Γράφει o Σοφιανός Καβακόπουλος
www.musiccorner.gr
Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Ζεστά καλοκαιρινά μεσημέρια. Οι λίγο μεγαλύτεροι τα ξέρετε σίγουρα, εκείνα που τα περνούσαμε σε ένα τραπεζάκι στην αυλή, συνήθως με καρώ πλαστικό τραπεζομάντιλο πιασμένο με λάστιχο στο τραπέζι. Ποτήρια με νερό και μέσα κουτάλια με βανίλια (τα υποβρύχια που έλεγε η γιαγιά μου) ή ένα μεγάλο μπολ γεμάτο με καρπούζι. Καλοκαιρινά μεσημέρια κάτω από την κληματαριά, περιμένοντας με αγωνία να πάει πέντε το απόγευμα για να βγούμε να παίξουμε με τους υπόλοιπους στον δρόμο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πόσο αργά περνούσαν εκείνες οι τρεις ώρες. Για όλα τα πράγματα περιμέναμε τρεις ώρες. Τρεις ώρες για να μπούμε στην θάλασσα μετά το φαγητό, τρεις ώρες το μεσημέρι για ησυχία, τρείς ώρες ακόμη και για να στεγνώσουν καλά τα μαλλιά από το μπάνιο. Υπήρχαν στιγμές που σκεφτόμουν πως οι γιαγιά δεν ήξερε άλλο νούμερο και έλεγε για όλα τρία.

img14279431f0d8eb95f21
Κάτι τέτοιες εικόνες, πλαστά αντίγραφα, άσχημα κακέκτυπα πουλάμε σήμερα στους νεότερους. Πολλές φορές και εμείς ακούμε και πέφτουμε στην παγίδα του αυθεντικού και μπαίνουμε για να χρυσοπληρώσουμε τα “σπιτικά” ντολμαδάκια στην αυλή του νέου μεζεδοπωλείου ή ακόμη χειρότερα πουλάει περισσότερο από την Coca-Cola η “σπιτική” λεμονάδα, που φυσικά δεν έχει καμιά σχέση με την λεμονάδα που φτιάχναμε μόνοι μας, όταν προσπαθούσαμε να περάσουμε εκείνο το τρίωρο, ησυχίας. Για μένα το καλοκαιρινό μεσημέρι σημαίνει ευλαβική ησυχία, να μην ξυπνήσει ο παππούς. Κάπως έτσι δημιούργησα για μένα τις ιδανικές καλοκαιρινές διακοπές.

Ιδανικές διακοπές, είναι ένα σακίδιο γεμάτο βιβλία, σκιά, και μπόλικα δροσερά ροφήματα. Δεν με νοιάζει αν είναι στην θάλασσα ή στο βουνό, αν είναι με παρέα ή μόνος. Αρκεί να έχω τα βιβλία μου και σκιά! Κάθε καλοκαίρι κάνω ένα restart μεγάλο. Κλείνω διακόπτες από όλα όσα με βασάνιζαν τον χειμώνα, ανοίγω τα βιβλία μου και αρχίζω να ταξιδεύω μέσα από αυτά. Ίσως γιατί τον χειμώνα ο μόνος χρόνος που έχω για διάβασμα είναι στο κρεβάτι πριν με πάρει ο ύπνος, το καλοκαίρι αφιερώνω όσες περισσότερες ώρες στο διάβασμα.
Το πιο περίεργο από όλα είναι πως θα διαβάσω τα πάντα, από μυθιστορήματα fast food ως ιστορικά βιβλία, και από φιλοσοφία μέχρι Asterix. Δεν έχει σημασία για μένα το θέμα, αλλά πράξη. Το γύρισμα των σελίδων, οι εικόνες που δημιουργώ από αυτά που διαβάζω και πάνω από όλα οι ιδέες που θα κλέψω! Ναι θα κλέψω. Υπάρχουν σίγουρα πολλά πράγματα που δεν σου έχουν πει για την δημιουργικότητα και αυτό είναι ένα από αυτά. Ειδικά απευθύνομαι σε σένα που θεωρείς τον εαυτό σου αυθεντία.

Ο Austin Kleon υποστηρίζει, και με βρίσκει σύμφωνο, “Τίποτα δεν είναι πρωτότυπο, γι’ αυτό αγάπησε τις επιρροές σου, γίνε καλύτερος παρατηρώντας τις δουλειές των άλλων, συνέθεσε διαφορετικά στοιχεία και φαντάσου το δικό σου μονοπάτι. Ακολούθησε τα ενδιαφέροντά σου όπου κι αν σε πηγαίνουν -αυτό που ονομάζεις σήμερα χόμπι, μια μέρα μπορεί να γίνει η δουλειά της ζωής σου. Ξέχνα το παλιό κλισέ που λέει “γράφε για ό,τι γνωρίζεις καλά”: Αντί γι’ αυτό, γράψε το που βιβλίο που θέλεις να διαβάσεις, φτιάξε την ταινία που θέλεις να δεις. Τέλος, ρίσκαρε να είσαι βαρετός στην καθημερινότητα σου, ώστε να μπορείς να είσαι τολμηρός στο πνεύμα και στην δουλειά σου”.

Αυτό ακριβώς κάνω και θα κάνω για ένα ακόμη καλοκαίρι, θα χαθώ στα διαβάσματά μου, θα πάρω ερεθίσματα, θα κλέψω τις ιδέες που έχουν ήδη δημιουργηθεί και θα ανασυνθέσω την δική μου ιστορία. Όλα αυτά μέχρι τον Σεπτέμβρη. Την αρχή της χρονιά για μένα. Δεν έχω καταλάβει ποιος έβαλε την αρχή της χρονιάς τον Γενάρη. Τον Σεπτέμβρη είναι που κλείνουμε ένα κύκλο και ανοίγουμε έναν άλλον. Αυτή είναι η αρχή της χρονιάς…

Καλό καλοκαίρι σε όλους και μακάρι φέτος να βρείτε και εσείς τις ιδανικές διακοπές σας, και να γυρίσετε γεμάτοι έμπνευση στις ζωές σας.

(το Music Corner θα συνεχίσει να ανανεώνεται μέχρι τα τέλη Ιουλίου, οπότε κλείνει για καλοκαίρι, το ΜΟΥΣΙΚΟ ΧΑΛΙ όμως θα είναι πίσω τον Σεπτέμβρη)

———————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here