10/12/2010
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
Φωτογράφηση: Νίκος Οικονόμου
www.musiccorner.gr

Διαθέτουν δύο από τις πιο σπουδαίες φωνές στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Ο ένας λυρικός με έφεση στην μπαλάντα και ο άλλος στιβαρός με σταθερή πορεία στο καλό λαϊκό τραγούδι. Ο λόγος για τον Γιάννη Κότσιρα και τον Δημήτρη Μπάση που οκτώ χρόνια μετά από την τελευταία τους συνεργασία στη Σφεντόνα τον φετινό χειμώνα της κρίσης ξανασυναντιούνται επί σκηνής με ένα πρόγραμμα που τιτλοφορείται «Την είδα απόψε λαϊκά». Η νέα τους συνάντηση έχει για αφετηρία της την Θεσσαλονίκη ενώ μετά τον Γενάρη θα λάβει χώρα και σε γνωστή Αθηναϊκή σκηνή.

 Το ραντεβού της πρεμιέρας τους δόθηκε την περασμένη Παρασκευή, 3 Δεκέμβρη στο Stage, την νέα φιλόξενη μουσική σκηνή της πόλης που έχει αγκαλιάσει με αγάπη το καλό ελληνικό τραγούδι και τους σημαντικότερους εκφραστές του. Το Music Corner, πάντα κοντά στα σπουδαιότερα μουσικά γεγονότα, δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτή την μουσική συνάντηση.

Όμορφα διακοσμημένο και με ντεκόρ στο πνεύμα των ημερών το Stage άρχισε να υποδέχεται από αρκετά νωρίς το φιλόμουσο κοινό της συμπρωτεύουσας που από καιρό περίμενε την συνάντηση των δύο αυτών αγαπημένων ερμηνευτών. Χωρίς μεγάλη καθυστέρηση και μετά από ένα ολιγόλεπτο ορχηστρικό θέμα από τους δεξιοτέχνες μουσικούς που συμμετέχουν στην παράσταση, οι δύο τραγουδιστές ανέβηκαν στη σκηνή και καλωσόρισαν το κοινό με το ντουέτο «Πάμε φίλε» που συμπεριλαμβάνεται στο τελευταίο album του Δημήτρη Μπάση με νέο υλικό και τιτλοφορείται «Η ζωή αλλού σε πάει». Με ελαφρώς αλλαγμένους στίχους προσαρμοσμένους στην σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, το εν λόγω τραγούδι έδωσε πάσα στο «Σχήμα λόγου» του Αντώνη Βαρδή και εν συνεχεία σε ένα καινούριο τραγούδι που γράφτηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες αυτής της παράστασης.

Τους ερμηνευτές έρχονται να συναντήσουν και οι δύο κυρίες του σχήματος, η υπέροχη Χρυσούλα Στεφανάκη και η πρωτοεμφανιζόμενη Βάλια Σωμαράκη. Όλοι μαζί ολοκληρώνουν το κομμάτι της έναρξης κερδίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Για τη συνέχεια ακολουθούν κάποια πολύ αγαπημένα τραγούδια που έχουν σφραγίσει με τις φωνές τους η Χάρις Αλεξίου και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ερμηνευμένα από τις δύο τραγουδίστριες που συνοδεύουν το δίδυμο Κότσιρα-Μπάση. Η Βάλια Σωμαράκη, αν και πρωτοεμφανιζόμενη, απέδωσε με πειστικότητα το «Τράβα σκανδάλη» και το «Να ‘σαι καλά», ενώ έχοντας διανύσει για αρκετά χρόνια μια αξιόλογη πορεία κοντά σε σπουδαίους έλληνες ερμηνευτές, η Χρυσούλα Στεφανάκη, σαφώς με μεγαλύτερη εμπειρία ανταποκρίθηκε με θαυμαστά αποτελέσματα στο «Μες τα δυο της μάτια» και στα «δυο παλτά». Χαμογελαστές και με πολύ καλή διάθεση μας αποχαιρετούν προσωρινά με το «Να μ’ αγαπάς» που αγαπήσαμε από το Τρίφωνο.

Σειρά του ενός εκ των δύο πρωταγωνιστών της βραδιάς να ανέβει στη σκηνή και να μας χαρίσει κάποια από τα πιο όμορφα τραγούδια του. Ο Δημήτρης Μπάσης ξεκινάει το πρόγραμμά του με τη «ζωή» για να ακολουθήσουν το «με πονάνε τα χρόνια», το «σπασμένο καράβι» και το «Τώρα μένω μόνος μου». Τραγούδια από το προσωπικό του ρεπερτόριο που δεν λείπουν σχεδόν ποτέ από τις εμφανίσεις του και τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής από το παρευρισκόμενο κοινό. Ιδιαιτέρως σεμνός και με εκτεταμένες φωνητικές δυνατότητες ο σπουδαιότερος ερμηνευτής της γενιάς του αποδίδει το ίδιο πειστικά τόσο μια σύγχρονη ηλεκτρική μπαλάντα όσο και ένα καθαρόαιμο λαϊκό τραγούδι. Από τις πιο δυνατές στιγμές του προγράμματος του η ακαπέλα απόδοση ενός από τα σπουδαιότερα τραγούδια του, το «Μιλάω χρόνια» της Βάσως Αλλαγιάννη και του Νίκου Μωραΐτη. Το προσωπικό του πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την πολυακουσμένη Πριγκιπέσσα σε μια πολύ ιδιαίτερη ερμηνεία.

Το λαϊκό δίνει τη σειρά του και πάλι στην μπαλάντα και υπό τους ήχους ενός από τα πιο όμορφα τραγούδια της σύγχρονης ελληνικής δισκογραφίας, της «Αλεξάνδρειας» της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, ο Γιάννης Κότσιρας μας λέει με τη σειρά του τη δική του μουσική καλησπέρα. Σαφώς πιο επικοινωνιακός από τον Μπάση, αστειεύεται με το κοινό και κάνει εύστοχους σχολιασμούς μεταξύ των κομματιών που έχει επιλέξει. «Εγώ δεν σε κατηγορώ», «Και πάλι παιδί», «Το σεντόνι» μέχρι την πιο πρόσφατη επιτυχία του «αγάπη μου εσύ» είναι κάποια από τα τραγούδια που ακούσαμε από την αισθαντική φωνή του το βράδυ της Παρασκευής στο stage.

Είναι η στιγμή που ο Γιάννης Κότσιρας καλεί στη σκηνή τον Δημήτρη Μπάση να ερμηνεύσουν από κοινού το τραγούδι που ο πρώτος εμπιστεύτηκε για τη φωνή του μεγάλου Δημήτρη Μητροπάνου με τίτλο «Είμαι εδώ». Από εκείνο το σημείο και μετά ακολουθεί ίσως και το πιο ενδιαφέρον σημείο του προγράμματος. Με πολλά στοιχεία πρόζας και με χιουμοριστική διάθεση ακολουθεί ένα παιχνίδι ανάμεσα στους δύο τραγουδιστές και μια άτυπη μάχη ανάμεσα στο λαϊκό και το έντεχνο τραγούδι. Όταν λοιπόν ο Κότσιρας επιλέγει να ερμηνεύσει το «breathless» του Dan Wilson, ο Μπάσης τον διακόπτει για να αποδόσει τους ελληνικούς στίχους του κομματιού σε μια χορευτική λαϊκή version ενώ τον αποδοκιμάζει όταν στη συνέχεια θυμάται μια παλιά επιτυχία του, την «Προδοσία» της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. «Το πρόγραμμά μας φέτος βασίζεται στο λαϊκό τραγούδι» του λέει και εν διαμέσω χειροκροτημάτων και έντονου ενθουσιασμού ο Μπάσης ερμηνεύει σε τσιφτετέλι version το «Χέρια ψηλά» του Μιχάλη Χατζηγιάννη κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο αυτό το ιδιαίτερο στιγμιότυπο της παράστασης.

Το πρώτο μέρος ολοκληρώνεται, ο φωτισμός αλλάζει, πολύχρωμα λαμπιόνια που έχουν τοποθετηθεί πάνω από τη σκηνή ανάβουν ενώ τα τραπεζάκια και το κρασί που σερβίρεται μας δίνει την αίσθηση πως βρισκόμαστε σε ένα καπηλειό παρά σε μια μουσική σκηνή! Αγαπημένες μελωδίες του Μίμη Πλέσσα και πασίγνωστα τραγούδια κυρίως από τον ελληνικό κινηματογράφο, ερμηνευμένα από όλους τους τραγουδιστές, προσθέτουν άλλη μια όμορφη στιγμή στο πρόγραμμα που οδηγείται πλέον στην πιο λαϊκή στιγμή του.
Ως εδώ τα καλά… Από εκεί και πέρα ακολούθησε ένα απολύτως προβλέψιμο μέρος με τα λατρεμένα πλην όμως χιλιοειπωμένα λαϊκά τραγούδια. «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου», «Μία είναι η ουσία», «Σώσε με» από τον Δημήτρη Μπάση, «Τα μαύρα μάτια σου», «Δεν με πονάς-Δεν μ’ αγαπάς», «Αυτός ο άλλος» από τον Γιάννη Κότσιρα, τραγούδια δηλαδή που στο σύνολό τους συναντάμε στις δύο πρόσφατες live δισκογραφικές δουλειές των δύο ερμηνευτών. Ζεστές και ψυχωμένες ερμηνείες σε ένα όμως δοκιμασμένο ρεπερτόριο που ακούμε κατά κόρον στα λαϊκά προγράμματα όλων σχεδόν των νυχτερινών μαγαζιών αυτού του είδους.

Κάπως έτσι και ανάμεσα σε αγαπημένα λαικά τραγούδια οι δύο ερμηνευτές καλούν στη σκηνή την Χρυσούλα και την Βάλια και όλοι μαζί οδηγούνται σε ένα χορταστικό φινάλε με ένα ακόμη σετ χορευτικών επιτυχιών. Η αλήθεια είναι πως Κότσιρας και Μπάσης κάνουν πράξη στο έπακρο τον τίτλο του προγράμματος τους «Την είδα απόψε λαϊκά» και ερμηνεύουν μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά τραγούδια αυτού του είδους και μάλιστα σε υπέροχες, δυνατές εκτελέσεις… Έλειπε το στοιχείο της έκπληξης από άποψη επιλογών αλλά δεδομένου του συνολικού αισθήματος που αποκομίζει κάποιος ακούγοντας τους δύο αυτούς τραγουδιστές μαζί, το ξεχνάει στο τέλος της βραδιάς… Σημασία είναι πως το λαϊκό τραγούδι για ακόμη μια φορά έκανε το θαύμα του!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες από τη πρεμιέρα

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. […]Όταν λοιπόν ο Κότσιρας επιλέγει να ερμηνεύσει το «breathless» του Dan Wilson, ο Μπάσης τον διακόπτει για να αποδόσει τους ελληνικούς στίχους του κομματιού σε μια χορευτική λαϊκή version […[. Προφανώς ο Μπάσης εμπεύστηκε από την διασκευή (tsifteteli) που έχουν κάνει οι ”440 hz” στο τραγούδι του Dan Wilson…Μπράβο ρε παιδία!! χχαχα…Breathless tsifteteli!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here