9/10/2013
Γράφει η Ελένη Λαμπράκη
Φωτογράφηση: Νατάσσα Ασημακοπούλου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Την επίσημη πρώτη της είχε το περασμένο Σάββατο 5/10 η κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου. Το ποδαρικό φέτος το κάνει ο Δημήτρης Ζερβουδάκης ο οποίος κατέβηκε από τη Θεσσαλονίκη με το υλικό ενός καινούριου διπλού δίσκου αλλά και όλα τα αγαπημένα κομμάτια που μας έχει χαρίσει όλα αυτά τα χρόνια. Και το κάπως παράδοξο της ιστορίας είναι ότι αυτή είναι και η πρώτη φορά που ο Δημήτρης Ζερβουδάκης εμφανίζεται στο συγκεκριμένο ιστορικό στέκι…

zervoudakis_live_2013_10_008

Λίγο πριν το ρολόι δείξει 23:00, ο κόσμος έχει συγκεντρωθεί και όλα είναι έτοιμα για την πρεμιέρα. Μαζί με τους μουσικούς του Θανάση Αρχανιώτη, Θάνο Κολοκυθά, Νίκο Παπαδόπουλο, Δημήτρη Οικονομίδη και φυσικά τη σταθερή συνεργάτιδά του Σοφία Γεωργαντζή στο διπλανό μικρόφωνο μας καλοσωρίζει ενώ παράλληλα ακούγονται οι πρώτες νότες. Για το ξεκίνημα ακούσαμε μερικά κομμάτια από το νέο διπλό δίσκο με τίτλο «Ζωής Παιχνίδια» και το δείγμα που πήραμε δεν υστερεί σε τίποτα απ’ τις προηγούμενες δουλειές του. Δεν παρέλειψε όμως να ζεστάνει το κοινό με ήδη αγαπημένα τραγούδια όπως το «Ό,τι με πληγώνει», «Τα ξωτικά» και το «Πρωινό όνειρο». Το μικρόφωνο εναλασσόταν ανάμεσα στο Δημήτρη Ζερβουδάκη και τη Σοφία Γεωργαντζή η οποία μετράει και αυτή έναν προσωπικό δίσκο, από τον οποίο μας τραγούδησε το «Βάστα», αλλά μας έδωσε και μια ερμηνεία διαφορετική απ’ αυτή που έχουμε συνηθίσει στο «Αυτό το αχ να μην το λες». Το κοινό ξεπέρασε γρήγορα την «αμηχανία» της πρεμιέρας και ανταποκρινόταν με ενθουσιασμό στα τραγούδια και τα πειράγματα του ερμηνευτή. Φάνηκε ξεκάθαρα πως το κοινό του Δημήτρη Ζερβουδάκη είναι απ’ τα πλέον φανατικά, αφού δε σταμάτησε να χειροκροτάει και φυσικά να τραγουδάει, όχι μόνο τα πιο γνωστά κομμάτια όπως τα «Σεντόνια Δίχτυα» ή το «Θεωρία και Πράξη», αλλά ο κόσμος γνώριζε ακόμα και τα πιο καινούρια κομμάτια, κι αν υπήρξε και κανένα άγνωστο, το υποστήριξε το ίδιο! Να σημειώσουμε επίσης ότι ήταν γεμάτα και τα δύο επίπεδα του μαγαζιού, κάτι το οποίο δεν είναι σύνηθες πλέον στις πρώτες πρεμιέρες της σαιζόν.

zervoudakis_live_2013_10_010

Σχεδόν ένα δίωρο μετά μουσικοί και ερμηνευτές έκαναν ένα σύντομο διάλειμμα – απαραίτητο σε αυτή την περίπτωση μιας και ήδη είχαν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό, και επέστρεψαν… «δημήτριοι» όπως μας υποσχέθηκε ο κύριος Ζερβουδάκης, για τη συνέχεια του προγράμματος, το οποίο τα είχε όλα! Από rock μελωδίες μέχρι λαϊκά γυρίσματα, με το κέφι να παραμένει αμείωτο. Ουσιαστικά συνέβη αυτό που είχαμε διαβάσει στο δελτίο τύπου «Η Ανατολή συναντά την Δύση, με έναν μοναδικό τρόπο που ο Δημήτρης γνωρίζει καλά. Έναν τρόπο που υπηρετεί ακόμη καλυτερα με την φωνή του.».Από την πιο λαΪκή «Αράχνη», μέχρι την ξεσηκωτική «Λήθη» και το «Όχι και να κλαίμε» που πυροδότησε τις φωνητικές ικανότητες του κοινού, παρακολουθήσαμε ένα πρόγραμμα άρτιο, ένα γλέντι αυθεντικό που όπως φάνηκε οι Θεσσαλονικείς φίλοι μας, ξέρουν να κάνουν εξαιρετικά. Το κέφι και η ατμόσφαιρα μου θύμισε αρκετά τις συναυλίες του Μάλαμα, υπήρχε η ίδια διάχυτη αίσθηση της παρέας και της ζεστασιάς. Την ίδια στιγμή ο Δημήτρης Ζερβουδάκης πέρα από πολύ σημαντικός και συνεπής συνθέτης και στιχουργός, διαθέτει μία από τις πιο ωραίες και ζεστές φωνές, η οποία έχει μείνει αναλλοίωτη από το ξεκίνημα της καριέρας του, μέχρι σήμερα.

zervoudakis_live_2013_10_006

Έχουμε φτάσει σχεδόν στο τέλος για ν’ ακούσουμε «Τ’ ανείπωτα» και την «Πλατεία Ναυαρίνου» αλλά και μία διακριτική αναφορά στον Παύλο Φύσσα και τον κόσμο της low bap, έναν «σημαντικό κόσμο» ο οποίος στέκεται και έχει φωνή δυνατή…

Μπορεί κι όλα να φτιάξουνε, μπορεί /μπορεί να φύγει η νύχτα κι η σιωπή/ μια όμορφη ανατολή να ξαναβγεί.

Και όπως όλοι περιμέναμε αλλά μας είπε και ο ίδιος ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, δε γίνεται η πρώτη βραδιά στο Σταυρό του Νότου να μην κλείσει με το «Γράμμα σ’ έναν ποιητή». Ο ποιητής Νίκος Καββαδίας αποτελεί τον συνδετικό κρίκο των δύο: μία σκηνή που πήρε τ’ όνομά του από ένα ποίημα του και ένας τραγουδοποιός που έκανε μία από τις ωραιότερες μελοποιήσεις σ’ ένα άλλο ποίημά του, το έβγαλε απ’ την αφάνεια και του έδωσε αυτό που λέμε δεύτερη ζωή. Η βραδιά τελείωσε γύρω στις 03:00 το πρωί, αλλά όσοι δεν τα καταφέρατε στην πρεμιέρα μην ανησυχείτε, δε θα χρειαστεί να ταξιδέψετε πολύ μακριά. Για δύο Σάββατα ακόμη 12 και 19, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης και η όμορφη παρέα του θα βρίσκονται στο Σταυρό του Νότου.

zervoudakis_live_2013_10_009 

Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, εδώ:

Music Corner: Σας συναντάμε φέτος στο Σταυρό του Νότου. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τις συγκεκριμένες εμφανίσεις;
Δημήτρης Ζερβουδάκης: Κατ’ αρχήν είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στο Σταυρό του Νότου. Επί 20 χρόνια που κατεβαίνω στην Αθήνα, τα στέκια μου και τα σημεία αναφοράς ήταν αλλού, το Μετρό, το Δίπλα στο Ποτάμι, το Zoom στην Πλάκα. Δεν είχε βρεθεί μια καλή ευκαιρία, για να μπορέσω να φιλοξενηθώ κι εγώ στη σκηνή αυτή. Αυτό το διάστημα ετοιμάζουμε μια δουλειά, έναν καινούριο δίσκο με τίτλο «Ζωής Παιχνίδια», ο οποίος μόλις ολοκληρώθηκε και επ’ αφορμής αυτής της κυκλοφορίας αλλά και για το λόγο ότι δεν είχα ξαναβρεθεί ποτέ εδώ, έγινε μία συζήτηση και να ‘μαστε εδώ λοιπόν!

Music Corner: Θα ακούσουμε κάποιο δείγμα απ’ τον καινούριο δίσκο;
Δημήτρης Ζερβουδάκης: Έτσι θα ξεκινήσουμε απόψε, με κάτι απ’ τον καινούριο δίσκο. Προσπαθώ να επικαιροποιήσω λιγάκι το μήνυμα του δίσκου, σε σχέση με όλα αυτά που ζούμε και σε σχέση με αυτά που νιώθουμε εμείς που κάναμε αυτή τη δουλειά. Δε θα γίνει όμως με την αίσθηση ότι «τώρα σας παρουσιάζουμε τον καινούριο δίσκο». Θα βρείτε τα κομμάτια ενταγμένα μέσα στο πρόγραμμα.

Music Corner: Τί επίπεδο δυσκολίας έχει το να βγάλεις ένα καινούριο δίσκο σήμερα;
Δημήτρης Ζερβουδάκης: Έχει και τα καλά του και τα δύσκολά του. Ο δίσκος που ετοιμάζουμε έχει 89 λεπτά μουσικής. Είναι ένας διπλός δίσκος και συνοδεύεται από ένα βιβλίο, όχι για να δώσουμε απλά έμφαση στο CD αλλά για να δώσουμε μία διάσταση για το πώς αντιλαμβανόμαστε ίσως γενικότερα την τέχνη. Θέλουμε να είναι ελεύθερη, έως ελευθεριακή θα μπορούσα να πω, και να μπορεί να επικοινωνεί και με άλλες μορφές τέχνης, να συλλειτουργεί, να κοινωνεί ουσιαστικά και να επέρχεται κι ένα άλλου είδους αποτέλεσμα αν το θέλετε εικαστικό, αλλά τελικά τελικά αισθητικό στη ζωή μας. Υπάρχει ένα ζητούμενο για μένα όσον αφορά την αισθητική, θεωρώ ότι ζούμε ένα τεράστιο έλλειμμα αισθητικής και αυτό έχει υποδαυλίσει πολύ την κοινωνία μας και τη ζωή μας. Επιχειρώ λοιπόν μία πρόταση σε αυτή την κατεύθυνση. Έτσι λοιπον ένας φίλος, ιδιαίτερος καλλιτέχνης, ζωγράφος θα τολμούσα να πω και ιδιαιτέρως ταπεινός άνθρωπος χωρίς καμία σχέση με το εμπορικό κύκλωμα και τους γνωστούς και επώνυμους δημιουργούς των εικαστικών, κάθισε και ασχολήθηκε επισταμένα με κάθε στιχούργημα αυτού του δίσκου και μας έδωσε μία αντίστοιχη πρόταση εικόνας. Άρα λοιπόν ο ακροατής θα έχει τη δυνατότητα ακούγοντας ένα τραγούδι να κάνει μια βόλτα σ’ ένα ιδιαίτερο σχέδιο ενός ανθρώπου, το οποίο όσες φορές και να το βλέπεις θα ανακαλύπτεις κάτι και θα το βλέπεις αλλιώς. Εικαστικά είναι μια πάρα πολύ καλή δουλειά, τώρα για τη μουσική, θα κριθούμε! Έχω τη χαρά να φιλοξενώ τον αγαπημένο μου Χάρη Κατσιμίχα, όπου έχουμε κάνει ένα ντουέτο οι δυο μας και μας έχει χαρίσει και μια καταπληκτική αφήγηση. Επίσης μια εξαιρετική ερμηνεία έχουμε από το Χρήστο Θηβαίο, φίλο ψυχής. Τραγουδάω κι εγώ, τραγουδάει η έκτη τάξη του δημοτικού σχολείου Μεσημερίου Θεσσαλονίκης και η μόνιμη συνεργάτιδά μου η Σοφία Γεωργαντζή, η οποία με βοήθησε πάρα πολύ και στην επιμέλεια των κειμένων του δίσκου.

Music Corner: Πότε πρόκειται να κυκλοφορήσει η νέα δουλειά;
Δημήτρης Ζερβουδάκης: Σήμερα ουσιαστικά τελειώσαμε από το studio και τη Δευτέρα παραλαμβάνω τα βιβλία. Να σας πω ότι τα βιβλία τα τυπώσαμε στη Θεσσαλονίκη, στο λιθογραφείο «Σχήμα και Χρώμα» που ανήκει στον οργανισμό της Ιθάκης του ΚΕΘΕΑ, σε μια προσπάθεια να συμβάλλουμε κι εμείς με τα πενιχρά μας μέσα στον αγώνα που κάνουν οι άνθρωποι εκεί πάνω και φυσικά τα παιδιά που είναι στην απεξάρτηση. Εκδίδουμε 500 αριθμημένα αντίτυπα, των οποίων η αρίθμηση θα είναι χειρόγραφη –η σημειολογία των πραγμάτων πολλές φορές πιστεύω ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία. Μακάρι να λειτουργήσει ως συλλεκτική, εμάς η δυνατότητά μας είναι αυτή, να βγάλουμε τα 500 αντίτυπα και να τα κινήσουμε μεταξύ φίλων, γνωστών και ανθρώπων που μας αγαπούν σε πρώτη φάση. Από εκεί και πέρα ελπίζω να μπορέσουμε να βρούμε μία φόρμουλα με το εμπορικό κύκλωμα για να κυκλοφορήσει ευρύτερα αλλά η αλήθεια είναι ότι ζορίζομαι λιγάκι, η συνεννόηση με τους μεσάζοντες μέχρι στιγμής είναι δύσκολη. Οπότε ξεκινάμε μ’ αυτά τα 500 αντίτυπα και βλέπουμε. Θα ανέβει στο internet φυσικά, όλα αυτά λειτουργούν μ’ έναν αυτοματισμό πια. Πιστεύω όμως ότι το φυσικό προϊόν θα ενδιαφέρει.

zervoudakis_live_2013_10_002

Music Corner: Για πόσες εμφανίσεις θα βρίσκεστε στην Αθήνα;
Δημήτρης Ζερβουδάκης: Εδώ θα παίξουμε σήμερα που είναι η πρεμιέρα μας, στις 12 και στις 19 για τρία Σάββατα. Μετά όλο και κάτι θα κάνουμε αλλά είναι νωρίς ακόμα για να ανακοινωθεί.

Music Corner: Εμείς σαν ακροατές έχουμε τη χαρά και εσείς σα δημιουργός θα έλεγα την ευλογία, να έχετε γράψει και πει κάποια τραγούδια τα οποία έχουν μείνει διαχρονικά, με χαρακτηριστικότερο το «Γράμμα σ’ έναν ποιητή». Ποιο θεωρείτε πως είναι το στοιχείο που έχει κάνει αυτά τα κομμάτια να αντέξουν στο χρόνο και να ακούγονται με την ίδια φρεσκάδα ακόμα και σήμερα;
Δημήτρης Ζερβουδάκης: Κοιτάξτε, κατ’ αρχήν το ότι βλέπω μία γενιά να διαδέχεται την επόμενη με το «Γράμμα σ’ έναν ποιητή», είναι εμπειρία ζωής για μένα αυτό που συμβαίνει. Να βλέπω το τραγούδι που γράφτηκε το ’86-87 και κυκλοφόρησε το ’88-89 να κάνει αυτή τη διαδρομή μέχρι σήμερα. Πιστεύω ότι έχει να κάνει με την αγάπη του κόσμου. Το άκουσαν κάποιοι νέοι τότε, στη δικιά μου τη σειρά, το πέρασαν ίσως στα ανίψια τους, σε φίλους, στα παιδιά των φίλων τους, στα δικά τους τα παιδιά και αυτά όταν μεγαλώσανε και υπάρχει μια απίστευτη αλληλουχία και εξέλιξη μες το χρόνο, η οποία είναι σχεδόν ανεξήγητη. Βέβαια υπάρχει από πίσω η ποίηση του Καββαδία, όπου ο στίχος του είναι ανυπέρβλητος. Από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι και η δική μου η μελωδική προσέγγιση έχει δώσει κάτι και μες στα χρόνια έχει δημιουργηθεί αυτή η δυναμική γύρω απ’ αυτό το τραγούδι. Τώρα να σου πω ότι δεν το χαίρομαι; Καμαρώνω! Σκέψου να έχεις ένα παιδί 26-27 χρονών…

Music Corner: Διάβασα στο δελτίο τύπου ότι στο αποψινό πρόγραμμα κάνετε ένα πέρασμα από την Ανατολή στη Δύση. Εσείς την ελληνική μουσική που την κατατάσσετε πιο κοντά;
Δημήτρης Ζερβουδάκης: Πάντα το κάνω αυτό το πέρασμα, γιατί πιστεύω πως αυτή είναι και η θέση της πατρίδας μας. Η ελληνική μουσική βρίσκεται κάπου στη μέση. Με την ίδια αγάπη κοιτάω και προς την Ανατολή και με την ίδια αγάπη κοιτάω προς τη Δύση. Απλά την Ανατολή τη θεωρώ πιο μητρική κατάσταση και νιώθω ότι ανήκω εκεί. Από εκεί και πέρα η γεωγραφία της χώρας μας είναι αυτή που είναι και αυτή μας έχει διαμορφώσει, υπάρχει ένας τεράστιος πλούτος στη δημοτική μας παράδοση και έχουμε την ευλογία να έχουμε πρωτότυπη μουσική σα λαός. Και θεωρώ ότι με τον ίδιο τρόπο που μπορούμε και λειτουργούμε και εναρμονίζουμε με τη Δύση, με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να εναρμονίσουμε και με τον πιο αφαιρετικό τρόπο της Ανατολής ο οποίος μας αφορά σα βυζαντινή, δημοτική μουσική, ρεμπέτικο και μικρασιατικό τραγούδι… από την άλλη πλευρά έρχεται η πιο «έντεχνη» τεχνοτροπία, όσο κι αν δε μου αρέσει ο όρος, τι να πει κανείς για τον Χατζηδάκι; Δε μιλάω για εμάς, εμάς μας θεωρώ βιωματικούς δημιουργούς. Περισσότερο ανήκουμε στη στόφα των παλιών ρεμπέτηδων παρά στους συνθέτες. Υπάρχει αυτός ο τρόπος ο ελληνικός και εκτός των άλλων είναι και οικουμενικός, άνετα μπορεί να σταθεί παγκόσμια. Τώρα από ‘κει και πέρα το πως τον διαχειριζόμαστε εμείς, το πόσο τον κακοποιούμε και τολμώ να πω σκυλεύουμε επάνω του και αρεσκόμαστε γενικότερα στη φτήνια διαλέγοντας ακόμα και στη μουσική ό,τι χειρότερο υπάρχει για να καταναλώσουμε, αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Ο πλούτος υπάρχει και δεν πρόκειται να μας τον πάρει κανείς, αρκεί να ψάξουμε λιγάκι για να τον ανακαλύψουμε.  

 —————–

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here