5+1 επιλέγει ο Δημήτρης Κονιδάρης

Καταρχάς πρόκειται για ένα βιβλίο που διαβάζεται σχετικά γρήγορα. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες είναι φανερό ότι θα «παρακολουθήσουμε» ένα τρομερά συναρπαστικό πολιτικό θρίλερ με συγγραφείς τον Τζέιμς Πάτερσον, διάσημο μυθιστοριογράφο με πολλά best seller στη συλλογή του και, φυσικά, τον Μπιλ Κλίντον,  42ο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Δύσκολα θα αμφισβητήσει κανείς την άποψη ότι το μεγαλύτερο μέρος του μυθιστορήματος έχει γραφτεί από τον Πάτερσον, έναν αριστοτέχνη του είδους, με θαυμαστή ικανότητα να κλιμακώνει την ένταση και την πλοκή στα έργα του. Όμως, το κερασάκι στην τούρτα ή, αν θέλετε αλλιώς, την ξεχωριστή πινελιά τη δίνει ο Μπιλ Κλίντον  ο οποίος παρέχει πάμπολλα στοιχεία για την αντιμετώπιση πολιτικών  κρίσεων καθώς και για  τα άδυτα του Λευκού Οίκου. Για να μην μακρηγορήσουμε ας αρχίσουμε την ανάλυση 5+1 σημείων του βιβλίου που παρουσίασαν τεράστιο ενδιαφέρον χωρίς να υπονοούμε ότι δεν υπήρξαν κι άλλα.

1:
Το βιβλίο ξεκινά με φοβερή ένταση περιγράφοντας τη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων. Σε αυτή βλέπουμε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζόναθαν Ντάνκαν να ανακρίνεται  από τους πολιτικούς του αντιπάλους με την κατηγορία της  επικοινωνίας με το διαβόητο τρομοκράτη Σουλιμάν Σιντορούκ. Στο διάστημα της ανάκρισης παρουσιάζονται  οι βασικοί συνεργάτες του Προέδρου, κάποιοι εκ των οποίων διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στη συνέχεια, ενώ παράλληλα περιγράφεται συνοπτικά το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα εξελιχθεί η υπόθεση. Σίγουρα  η κατάληξη της ανάκρισης  θα εντυπωσιάσει τον αναγνώστη φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με μια ανατροπή…

2:
Η σκηνή που εκτυλίσσεται ανάμεσα στον Πρόεδρο και τον χάκερ Όγκι στο στάδιο είναι εκπληκτική και κόβει την ανάσα. Ο Πρόεδρος καταφέρνει να πείσει το νεαρό Ευρωπαίο ότι τον σημαδεύουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, κάτι που πράγματι συμβαίνει αλλά εν αγνοία του Προέδρου. Με τον τρόπο αυτόν καταφέρνει να πάρει τις απαιτούμενες πληροφορίες από το νεαρό Όγκι αλλά με την έξοδό τους από το κατάμεστο στάδιο θα λάβει χώρα μία ακόμα πιο αγωνιώδης σκηνή που ξεπερνά την προηγούμενη.

3:
Το κεφάλαιο 44 με τη σύγκρουση των δύο μεγάλων κυριών, της Αντιπροέδρου Κάθι Μπραντ και της προσωπάρχου Κάρολιν Μπροκ. Από τη μία το Νο2 των ΗΠΑ που τυπικά είναι ανώτερη και από την άλλη η στενότερη συνεργάτης του Προέδρου, η προσωπάρχης, που γνωρίζει τα πάντα για τα πάντα. Η σκηνή αυτή είναι από τις καλύτερες του βιβλίου και, για να είμαι απολύτως ειλικρινής, ανυπομονώ να τη δω στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη. Μπήκα μάλιστα στον πειρασμό να σκεφτώ ποιες θα ήταν οι ιδανικότερες ηθοποιοί για την ενσάρκωση των ρόλων…

4:
Η προσπάθεια αντιμετώπισης του αδηφάγου ιού που απειλεί να σβήσει από τους υπολογιστές το παρελθόν, το παρόν και, επομένως, το μέλλον των ΗΠΑ και ίσως του Δυτικού πολιτισμού. Η δράση κορυφώνεται και όλες οι δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας και του Ισραήλ συναντιούνται μυστικά συνασπιζόμενες γύρω από τον κοινό στόχο. Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει πολλές από τις πιο καθηλωτικές περιγραφές όπως αυτή της δολοφόνου με το ψευδώνυμο Μπαχ η οποία καραδοκεί προκειμένου να εκτελέσει έναν βασικό χαρακτήρα του έργου.

5:
Η σκιαγράφηση της προσωπικότητας του Προέδρου Ντάνκαν. Αρχικά  παρουσιάζεται εξαιρετικά αδύναμος κατά τη διάρκειας της εξέτασης της ανακριτικής αφού γίνεται δέκτης σφοδρών επιθέσεων. Παράλληλα μαθαίνουμε για τα σοβαρά προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούν ενώ η σχετικά πρόσφατη απώλεια της συζύγου του έχει αφήσει αναντικατάστατο κενό. Με όλα αυτά δημιουργείται η εντύπωση πως είναι αδύνατον αυτός ο άνθρωπος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που ορθώνονται μπροστά του. Στη συνέχεια όμως  δείχνει την ισχύ του και τη  χαλύβδινη θέλησή του να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της χώρας του. Θα λέγαμε ότι έως το τέλος του βιβλίου ο Πρόεδρος Ντάνκαν έχει μεταμορφωθεί  σε υπερήρωα.

+1…
Το βιβλίο διαβάζεται εύκολα, όπως αναφέρθηκε, σχεδόν «μονορούφι». Μολαταύτα μπορεί να διαβάσει κανείς τα πρώτα 40-50 κεφάλαια με αρκετές διακοπές, ακόμα και ημερών, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα αν έχει καλή μνήμη και θυμάται πρόσωπα και καταστάσεις. Όσο όμως κλιμακώνεται η δράση, τα πράγματα αλλάζουν. Θεωρώ ότι μετά το κεφάλαιο 70 δεν γίνεται να σταματήσει η ανάγνωση λόγω της κορύφωσης της αγωνίας. Εξάλλου μέχρι το τέλος αναρωτιόμαστε ποιος είναι (άραγε) ο προδότης που έδωσε το μυστικό κωδικό στον αντίπαλο γνωρίζοντας μάλιστα ότι πρόκειται για έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Προέδρου Ντάνκαν.

Ακόμα και αν δεν είστε φανατικοί θιασώτες του είδους, συνιστώ ανεπιφύλακτα ένα μυθιστόρημα-θρίλερ που ταξιδεύει τον αναγνώστη σε έναν κόσμο ισχύος, εξουσίας, μυστικών συμφερόντων και μηχανορραφιών…

* Το μυθιστόρημα «Ο Πρόεδρος αγνοείται» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα

————-

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here