14/10/2013
www.musiccorner.gr
Γράφει η Μαριάνα Πουτακίδου

Ο «Μικρός Ήρως» Γιώργος Θαλάσσης, του Στέλιου Ανεμοδουρά που ζωντάνεψε στο χαρτί ο Βύρωνας Απτόσογλου, θεωρείται ένα από τα μακροβιότερα ελληνικά παιδικά περιοδικά καθώς στα 16 χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας του (από το 1953 έως το 1968 όταν και διακόπηκε εξαιτίας της επιβολής λογοκρισίας που εφάρμοσε το δικτατορικό καθεστώς) γαλούχησε τη νέα γενιά αναγνωστών εκείνης της εποχής.

mikros_iros_2013_10_001

Οι περιπέτειες του «παιδιού – φάντασμα», το οποίο παρέα με τη γλυκιά Κατερίνα και τον «αιώνια πεινασμένο» Σπίθα, αγωνίστηκαν απέναντι σε Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους φασίστες παρουσιάστηκε το 1976 από το Ελεύθερο Θέατρο, στο Άλσος Παγκρατίου, υπό τη μορφή σπονδυλωτού έργου με τον τίτλο «Το τραμ το τελευταίο». Τους ρόλους του Γιώργου Θαλάσση, της Κατερίνας και του Σπίθα ερμήνευσαν ο Ντίνος Λύρας, η Υβόνη Μαλτέζου και ο Γιώργος Σαμπάνης αντίστοιχα, ενώ στην παράσταση εκείνη ακούστηκε για πρώτη φορά το ομώνυμο τραγούδι σε στίχους και μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Οκτώ χρόνια αργότερα το τραγούδι «Ο Μικρός Ήρωας» ηχογραφήθηκε με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη και τον Αντώνη Πυλιαρό στον ρόλο του Γιώργου Θαλάσση.

loukiasnos_kilaidonis_2013_10_001

Πριν από λίγες μέρες η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ανακοίνωσε την επανέκδοση του ιστορικού περιοδικού χρησιμοποιώντας στο διαφημιστικό σποτ το μουσικό θέμα από το ομότιτλο τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Ο συνθέτης ενοχλημένος απέστειλε εξώδικο στο «Πρώτο Θέμα» απαγορεύοντας τη χρήση του τραγουδιού από τη συγκεκριμένη εφημερίδα.

Ο συνθέτης εξήγησε αυτή του την κίνηση στην εφημερίδα «Αυγή»: «Όταν πριν από χρόνια είχε γίνει η επανέκδοση του περιοδικού σε τόμους, είχα δώσει τη συγκατάθεσή μου στον Στέλιο Ανεμοδουρά να χρησιμοποιήσει τη μουσική μου. Όταν όμως ο γιος του επικοινώνησε μαζί μου πριν από περίπου δέκα ημέρες και με ενημέρωσε ότι θα δώσει τον “Μικρό Ήρωα” στη συγκεκριμένη εφημερίδα και με ρώτησε αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μουσική μου για το διαφημιστικό σποτ, αρνήθηκα κατηγορηματικά».

Την ίδια απάντηση μετέφερε η σύζυγός του Άννα Βαγενά, στον υπεύθυνο της εφημερίδας, όταν τηλεφώνησε για τον ίδιο λόγο. Η εφημερίδα πρότεινε μάλιστα και κάποιο ποσό προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η μουσική στο διαφημιστικό σποτ. «Δεν είναι θέμα αν μου δίνανε λίγα ή πολλά. Δεν ήθελα να συνδεθεί το τραγούδι του “Μικρού Ήρωα” με τη συγκεκριμένη εφημερίδα», προσθέτει ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. «Το “Πρώτο Θέμα” δεν το διαβάζω, δεν ανήκω στον πολιτικό χώρο που εκφράζει και το απεχθάνομαι. Δεν θέλω να συνδεθεί η μουσική μου με τη συγκεκριμένη εφημερίδα, διότι μου είναι αντιπαθής με όσα έχει κάνει μέχρι τώρα».

Στο τηλεοπτικό σποτ βέβαια, δεν ακούγεται αυτούσιο το τραγούδι. «Κάνανε την πονηριά και δεν το παίζουν με τη φωνή μου, βάλανε όμως την ορχηστρική επανάληψη του ρεφρέν από δική μου εκτέλεση. Η εκτέλεση είναι από τη μοναδική συναυλία που έχω δώσει στο Ηρώδειο το 2006».

kilaidonis_anakoinosi_2013_10_001

Στο εξώδικο που έστειλε στο «Πρώτο Θέμα» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με την ιδιότητά μου του συνθέτη μουσικής, έχω γράψει τη μελωδία και τους στίχους του μουσικού έργου “Μικρός Ήρωας”, του οποίου είμαι ο πνευματικός δημιουργός. Με έκπληξη, οργή και αγανάκτηση διαπίστωσα χθες, 10.10.2013, ότι η παραπάνω σύνθεσή μου, χωρίς τους στίχους, χρησιμοποιείται ως μουσική επένδυση σε τηλεοπτικούς σταθμούς, για τη μετάδοση διαφήμισης προσφοράς της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” των τευχών του γνωστού ιστορικού περιοδικού με τον ομώνυμο τίτλο. Επειδή στη χρήση του πνευματικού μου έργου έχετε προβεί χωρίς την κατά νόμο απαιτούμενη άδειά μου, ως εκ περισσού σας απαγορεύω κάθε περαιτέρω χρήση του, σας καλώ να παύσετε άμεσα την ήδη γενομένη προσβολή των ηθικών και περιουσιακών δικαιωμάτων μου επί του προαναφερόμενου έργου μου και σας δηλώνω ότι επιφυλάσσομαι κάθε δικαιώματός μου που απορρέει από την προσβολή του».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here