Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη
1/3/2010
www.musiccorner.gr

Πέμπτη πρωί, δώδεκα παρά και το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Π. Κυριακίδη είχε πλημμυρίσει κόσμο. Κάμερες στημένες, φωτογραφικές μηχανές έτοιμες να απαθανατίσουν συγκινητικά στιγμιότυπα. Όλοι ήταν εκεί, δημοσιογράφοι, μουσικοί, φίλοι… Στην άκρη της αίθουσας, η Γλυκερία και ο Δημήτρης Μπάσης μαζί με τη λαϊκή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» συζητούσαν και προετοιμάζονταν για τη ζωντανή παρουσίαση των τραγουδιών που θα πραγματοποιούταν μετά την απονομή του χρυσού δίσκου «Τα θεμέλιά μου στα βουνά» με τα λαϊκά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Μόνος ένας έλειπε, ο ίδιος ο μεγάλος δημιουργός.

 Λίγη ώρα μετά, ακούστηκαν φωνές «έρχεται, έρχεται!» και άνθρωποι της δισκογραφικής εταιρίας Legend άρχισαν να ζητούν από τον κόσμο να αδειάσει το διάδρομο. Στην είσοδο εμφανίστηκε ο Μίκης Θεοδωράκης. Μπορεί να έχει μεγαλώσει και να χρειάζεται τη βοήθεια μπαστουνιού για να περπατήσει, διατηρεί όμως επιβλητικό το παράστημά του.

Την απονομή πραγματοποίησε η διευθύντρια της Legend κα Μαρία Θηβαίου. Πρώτη μίλησε η Γλυκερία, η οποία ευχαρίστησε το Μίκη Θεοδωράκη για τα τραγούδια που της εμπιστεύτηκε και μίλησε για τη διαχρονικότητά τους. Συμπλήρωσε ότι ο δίσκος αυτός ήταν ένα πολύ μεγάλο δώρο γι’ αυτήν, «ένας τεράστιος βράχος» στην εξέλιξή της.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο μεγάλος δημιουργός. Δεν περιορίστηκε στο να ευχαριστήσει τη δισκογραφική εταιρεία. Ήταν πολύ χαρούμενος που βρισκόταν ανάμεσα σε τόσο κόσμο, καθώς περνάει πολλές ώρες μόνος σπίτι του. Μίλησε για τον παρελθόν, σχολίασε το παρόν και ψυχανεμίστηκε το μέλλον. Αρχικά απευθύνθηκε στο Μίμη Ανδρουλάκη, τον οποίο χαρακτήρισε ως φίλο που …«έχει αναλάβει χρόνια την καρατόμησή μου»! Θυμήθηκε το παρελθόν όταν λόγω του πολέμου έπρεπε τα τραγούδια να είναι θλιμμένα. «Ο πρώτος μου δίσκος μου λεγόταν “Επιτάφιος”, το πρώτο μου τραγούδι “Κλαίει η Μάνα μου στο Μνήμα” και συνέχισα με “Tο Tραγούδι του Nεκρού Aδελφού” – ένα σκέτο κοιμητήριο», συμπλήρωσε, προκαλώντας το γέλιο των παρευρισκόμενων! Ανέφερε μάλιστα και τον τρόμο που είχε προκαλέσει ο στίχος «Στον άλλο κόσμο που θα πας…» στο Μάνο Χατζιδάκι, όταν άκουσε μια κυρία να τον τραγουδά κατά τη διάρκεια μιας πτήσης!

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί με σκωπτικό τρόπο και στην επίσκεψη των επιθεωρητών στην Ελλάδα, ζητώντας να επεκταθούν οι έλεγχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παιδεία και τον ελληνικό πολιτισμό. Ζήτησε μάλιστα από τον κύριο Ανδρουλάκη να μεταφέρει το αίτημά του στην κυβέρνηση!

Στο τέλος όμως είπε γεμάτος ελπίδα ότι «Κάτι γίνεται… κάτι βράζει… Άραγε θα το ζήσω εγώ αυτό;» Ο κόσμος τον χειροκρότησε θερμά, όπως έκανε εξάλλου και καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Ακολούθησε η απονομή χρυσού δίσκου και στους υπόλοιπους συντελεστές, ανάμεσά τους και στην κόρη του Βαγγέλη Γκούφα, Μελίτα, η οποία δήλωσε συγκινημένη ότι λόγω ηλικίας ο πατέρας της δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Στο τελευταίο κομμάτι της εκδήλωσης, η Γλυκερία τραγούδησε ζωντανά μαζί με τη λαϊκή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» τραγούδια από το δίσκο, όπως το «Κάποτε Θα ’ρθουν», «Και δε Μίλησε Κανείς», «Άπονες Εξουσίες», ενώ τραγούδια ερμήνευσε και ο Δημήτρης Μπάσης.

Φεύγοντας, ο Μίμης Ανδρουλάκης ευχήθηκε στον Μίκη Θεοδωράκη «να μας παιδεύει άλλα 50 χρόνια»!

Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Μιχάλης Γκανάς, ο Γιώργος Ζήκας, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος.

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here