19/2/2014
Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Στο Club του Σταυρού του Νότου κάθε Παρασκευή γίνεται σίγουρα κάτι πολύ ιδιαίτερο. Δεν βρίσκω άλλη δικαιολογία για το ότι ο κόσμος περίμενε απ’ έξω πολλή ώρα πριν ανοίξουν οι πόρτες. Όταν ξεκίνησε η παράσταση αυτό το «κάτι» το είδα στο βλέμμα των θαμώνων αλλά το ένιωσα κι εγώ ο ίδιος. Η Ματούλα Ζαμάνη (η οποία θα εμφανίζεται κάθε Παρασκευή και για λίγες μόνο εμφανίσεις στον «Σταυρό του Νότου Club» μαζί με τους Burger Project), με το που ανέβηκε στη σκηνή μας έκανε να νιώσουμε άνετα και να αισθανθούμε σαν στο σπίτι μας. Τα αστεία της και η επικοινωνία με τον καθένα ξεχωριστά σου έδινε την εντύπωση πως όλοι γνωριζόμαστε και είμαστε μια μεγάλη παρέα, ενώ η πληθωρικότητα και οι ερμηνείες της δεν σε άφηναν να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της.

zamani_live_2014_02_011

Η Ματούλα ήρθε ομολογουμένως λίγο αργοπορημένη και το live ξεκίνησε γύρω στις 11:30μ.μ. Πάντως φρόντισε να μας αποζημιώσει γι’ αυτήν την καθυστέρηση, με τις μουσικές που ακούσαμε. Η έναρξη έγινε με το παραδοσιακό κομμάτι της Μικράς Ασίας «Κανελόριζα» και στη συνέχεια ακούσαμε το «Δονούσα» από τον πρώτο δίσκο της ερμηνεύτριας. Όπως σχολίασε η ίδια, «Στα δικά μας τραγούδια θέλω να κάνετε πανικό… Κάψτε το μαγαζί! Στα υπόλοιπα δεν μας νοιάζει». Ακολούθησαν τραγούδια από τη δεύτερη δισκογραφική δουλειά της που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο «Muma» (που στα βλάχικα σημαίνει «μητέρα»), καθώς και διασκευές σε τραγούδια μεγάλων συνθετών, όπως του Γιάννη Μαρκόπουλου και του Μάνου Χατζιδάκι. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε πως για όλο αυτό το μουσικό αποτέλεσμα που φτάνει στα αυτιά μας, συνεισφέρουν και οι εξαιρετικοί μουσικοί που πλαισιώνουν τη Ματούλα. Οι… σωματοφύλακες της, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

zamani_live_2014_02_036

Φυσικά από την playlist δεν θα μπορούσαν να λείπουν τραγούδια του Θανάση Παπακωνσταντίνου, του ανθρώπου που ανέδειξε ακόμα περισσότερο το ταλέντο της νεαρής τραγουδίστριας. Ακούσαμε, μεταξύ άλλων, τα «Μάντης Τειρεσίας», «Μιλώ για σένα» και «Στις χαραυγές ξεχνιέμαι». Καθώς οδεύαμε προς το διάλειμμα και το κέφι είχε ανάψει με χορούς, τσιφτετέλια, παλαμάκια και νησιώτικα, ακούσαμε ξαφνικά τραγούδια όπως τα «Ένας ευαίσθητος ληστής» και «Τυφλές ελπίδες».

«Στις παλιές κασέτες γράφαμε από τη μια πλευρά Michael Jackson κι απ’ την άλλη «Nothing else matters»… Έτσι γίνεται και στις συναυλίες μας. Στη ζωή υπάρχουν δύο πλευρές… Υπάρχουν σκαμπανεβάσματα από τη μια στιγμή στην άλλη», διευκρίνισε η αγαπημένη τραγουδοποιός.

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, ξεκλέψαμε λίγα λεπτά για να κάνουμε μια μίνι συνέντευξη με τη Ματούλα Ζαμάνη. Μας μίλησε για τον καινούριο της δίσκο μέχρι και για τα… δύο της σκυλιά!

MusicCorner: Κάθε Παρασκευή στοn Σταυρό του Νότου, για πέντε εμφανίσεις μόνο. Θέλω να μου πεις τις εντυπώσεις σου και γιατί παρακινείς τον κόσμο να έρθει να σε δει;
Ματούλα Ζαμάνη: Ο χώρος είναι φιλόξενος εδώ και χρόνια και η μπάντα για πρώτη φορά είναι αυτή ακριβώς που ονειρευόμουν και σε ανθρώπινο αλλά και σε μουσικό επίπεδο. Δεν είναι ότι υποτιμώ τις προηγούμενες μπάντες μου απλά φέτος έγιναν κάποιες «κέντες», οι οποίες δέσανε. Ο κόσμος πρέπει να έρθει να μας δει γιατί θα δει κάτι αληθινό και ίσως «κλικάρει» κάτι μέσα του που δεν φανταζόταν ότι μπορεί να το έχει. Θα ακούσει δικά μας τραγούδια, διασκευές αλλά στο τέλος όλα αυτά τα ξεχνάς και θα σου μείνει μια αλήθεια και μια αγάπη από όλους μας.

MusicCorner: Λίγα λόγια για τους Burger Project που εμφανίζονται μαζί σου;
Ματούλα Ζαμάνη:
Οι Burger Project και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου είναι για μένα κάτι παραπάνω από οικογένεια. Μου έχουν σταθεί. Από την πρώτη στιγμή που συναντηθήκαμε υπήρχε κάτι μαγικό. Όπως και με τον Εισβολέα που είναι “new entry”. Μ’ αρέσει οι άνθρωποι να μένουν στη ζωή, να προχωράς μαζί τους και να χτίζεις πράγματα. Μ’ αρέσει η οικειότητα… Όπως κι αυτή η κουβέντα τώρα μαζί σου μου είναι πολύ οικεία.

zamani_live_2014_02_031

MusicCorner: Σ’ αρέσει περισσότερο να εμφανίζεσαι μόνη σου ή σε συναυλίες του Θανάση Παπακωνσταντίνου;
Ματούλα Ζαμάνη: (Το σκέφτεται αρκετή ώρα και χαμογελάει)

MusicCorner: Να σε βοηθήσω. Είσαι ψώνιο; Θες να είσαι το πρώτο όνομα;
Ματούλα Ζαμάνη: Όχι, δεν έχω θέμα με το πρώτο όνομα. Είμαι ταγμένη στον Θανάση. Ούτως ή άλλως.

MusicCorner: Θέλω να μου πεις και για τον καινούριο σου δίσκο που μόλις κυκλοφόρησε με τον τίτλο “Muma”.
Ματούλα Ζαμάνη:
Ο δίσκος αυτός ξεκίνησε να ηχογραφείται πριν το καλοκαίρι και τα περισσότερα κομμάτια γράφτηκαν όταν είχα πάει στη Φολέγανδρο έναν Οκτώβρη. Τα παιδιά (η μπάντα) με βοήθησαν πάρα πολύ και τους ευχαριστώ. Όλα τα τραγούδια είναι γραμμένα από εμένα με εξαίρεση το κομμάτι του Εισβολέα, ένα ακόμα που έχει γράψει ένας φίλος και μια διασκευή στο «Ακορντεόν» του Μάνου Λοΐζου. Ο τίτλος σημαίνει «Μητέρα» στα βλάχικα και είμαι ταγμένη εκεί… Πιστεύω στη φύση και στο ότι θα βρούμε τη λύση, αν αγαπιόμαστε.

MusicCorner: Οι δύο σου σκύλοι είναι διάσημοι πλέον. Είναι και στις αφίσες σου αλλά και στο εξώφυλλο του νέου σου δίσκου.
Ματούλα Ζαμάνη: Ναι, έχουν γίνει διάσημοι. Οι σκύλοι μου είναι λατρεία, είναι το ταίρι μου. Δεν είχα τρέλα με τα σκυλιά… Τη Χάιδω τη βρήκα χτυπημένη και την πήρα να την κάνω καλά… Έτσι ξεκίνησε!

MusicCorner: Και τέλος, πες μου δυο λόγια για τη σημερινή μέρα -είναι και του Αγίου Βαλεντίνου…
Ματούλα Ζαμάνη: Είμαι ευτυχισμένη που είναι εδώ οι Burger Project, που είμαι με φίλους και κάνουμε αυτό που αγαπάμε… Για μένα είναι κάθε μέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Αυτό επιδιώκω!

Ύστερα από το διάλειμμα, η Ματούλα Ζαμάνη ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τους Burger Project και τραγούδησαν το γνωστό ρεμπέτικο «Καίγομαι, καίγομαι», ενώ μετά ανέλαβαν οι Burger Project να μας ανεβάσουν με τις πάντα πρωτότυπες διασκευές τους. Η ενέργεια αυτών των παιδιών καθώς και οι ιδιαίτερες στολές που φορούν επί σκηνής δεν σ’ αφήνουν αδιάφορο. Τη σκυτάλη πήρε ο Καλαματιανός rapper Εισβολέας, ο οποίος τραγούδησε τη «Μπανιστηρτζού», ένα κομμάτι που έγραψε ο ίδιος και συμμετέχει η Ματούλα Ζαμάνη.

zamani_live_2014_02_017

Καθώς η παράσταση έφτανε στο τέλος της, ακούσαμε «Την προσευχή του Μάγκα» και τον «Διάφανο», αλλά, όπως φάνηκε, κανείς, ούτε η Ματούλα, δεν ήθελε να τελειώσει η βραδιά. Γι’ αυτό ανέβηκε ξανά στη σκηνή και έμεινε αρκετή ώρα. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν το κλασικό, τυπικό encore! Στο τέλος όλοι φάνηκαν να φεύγουν ευχαριστημένοι και χαμογελαστοί. Ίσως να έφταιγε και το αλκοόλ. Πάντως το σίγουρο είναι πως η Ματούλα και η παρέα της πέτυχαν το στόχο τους: Κατάφεραν να μας μεταφέρουν λίγη από την αγάπη τους!

zamani_live_2014_02_025

Στην παράσταση έπαιξαν οι μουσικοί:
Σπύρος Μοσχούτης (Μoschi): Τύμπανα, Όπι, Μαγικά
Χρήστος Πεντεβής Βαλεντινο (Loventino): Βιολί
Σπύρος Βρυώνης (Παράσχος Τσαλαπατάρας): Κιθάρα, Μπάσο
Νίκος Σάλτας (Salto mortale): Πλήκτρα
Βασίλης Λεμονιάς (Lemonchello): Τσέλο

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από την παράσταση


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here