18/6/2014
Γράφει ο Νίκος Φράγκος
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr

Κυριακή 15 Ιουνίου και κλείνουμε 20 χρόνια χωρίς τον Μάνο Χατζιδάκι. Εμείς παρακολουθήσαμε στο Χυτήριο μια παράσταση αφιέρωμα στη μουσική του, σε σύλληψη και υλοποίηση του Μαυρίκιου Μαυρικίου.

Βρεθήκαμε εκεί περίπου στις 9 και αξίζει να αναφέρουμε ότι μας έκανε πολύ θετική εντύπωση ο ανακαινισμένος χώρος, ο οποίος είναι εξαιρετικός. Συναντήσαμε τους συντελεστές της παράστασης, καθώς και τους δύο τραγουδιστές, τον Μαυρίκιο Μαυρικίου και την Τζίνα Φωτεινοπούλου. Αφού περιηγηθήκαμε λίγο στο χώρο, κατευθυνθήκαμε προς τα καμαρίνια για να μιλήσουμε λίγο μαζί τους!

mavrikiou_live_2014_06_37_foteinopoulou

MusicCorner: Ξεκινώντας μίλησε μου για τη σχέση σου με τον Χατζιδάκι.
Μαυρίκιος Μαυρικίου: Ο Χατζιδάκις είναι ένας από τους βασικούς λόγους που αποφάσισα να κάνω αυτή τη δουλειά. Όταν ήμουν πολύ μικρός, στα πολύ πρώτα μου βήματα, άρχισα να ψάχνομαι και να συνειδητοποιώ τι σημαίνει για εμένα η μουσική. Όταν άκουσα Χατζιδάκι κατάλαβα ότι δεν μπορώ να τον αντιμετωπίσω απλά σαν όλους τους άλλους. Πέρα από τα συναισθήματα που μου δημιουργούσε, ήταν το είναι μου, ήταν η διάθεσή μου, ήταν η όρεξη για ζωή, ο λόγος να κάνω πράγματα και ο λόγος να συνεχίσω να γίνομαι καλύτερος. Αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους που κάνω αυτή τη δουλειά, νομίζω αυτό τα λέει όλα…

MusicCorner: Προτιμάς τα τραγούδια του Χατζιδάκι για τις ταινίες ή το πιο λόγιο έργο του;
Μαυρίκιος Μαυρικίου: Η αλήθεια είναι ότι εγώ είμαι λάτρης του λυρικού έργου το Χατζιδάκι, αυτού που θα ακούσουμε και στο πρώτο μέρος της παράστασης. Εξ’ άλλου και ο ίδιος ο Χατζιδάκις σε μια συνέντευξη του είχε πει κάποτε ότι τα κινηματογραφικά κομμάτια, τα πιο εμπορικά, αυτά που αγάπησε το πιο ευρύ κοινό, τα έκανε για να ζήσει. Το λυρικό έργο του Χατζιδάκι είναι αυτό που πραγματικά όταν το τραγουδάω, νιώθω να τρέμω ολόκληρος και να περνάει μέσα μου όλη η μαγεία του.

MusicCorner: Πως βλέπεις την κατάσταση με τη μουσική στην Ελλάδα που -όπως είπες και εσύ- ο κόσμος έχει αρχίσει να κάνει μια στροφή προς την πιο «εύκολη» μουσική;
Μαυρίκιος Μαυρικίου: Είμαι αισιόδοξος, διότι αν και ισχύει αυτό που λες, έχει ξεκινήσει πλέον και μια φουρνιά καλλιτεχνών, η οποία έχει μια αντιπρόταση σε όλο αυτό.  Υπάρχουν βέβαια τα λαϊκά με τα οποία διασκεδάζουμε και περνάμε καλά, υπάρχουν όμως και κομμάτια με περιεχόμενο.

MusicCorner: Θέλεις να μας πεις δύο λόγια για την σημερινή παράσταση;
Μαυρίκιος Μαυρικίου: Η σημερινή συναυλία είναι εμπνευσμένη από αυτόν τον άνθρωπο, τον Μάνο Χατζιδάκι ο οποίος μαζί με το Θεοδωράκη, πιστεύω ότι είναι οι δύο πιο σημαντικοί συνθέτες που έβγαλε αυτή η χώρα. Είμαι σίγουρος ότι σε πολλά χρόνια από τώρα όταν θα κοιτάξω πίσω και θα δω πως ξεκίνησα, θα είμαι πολύ περήφανος που ξεκίνησα με μια συναυλία για τον Μάνο Χατζιδάκι, με αυτά τα τραγούδια το οποία πραγματικά έχουν περιεχόμενο, αυτά τα τραγούδια τα τόσο διαχρονικά, που αρέσουν σε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή ο κόσμος θα κάνει μια στροφή, θα υπάρξει ένας κορεσμός, θα βαρεθούμε να ακούμε όλο τα ίδια και θα επιστρέψουμε σε τραγούδια με νόημα, όπως αυτά του Χατζιδάκι.

MusicCorner: Κλείνοντας θέλεις να μου πεις και λίγα πράγματα για σένα…
Μαυρίκιος Μαυρικίου: Εγώ τελειώνω τις σπουδές μου στο πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Μουσικολογίας. Θέλω να ασχοληθώ πιο συγκεκριμένα με σύνθεση  και ενορχήστρωση στο μεταπτυχιακό. Θέλω να κάνω πάρα πολλά πράγματα, ελπίζω να μου το επιτρέψουν οι περιστάσεις. Ευτυχώς έχω δίπλα μου μια πολύ καλή ομάδα που με στηρίζει σε όλα, καθώς και την οικογένεια μου που με βοηθάει πολύ.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον κόσμο ο οποίος με στηρίζει. Ακόμα και ένα μήνυμα στο facebook από ένα κοριτσάκι 14 χρονών ή από μία γιαγιά 90 χρονών, μου δίνει δύναμη, άυλη δύναμη, κουράγιο να συνεχίσω!

mavrikiou_live_2014_06_03

————————-

MusicCorner: Πες μας δύο λόγια για τη σχέση σου με τον Χατζιδάκι…
Τζίνα Φωτεινοπούλου: Θα σας πω κάτι κοινότυπο, αλλά ισχύει… Τα παιδικά μου χρόνια με συνδέουν με τον Χατζιδάκι αρχικά με τη μουσική του για τις ταινίες. Αργότερα στα εφηβικά μου χρόνια, γνώρισα το πιο κλασσικό Χατζιδάκι, μέσω των ακουσμάτων του πατέρα μου, ο οποίος ήταν λάτρης του. Και αργότερα μέσα από παρέες και φίλους, και ως φοιτήτρια, μέσα από τις Εσπερίδες, στην πρώτη μπουάτ, που αν δεν κάνω λάθος ιδρύθηκε το 1963, κάθε βράδυ με παρέες ακούγαμε Χατζιδάκι και ήταν συγκλονιστικό. Ο Χατζιδάκις υπάρχει μέσα μου ως συνθέτης που γαλούχησε πολλές γενεές.

MusicCorner: Προτιμάς το λόγιο ή το πιο λαϊκό έργο του Χατζιδάκι;
Τζίνα Φωτεινοπούλου: Αγαπώ το Χατζιδάκι γενικά ως συνθέτη. Δεν κάνω διακρίσεις και αυτό φαίνεται και στη συνολική μουσική μου πορεία. Παρόλο που έχω πάρει το δίπλωμα της μονωδίας, που έχει να κάνει με το κλασσικό τραγούδι, οι επιλογές μου είναι ποικίλες. Θα μπορούσε κανείς να πει, γιατί ενώ σπούδασε το λυρικό τραγούδι κάνει Χατζιδάκι ή γιατί κάνει έντεχνο; Εγώ αγαπώ τη μουσική γενικότερα, όσο είναι κοντά στην αισθητική μου. Δεν θέλω να αυτοπεριορίζομαι.

MusicCorner: Πως γνωριστήκατε με τον Μαυρίκιο και έγινε η σημερινή συνεργασία;
Τζίνα Φωτεινοπούλου: Ο Μαυρίκιος είχε έρθει σε μία παράσταση μου στον Badminton, με κάλεσε σε ένα live του, με προσκάλεσε στη σκηνή και αυτό το τυχαίο γεγονός και η ερμηνεία του «Θάλασσα Πλατιά» ήταν καθοριστική για τη σημερινή συνεργασία.

MusicCorner: Θα μας πεις για τις μελλοντικές εμφανίσεις σου;
Τζίνα Φωτεινοπούλου: Αύριο στην Πνύκα τραγουδώ με τη συμφωνική ορχήστρα του δήμου Αθηναίων για την 54η συνεδρία φοιτητών από όλο τον κόσμο, που σπουδάζουν τα ολυμπιακά ιδεώδη στην Αρχαία Ολυμπία. Το γεγονός θα ανοίξει ο πρόεδρος της δημοκρατίας. Επίσης θα τραγουδήσω στην τελετή λήξης της έκθεσης των Αντικυθήρων που πήρε παράταση 2 χρόνια, αυτό θα γίνει στις 25 Ιουνίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Και τελευταία συναυλία για τον Ιούνιο – Ιούλιο είναι στην ρωμαϊκή αγορά των Δελφών όπου θα παρουσιάσω την παράσταση «Όπου σκιά και φώς» Ο έρωτας στα χρόνια του μεσοπολέμου. Μαζί με τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου, με τον Δημήτρη Μπουζάνη στο πιάνο και τον Δήμο Χατζηιορδάνου στο ακορντεόν.

mavrikiou_live_2014_06_12_foteinopoulou

Τους ευχαριστήσαμε για το χρόνο τους και επιστρέψαμε στον κήπο του Χυτηρίου όπου περιμέναμε την έναρξη της παράστασης η οποία έγινε με μία πολύ καλή σκηνοθεσία και τους μουσικούς να έρχονται ένας – ένας στη σκηνή και να συμπληρώνουν ο κάθε ένας με το όργανό του την εισαγωγή η οποία είχε ήδη αρχίσει να ακούγεται. Μόλις η ορχήστρα ολοκληρώθηκε τα φώτα έπεσαν πάνω στον Μαυρίκιο ο οποίος ακλουθώντας μια διαδρομή μέσα από το κοινό, έφτασε στη σκηνή και έδωσε το σύνθημα για την έναρξη της παράστασης, με τον κόσμο να χειροκροτεί ασταμάτητα.

Όλα τα κομμάτια που ακούστηκαν ήταν προσεκτικά διαλεγμένα και τοποθετημένα στην κατάλληλη θέση μέσα στο πρόγραμμα. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι η ορχήστρα ήταν καταπληκτική και κατάφερε, σε συνδυασμό με την ενορχήστρωση του Μαυρίκιου να αποδώσει εξαιρετικά ακόμα και τα κομμάτια εκείνα που κανονικά θα απαιτούσαν πολύ πιο μεγάλα σχήματα για να «ξεδιπλωθούν».

mavrikiou_live_2014_06_10

Η παράσταση συνεχίστηκε με την Τζίνα Φωτεινοπούλου να κάνει την εμφάνισή της, επίσης με εξαιρετικό σκηνοθετικά τρόπο, και μια μαγευτική ερμηνεία του «Χάρτινο το Φεγγαράκι» που το είπε όντας ανάμεσα στον κόσμο, πριν ακόμα ανέβει στη σκηνή, με μόνη συνοδεία τον Μαυρίκιο στο πιάνο.

Οι ερμηνείες ήταν εξαιρετικές και σε φωνητικό επίπεδο και έτσι πριν το καταλάβουμε φτάσαμε στο διάλειμμα με τελευταίο τραγούδι για το πρώτο μέρος το «Όνειρο των παιδιών της γειτονιάς»

Ο Μαυρίκιος πολύ γρήγορα άλλαξε και χωρίς να χάσει χρόνο επέστρεψε στη σκηνή για να συνεχίσει με τον δεύτερο μέρος, αφιερωμένο στη μουσική για του Χατζιδάκι για τον κινηματογράφο, δείχνοντας έτσι την όρεξη του γι’ αυτό που συνέβαινε. Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με το τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά», και συνεχίστηκε με πολλά γνωστά κινηματογραφικά κομμάτια του συνθέτη.

mavrikiou_live_2014_06_17_foteinopoulou

Στο κλείσιμο ο Μαυρίκιος επανέλαβε ως encore μεταξύ άλλων το τραγούδι «Ένας ευαίσθητος ληστής» το οποίο μας αποκάλυψε ότι είναι αυτό το οποίο τον άγγιξε περισσότερο από όλα τα τραγούδια της παράστασης. Αξίζει να σημειωθεί λίγο πριν το τέλος ότι εξαιρετική δουλειά, πέρα από την γενικότερη επιμέλεια έκανε ο Μαυρίκιος με την ενορχήστρωση με την οποία πέτυχε να ξεφύγει από μια κλασσική συναυλία του είδους, στην οποία τα κομμάτια απλά αναπαράγονται «σαν από τον δίσκο» στη σειρά, χωρίς όμως να χάσουν τίποτα από τη μαγεία τους.

Ο κόσμος δεν σταμάτησε στιγμή να χειροκροτά σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, και όχι άδικα. Ήταν κατά τη γνώμη μου μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις που αφορούν το Χατζιδάκι εδώ και πολλά χρόνια!

mavrikiou_live_2014_06_19_foteinopoulou

Την παράσταση παρακολούθησαν αρκετοί επώνυμοι όπως η Μελίνα Ασλανίδου, η Ελένη Φιλίνη, η Βάσια Παναγοπούλου και η Julie Massino η οποία όπως μας είπε ο Μαυρίκιος είναι και η δασκάλα του. Συγχαρήκαμε τους συντελεστές και φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις.

mavrikiou_live_2014_06_50_filini_foteinopoulou_aslanidou

Συντελεστές:
Ερμηνεία – Ενορχήστρωση: Μαυρίκιος Μαυρικίου
Φιλική Συμμετοχή: Τζίνα Φωτεινοπούλου

ΟΡΧΗΣΤΡΑ
Πιάνο: Δήμος Παπαρούπας
Κιθάρα: Ιάσονας Μαυρογεώργος
Βιολί: Πολυξένη Μιγγούλη
Φλάουτο: Ιωάννα Ζιώγα
Μπουζούκι: Παύλος Χαραλάμπους
Μπάσο: Βασίλης Πλαγιανός
Κρουστά:Κωσταντίνος Αθανασίου

Σκηνοθετική επιμέλεια: Μενέλαος Τζαβέλλας
Ενδυματολογική επιμέλεια: Ελένη Καραμέρου
Επιμέλεια ήχου και φωστιμών: Παναγιώτης Γιαννέλος / AudioTheasis
GraphicDesigner: Κυριάκος Ιωάννου
VideoManager: IoanniPeikidis
Φωτογραφίες: Ηλίας Γεωργόπουλος

mavrikiou_live_2014_06_32_foteinopoulou

———————-

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από την συναυλία

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here