Γράφει ο Αλέξης Λιόλης
alexli@musiccorner.gr
27/4/2011
www.musiccorner.gr

Για το Νίκο Παπάζογλου

«Νίκο Παπάζογλου… πλούτισες την πινακοθήκη των φωνητικών τύπων του λαϊκού τραγουδιού, μ’ έναν καινούργιο, εφηβικό, τελείως δικό σου τύπο, που δεν μπορεί πια κανείς να αγνοήσει. Θα ’θελα να σε διαβεβαιώσω για την φιλία και την εκτίμησή μου…». Μ’ αυτά τα λόγια, γραμμένα πριν χρόνια και δημοσιευμένα στο ένθετο του δίσκου «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι», ο Διονύσης Σαββόπουλος απευθύνεται στο συμπατριώτη του ερμηνευτή και τραγουδοποιό Νίκο Παπάζογλου. Που έφυγε από τη ζωή την Κυριακή των Βαΐων στα 63 του χρόνια, μετά από σκληρή και πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Σεμνός και ταλαντούχος, ο τροβαδούρος της Θεσσαλονίκης κινήθηκε διακριτικά και ήσυχα στο χώρο του, κερδίζοντας την αγάπη και την εκτίμηση όλων.

Αν δεν υπήρχε ο Σαββόπουλος και «Ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα θυμαράκια», ίσως ο Νίκος Παπάζογλου να μην είχε βρεθεί στη δισκογραφία. «Το 1976, μετά από παραγγελία του Θεάτρου Τέχνης, ο Σαββόπουλος καταπιάστηκε με τους «Αχαρνής» μεταφράζοντας ελεύθερα και με δική του πρωτοβουλία ό,τι ήταν να μελοποιήσει. Η δουλειά αυτή, που δεν ευτύχησε ν’ ανέβει στο θέατρο, παρουσιάστηκε σε μπουάτ της Πλάκας με προσθήκες αφηγήσεων και σχολίων που βοηθούσαν στην ερμηνεία την οποία ο Σαββόπουλος ήθελε να δώσει στο έργο του Αριστοφάνη. Το 1977 εκδόθηκε σε δίσκο με τίτλο “Ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα θυμαράκια”…». (Κώστας Μυλωνάς, «Ιστορία του ελληνικού τραγουδιού»). Επρόκειτο για «τραγούδια για νέους κανταδόρους», όπως σχολίαζε χαρακτηριστικά ο Διονύσης Σαββόπουλος. Ανάμεσά τους, ο Σάκης Μπουλάς, η Μελίνα Τανάγρη, ο Νίκος Ζιώγαλας, ο Ηλίας Λιούγκος, ο Μανώλης Ρασούλης και ο Νίκος Παπάζογλου, που -εκτός των άλλων- τραγούδησε στο δίσκο, μαζί με χορωδία, την «Παράβαση» («σε γιορτινό αγώνισμα παίζατε τις αμάδες και δεν καταδεχόσασταν το κωμικό παιδί…»), ένα τραγούδι «σπάνιας μελωδικής ομορφιάς» που «έμεινε» και αγαπήθηκε.

Σαββόπουλος και Παπάζογλου, κατά τη δημιουργία του δίσκου «Η εκδίκηση της γυφτιάς»

Είκοσι τρία χρόνια μετά την πρώτη εκείνη ηχογράφηση, ο Νίκος Παπάζογλου ξανατραγούδησε την «Παράβαση» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μαζί με Σαββόπουλο, Αλκίνοο Ιωαννίδη και Σάκη Μπουλά στην παράσταση του Διονύση Σαββόπουλου «Σαββόραμα» (2001). Υπάρχει και μια ακόμα καταγραφή του εν λόγω τραγουδιού με τη φωνή του Παπάζογλου στο διπλό δίσκο «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι», από την ομότιτλη τηλεοπτική εκπομπή, εν έτει 1987.

Ένα χρόνο μετά τον Αριστοφάνη, οι δυο Σαλονικιοί συναντήθηκαν στην «Εκδίκηση της γυφτιάς», ένα δίσκο που τάραξε τα νερά της δισκογραφίας και έγραψε τη δική του ιστορία. Τη μουσική των τραγουδιών στην «Εκδίκηση της γυφτιάς» έγραψε ο πρωτοεμφανιζόμενος, τότε, Νίκος Ξυδάκης, τους στίχους ο Μανώλης Ρασούλης και τραγούδησαν ο Νίκος Παπάζογλου, ο Δημήτρης Κοντογιάννης και η Σοφία Διαμαντή. Την παραγωγή έκανε ο Διονύσης Σαββόπουλος, που άνοιγε το δίσκο τραγουδώντας «Βρέχει στην εθνική οδό». Και που όταν πληροφορήθηκε το θάνατο του Παπάζογλου, ανέφερε πως «χάσαμε ένα παιδί σήμερα. Μπήκε στον κόσμο του ελληνικού τραγουδιού με το καραβάκι του, δαφνοστεφανωμένος και μας έδωσε μια ευγένεια και μια αθωότητα μοναδική».

Να κλείσουμε το σημερινό πρώτο μέρος της «Κιβωτού» για το Νίκο Παπάζογλου με μια λεπτομέρεια της συνεργασίας του με το Σαββόπουλο. Στο δίσκο «Ο κύριος Σαββόπουλος ευχαριστεί τον κύριο Χατζιδάκι και θάρθη οπωσδήποτε», με ένα μοντάζ από πρόζες & τραγούδια του Διονύση Σαββόπουλου, ειδικά σχεδιασμένο από τον ίδιο για τις εμφανίσεις του στο Μουσικό Κέντρο Αθηνών «Σείριος» (1988), ο Νίκος Παπάζογλου ακούγεται, μαζί το Σαββόπουλο, σε αποσπάσματα από διάφορα τραγούδια, εν είδει ποτ – πουρί, ενταγμένα στο τραγούδι του Μ. Χατζιδάκι και του Ν. Γκάτσου «Χάρτινο το φεγγαράκι», που στη συγκεκριμένη έκδοση τραγουδά η Έλλη Πασπαλά…

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here