Φωτογραφίες από τον Δημήτρη Καρβουντζή

Την Δευτέρα 23 Απριλίου έγινε η παρουσίαση των 10 χρόνων συνθετικής & καλλιτεχνικής πορείας της συνθέτιδος Ζωής Τηγανούρια, στην κατάμεστη αίθουσα του Ιανού που ξεχείλισε από πολυάριθμους θαυμαστές, αγαπημένους φίλους, συναδέλφους του καλλιτεχνικού χώρου, παρουσία διακεκριμένων προσώπων από τα ΜΜΕ και τη διπλωματία, όπως ο πρέσβης της Αργεντινής κος Juan Jose Arcuri.

tiganouria_zoe_event_2018_04_034_jose_arcuriΟ πρέσβης της Αργεντινής κος Juan Jose Arcuri

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης σπουδαίες προσωπικότητες σκιαγράφησαν το πολυσχιδές έργο της κι αποκάλυψαν γνωστές αλλά και άγνωστες πτυχές αυτής της ιδιαίτερης -για τα Ελληνικά μουσικά δρώμενα- καλλιτέχνιδος.

Η δημοσιογράφος Ελένη Χρονά με το ειδησιογραφικό της διαμόνιο αποκάλυψε, αιφνιδιάζοντας τη Ζωή Τηγανούρια, την είδηση πως η Ελληνίδα συνθέτις έχει γράψει μουσική για μία ταινία του Hollywood, που αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2019, με ένα ενθουσιώδες παρατεταμένο χειροκρότημα να ακολουθεί από το παρευρισκόμενο κοινό.


Κατόπιν αναφέρθηκε σε βραβεύσεις, διακρίσεις, συναυλίες και συνεργασίες της στο εξωτερικό, όπως η συνεργασία της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τον James Brown, και την τιμητική της διάκριση στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Ακορντεόν στη Φινλανδία από τους “κολοσσούς” του είδους.

Ο ηθοποιός Γιάννης Βούρος αναφέρθηκε στο πλούσιο έργο της αναφορικά με τη Παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας, όπως το “Σαμοθράκης βήμα” ένα Παραδοσιακό τραγούδι που έγραψε για τη γενέτειρά της Σαμοθράκη, σε στίχους του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμου, τον οποίο είδαμε στον προτζέκτορα να εκφράζει τον θαυμασμό του.

tiganouria_zoe_event_2018_04_035_vouros

Μετά είδαμε πλάνα από τα παιδικά της χρόνια, όπου φαινόταν να παίζει αρμόνιο μαζί με τον βιολιστή πατέρα και το λαουτιέρη παππού της σε «μπάλο» στο νησί, σε ηλικία μόλις 10 ετών!

Συγκινητική ήταν η στιγμή που η συνθέτις δάκρυσε αναφέροντας πως παρασύρθηκε από τη παρευρισκόμενη μητέρα της η οποία είχε κι αυτή δακρύσει…


Η ηθοποιός Παναγιώτα Βλαντή ανέφερε τα 20 CD της προσωπικής της δισκογραφίας, το σήριαλ “Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο” όπου έχει γράψει ολόκληρο το soundtrack, τη παραγωγή της ”Μια βεντάλια από γυναίκες“, το παιδικό βιβλίο-CD “Ο Ψιτούλης κι η παρέα του”, κ.ά..
Ολοκληρώνοντας την αποκάλεσε “τρυφερή σύζυγο, μητέρα και ταυτόχρονα δυναμική επιχειρηματία” και την παρομοίασε με “ηρωίδα του Λόρκα”!

Ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου εξέφρασε τον πολυετή θαυμασμό του και χαρακτήρισε τη Ζωή Τηγανούρια ως “σημαιοφόρο σε αυτό που ονομάζουμε παράλληλη Ελλάδα, την Ελλάδα του Πολιτισμού, που δεν σταματάει ούτε σε μνημόνια, ούτε σε κακουχίες των καιρών, παρά τραβάει ίσια εμπρός”.

Ο σκηνοθέτης & ηθοποιός Μάνος Αντωνίου περιέγραψε την υπόθεση του νέου της video clip στο οποίο σκηνοθέτησε, ονόμασε όλους τους συντελεστές του, σημειώνοντας πως η Ζωή ξεπέρασε δυσκολίες δύο ετών μέχρι να το πραγματοποιήσει.

tiganouria_zoe_event_2018_04_036_antoniou_manos

Μετά αναφέρθηκε στην πρώτη τους συνεργασία, για “την λατρεία της στους συνεργάτες και κυρίως τους νέους, που τους φροντίζει σαν μητέρα και τους δίνει τεράστιες ευκαιρίες” κάνοντας τους μεταξύ άλλων τις παραγωγές τους μέσα από την εταιρία της Zoe Music.
Επίσης αποκάλυψε πως ετοιμάζουν μαζί για τη νέα σεζόν, σε χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα, την ανανεωμένη έκδοση της μουσικο-θεατρικο-χορευτικής παράστασης της Ζωής Τηγανούρια «Έτσι είν’ η… Ζωή» που παίζεται για 3η συνεχόμενη χρονιά, στην οποία έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία με την σεναριογράφο Μαριάννα Κυριακάκη να γράφει τους διαλόγους.


Κατόπιν ακολούθησε η επίσημη προβολή του νέου της video clip “Last Tango by Zoe” με το κοινό να ενθουσιάζεται, κλείνοντας έτσι το πρώτο μέρος της εκδήλωσης.

Στο δεύτερο μέρος, η συνθέτις & βιρτουόζος του ακορντεόν με μία καταπληκτική ορχήστρα νέων μουσικών, αφού μας εντυπωσίασε για μια ακόμη φορά με την δεξιοτεχνία της πάνω σε instrumental συνθέσεις της, υποδέχθηκε καταξιωμένους αλλά και ανερχόμενους ερμηνευτές οι οποίοι ερμηνεύουν δισκογραφικά τραγούδια της, αποδεικνύοντας πως ως συνθέτις έχει μεγάλη “γκάμα” και δεν περιορίζεται μόνο σε ένα μουσικό είδος.


Έτσι ακούσαμε Ρεμπέτικο από τον Αγάθωνα, λυρικό από την mezzo soprano της ΕΛΣ Ελένη Βουδουράκη, Παραδοσιακό και γνήσιο Λαϊκό από τους Κώστα Τηγάνη και Λάμπρο Βασιλείου, Εναλλακτικό και Ethnic από τις Υακίνθη Λάγιου, Πελαγία και τον Στάθη Γκαντζούρα, Tango και Pop από τους Πολυτίμη και Νίκο Βολάκο.


Υπέροχες χορογραφίες από Παραδοσιακά μέχρι Tango και Μοντέρνες χορογραφίες από τους Αλίκη Μαυροειδή, Μιχάλη Παπούκα, Έλενα Λιναρδάκη και Γιώργο Παντζιαρίδη, ολοκληρώνοντας την ήδη πλούσια από ποικιλία ακουσμάτων και άρτια εναρμονισμένη εκδήλωση


Συμμετείχαν οι μουσικοί Γιάννης Ταυλάς (κιθάρα), Στέφανος Χατζηαναγνώστου (φλάουτο), Δημήτρης Καζάνης (βιολί), Γιώργος Πολίτης (μπάσο) Στέλιος Γενεράλης (κρουστά).

Στο τέλος της εκδήλωσης η Ζωή Τηγανούρια δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ένθερμα τον Ιανό για τη φιλοξενία, την διοργανώτρια και ψυχή της εκδήλωσης Άντζυ Νομικού, τον σύζυγο της Στέλιο Γενεράλη που είναι πάντα στο πλευρό της σε όλα τα καλλιτεχνικά δρώμενα και ως ψυχή της εταιρίας τους Zoe Music, τις βαρυσήμαντες προσωπικότητες που μίλησαν για εκείνη, τον κόσμο που την τίμησε με την παρουσία του γεμίζοντας ασφυκτικά -Δεύτερα μεσημέρι- τον Ιανό και έκλεισε ζητώντας το μεγαλύτερο χειροκρότημα για τους εκπληκτικούς νέους καλλιτέχνες που ήταν μαζί της ερμηνεύοντας τις συνθέσεις της.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here