Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Κάθε τραγούδι έχει τη δική του ιστορία. Άλλοτε από μια προσωπική εμπειρία, άλλοτε από την ανάγνωση ή το άκουσμα μιας ιστορίας, άλλοτε εντελώς τυχαία και συμπτωματικά, έχουν γραφτεί υπέροχες μελωδίες και στίχοι που μας συντρόφεψαν στις χαρές, στις λύπες, στη διασκέδαση, στους έρωτες, στους χωρισμούς μας. Αυτές τις ιστορίες θ’ αφηγείται τούτη η στήλη, σαν ένα παραμύθι, που όμως είναι τόσο αληθινό…

Παράλληλα, θα παρουσιάζει σπουδαίες συνεργασίες δημιουργών κι ερμηνευτών που έγραψαν ανεξίτηλα το όνομά τους στις πιο χρυσές σελίδες του ελληνικού τραγουδιού…

———————————————————–

Μη τον ρωτάς τον ουρανό
(Μάνου Χατζιδάκι –
Γιάννη Β. Ιωαννίδη – Παναγιώτη Κοκοντίνη
)
Τζένη Καρέζη

 

Από τα μισά της δεκαετίας του ’50 και μετά (ειδικότερα δε από τη «Στέλλα»), ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν ο συνθέτης που είχε τις περισσότερες προτάσεις να γράψει μουσική για τις ταινίες που γυρίζονταν η μία μετά την άλλη εκείνη την εποχή. Επιλεκτικός όπως πάντα, διάλεγε εκείνες που του ταίριαζαν πιο πολύ και κατά κανόνα έκανε τις σωστές επιλογές.

Έτσι λοιπόν, το 1959 επρόκειτο να γυριστεί ένα φιλμ με θέμα την Κατοχή και ιδιαίτερα την προσπάθεια απελευθέρωσης της Κρήτης από τους Γερμανούς. Το σενάριο ήταν του Γιάννη Β. Ιωαννίδη, η σκηνοθεσία του Ντίμη Δαδήρα και οι πρωταγωνιστές ο Αλέκος Αλεξανδράκης και η Τζένη Καρέζη.

Ο Χατζιδάκις ανέλαβε να «ντύσει» μουσικά την ταινία κι επιπλέον επιφορτίστηκε με την αποστολή να γράψει κι ένα τραγούδι που θα ερμήνευε η πρωταγωνίστρια (Καρέζη). Οι στίχοι είχαν γραφτεί από τον Ιωαννίδη και τον Παναγιώτη Κοκοντίνη, ο συνθέτης τους είχε ήδη στα χέρια του από νωρίς κι έτσι άπαντες πίστευαν ότι ήταν μια τυπική διαδικασία η δημιουργία του τραγουδιού…

«Φτιάξε ένα καφέ…»

Κάποια μέρα, η Καρέζη είχε γύρισμα στην Κρήτη και είχε πτήση νωρίς το πρωί. Πρώτα όμως, είχε κανονίσει να περάσει από το σπίτι του Χατζιδάκι ώστε να πάρει τη μαγνητοταινία με το τραγούδι κι αφού το μάθει, να το ερμηνεύσει στη σκηνή που επρόκειτο να γυρίσει.

Πράγματι λοιπόν, φεύγοντας για το αεροδρόμιο έκανε μια στάση στην πολυκατοικία όπου έμενε ο συνθέτης. Χτύπησε πολλές φορές την εξώπορτα μέχρι να της ανοίξει κάποιος και σχεδόν τρέχοντας, έφτασε έξω από την πόρτα του Χατζιδάκι. Όμως, όσο δυνατά και να χτυπούσε δεν ακουγόταν ο παραμικρός θόρυβος από μέσα.

Ακόμη κι ο τότε φίλος και μετέπειτα σύζυγός της Ζάχος Χατζηφωτίου επιστρατεύθηκε χτυπώντας με τα …κλειδιά του την πόρτα, η Καρέζη είχε αγανακτήσει επειδή θα έχανε το αεροπλάνο, μέχρι που ακούστηκε η βαριά φωνή του συνθέτη να λέει «τώγα!» (γνωστό το ότι δεν έλεγε το «ρο»…).

Τους άνοιξε λοιπόν και η αξέχαστη ηθοποιός κυριολεκτικά όρμησε μέσα στο σπίτι, ζητώντας γρήγορα να της δώσει το τραγούδι. Ο αγουροξυπνημένος Χατζιδάκις τη ρώτησε με το πιο φυσικό ύφος του κόσμου: «Ποιο τραγούδι»; «Αυτό που θα πω στην ταινία. Δωσ’ το μου σε παρακαλώ γιατί βιάζομαι. Θα χάσω το αεροπλάνο» του απάντησε η Καρέζη. «Μη βιάζεσαι», είπε ήρεμα εκείνος. «Πήγαινε στην κουζίνα, φτιάξε μου ένα καφέ και σε δέκα λεπτά θα σου δώσω την κασέτα» …!

Το ωραίο της υπόθεσης, είναι ότι ο Χατζιδάκις δεν είχε γράψει ούτε μία νότα από το τραγούδι! Οπότε, όσο η πρωταγωνίστρια έφτιαχνε καφέ στην κουζίνα, εκείνος κάθισε στο πιάνο έχοντας μπροστά του τους στίχους, έπαιξε διάφορες μελωδίες και μέσα σε ένα δεκάλεπτο είχε έτοιμο ένα από τα αριστουργήματα της ελληνικής μουσικής, το «Μη τον ρωτάς τον ουρανό»!

Μόλις η Καρέζη του έφερε τον καφέ, της έπαιξε ένα μικρό κομμάτι και της ζήτησε να δοκιμάσει να πει μια-δυο φράσεις. Αφού έκρινε ότι μπορούσε να το τραγουδήσει, άρχισε να παίζει όλο το τραγούδι κι αφού ηχογράφησε στο μαγνητόφωνό του τη φωνή της ηθοποιού, της έδωσε την κασέτα. Εκείνη όμως του πήρε και το μαγνητόφωνο, προκειμένου να το ακούει συνεχώς στο αεροπλάνο ώστε να το μάθει καλύτερα!

Η διεθνής «καριέρα» του

Το τραγούδι έκανε μεγάλη εντύπωση μόλις το φιλμ βγήκε στις αίθουσες και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί το τίμησαν δεόντως, βάζοντάς το διαρκώς στα προγράμματά τους. Εκτός της Καρέζη σχεδόν ταυτόχρονα το ηχογράφησε και η Μαίρη Λω, αλλά το «Μη τον ρωτάς τον ουρανό» έμελλε να ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα…

Το 1962 λοιπόν το τραγούδησε στα αγγλικά η πολύ σπουδαία Brenda Lee με στίχους του Arthur Altman και τίτλο “All alone am I”. Ήταν η εποχή που ο Χατζιδάκις είχε γίνει γνωστός σε όλο τον κόσμο μετά το βραβείο Όσκαρ που είχε κερδίσει (αλλά αρνήθηκε να παραλάβει…) για τη μουσική του στην πασίγνωστη ταινία «Ποτέ την Κυριακή» με τη Μελίνα Μερκούρη και φυσικά «Τα παιδιά του Πειραιά» …

Brenda Lee

Το “All alone am I” λοιπόν, έφτασε στην τρίτη θέση του αμερικανικού TOP-100 το Νοέμβριο του 1962 και στην έβδομη στα charts του Ηνωμένου Βασιλείου τον Φεβρουάριο του 1963! Φυσικά, έγινε παγκόσμια επιτυχία και ηχογραφήθηκε σε πολλές γλώσσες, παραμένοντας μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο γνωστά κι αγαπημένα τραγούδια σε ολόκληρη την υφήλιο…

———————

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here