5+1 επιλέγει ο Θανάσης Παπαζαφειρόπουλος

Tο όνομα Kevin Spacey έχει φέρει το τελευταίο διάστημα τα πάνω-κάτω στο χώρο του κινηματογράφου και όχι μόνο, έπειτα από τη σωρεία αποκαλύψεων και μαρτυριών που τον συνδέουν με περιστατικά σεξουαλικών παρενοχλήσεων. Η αποκάλυψη της ομοφυλοφιλίας του και η έμμεση παραδοχή των ισχυρισμών του ηθοποιού Anthony Rapp έδωσαν το έναυσμα ώστε ο πολυβραβευμένος ηθοποιός να βλέπει απ’ τη μια μέρα στην άλλη την καριέρα του να παίρνει την κατιούσα και τον αποκλεισμό του από προσεχείς κινηματογραφικές παραγωγές αλλά και από την πετυχημένη σειρά του HBO, House of Cards, να γίνεται πραγματικότητα. Εδώ, όμως, δεν θα κρίνουμε τα γεγονότα αυτά αλλά θα θυμηθούμε κάποιες κορυφαίες στιγμές της μέχρι τώρα καριέρας του δημοφιλούς ηθοποιού. Η σειρά που ακολουθεί είναι αξιολογική…

kevin_spacey_001

1: American Beauty – 1999 (Lester Burnham)

Στις παρυφές του προηγούμενου αιώνα, ο Sam Mendes σκηνοθετεί μια ταινία που καταφέρνει να αποσπάσει πέντε χρυσά αγαλματίδια και να θεωρηθεί μία από τις καλύτερες στιγμές του αμερικανικού κινηματογράφου. Ανάμεσα στα βραβεία και αυτό του πρώτου ανδρικού ρόλου. Ο Kevin Spacey θα υποδυθεί το ρόλο ενός μεσήλικα πατέρα, που περνά μια περίοδο σεξουαλικής απογοήτευσης και κρίσης μέσης ηλικίας, η οποία βρίσκει διέξοδο σε έναν απρόσμενο και αφύσικο έρωτα με την καλύτερη φίλη της κόρης του.

2: The Usual Suspects – 1995 (Verbal)

Και ποιός δεν ένιωσε έστω και λίγο χαζός με το πιο ανατρεπτικό plot twist στην κινηματογραφική ιστορία; Μια εγκληματική συμπλοκή και ένας μοναδικός επιζών, ο Verbal, να διηγείται τα γεγονότα στο αστυνομικό τμήμα. Ή μήπως δεν είναι έτσι; Αφοπλιστική η ερμηνεία του Spacey, που του χάρισε πανάξια το Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου ή αλλιώς, supporting role, όπως λένε και στην Ακαδημία. Πόσο υποστηρικτικός και όχι κυριαρχικός ήταν ο εν λόγω ρόλος, μένει να το ανακαλύψετε βλέποντας τη συγκεκριμένη ερμηνεία

3: Seven – 1995 (John Doe)

Θρίλερ αστυνομικής κοπής, το Seven του Fincher και τα εφτά θανάσιμα αμαρτήματά του, είναι μια ταινία που δεν ξεχνάς εύκολα. Όπως δεν ξεχνάς και τη μικρή αλλά καθοριστική ερμηνεία του Spacey. Παρά την ολιγόλεπτη συμμετοχή του, η πειστικότητά του και η αδιασάλευτη ερμηνεία του σε κάνουν να απορείς γιατί δεν μπόρεσε εκείνη τη χρονιά να προταθεί υποψήφιος και για αυτή την ταινία, πέρα από το «Usual Suspects». Λέγεται, μάλιστα, ότι κατά τα γυρίσματα της ταινίας, ο Brad Pitt εκθείασε την ερμηνεία του Spacey, λέγοντας πως ο τελευταίος είχε πολύ μεγαλύτερο έλεγχο του ρόλου του σε σχέση με αυτόν.

4: K-PAX – 2001 (Prot)

Ένας ασθενής με περίεργα γυαλιά, νοσηλεύεται σε μια ψυχιατρική κλινική, όπου ισχυρίζεται πως είναι …εξωγήινος! Δύο στοιχεία θα δώσω μόνο, έτσι για την ιστορία. Τα γυαλιά που ο Spacey φοράει στην ταινία είναι του τραγουδιστή των U2! Ο Bono του τα δάνεισε, με την υπόσχεση ότι θα επιστραφούν άθικτα μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι ο Spacey δεν επρόκειτο αρχικά να ενσαρκώσει τον εν λόγω ρόλο αλλά αυτόν του ψυχιάτρου, που τελικά δόθηκε στον Jeff Bridges, καθώς η αρχική επιλογή ήταν ο Will Smith, που τελικά όμως αποσύρθηκε.

5: L.A. Confidential – 1997 (Jack Vincennes)

Άλλο ένα διαμαντάκι του «αστυνομοκρατούμενου» αμερικανικού κινηματογράφου, που ο Spacey έλαβε μέρος. Η αστυνομική διαφθορά και οι συναλλαγές με το έγκλημα μπαίνουν στο επίκεντρο. Ο Spacey, ο πιο πειστικός της τριανδρίας (Russell Crowe και Guy Pearce οι άλλοι δύο) είναι ο κινηματογραφικός μπάτσος που σε ταξιδεύει στη δεκαετία του ’50 και σε βάζει στην εποχή και τα γεγονότα όχι από την κλειδαρότρυπα αλλά από την πίσω πόρτα.

…+1: House of Cards – 2013 μέχρι 2017 (Francis Underwood)

Αφήνουμε πίσω μας τον κινηματογράφο και πάμε σε μια τηλεοπτική σειρά  φτιαγμένη με κινηματογραφικούς όρους. Δυστυχώς, όσο τον απολαύσαμε τον απολαύσαμε εδώ, μετά και την απόλυσή του. Ο ρόλος της ζωής του, για να μην πολυλογώ… Ακόμα και αν κάποιος δεν είχε καταφέρει να εκτιμήσει το ταλέντο του στον κινηματογράφο, εδώ δεν υπάρχουν περιθώρια αντίρρησης. O Kevin Spacey, δεν υποδύεται απλά τον Underwood αλλά γίνεται ο ίδιος ο δαιμόνιος, θρασύς και μακιαβελικός πολιτικός, που δεν βλέπει εμπόδιο μπροστά του και επιστρατεύει κάθε μέσο για να φτάσει στο στόχο του.

————-

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here