otan_ta_tragoudia_milane_500x100

Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014

Κάθε τραγούδι έχει τη δική του ιστορία. Άλλοτε από μια προσωπική εμπειρία, άλλοτε από την ανάγνωση ή το άκουσμα μιας ιστορίας, άλλοτε εντελώς τυχαία και συμπτωματικά, έχουν γραφτεί υπέροχες μελωδίες και στίχοι που μας συντρόφεψαν στις χαρές, στις λύπες, στη διασκέδαση, στους έρωτες, στους χωρισμούς μας. Αυτές τις ιστορίες θ’ αφηγείται τούτη η στήλη, σαν ένα παραμύθι, που όμως είναι τόσο αληθινό…

———————————————————–

“Αποκοιμήθηκα”
(Τόλη Βοσκόπουλου-Μίμη Θειόπουλου)
Στράτος Διονυσίου

 

Η καριέρα του Στράτου Διονυσίου κρεμόταν κυριολεκτικά από μια κλωστή για περίπου τρία χρόνια. Όσο δηλαδή κράτησε η περιπέτειά του με τη δικαιοσύνη που τον οδήγησε στις φυλακές της Τίρυνθας και οπωσδήποτε τον «στιγμάτισε», αν και όπως αποδείχτηκε η όλη ιστορία ήταν μια πλεκτάνη εναντίον του.

Ωστόσο, ακόμα κι έτσι δεν ήταν εύκολο να ξαναγυρίσει στο καλλιτεχνικό προσκήνιο. Η ελληνική κοινωνία της εποχής κολλούσε πολύ εύκολα «ρετσινιές» και ο Στράτος δε θα μπορούσε ν’ αποτελέσει εξαίρεση, όσο κι αν ήταν αγαπητός στον κόσμο από την ήδη σημαντική πορεία που είχε διανύσει στο χώρο του τραγουδιού.

otan_ta_tragoudia_milane_2014_02_27_dionysiou

Όταν αποφυλακίστηκε λοιπόν το 1976, έπρεπε να ξαναρχίσει σχεδόν από το μηδέν. Το «κύκλωμα» τον έβλεπε με μισό μάτι και χωρίς εμπιστοσύνη, οπότε κι εκείνος δίσταζε να κάνει το επόμενο βήμα. Ωστόσο, ο καλός φίλος του και ιδιοκτήτης των «Δειλινών» Θωμάς Μιχαηλίδης ήταν εκείνος που του άνοιξε το δρόμο της επιστροφής, κλείνοντας συμφωνία μαζί του για εμφανίσεις στο μαγαζί τη χειμερινή περίοδο 1976-77.

Για να πάρει θάρρος, κατόπιν πρόσκλησης του σολίστα του μπουζουκιού Σάκη Τσιβγούλη πήγαινε και παρακολουθούσε τις πρόβες που γίνονταν για το καλοκαιρινό σχήμα του κέντρου το 1976, με επικεφαλής την Πόλυ Πάνου. Μάλιστα, του έδιναν και το μικρόφωνο κι έλεγε κάποια τραγούδια για να εξοικειωθεί ξανά με το χώρο…

Το φθινόπωρο λοιπόν, ξεκίνησαν οι πρόβες για τη χειμερινή σεζόν. Πρώτο «όνομα» στα «Δειλινά» ήταν ο Τόλης Βοσκόπουλος κι εκτός του Διονυσίου, συμμετείχαν οι Ελπίδα, Πασχάλης και Γιώργος Πολυχρονιάδης. Ο Βοσκόπουλος ήταν στενός φίλος του Στράτου από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν είχαν δουλέψει μαζί στο «Can-can» και στο «Σεραφίνο» και μάλιστα οι πληροφορίες λεν ότι εκείνος πλήρωσε την εγγύηση ώστε ν’ αποφυλακιστεί ο δημοφιλής τραγουδιστής!

Για να του τονώσει το ηθικό λοιπόν, κατά τη διάρκεια των προβών του έδωσε ένα τραγούδι που είχε γράψει ο ίδιος σε στίχους του Μίμη Θειόπουλου. Ήταν εντελώς διαφορετικό από το «καθαρό» λαϊκό στυλ του Διονυσίου, αλλά ο Τόλης πίστευε ότι του ταίριαζε και για να τον ξαναβάλει στα δισκογραφικά πράγματα του πρότεινε να το τραγουδήσει. Ήταν το «Αποκοιμήθηκα»

Ο Στράτος αρχικώς ενθουσιάστηκε από το τραγούδι κι άρχισε να το «περνάει» στο μαγαζί, όμως κάποια στιγμή φάνηκε να κάνει πίσω. Επηρεάστηκε από κάποιους φίλους του, που ακούγοντάς το του είπαν ότι το κομμάτι δεν είναι γι’ αυτόν και δε θα έπρεπε να το ηχογραφήσει, γιατί δεν είχε την παραμικρή σχέση με το ως τότε ρεπερτόριό του.

Το συζήτησε λοιπόν με τον Βοσκόπουλο, ο οποίος όμως επέμενε ότι το τραγούδι ήταν «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα του. Βλέποντας λοιπόν αυτή την επιμονή και την πίστη του Τόλη, ο Διονυσίου πείστηκε τελικώς να το συμπεριλάβει στο δίσκο του «Αν ξαναζούσα» που κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 1977. Ωστόσο -τυχαίο;-, το κομμάτι μπήκε τελευταίο στη δεύτερη πλευρά…

otan_ta_tragoudia_milane_2014_02_27_voskopoulos

Το πόσο δίκιο είχε ο Βοσκόπουλος φάνηκε από την πρώτη στιγμή, καθώς το «Αποκοιμήθηκα» έγινε μεγάλη και διαχρονική επιτυχία, ανοίγοντας ένα νέο δρόμο στον αξέχαστο Στράτο που απέδειξε ότι θα μπορούσε να ερμηνεύσει και «ελαφρολαϊκές» μπαλάντες με τη μοναδική φωνή του. Από εκεί και πέρα, δεν παρέλειπε ποτέ να το τραγουδά στις εκάστοτε «ζωντανές» εμφανίσεις του κι έγινε ένα από τα πιο ισχυρά «σήματα κατατεθέντα» του. Αργότερα, το ηχογράφησε κι ο ίδιος ο Βοσκόπουλος.

Να σημειωθεί ότι μπουζούκια στην ηχογράφηση παίζουν ο Γιάννης Παλαιολόγου -βασικό μπουζούκι του Διονυσίου για πολλά χρόνια- και ο Σάκης Τσιβγούλης…

 ———————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here