Ρεπορτάζ από τη Θεσσαλονίκη του Τάσου Κριτσιώλη
20/4/2010
www.musiccorner.gr

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010, ώρα 21:20. Τα φώτα χαμηλώνουν, η σκηνή ανοίγει και οι εικόνες από τα μοναδικά τοπία της Θεσσαλονίκης εναλλάσσονται μπροστά στα μάτια των θεατών, υπό την ορχηστρική επένδυση του «Μεγάλωσα». Οι μουσικοί παίρνουν τις θέσεις τους, τα εφέ με καπνούς «φτιάχνουν ατμόσφαιρα» και η Χάρις Αλεξίου εμφανίζεται μέσα σε καταιγισμό χειροκροτημάτων από το κοινό που έχει κατακλύσει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για να τη δει στην πρεμιέρα της. Οι στίχοι από το «Η αγάπη θα σε βρει όπου και να ‘σαι» είναι οι πρώτοι που βγαίνουν από τα χείλη της και το ταξίδι ξεκινάει…

Την παρακολουθώ στις ζωντανές εμφανίσεις της περισσότερα από 15 χρόνια. Θεωρώ ότι αυτή της περασμένης Πέμπτης ήταν η καλύτερη που είδα, χωρίς να υποτιμώ τις υπόλοιπες μαγικές βραδιές που έχει χαρίσει σ’ εμένα και τους εκατομμύρια φίλους της σε όλο τον πλανήτη. Κεφάτη, χαμογελαστή, ορεξάτη, σ’ έκανε να νομίζεις ότι ξεκινάει τώρα την καριέρα της! Να «παίζει» με το κοινό, ν’ αυτοσαρκάζεται, να θυμάται παλιές ωραίες ιστορίες και πάνω απ’ όλα, να σε «ταξιδεύει» μ’ αυτή την αναλλοίωτη στο χρόνο φωνή της.

Κατά τη διάρκεια της δίωρης παράστασης, το παρόν συναντούσε το παρελθόν και τούμπαλιν, ενώ ακούστηκαν τραγούδια που φαινόταν ότι είχαν «ξεθωριάσει» στο πέρασμα του χρόνου, να όμως που δεν ήταν έτσι και έμοιαζαν με σημερινά: Στο πρώτο μέρος, το συγκλονιστικό «Όλα γυρίζουν» που ήταν το ένα από τα δύο τραγούδια που ηχογράφησε η Αλεξίου για πρώτη φορά σε δική της μουσική και στίχους το 1984, Θάνος Μικρούτσικος και Λίνα Νικολακοπούλου στα «Μη σε νοιάζει» και «Κοίτα μια νύχτα», αλλά και «Ο άνθρωπός μου» και το «Πώς να πω πως δεν σ’ αγάπησα» από την τελευταία της δισκογραφική δουλειά.

Φυσικά, δε θα μπορούσαν να λείπουν οι «κλασικές» αγαπημένες στιγμές με τα «Όλες του κόσμου οι Κυριακές», «Η αγάπη είναι ζάλη», «Όλα σε θυμίζουν», «Φεύγω», «Οδός Αριστοτέλους», «Να ζήσω ή να πεθάνω» και «Εξαρτάται», αλλά και το υπέροχο ισπανικό “Piensa en mi”. Η γλυκιά ανάμνηση των «Τραγουδιών της χθεσινής μέρας» του 1981 με το «Έλα μαζί μου» («στο δίσκο έκανα δεύτερη φωνή στη Δήμητρα Γαλάνη, τότε που ήμασταν και οι δυο αδύνατες!» ο αυτοσαρκασμός της…), αλλά κι ένα «πέρασμα» από το «Έϊ» του 1994 με το «Είσαι η νύχτα με τα αινίγματα».

Το φινάλε του πρώτου μέρους, περιείχε μια μουσική αναφορά στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας με την «Ελένη, της επαρχίας, της Αθήνας κοιμωμένη», ενώ είχε προηγηθεί μια καταπληκτική εκτέλεση στο «Πάτωμα» του Σταμάτη Κραουνάκη, ο οποίος την απόλαυσε από την τέταρτη σειρά της πλατείας…

Δεύτερο μέρος και ξεκίνημα με τη «Συναυλία», για ν’ ακολουθήσει μια «βουτιά» στο μακρινό παρελθόν με τη «Ρόζα τη ναζιάρα» (σε …λαϊκορόκ εκδοχή) και τη «Δημητρούλα», με την Αλεξίου να πιάνει το ντέφι και να θυμίζει τις παλιές ωραίες εποχές. Κι ενώ συνέχισε με το καινούργιο «Μυστικό», στα μισά του τραγουδιού ακούγεται η φωνή ενός μέλους της ορχήστρας: «Κάνε διάλειμμα Χαρούλα, πες μας τον καρσιλαμά, να γλυκάνεις τις καρδιές μας και τα βρίσκουμε μετά». Όπως και στο δίσκο, αμέσως μετά από αυτό το «απόσπασμα» που το 1979 έλεγε ο Δημήτρης Κοντογιάννης ξεκινάει το «Τέλι-τέλι» και το κέφι φτάνει στο αποκορύφωμά του.

Σειρά παίρνει το «Ζήλια μου» και «Οι φίλοι μου χαράματα», γίνεται μια «παύση» με το υπέροχο και μελωδικό «Φεύγω και μη με περιμένεις» και το «Αν πεθάνει μια αγάπη», οι ρυθμοί ανεβαίνουνε με το «Να ‘μαι καλά» για να φτάσουμε στο «Φτάνει-φτάνει» το οποίο στα μισά του «μετατρέπεται» σε «Πανσέληνο» και στο «Απ’ τα κουμπάκια ανάμεσα» του Νίκου Κυπουργού. Χωρίς καλά-καλά να το καταλάβουμε, είχαμε φτάσει στο φινάλε και φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει το «Μεγάλωσα», στο οποίο η Χαρούλα πραγματικά «έδωσε ρέστα».

Κι ενώ παρουσίαζε την ορχήστρα και ήδη οι πρώτοι «βιαστικοί» είχαν αρχίσει να φεύγουν, οι εκπλήξεις μας περίμεναν στη διπλανή γωνία. Το «Δι’ ευχών» ήταν η πρώτη κι ενώ όλοι οι μουσικοί είχαν αποχωρήσει, έμεινε στη σκηνή μόνο ο πιανίστας για να τη συνοδεύσει σε μια απίστευτη ερμηνεία του «Σ’ ακολουθώ», με το οποίο έκλεισε αυτή η μαγική βραδιά και πράγματι το πήραμε στο μαξιλαράκι μας, όπως είπε και η ίδια…!

Έπειτα από όλα ετούτα, τι άλλο μπορεί να πει κανείς; Μεγάλη η …Χάρις της!

————-

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ωραίο ρεπορτάζ για αυτές τις μοναδικές παραστάσεις της Χαρούλας. Μα η άτιμη καταφέρνει και είναι ΤΟΣΟ μεγάλη πάντα…

  2. tha tin do to savato 24 aprilioy stin teleytaia mera aytis tis parastasis ……… anupomono . tin akoloytho pantoy . eho paei kai sta pio diskola meroi gia na tin do . perimeno pos pos to savato .!!!!!……!!!!!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here