«Με το χιούμορ μπορείς να περάσεις σοβαρά μηνύματα»…

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Ελένη Λαμπράκη
Φωτογράφηση: Ιωάννα Γκόγκου
Music Corner – 4/4/2011

Πριν από λίγες ημέρες συναντηθήκαμε με τον Μιχάλη Εμιρλή στο καταπληκτικό café restaurant Breeze, στη Μαρίνα Φλοίσβου. Έχοντας έναν ολόφρεσκο δίσκο στις αποσκευές του και πολύ όρεξη για κουβέντα, μας μίλησε για τα καινούρια του τραγούδια, την πορεία του αλλά και θέματα που τον προβληματίζουν. Ένας αισιόδοξος άνθρωπος με πολύ θετική ενέργεια και χιούμορ, που συνεχίζει πάντα με την ίδια διάθεση το έργο που ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια, όταν έγινε πασίγνωστος με τη “πίπα της ειρήνης”! Με το ίδιο ιδιαίτερο ύφος του συνεχίζει να υπάρχει στη δισκογραφία και τολμάει πλέον να βάζει …φωτιά στα παραμύθια!

Music Corner: Είμαστε μαζί σήμερα για να μιλήσουμε για την καινούρια σου δισκογραφική δουλειά και για πολλά άλλα θέματα, μουσικά και όχι μόνο. Ξεκινώντας λοιπόν να πούμε πως ο τρίτος σου δίσκος που  λέγεται «Φωτιά στα παραμύθια», κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Μιχάλης Εμιρλής: Ναι, δεν έχει ούτε δεκαπέντε μέρες.

Music Corner: Αυτό που μου έκανε εμένα εντύπωση είναι ο τίτλος «Φωτιά στα παραμύθια». Ξορκίζεις παιδικούς ήρωες μ’ αυτό το τρόπο;
Μιχάλης Εμιρλής: Κοίτα, το «Φωτιά στα παραμύθια» είναι και τίτλος τραγουδιού πέραν από τίτλος δίσκου. Όταν ο Στέλιος Μακρυπλίδης, ο φίλος και συνεργάτης μου που έχει γράψει τη μουσική μαζί με τη Βίκυ τη Μπεκιάρη, μου έφεραν τους στίχους μου έκανε εντύπωση. Το «Φωτιά στα παραμύθια» πέρα από ένα πολύ ωραίο τραγούδι κάνει αναφορά στα παραμύθια και σε όλα αυτά που μας λέγανε όταν ήμαστε μικροί οι γονείς μας, τα οποία αργότερα όταν μεγαλώσαμε διαπιστώσαμε πως δεν είναι ακριβώς έτσι. Όλα τα παραμύθια ξέραμε ότι έχουν χαρούμενο τέλος, αλλά στην πραγματική ζωή δεν είναι πάντα έτσι, δυστυχώς. Και επίσης το «Φωτιά στα παραμύθια» είναι και η άποψή μου για το πώς βιώνουμε τα πράγματα σήμερα με την οικονομική κρίση, με όλους αυτούς τους παραμυθάδες που έχουν μαζευτεί και μας λένε διάφορα, οπότε θεώρησα πως είναι ένας επίκαιρος τίτλος για το τρίτο προσωπικό μου album.

Music Corner:  Ισχύει αυτό, ούτως ή άλλως έχει μπει ένα τέλος σε ότι παραμύθι πιστεύαμε μέχρι τώρα για οικονομική ευημερία και άνετη ζωή. Έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μια πολύ πιο σκληρή πραγματικότητα.
Μιχάλης Εμιρλής: Ναι και κακά τα ψέματα, δεν ξέρουμε κιόλας πότε θα βγούμε από αυτό το τούνελ.

Music Corner: Ας επιστρέψουμε στο δισκογραφικό κομμάτι. Το πρώτο τραγούδι με το οποίο έγινες γνωστός «Η πίπα της ειρήνης», κυκλοφόρησε τέλη του 2005. Τότε, σχεδόν πέντε χρόνια πριν, πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο ήταν για σένα αυτό το ξεκίνημα, το να βγει ο πρώτος σου δίσκος;
Μιχάλης Εμιρλής: Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα μου ήρθαν σχετικά εύκολα, δηλαδή στο ξεκίνημα μου στάθηκα πολύ τυχερός. Σπούδαζα πολιτικές επιστήμες και παράλληλα πήγαινα σε ένα ωδείο και μάθαινα κιθάρα και μαζί με τον καθηγητή μου κάναμε κάποια τραγούδια demo. Τα στείλαμε σε διάφορες δισκογραφικές εταιρείες και πήρα μια απάντηση από τη Legend, που είναι ακόμη, μέχρι σήμερα η δισκογραφική μου εταιρεία, η οποία ενδιαφέρθηκε αν υπάρχει κι άλλο υλικό. Έφερα κι άλλο υλικό και αφού τους άρεσε έγινε ο πρώτος δίσκος. Οπότε μπήκα στη δισκογραφία χωρίς να έχω πολλές γνώσεις και χωρίς να μπορώ να το διαχειριστώ ακριβώς. Δεν ήξερα πολλά, άλλο ήταν αυτό που είχα σπουδάσει. Βέβαια στην πορεία άρχισα να μαθαίνω τα πράγματα, άρχισα να αντιλαμβάνομαι και εγώ τι θέλει ο κόσμος και άρχισα να μπαίνω σ’ αυτό το τριπάκι της δισκογραφίας. Και τώρα αισίως κλείνω πέντε χρόνια! Με καλές και κακές στιγμές.

Music Corner: Μέσα σ’ αυτά τα πέντε χρόνια θεωρείς ότι έχει αλλάξει η ελληνική δισκογραφία; Δηλαδή σε σύγκριση με τότε και τώρα, που βγήκε το τρίτο σου album, σε μία περίοδο όπου τις δισκογραφικές εταιρείες τις έχει «πλήξει» η οικονομική κρίση και όχι μόνο και μοιραία οι παραγωγές δίσκων μειώνονται…
Μιχάλης Εμιρλής:
Μέσα σε πέντε χρόνια έχει αλλάξει και μάλιστα πολύ. Η δισκογραφία περνάει μια βαθιά κρίση, πλέον τα cd δεν πουλάνε όπως πουλούσαν, πλέον και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες αλλά και οι δισκογραφικές εταιρείες δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν αυτή τη κατάσταση. Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Σίγουρα θα υπάρχει δισκογραφία με κάποιο τρόπο και στο μέλλον και σίγουρα η ανάγκη μας να φτιάχνουμε καινούρια τραγούδια θα συνεχίσει να είναι μεγάλη και μπορώ να σου πω ότι ίσως σε τέτοιες εποχές  να είναι ακόμα πιο απαραίτητη γιατί συνήθως όταν τα πράγματα δε μας πάνε και τόσο καλά, αυτό συνήθως γίνεται αιτία για να κάτσουμε να δημιουργήσουμε. Η τέχνη ανθίζει σε τέτοιες περιόδους.

Music Corner: Σε χαλεπούς καιρούς…
Μιχάλης Εμιρλής: Ναι, σε χαλεπούς καιρούς.

Music Corner: Σε αυτό το χρονικό διάστημα που προαναφερθήκαμε, έχεις παρατηρήσει στον εαυτό σου κάποιες αλλαγές σε καλλιτεχνικό επίπεδο; Έχει διαφοροποιηθεί ο ήχος σου από δίσκο σε δίσκο;
Μιχάλης Εμιρλής: Ναι, όπως σου και είπα στην αρχή, δεν είχα ιδιαίτερη άποψη για τα πράγματα, δε γινότανε κιόλας γιατί δεν είχα και τις απαραίτητες γνώσεις. Σε αυτά τα πέντε χρόνια που ασχολούμαι επαγγελματικά, όχι ότι έχω μάθει πολλά περισσότερα αλλά εν πάσει περιπτώσει ξέρω κάποια πράγματα παραπάνω. Και επίσης έχω πλέον συνεργάτες, κάτι που στο ξεκίνημα μου δεν το είχα. Και ο Χριστόφορος ο Μπαλαμπανίδης και ο Στέλιος ο Μακρυπλίδης, οι δύο συνεργάτες μου που δουλεύουμε σαν team, σαν ομάδα, έχουνε χρόνια προϋπηρεσία οπότε ως πιο έμπειροι με βοήθησαν σε κάποια πράγματα ώστε να βρω αυτό που πραγματικά θέλω. Ο Χριστόφορος για παράδειγμαυπάρχει στη δισκογραφία ως στιχουργός από το ’84-’85, με πολλές συνεργασίες. Έχει δουλέψει με την Αλεξίου, με τον Πάριο, είναι δηλαδή άνθρωπος ο οποίος γνωρίζει τα πράγματα. Τώρα όσον αφορά τον Στέλιο, πέραν απ’ το ότι είναι ο κιθαρίστας μου και κάθε μέρα είμαστε μαζί στις πρόβες, στο studio, στα live, είναι επίσης φίλος όποτε με αυτούς τους δύο ανθρώπους βρισκόμαστε, λέμε τους προβληματισμούς μας και λειτουργούμε σαν ομάδα, συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλον.

Music Corner: Το θεωρώ ωραίο το ότι έχεις κάποιους σταθερούς συνεργάτες  μαζί σου σε κάθε δίσκο και σε όλη σου την πορεία. Σαφώς υπάρχει και η ανθρώπινη σχέση που κάνει τα πράγματα καλύτερα…
Μιχάλης Εμιρλής: Προφανώς είναι πρώτα φίλοι και μετά συνεργάτες γιατί σ’ αυτά τα πέντε χρόνια αν βλέπεις τον άλλον μόνο σαν συνεργάτη δε νομίζω ότι θα μπορέσει να σταθεί κάτι τέτοιο. Ξέρει  ο Χριστόφορος για παράδειγμα τους προβληματισμούς μου, ξέρει ο Στέλιος τι θέλω να κάνω και με βοηθάνε στο να υλοποιήσω τις σκέψεις μου. Χωρίς αυτούς σίγουρα δε θα μπορούσα να έχω το ίδιο αποτέλεσμα με αυτό που έχω ως σήμερα.

Music Corner: Ούτως ή άλλως είναι η ερμηνεία, είναι η σύνθεση, είναι ο στίχος, όλα μαζί συμβάλλουν στο τελικό αποτέλεσμα. Εσύ βέβαια τα κάνεις και τα τρία!
Μιχάλης Εμιρλής: Ναι, στον πρώτο δίσκο είχα υπογράψει και το στίχο και τη μουσική και βέβαια ερμήνευσα ο ίδιος τα τραγούδια μου. Σε βάθος χρόνου, στο δεύτερο και τον τρίτο δίσκο, γνωρίζοντας τον Χριστόφορο και τον Στέλιο, αρχίσαμε να λειτουργούμε σαν ομάδα, οπότε είχαν και τα παιδιά λόγο και άποψη και έχουμε φτάσει στο σημείο τώρα να «ντύνει» με στίχους ο Χριστόφορος τις μελωδίες που φτιάχνω εγώ, και το ίδιο γίνεται και με τις μελωδίες του Στέλιου!

Music Corner: Σε αυτά τα πέντε χρόνια που ασχολείσαι επαγγελματικά, έχεις βρεθεί στο studio, έχεις κάνει live εμφανίσεις… Υπάρχει κάποια ξεχωριστή στιγμή που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;  Ή κάποια συνεργασία η οποία θεωρείς ότι σε βοήθησε πάρα πολύ και σου έμαθε επιπλέον πράγματα;
Μιχάλης Εμιρλής: Έχω συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες: τη Γλυκερία, την Ευρυδίκη, τον Κοργιαλά, τη Δέσποινα Ολυμπίου, τον Πυροβολάκη… με καλλιτέχνες που μου έδωσαν πράγματα και θεωρώ ότι έμαθα πολλά από αυτούς. Και τώρα πλέον που κάνω live μόνος μου, έχω πάρει παραστάσεις και εικόνες που με βοηθούν στο να βγάζω ένα πρόγραμμα.

Music Corner: Σίγουρα στα πρώτα σου βήματα είναι δύσκολο να «κρατήσεις» ένα πρόγραμμα μόνος σου, και λόγω απειρίας…
Μιχάλης Εμιρλής: Και όχι μόνο αυτό αλλά και ελλείψει ικανής δισκογραφίας. Δεν είχα και τις απαραίτητες γνώσεις. Σιγά σιγά άρχισα να βλέπω πως μπορεί να φτιαχτεί ένα live, τι πρέπει να γίνει και αφού «θήτευσα» δίπλα σε αυτούς τους καλλιτέχνες, μετά άρχισα να κάνω από μόνος μου τα δικά μου πράγματα.

Music Corner: Εσύ τι μουσική ακούς; Και τι θεωρείς ότι σε έχει επηρεάσει στον τρόπο που συνθέτεις και ερμηνεύεις;
Μιχάλης Εμιρλής: Κοίτα, κυρίως ακούω ξένη μουσική. Όχι ότι σνομπάρω την ελληνική, ακούω και αρκετούς Έλληνες καλλιτέχνες. Έχω μια λόξα με τη δεκαετία του ’60, αγαπάω πολύ τους Beatles, τους Rolling Stones, τα συγκροτήματα εκείνης της εποχής.

Music Corner: Κλασσικό ροκ δηλαδή;
Μιχάλης Εμιρλής: Ναι, κλασσικό ροκ, και στην πορεία ανακάλυψα κι άλλους καλλιτέχνες πιο σύγχρονους και κάθε φορά κάτι θα μου κεντρίσει το ενδιαφέρον να πω «Α, τι είναι αυτό;». Αλλά άμα μου πεις «ποια δεκαετία αγαπάς πιο πολύ» θα σου πω τα ‘60s. Αλλά και πιο σύγχρονα, οι U2 ας πούμε μ’ αρέσουν πολύ και τώρα τελευταία ακούω πολύ Paul Weller, Lenny Kravitz, μπορώ με τις ώρες να σου λέω! Πάντως η pop / rock είναι η μουσική που αγαπάω και η μουσική από την οποία εμπνέομαι. Τα ακούσματά μου είναι από εκεί.

Music Corner: Εσύ έχεις επιλέξει όχι μόνο να απέχεις εντελώς από το λεγόμενο “star system” , αλλά να μαθαίνουμε για σένα μόνο όταν υπάρχει κάποια νέα δουλειά ή κάποιες εμφανίσεις. Δεν έχεις απασχολήσει ποτέ τα Μ.Μ.Ε. με οτιδήποτε άλλο. H λογική της «δημόσιας εικόνας» είναι κάτι εντελώς έξω από εσένα; Δεν σε ενδιαφέρει καθόλου να προβληθείς με αυτόν τον τρόπο;
Μιχάλης Εμιρλής: Όταν βγάλω έναν καινούριο δίσκο είναι λογικό, το αντιλαμβάνομαι κι εγώ πως για να προωθήσω τη δουλειά μου θα κάνω κάποιες εμφανίσεις στην τηλεόραση, θα δώσω κάποιες συνεντεύξεις στον τύπο. Αλλά όταν δεν έχω λόγο να βγω και να πω κάτι, δεν το κάνω. Τώρα άλλοι καλλιτέχνες μπορεί να το βλέπουν διαφορετικά. Εγώ είμαι της άποψης ότι πρέπει να μιλάω μέσα απ’ τη δουλειά μου.

Music Corner: Βέβαια με αυτό τον τρόπο, όπως αντιλαμβάνεσαι κι εσύ, πιθανόν να απευθύνεσαι σε ένα πολύ μικρότερο κοινό από το κοινό το οποίο θα σε γνώριζε αν ήσουν «θαμώνας» τηλεοπτικών παραθύρων…
Μιχάλης Εμιρλής: Ναι αυτό σίγουρα μπορεί να ισχύει αλλά δεν το βλέπω έτσι, ότι «χάνω» κάποιο κοινό. Απλά αισθάνομαι έτσι καλύτερα. Αισθάνομαι πιο άνετα με το να μιλάω όταν έχω λόγο να μιλήσω και όχι να γίνομαι «μαϊντανός» ας πούμε, να μην έχω λόγο να βγω και να βγαίνω έτσι απλά για να βγω στα κανάλια…

Music Corner: Εσύ κατόρθωσες – και είσαι από τους λίγους – να εμφανιστείς στη δισκογραφία σε μια περίοδο όπου οι περισσότεροι συνομήλικοι συνάδελφοί σου έβγαιναν από talent shows. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 που εμφανίστηκες κι εσύ, ήταν η περίοδος ακμής αυτών των εκπομπών και οι περισσότεροι νέοι τραγουδιστές προέκυπταν από εκεί.  Εσύ είχες αισθανθεί ποτέ παραγκωνισμένος από αυτό;
Μιχάλης Εμιρλής: Όχι, όχι. Κοίτα, εγώ μπορώ να αντιληφθώ ένα νέο παιδί  γιατί θέλει να πάει και να διακριθεί μέσα από αυτά τα talent shows, γιατί θέλει να βρει ένα βήμα για να αποδείξει αυτό που είναι. Και επειδή δεν το βρίσκει από κάπου αλλού, αναγκάζεται να πάει εκεί. Εγώ στάθηκα τυχερός  όπως σου είπα, και προφανώς δεν ήταν μόνο τύχη αλλά και ικανότητα. Αν αυτό το demo που πήγαινα δεν κάλυπτε τη δισκογραφική μου εταιρεία, δεν θα με επέλεγε ποτέ για να της δώσω επιπλέον υλικό. Οπότε δεν είναι μόνο τύχη αλλά και ικανότητα, αλλά πες ότι σίγουρα ήταν και τύχη. Αν δεν είχα αυτό, δεν ξέρω κι εγώ πως θα λειτουργούσα. Μπορεί να μη το έκανα αλλά τώρα ένα παιδί που χτυπάει πόρτες και δεν τις βλέπει πουθενά ανοιχτές, αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να πάει και σε αυτά τα talent shows. Άλλωστε υπάρχουν και καλλιτέχνες οι οποίοι πήγαν σε talent shows και απέδειξαν με την πορεία τους ότι αξίζουν. Για παράδειγμα η Ραλλία ή ο Μπαλάφας είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Music Corner: Επέλεξες ίσως τα δύο πιο ακραία παραδείγματα.
Μιχάλης Εμιρλής: Ναι είναι άτομα το οποία έδειξαν με τη στάση τους ότι έχουν λόγο να σταθούν στη δισκογραφία.

Music Corner: Και ξεχάστηκε από ένα σημείο και μετά εντελώς το ξεκίνημά τους. Δηλαδή για το Μπαλάφα δε νομίζω πως κανείς θυμάται πλέον ότι ήταν στο Fame Story.
Μιχάλης Εμιρλής: Και για τη Ραλλία… Απλά θέλω να σου πω πως έδειξαν με την στάση τους ποιοι είναι.

Music Corner: Φέτος είχες κάνει κάποιες εμφανίσεις στο Σταυρό του Νότου μαζί με το Γιώργο Τεντζεράκη και τη Σαλίνα. Τώρα με την κυκλοφορία του δίσκου σου θα προγραμματίσεις κάτι καινούριο;
Μιχάλης Εμιρλής: Ναι, τώρα ήδη εμφανίζομαι κάθε Κυριακή στο Soho, στη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κυριακή των Βαΐων, δηλαδή λίγο πριν το Πάσχα. Παράλληλα ήδη έχουμε ξεκινήσει κάποιες πρόβες με τον Σταύρο Μιχαλακάκο, το νικητή του προηγούμενου X – Factor.

Music Corner: Άλλη μια περίπτωση παιδιού που ξεχώρισε και άξιζε.
Μιχάλης Εμιρλής: Μπράβο, σωστό είναι αυτό που λες. Θα κάνουμε κάποιες εμφανίσεις στην Αθήνα. Τώρα δεν το ανακοινώνουμε γιατί ακόμα δεν έχουμε κάτι standard.

Music Corner: Πάμε για άλλη μια φορά πίσω στο δίσκο. Έχω κολλήσει με το ομώνυμο κομμάτι, όχι ότι τα υπόλοιπα είναι λιγότερο καλά…
Μιχάλης Εμιρλής: Κι εμένα είναι από τα αγαπημένα μου κομμάτια το «Φωτιά στα παραμύθια».

Music Corner: Είναι σίγουρα και ο στίχος του πολύ φρέσκος  και πολύ πρωτότυπος. Λες σε ένα σημείο πως «η φασολιά μαράθηκε και ο Τζακ δε σκαρφαλώνει κι η Σταχτοπούτα έμεινε στο ράφι να ‘ναι μόνη». Σε άλλο ύφος το επόμενο κομμάτι λέγεται «Χωρίς δουλειά» και περιγράφει μια αντίστοιχη κατάσταση. Διακρίνω μια απαισιοδοξία ή είναι ρεαλισμός της κατάστασης σήμερα; Γιατί σε είχαμε συνηθίσει σε άλλο ύφος, τουλάχιστον τα τραγούδια σου που είχαν γίνει περισσότερο γνωστά, δεν είχαν τέτοιο κοινωνικό προβληματισμό όπως το «Χωρίς δουλειά».
Μ
ιχάλης Εμιρλής: Κοίτα, σε κάθε δίσκο είχα πάντα ένα τραγούδι που είχε κοινωνικό σχόλιο. Δηλαδή στον πρώτο δίσκο είχα το «Έκτακτο δελτίο» που μιλούσε για τα Μ.Μ.Ε. και για το ότι κάποιες φορές εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο για να κάνουν θεαματικότητα. Στο δεύτερο δίσκο καταπιάστηκα με ένα θέμα που έχει να κάνει με το τζόγο, με το τραγούδι «Κουβανός». Τώρα τραγούδια τα οποία στον τρίτο δίσκο έχουν να κάνουν με κοινωνικά θέματα είναι το «Χωρίς δουλειά» ή το «Φωτιά στα παραμύθια». Πάντα ο τρόπος που θέλω να πικάρω κάποια πράγματα είναι με το χιούμορ, γιατί θεωρώ ότι με το χιούμορ, μέσα από την πλάκα, μπορείς να περάσεις στον άλλο κάποια σοβαρά μηνύματα. Και δεν έχω την τάση να είμαι απαισιόδοξος, εγώ σαν άνθρωπος είμαι γενικά αισιόδοξος. Απλά ανάλογα με το πώς βλέπω και αντιλαμβάνομαι τα πράγματα, γράφω και τα τραγούδια.

Music Corner: Μιας και αναφέρθηκες στα Μ.Μ.Ε., ας μιλήσουμε λιγάκι για το internet. Ποια είναι η σχέση σου με το διαδίκτυο; Θεωρείς ότι βοηθάει τη δουλειά σου;
Μιχάλης Εμιρλής: Πρώτα απ’ όλα έχω εδώ και δύο χρόνια, ίσως λίγο λιγότερο, που βλέπω ελάχιστα τηλεόραση. Πλέον ενημερώνομαι μέσα από το internet.  Έχω φτάσει δηλαδή στο σημείο πέρα από κάποια παιχνίδια ποδοσφαίρου που βλέπω στην τηλεόραση, ειδήσεις και οτιδήποτε άλλο τα παρακολουθώ μέσα από το internet. Και σκέψου ότι παλιά ήμουν ένας άνθρωπος που έβλεπε πολλές ώρες τηλεόραση. Θεωρώ πως το internet βοηθάει τη δουλειά μου και έχω προσπαθήσει να «εκμεταλλευτώ» κάποια από τα οφέλη που μου προσφέρει, μέσα από το Facebook ή το MySpace ή το YouTube… Γενικά είναι ένα τρόπος μέσα από το Internet να διαφημίσω τη δουλειά μου.

Music Corner: Θεωρείς πως αυτό έχει φέρει θετικό αποτέλεσμα;
Μιχάλης Εμιρλής: Ναι, γιατί ούτως ή άλλως έχουμε φτάσει πια στο σημείο όπου όπως είπα η δισκογραφία δεν πηγαίνει πολύ καλά. Πλέον για μας το να βγει ένας δίσκος είναι αφορμή για να κάνουμε live. Δηλαδή θέλω να πω ότι υπάρχουν τα καινούρια τραγούδια, ο κόσμος αποκτάει ένα παραπάνω ενδιαφέρον να έρθει να σε δει, αντιλαμβανόμαστε και εμείς ότι ενδεχομένως να μην πουλήσουν όσο πουλούσαν τα cd, αλλά πάντα το cd είναι απαραίτητο γιατί σε ξαναγνωρίζει ο κόσμος μέσα απ’ τα καινούρια σου τραγούδια. Ή κάποιος που δεν σε ξέρει, να σε γνωρίζει τότε.

Music Corner: Έχεις σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είχες σκεφτεί να ασχοληθείς με αυτόν τον κλάδο επαγγελματικά; Υπάρχει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο αν αποφασίσεις κάποια στιγμή πως δεν θέλεις να ασχοληθείς άλλο με το τραγούδι;
Μιχάλης Εμιρλής: Όχι, αν και δεν ξέρεις ποτέ βέβαια τι γίνεται, δεν το σκέφτομαι. Αλλά δεν το σκεφτόμουν ακόμα και όταν σπούδαζα Πολιτικές Επιστήμες, να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο επάγγελμα!

Music Corner: Ήταν μια τυχαία επιλογή σχολής;
Μιχάλης Εμιρλής: Όχι, δεν ήταν τυχαία. Ήταν στις πρώτες μου επιλογές. Και γενικά θεωρώ ότι είμαι πολύ τυχερός που σπούδασα, που μορφώθηκα, που απέκτησα γνώσεις. Το πανεπιστήμιο είναι από τις καλύτερες εποχές της ζωής μου. Και πέρασα καλά και ήταν και ο λόγος να πάω σε μια μεγαλύτερη πόλη στην Αθήνα. Και αν δεν ερχόμουν Αθήνα ίσως και να μην ασχολιόμουν ποτέ επαγγελματικά με το τραγούδι. Γιατί κακά το ψέματα η Αθήνα είναι η πόλη των ευκαιριών. Οπότε το ότι ήρθα και σπούδασα, το ότι παράλληλα έκανα και άλλα πράγματα πέρα απ’ αυτό και μου ανοίχτηκαν καινούριοι ορίζοντες, θεωρώ ότι είναι πολύ χρήσιμο αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ακολουθούσα ένα τέτοιο επάγγελμα.

Music Corner: Ούτως ή άλλως οι σπουδές δεν συμβαδίζουν απαραίτητα με την επαγγελματική αποκατάσταση…
Μιχάλης Εμιρλής: Ναι αλλά και πάλι χαίρομαι που το έκανα. Δε μετανιώνω δηλαδή, ίσα ίσα.

Music Corner: Τα όνειρα που είχες μικρός πλέον έχουν πραγματοποιηθεί;
Μιχάλης Εμιρλής: Κοίτα αν εννοείς ότι κάνω μια δουλειά που ονειρευόμουν πάντα να την κάνω και αυτό ήταν και το όνειρό μου ναι θεωρώ ότι είμαι τυχερός. Βέβαια έχω φιλοδοξίες για τη δουλειά μου, όπου κάποιες από αυτές ενδεχομένως δεν έχουν εκπληρωθεί. Έχω στόχους, και κάποια στιγμή κάποιους από αυτούς θα τους εκπληρώσω.

Music Corner: Και να σου κάνω μια τελευταία ερώτηση. Ισχύει ότι έχεις γεννηθεί Πρωτοχρονιά;
Μιχάλης Εμιρλής: Ναι, ισχύει… Πρωτοχρονιά!

Music Corner: Λένε για τους ανθρώπους που γεννιούνται την πρώτη μέρα του χρόνου πως είναι πολύ τυχεροί. Και ακούγοντας σε σήμερα, μίλησες πολλές φορές για τύχη!
Μιχάλης Εμιρλής: Ναι θεωρώ ότι μέχρι στιγμής η τύχη ήταν με το μέρος μου. Και μακάρι να συνεχίσει…!

Music Corner: Και εμείς στο ευχόμαστε. Καλή επιτυχία στο δίσκο και αναμένουμε τις νέες σου εμφανίσεις!
Μιχάλης Εμιρλής: Ευχαριστώ πολύ!

——————-

*** Ευχαριστούμε το Cafe Bar Restaurant «BREEZE» για τη φιλοξενία (Μαρίνα Φλοίσβου, Π. Φάληρο / 210.9889094)…
***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. AMAN! τελικά ισχύει οτι ο Μιχάλης Εμιρλής έχει γεννηθεί πρωτοχρονια;
    Ποποοο, βγήκαν μεγάλες ειδήσεις απο αυτη τη συνέντευξη, εκτος του οτι σπούδαζε πολιτικές επιστήμες…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here