18/4/2013
Γράφει η Γιώτα Γεωργουλέα
Φωτογράφηση:  Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Δευτέρα βράδυ και η μουσική σκηνή «Ρυθμός stage» στην Ηλιούπολη, έχει αρχίσει να γεμίζει από πολύ νωρίς. Αίτιο και αφορμή, ο Παντελής Θαλασσινός, η πιο λυρική φωνή του ελληνικού πενταγράμμου, κατά την ταπεινή μου γνώμη, μετά από αρκετά μεγάλο διάστημα απουσίας από τις ζωντανές εμφανίσεις, επιστρέφει δυναμικά, με ολοκαίνουργια δισκογραφική δουλειά στις αποσκευές του. Όπως ο ίδιος μας δήλωσε, του είχε λείψει η μυρωδιά του live, της επαφής με τον κόσμο και σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες εμφανίσεις σε Αθήνα και επαρχία. Αρχικά είχε προγραμματισθεί οι μουσικές παραστάσεις στη σκηνή του «Ρυθμός Stage» να διαρκέσουν μόνο ένα διήμερο αλλά τελικά εδόθη παράταση για ακόμη ένα «Δεύτερο-Τρίτο» στις 22 και 23 Απριλίου. Δυο μόνο ημέρες είναι πράγματι πολύ λίγες για να προλάβουμε να τον απολαύσουμε! Έχουμε ανάγκη την μελωδία της φωνής του σε αυτές τις δύσκολες εποχές. Ένα μικρό διάλειμμα χαλάρωσης, με τον Θαλασσινό και τα τραγούδια του να μας ταξιδεύουν στα πελάγη του μυαλού και της ψυχής. Δεν είναι άλλωστε τυχαίος και ο τίτλος της νέας του δισκογραφικής δουλειάς «10 τραγούδια της Ελπίδας» που αρχικά κυκλοφόρησε με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία και πλέον βγήκε κανονικά στην αγορά. Η σιωπή όντως παράγει ήχο δυνατό!

Το Music Corner συνεπέστατο στο ραντεβού με την καλή μουσική, δεν θα μπορούσε να λείψει από ένα τέτοιο γεγονός. Αφού καταφέραμε να βρούμε μια θέση στο επάνω bar της σκηνής, γρήγορα μετακινηθήκαμε προς τα κάτω, έστω κι αν χρειάστηκε να στριμωχθούμε λίγο περισσότερο. Μας ήταν δύσκολο να απολαύσουμε τον αγαπημένο καλλιτέχνη μέσα από video wall. Χάνεται η μαγεία της παρεΐστικης, της πιο προσωπικής επαφής με τον καλλιτέχνη. Μας αντάμειψε όμως ο Παντελής με την γάργαρη φωνή και τα τραγούδια του.

Ο Π. Θαλασσινός εμφανέστατα ευδιάθετος, φορώντας μπλούζα της αγαπημένης του ομάδας ΑΕΚ και αφού ζήτησε ουδέν σχόλιο να μην γίνει περί τούτου, μας συστήνει την μπάντα του και το μουσικό ταξίδι ξεκινά… Από το «Καλαντάρι» μας τραγουδά για «Έναν ευαίσθητο Απρίλη» που διανύουμε και μας θυμίζει μελωδικά τραγούδια σε πιο ήπιους χαλαρούς ρυθμούς όπως το «Ο κόσμος είναι ένα βουνό», «στο κάστρο το παλιό» και το πολύ αγαπημένο «Κεραυνός κι Αστραπή» γιατί όντως «…ελπίζει πια η καρδιά μας το θαύμα…», με τους ήχους από την γκάιντα και το κανονάκι σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Δεν θα μπορούσε να μην μας συστήσει και κάποια κομμάτια από την καινούργια του δισκογραφική δουλειά, όπως το «Αν πιάσεις την Αγάπη» και το «Ο δικός μου Θεός», κομμάτι το όποιο και αφιέρωσε στην Μαίρη Φασουλάκη που έχει γράψει τους στίχους και έδωσε το «παρών» στην όμορφη αυτή βραδιά.

Και η ανταπόκριση του κόσμου κάθε φορά είναι πολύ θετική ακόμη κι αν δεν ξέρει τα λόγια σε κάποια κομμάτια λίγο πιο «αδικημένα», όπως τα χαρακτηρίζει ο Θαλασσινός. Αξίζει να αναφερθεί ότι το κοινό απαρτίζεται από διάφορες ηλικίες. Μας ενώνει όλους η ανάγκη για ωραία τραγούδια. Ο κόσμος πέρα και πάνω από ηλικίες έχει ένστικτο καλό! Το ιδιαίτερο με τα τραγούδια του Θαλασσινού είναι ότι όσο πιο πολύ τα ακούς πάντα ανακαλύπτεις κάτι καινούργιο.

Μαγική στιγμή, όταν  μόνο με μια κιθάρα, τον ακούσαμε να μας τραγουδά «Ο πατέρας», ένα από τα πιο αγαπημένα του κομμάτια που του χάρισε η πένα του αείμνηστου φίλου και στενού συνεργάτη του Ηλία Κατσούλη. Εξίσου εξαιρετική και η στιγμή που ο Πάνος Δημητρακόπουλος από την μπάντα του Θαλασσινού, μας ταξίδεψε μουσικά με τον ήχο από το κανονάκι, το υπέροχο αυτό παραδοσιακό μουσικό όργανο, με τους λοιπούς της παρέας να παρακολουθούν σαν πιστοί μαθητές. Πολλά συγχαρητήρια στην εξαιρετική μπάντα!

Ο ρυθμός αρχίζει να γίνεται όλο και πιο έντονος με τον Παντελή Θαλασσινό να μας ταξιδεύει σε όλα τα όμορφα νησιά «Σέριφο, Ρόδο, Σαντορίνη και Άνδρο» τραγουδώντας για τους έρωτες του. Και η συμμετοχή του κόσμου μοναδική. Χειροκροτούσε και φώναζε «μας έλειψες καλλιτέχνη»! « Εισιτήριο στην τσέπη σου», «δε φταίω εγώ που μεγαλώνω», «Του παραδείσου λεμονιά», «Άμα τη δεις», «Τα Σμυρναίικα τραγούδια», «Καράβια Χιώτικα» «Πόνος άπονος», «Κράτα για το τέλος», είναι μερικά μόνο από τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια που ακούστηκαν και «άναψαν το κέφι» για τα καλά! Ο κόσμος τραγουδάει με πάθος και έχει διάθεση για χορό. Μια ακόμη απόδειξη ότι τα τραγούδια όταν περνάνε από στόμα σε στόμα ισχυροποιούνται, δεν αδυνατίζουν, όπως είχε τονίσει η αγαπημένη του Μελίνα Κανά σε παλιότερη συνεργασία τους.

Ρεσιτάλ ερμηνείας δόθηκε, από το …κοινό αυτή την φορά, όταν ακούσαμε το «ανάθεμά σε». Όπως ο ίδιος ο δημιουργός δήλωσε στο M.C. αυτό είναι ένα τραγούδι που απρόσμενα ξεπετάχτηκε αγαπήθηκε και ξεχώρισε, σε αντίθεση με ότι πίστευε η εταιρεία, ότι την πρωτιά θα κέρδιζε ένα άλλο δικό του τραγούδι, «οι μαύρες θάλασσες». Από τότε το «ανάθεμά σε» δεν λείπει από κανένα πρόγραμμα, ακόμη και σε μεγάλες πίστες λαϊκού ρεπερτορίου!

Μεταξύ των παρευρισκομένων διακρίναμε και την κόρη του Παντελή την Φαίδρα, με την παρέα της, να καμαρώνει τον μπαμπά της! Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που για πρώτη φορά την γνωρίσαμε, μικρό κοριτσάκι, στο εξώφυλλο για το cd «Αστρανάμματα» . Η ίδια αν και έχει πολύ ωραία φωνή και αγαπάει την μουσική, δεν σκέφτεται, ακόμη τουλάχιστον, να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα της…

«Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ» του Νίκου Παπάζογλου σε στίχους Μανώλη Ρασούλη, ακούμε και το πρόγραμμα σιγά σιγά πλησιάζει προς το τέλος. Ο κόσμος όμως θέλει κι άλλο. Προτιμά να τραγουδά «απόψε λέω να μην κοιμηθούμε» κι ας έχει περάσει η ώρα για τα καλά…

Ένα πραγματικά πολύ ωραίο πρόγραμμα! Χορτάσαμε Παντελή Θαλασσινό! Όλοι έφυγαν  σιγοτραγουδώντας ενώ στην έξοδο όποιος ήθελε μπορούσε να αγοράσει το cd «10 τραγούδια της Ελπίδας», σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή. Όπως άλλωστε ο ίδιος ο καλλιτέχνης αναφέρει, «…Τα τραγούδια συνεχίζουν να είναι πολύτιμα κι ακριβά. Κι η τιμή τους, ανυπολόγιστη αλλά όχι αβάσταχτη σαν εκείνη του πετρελαίου!» Καλή σας διασκέδαση!

Παίζουν οι μουσικοί
Δημήτρης Γάσιος: βιολί
Φίλιππος Λευκαδίτης:κρουστά
Γιώργος Μακρής: γκάιντες
Πάνος Δημητρακόπουλος: κανονάκι
Γιάννης Πλαγιανάκος: μπάσο

*** Διαβάστε επίσης την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε ο Παντελής Θαλασσινός στην συνεργάτιδα του MusicCorner.gr Μαρία Αβραμίδου λίγες ημέρες πριν τις εμφανίσεις του στη σκηνή του «Ρυθμός Stage» – www.musiccorner.gr/?p=71601

——————-

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here