό περιστατικό.

 aggelakas_live_2013_09_05

Μέσα στην έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα, ξεκίνησε η μουσική παράσταση με το «Όσοι γίνουν πρωθυπουργοί» του Μάρκου Βαμβακάρη για να συνεχιστεί με το «Γλέντι», ένα από τα τραγούδια που έχουν ξεχωρίσει από την τελευταία δισκογραφική δουλειά του τραγουδοποιού με τίτλο «Γελαστή ανηφόρα».

Στη συνέχεια, ο καλλιτέχνης αναφέρθηκε στο κυριακάτικο πρωτοσέλιδο του «Πρώτου Θέματος» με τη φωτογραφία του νεκρού. Χαρακτηριστικά, τόνισε ότι «εμείς έχουμε κάνει μεγαλοεκδότη κάποιον που ξερνάει την παράνοια και τον κυνισμό του στα μούτρα μας», στηλιτεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο όχι μόνο τον Θέμο Αναστασιάδη αλλά και όσους συνεχίζουν να τον στηρίζουν αγοράζοντας την εφημερίδα του.

Επιστρέφοντας στο τραγούδι, ο Γιάννης Αγγελάκας συνέχισε με άλλα δύο τραγούδια από τον τελευταίο του δίσκο, το «Ποτάμι» και τους «Πόθους» καθώς και μ’ ένα παλιότερο, το «Καλά που έγινα σπουδαίος και τρανός».

Κάπου εκεί ο καλλιτέχνης ζεστάθηκε για τα καλά και τραγουδώντας μεταξύ άλλων το «Είμαι τυχερός», το «Αιρετικό», το «Σαράβαλο» που κατά την προσωπική μου άποψη είναι το καλύτερο κομμάτι του τελευταίου του δίσκου και το «Δεν χωράς πουθενά». Το ασφυκτικά γεμάτο θέατρο Βράχων είχε πάρει φωτιά με τα τραγούδια και την ερμηνεία του Αγγελάκα και όταν εκείνος αποφάσισε να ερμηνεύσει το «Ακούω την αγάπη» μετά από συνεχείς απαιτήσεις μερίδας του κοινού έγινε κυριολεκτικά χαμός…

aggelakas_live_2013_09_13

Μέσα σε αυτό το κλίμα ακούγονταν σποραδικά διάφορα συνθήματα κατά του φασισμού, τα οποία εντάθηκαν μετά από κάποιο σημείο κι έτσι ο τραγουδοποιός αποφάσισε να πει τη γνώμη του. Ειδικότερα, όσον αφορά το σύνθημα «φασίστες κουφάλες, έρχονται κρεμάλες» υποστήριξε ότι διαφωνεί τονίζοντας ότι ο φασισμός απαιτεί ψύχραιμη σκέψη κι αντιμετώπιση και επέστησε την προσοχή όλων στο «να προσέξουμε τον φασισμό που κρύβουμε μέσα μας».

Μετά από αυτήν την παρέμβαση δεν ξανακούστηκε το παραπάνω σύνθημα και η συναυλία συνεχίστηκε με το «Σιγά μην κλάψω» που τραγούδησε όλο το θέατρο Βράχων με μία φωνή και το «Θ’ ανατέλλω» που ήταν και το τελευταίο κομμάτι πριν την προσωρινή αποχώρηση των συντελεστών. Ακολούθησε η καθιερωμένη απαίτηση του κοινού για να επιστρέψουν φωνάζοντας «είναι ωραία στον παράδεισο», απαίτηση που δεν θα μπορούσε ασφαλώς να μείνει ανικανοποίητη.

Κάπως έτσι, ο Γιάννης με τους μουσικούς του επέστρεψαν για να παίξουν άλλα πέντε τραγούδια με τη «Γιορτή» να κάνει πάταγο ενώ για κλείσιμο της συναυλίας επέλεξε ένα τραγούδι για το δρόμο όπως είπε, το «Όλα είναι δρόμος» με τον ανατρεπτικό δημιουργό να μας εύχεται καλό φθινόπωρο και καλή αντάμωση.

aggelakas_live_2013_09_20

Ήταν μία αξέχαστη συναυλία που παρά το τσουχτερό για την εποχή κρύο, ο Γιάννης Αγγελάκας ζέστανε τις ψυχές μας όχι μόνο με τα τραγούδια του αλλά και με τον ξεκάθαρο και ψύχραιμο λόγο του που τόσο έχει ανάγκη μία τόσο ταραγμένη κοινωνία σαν τη δική μας.

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here