«Στάθηκα πολύ τυχερή και είμαι ευγνώμων προς τους ανθρώπους που με αγάπησαν, μου έδειξαν εμπιστοσύνη, με αγκάλιασαν. Δεν  είναι σχέση επαγγελματική. Νιώθω σαν να είναι οικογένειά μου. Είναι πολύ συγκινητικό γι’ αυτό και με κρατάει αυτός ο τόπος. Δε φεύγεις από εκεί που είσαι ευτυχισμένος

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον Μάριο Γκούβα
Φωτογράφηση: Χαρά Γερασιμοπούλου
Music Corner –12/6/2013

Όταν πριν ενάμιση χρόνο γράφαμε για τη «μαγεία» που μας πρόσφερε η Fide Koksal σε εμφάνισή της στο Γυάλινο, δε μπορούσαμε να φανταστούμε ότι αυτή η λέξη θα γινόταν ο τίτλος του νέου της δίσκου, που αν και είναι ο δεύτερος στη σειρά, αποτελεί για την ίδια τη Fide τον πρώτο της προσωπικό. Κι αυτό επειδή το πρώτο της άλμπουμ, με τίτλο “Bridges”, ήταν ουσιαστικά η τουρκική στιχουργική “άποψη” της Fide σε παλιές συνθέσεις του Μίμη Πλέσσα.

Η Fide Koksal, η τουρκάλα τραγουδίστρια που κάνει καριέρα με βάση την Ελλάδα, κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό το δεύτερο άλμπουμ της και το βάφτισε “Buyu”, που σημαίνει «Μαγεία». Το άλμπουμ παρουσιάζει η ίδια η Fide με ένα clip που ανέβασε στο Youtube με φόντο το studio Φabrica (www.youtube.com/watch?v=yE-hYeJjvd8), το οποίο έχει γίνει το δεύτερο σπίτι της. Εκεί, άλλωστε, μας υποδέχθηκε για να μιλήσουμε, για μια ακόμα φορά, για τη δουλειά της.

fide koksal_interview_2013_06_003

Music Corner : Ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην πορεία σου, από τη Σμύρνη στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στην Αθήνα το 2006 για το Fame Story 4. Ήρθες για το talent show;
Fide Koksal : Ακριβώς. Πρώτη φορά στην Ελλάδα ήρθα για το Fame Story. Σπούδαζα στο Musical Theater στην Πόλη αφού τελείωσα σπουδές πολιτικών επιστημών. Εκεί με εντόπισε και με διάλεξε ο Antenna για το παιγνίδι. Αμέσως μετά μου έγιναν κάποιες προτάσεις αλλά θεώρησα ότι δεν μου ταίριαζαν, παρότι θα μπορούσαν να συμβάλουν στο “χτίσιμο” ενός ονόματος. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια που τραγούδησα στην Ελλάδα βρήκα το δρόμο που ήθελα να ακολουθήσω. Γνώρισα διαφορετικούς μουσικούς και πολύ ποιοτικούς ανθρώπους, όπως ο Μίμης Πλέσσας, ο Νίκος Κυπουργός, η Μαρία Φαραντούρη και αρκετούς μουσικούς και συνθέτες. Όπως ξέρεις γράφω κι εγώ μουσική και πλέον έχουμε γίνει μια ομάδα. Μετά από τόσα χρόνια, κυκλοφορώ τον πρώτο μου προσωπικό δίσκο από την EMI, και στην Ελλάδα και στην Τουρκία ταυτόχρονα.

Music Corner : Ο δίσκος θα παρουσιαστεί επίσημα;
Fide Koksal : Ναι. Η επίσημη παρουσίαση θα γίνει στις 12 Ιουνίου στην ταράτσα του “Gazarte”, όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.

Music Corner : Ας γυρίσουμε λίγο πίσω. Το 2006 έχουμε το Fame Story και δύο χρόνια αργότερα σε βλέπουμε και σε ακούμε στα «Ματωμένα Χώματα».
Fide Koksal : Ναι. Ήταν το 2008 όταν έγραψα στίχους για δύο τραγούδια σε μουσική του Βασίλη Δημητρίου για το δίσκο που κυκλοφόρησε με τον Γιώργο Νταλάρα και την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Τα ερμήνευσα στο δίσκο και μου έγραψαν κι ένα ρόλο, οπότε εμφανίστηκα και στη σειρά.

Music Corner : Και στη συνέχεια ήρθε το “Bridges” με το Μίμη Πλέσσα.
Fide Koksal  : Από τότε που ήρθα στην Ελλάδα μέχρι το 2010 άκουγα συνέχεια πολλή ελληνική μουσική. Υπάρχει μεγάλος πλούτος, πολύ μεγάλο φάσμα στην ελληνική μουσική. Ξεχώρισα ένα δίσκο του Μίμη Πλέσσα με την Claudia Delmer, με μελοποιημένα ποιήματα που είχαν γραφτεί με θέμα τη θάλασσα. Είναι ένας δίσκος με έντονα μεσογειακά και ελληνικά στοιχεία στα ισπανικά. Κάπως έτσι σκέφτηκα ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι ανάλογο στα τουρκικά. Ο Μίμης Πλέσσας είναι ένας σπουδαίος μουσικοσυνθέτης και πιανίστας με τεράστιο έργο. Τον συνάντησα σε κάποια συναυλία του, με δέχτηκε πολύ ευγενικά και του μίλησα για την ιδέα μου. Μετά από δυο μέρες με πήρε τηλέφωνο, κάτι που δεν περίμενα τόσο άμεσα, πήγα στο σπίτι του, άκουσε ένα τραγούδι που είχα γράψει και κάπως έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μας και κυκλοφόρησε το “Bridges” το 2010. Αλλά κάνουμε μαζί συναυλίες, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

fide koksal_interview_2013_06_008

Music Corner : Έρχεσαι στην Ελλάδα και η πρώτη σου συνεργασία είναι με Νταλάρα και Τσαλιγοπούλου. Κυκλοφορείς ένα δίσκο με τον Μίμη Πλέσσα με τον οποίο δίνεις και συναυλίες. Πρέπει να αισθάνεσαι πολύ τυχερή.
Fide Koksal : Αυτές οι συνεργασίες είναι πάρα πολύ σημαντικές για μένα. Γι’ αυτό και λέω ότι στάθηκα πολύ τυχερή και είμαι ευγνώμων προς τους ανθρώπους που με αγάπησαν, μου έδειξαν εμπιστοσύνη, με αγκάλιασαν. Δεν  είναι σχέση επαγγελματική. Νιώθω σαν να είναι οικογένειά μου. Είναι πολύ συγκινητικό γι’ αυτό και με κρατάει αυτός ο τόπος. Δε φεύγεις από εκεί που είσαι ευτυχισμένος. Αυτό απαντάω και σε όσους μου λένε ότι φεύγουν πολλοί από την Ελλάδα. Κάποιοι πρέπει να μείνουν, άλλωστε. Εμείς ζούμε όπου ζει η μουσική μας.

Music Corner : Το “Buyu” σημαίνει μαγεία. Πώς αποφάσισες να δώσεις αυτόν τον τίτλο στο άλμπουμ;
Fide Koksal : Όταν ολοκληρώσαμε τις ηχογραφήσεις έπρεπε να βρούμε και έναν τίτλο. Το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό ήταν “Buyu” γιατί όλη αυτή η ιστορία που ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια, γνωριμίες, συνεργασίες, σχέσεις, αγάπες, ήταν ένα μαγικό ταξίδι. Επιπλέον το “Buyu” είναι από τα πλέον αγαπημένα τραγούδια του άλμπουμ. Και παρότι είναι μια μικρή λέξη, ο κόσμος δεν την ξέρει και με ρωτάει τι σημαίνει. Έτσι έμαθε ο κόσμος και μια τουρκική λέξη από μένα (γέλια).

Music Corner : Πες μας λίγα λόγια για τον δίσκο και τα τραγούδια του.
Fide Koksal : Οι συνθέτες είναι ο Μίμης Πλέσσας, ο Νίκος Κυπουργός, ο Γιώτης Κιουρτσόγλου, ο Armenak Markosyan, αρμένιος μουσικός, και τρία τραγούδια γράψαμε μαζί με το Νάσσο Σωπύλη. Όλοι οι στίχοι, σε ελληνικά, αγγλικά και τουρκικά, είναι δικοί μου. Στο δίσκο υπάρχει κι ένα ντουέτο με τον Παντελή Θαλασσινό, ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, πολύ γενναιόδωρος. Το τραγούδι λέγεται «Θέλει αγάπη η ζωή» και το είχα γράψει μετά το σεισμό στην πόλη Βαν της Τουρκίας. Το τραγούδι έχει ως «σύνθημα» πως ό,τι κι αν συμβεί, πρέπει να συνεχίσουμε να αγαπάμε τη ζωή.  Μπορεί αύριο και πάλι να ανοίξει η γη, αλλά από την ίδια γη θα βγει κι ένα νέο κλαδί. Και για μένα είναι συγκινητικό που έκανα το ντουέτο με έναν τόσο σημαντικό τραγουδιστή και δημιουργό.

Music Corner : Υπάρχουν τραγουδιστές και μουσικοί που ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δε θα μπορούσαν να φανταστούν τέτοιες συνεργασίες.
Fide Koksal : Δουλεύω όμως και πάρα πολύ. Τις περισσότερες ώρες καθημερινά τις περνάω στο studio.

Music Corner : Το studio, δηλαδή, έχει γίνει το δεύτερο σπίτι;
Fide Koksal : Το πρώτο (γέλια). Στο δεύτερο πάμε μόνο για ύπνο, μπάνιο και μαγειρική! Όλα τα υπόλοιπα γίνονται εδώ. Ακόμα και τα πάρτι (γέλια).

fide koksal_interview_2013_06_007

Music Corner : Στο πρώτο σου video clip πρωταγωνιστούν δύο παιδιά από τα χωριά SOS.
Fide Koksal : Το “Rahime” είναι ένα γυναικείο όνομα που βγαίνει από τη λέξη “Rahim” που σημαίνει μήτρα. Το τραγούδι αναφέρεται σ’ ένα κοινωνικό θέμα που δυστυχώς ακόμα συναντάται στην Τουρκία, στις πιο ανατολικές περιοχές, όπου παντρεύουν τα κορίτσια σε πολύ μικρή ηλικία, περίπου στα 12. Το κορίτσι, λοιπόν, τη μέρα του γάμου είναι στο κρεβάτι και προσεύχεται να μπορούσε να γυρίσει πίσω στη μήτρα της μητέρας της, για να γλιτώσει από το γάμο. Ενδιάμεσα στο τραγούδι ακούγεται μια φωνή, κάποιου που έρχεται να τη σώσει. Θέλαμε, ωστόσο, να το κάνουμε πιο γενικό, αναφερόμενοι στο εμπόριο παιδιών και την παιδική εκμετάλλευση σε κάθε της μορφή. Αυτό το concept είναι πιο κινηματογραφικό και το σκηνοθέτησε ο Άγγελος Φραντζής. Τα χωριά SOS μας έχουν στηρίξει, όχι οικονομικά βέβαια, και θέλαμε κι εμείς με τον τρόπο μας να βοηθήσουμε. Είχαμε κάνει και μια συναυλία παλιότερα στη Γερμανία για τα παιδικά χωριά SOS και ο πρόεδρος, ένας πολύ ευγενικός άνθρωπος, όταν του ζήτησα προσωπικά να στηρίξει το video clip ήταν πολύ θετικός και μας ευχαρίστησε που ασχολούμαστε με το θέμα. Φοβόμασταν ότι θα κουραστούν τα παιδιά στα γυρίσματα, αλλά οι φόβοι μας διαψεύστηκαν, ενώ και το video clip βγήκε πολύ ωραίο, πολύ διαφορετικό.

Music Corner : Σε συναντάμε σε μια φάση που στην Τουρκία υπάρχει μεγάλη αναταραχή. Το πάρκο είναι η αιτία ή μόνο μια αφορμή;
Fide Koksal : Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν από το πάρκο, όπου οι πολίτες προχώρησαν σε καθιστική κατάληψη – διαμαρτυρία με ειρηνικό χαρακτήρα. Η αντίδραση της αστυνομίας ήταν πολύ έντονη με αποτέλεσμα να έχουμε μέχρι τώρα 4 θανάτους και εκατοντάδες τραυματισμούς. Η βία σε κάθε μορφή της είναι καταδικαστέα. Ως τουρκάλα και ως πολίτης του κόσμου υποστηρίζω τους ανθρώπους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους και την ελευθερία τους. Το θέμα ξεκίνησε ειρηνικά και κατέληξε στα έκτροπα που βλέπουμε σήμερα. Η δημοκρατία στην Τουρκία είναι σε κίνδυνο. Τα μέτρα που θέλει να πάρει η κυβέρνηση είναι πολύ αυστηρά, υπερβολικά και δικαίως ο κόσμος διαμαρτύρεται και αντιδρά.

Music Corner : Πιστεύεις ότι η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να επαναφέρει μια μορφή θεοκρατίας στη διακυβέρνηση της χώρας;
Fide Koksal : Νομίζω πως είναι ξεκάθαρο αυτό, αν δούμε συνολικά τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Δεν πιστεύω ότι τέτοια μέτρα ταιριάζουν στην εποχή μας. Η υπερβολή που παρατηρείται σε πολλές αποφάσεις έκανε τον κόσμο να γελάει, στην αρχή, αλλά τώρα κλαίμε όλοι. Ωστόσο, όπως έχουμε δει και σε άλλες χώρες, όταν ένας λαός καταπιέζεται ενώνεται. Είδαμε να συμπορεύονται ακραία μεταξύ τους στοιχεία. Είδαμε να διαμαρτύρονται ακόμα και ψηφοφόροι του Ερντογάν, γυναίκες με μαντήλα. Τα μέτρα είναι υπερβολικά, αλλά και η βία που χρησιμοποιείται είναι υπερβολική και πρέπει να σταματήσει άμεσα. Μακάρι να μην υπήρχαν λόγοι για όλα αυτά που συμβαίνουν.

fide koksal_interview_2013_06_017

Music Corner : Ποια ήταν η δική σου αντίδραση από την Ελλάδα;
Fide Koksal : Πριν λίγες μέρες ηχογραφήσαμε και ανεβάσαμε στο youtube ένα κομμάτι που είχα γράψει πριν ένα χρόνο περίπου με τίτλο “Denizler” που σημαίνει θάλασσες. Το Deniz είναι το όνομα ενός νεαρού κομμουνιστή που τον είχαν κρεμάσει παλιότερα στην Τουρκία και έγινε σύμβολο επανάστασης. Το κομμάτι το είχα γράψει μεταφορικά και λέει ότι για να γίνουν ελεύθερες και αγνές οι θάλασσες πρέπει να φύγουν οι σκιές και οι «βρωμιές». Να έρθει κάποια μέρα που θα ηρεμήσουν τα κορμιά που έχουν πληγωθεί. Πρέπει ο καθένας να βρει τον τρόπο να σπάσει τα δεσμά του. Να ενωθεί ο κόσμος, χωρίς ρατσισμό, βία, πολέμους. Να ενωθούν οι «θάλασσες». Κι επιπλέον, πως ό,τι κάνει κάποιος σήμερα, θα το «πληρώσει» στο μέλλον. Με τα επεισόδια που γίνονται, δε μπόρεσα να μην το «κυκλοφορήσω». Το ηχογραφήσαμε μέσα σε μια νύχτα και το ανεβάσαμε στο δίκτυο. Αν στο μέλλον αποφασίσουμε να το συμπεριλάβουμε σε ένα δίσκο, θα κάνουμε όλη τη διαδικασία από την αρχή, με «κανονική» παραγωγή.

Music Corner : Τουρκικά σήριαλ βλέπεις;
Fide Koksal : Δεν προλαβαίνω να δω τηλεόραση, αλλά έχω εκτιμήσει τον «Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή». Έχουν πολύ ωραία γυρίσματα, προσεγμένη παραγωγή, καλοί ηθοποιοί. Δε μπορώ να μιλήσω για το σενάριο, αλλά χαίρομαι όταν κάποια καλή παραγωγή έχει ανταπόκριση. Και δεν το λέω ως τουρκάλα. Γενικότερα όταν κάτι έχει πολύ προσπάθεια και πολύ αγάπη από τους δημιουργούς, πρέπει να έχει ανάλογη ανταπόκριση, όπως και στη μουσική.

Music Corner : Τι εμφανίσεις έχετε προγραμματίσει για το καλοκαίρι;
Fide Koksal : Τον Ιούνιο έχουμε μια εμφάνιση στις 11 του μηνός στην Τεχνόπολη, και μετά με τον Μίμη Πλέσσα στις 16 στο Μαρκόπουλο, στις 18 στη σχολή Ζηρίδη και στις 28 στου Ζωγράφου. Ο Ιούλιος είναι μήνας διακοπών. Αν και φέτος δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί ημερομηνίες φεστιβάλ στην Τουρκία και γενικότερα στην Ευρώπη. Αλλά ενημερώνουμε το fidekoksal.com και το facebook, οπότε ο κόσμος μπορεί εύκολα να πληροφορείται για τις εμφανίσεις μας.

Music Corner : Αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς, υπάρχουν σχέδια για επόμενο δίσκο;
Fide Koksal : Υλικό υπάρχει και γράφεται συνεχώς νέο. Είναι νωρίς για να ξεκινήσουμε διαδικασίες, αλλά νομίζω πως το επόμενο άλμπουμ δεν θα αργήσει πάρα πολύ. Να ακουστούν πρώτα τα τραγούδια του “Buyu”, να κάνουμε και άλλο ένα video clip και βλέπουμε πώς θα κινηθούμε.

Music Corner :  Περισσότερο ελληνικό στίχο έχεις σκεφτεί για την επόμενη δουλειά σου;
Fide Koksal : Γιατί όχι; Προτιμώ τα τουρκικά επειδή είναι η μητρική μου γλώσσα, αλλά γράφω και ελληνικά και αγγλικά. Και ο κόσμος που ακούει τον τουρκικό στίχο δεν παραξενεύεται, μάλλον του αρέσει.

Music Corner : Σ’ ευχαριστούμε πολύ Fide, καλή επιτυχία στο “Buyu”.
Fide Koksal : Κι εγώ σας ευχαριστώ και σας περιμένω στην παρουσίαση του δίσκου… (Τετάρτη 12/2, στις 20.00, στο Gazarte…)

fide koksal_interview_2013_06_023

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τη συνέντευξη


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here