Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr
 

 Κάθε νέος δίσκος του Γιώργου Νταλάρα αποτελεί έτσι κι αλλιώς κορυφαίο μουσικό γεγονός! Όταν μάλιστα η έκδοση της νέας αυτής δουλειάς συνοδεύεται και από πολλά καλά τραγούδια, τότε έχουμε να κάνουμε με μια πολύ ευτυχή στιγμή στην ελληνική δισκογραφία. Ο νέος δίσκος του κορυφαίου ερμηνευτή έχει τίτλο «Γι’ αυτό υπάρχουνε οι φίλοι» και κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από τη Legend. Η νέα δουλειά είναι πολυσυλλεκτική και περιλαμβάνει σύγχρονα λαϊκά τραγούδια αλλά και αισθαντικές μπαλάντες, σε μουσική και στίχους πολλών καταξιωμένων αλλά και νεότερων δημιουργών όπως οι συνθέτες: Ανδρέας Κατσιγιάννης, Λάκης Παπαδόπουλος, Τάκης Μπουγάς, Μιχάλης Τερζής, Μάριος Στρόφαλης, Στέργιος Γαργάλας, Μίλτος Σελλάς, Κωνσταντίνος Βελλιάδης, Βαγγέλης Μαχαίρας, Γιάννης Τριανταφυλλίδης, Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, Γιώργος Σαμπάνης και οι στιχουργοί : Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάνος Ελευθερίου, Ηλίας Κατσούλης, Ισαάκ Σούσης, Νίκος Μωραΐτης, Γιάννης Καλαμίτσης, Λευτέρης Χαψιάδης, Δημήτρης Λέντζος, Τέρπανδρος, Ηρακλής Παντόπουλος, Γιάννης Γούνας.
Στο album θα συναντήσουμε επίσης μία επανεκτέλεση του τραγουδιού «Απόψε γίνε» των Γιάννη Νικολάου και Οδυσσέα Εισαγγελέα που ερμήνευσε στο παρελθόν ο Κώστας Μάντζιος.
Το cd κλείνει με το ανέκδοτο τραγούδι «Δάκρυ με το δάκρυ» του Σταύρου Ξαρχάκου σε στίχους Νίκου Γκάτσου. Οι ενορχηστρώσεις ανήκουν κυρίως στον Ορέστη Πλακίδη ενώ σε δύο συνεισφέρει και ο Βασίλης Κετεντζόγλου σε συνεργασία με τον Γιώργο Νταλάρα. Παραγωγός του cd είναι ο πολύπειρος Γιώργος Μακράκης.

Ξεχώρισα πολλά τραγούδια από τη νέα αυτή δουλειά. Το ομότιτλο χασάπικο σε μουσική του Ανδρέα Κατσιγιάννη και στίχους του Ισαάκ Σούση, την πολύ εμπνευσμένη επανεκτέλεση του «Απόψε γίνε» των Γιάννη Νικολάου και Οδυσσέα Εισαγγελέα με το ανατολίτικο χρώμα που της φορέθηκε, το δυνατό λαϊκό τραγούδι «Σε τρώει η σκουριά» σε μουσική του Μάριου Στρόφαλη και σε υπέροχους στίχους του «προέδρου» Λευτέρη Παπαδόπουλου, το συγκινητικό «Η ζωή μου μια ιδέα» των Γιάννη Χριστοδουλόπουλου και Γιάννη Γούνα καθώς και το κορυφαίο «Δάκρυ με το δάκρυ» του Σταύρου Ξαρχάκου και που κλείνει με τον καλύτερο τρόπο την ξεχωριστή αυτή συλλογή τραγουδιών. Όμορφες στιγμές όμως έχουμε και σε τραγούδια όπως τα «Είναι τραγούδια που πονάνε» και «Του έρωτα η φανέλα» , όπου κυριαρχούν πιο σύγχρονοι ήχοι που όμως αποδίδονται εξαιρετικά από τον τραγουδιστή. Εν προκειμένω έχουμε να κάνουμε με έναν από τους πιο καλούς δίσκους του Γιώργου Νταλάρα των τελευταίων χρόνων, με ένα υψηλό επίπεδο παραγωγής, εξαιρετικούς μουσικούς και καλοδουλεμένες, λαμπερές ενορχηστρώσεις.

Με αφορμή το νέο album ο Γιώργος Νταλάρας πραγματοποιεί αυτές τις μέρες εμφανίσεις στο ανακαινισμένο POLIS THEATER. Μαζί του η κυρία του λαϊκού τραγουδιού Πίτσα Παπαδοπούλου, ο εκ Κρήτης Μιχάλης Τζουγανάκης και η ταχύτατα ανερχόμενη Ασπασία Στρατηγού. Το πρόγραμμα έχει δανειστεί τον τίτλο του από την πρώτη φράση που ακούγεται στο νέο cd «Εκεί που οι φίλοι συναντιούνται» και αποτελεί πράγματι μια βαθιά και ουσιαστική συνάντηση φίλων με το καλό λαϊκό ελληνικό τραγούδι. Ο Νταλάρας θυμάται τον παλιό καλό του εαυτό και στήνει μια παράσταση γεμάτη αγαπημένα τραγούδια και δυνατές ερμηνείες.

——- 

Μόλις κυκλοφόρησε από τη Lyra ένα διπλό live άλμπουμ από τις περσινές εμφανίσεις της Φωτεινής Δάρρα στο Γυάλινο μουσικό θέατρο. Είναι το πρώτο live άλμπουμ στη δισκογραφία της καλής ερμηνεύτριας και σε αυτό ξεδιπλώνεται όλη η ερμηνευτική της γκάμα, από ροκ μέχρι λαϊκό τραγούδι, ακόμη και ξενόγλωσσο. Το πρώτο CD περιλαμβάνει κυρίως τραγούδια του Δημήτρη Παπαδημητρίου που έχει ερμηνεύσει στο παρελθόν ανεπανάληπτα η Ελευθερία Αρβανιτάκη, καθώς και δύο αγγλόφωνα, το just hold me και Beggin ενώ το δεύτερο περιλαμβάνει κλασσικά τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Δήμου Μούτση, Νίκου Ζούδιαρη, Δ. Παπαδημητρίου καθώς και λαϊκά τραγούδια των Γιώργου Ζαμπέτα, Ακη Πάνου, Απόστολου Καλδάρα, Μίμη Πλέσσα, Τόλη Βοσκόπουλου. 

 

Σαφώς προτιμούμε την τραγουδίστρια στα τραγούδια του πρώτου cd όπου αποδίδει με πειστικότητα σημαντικές συνθέσεις του Δημήτρη Παπαδημητρίου όπως το «Θέλω να σε δω», «Το παράπονο» και το «Όλα αρχίζουν εδώ». Δεν τα καταφέρνει όμως εξίσου καλά σε αθάνατα λαϊκά τραγούδια που έχουν συνδεθεί με κορυφαίες φωνές όπως αυτές της Βίκυς Μοσχολιού και της Τζένης Βάνου. Η λυρική φωνή της Δάρρα απέχει πολύ από το λαϊκό αίσθημα που εκφράζουν αξεπέραστες φωνές όπως οι παραπάνω. Παρ’ όλα αυτά πρόκειται για μια αρκετά αξιόλογη δισκογραφική δουλειά με πολύ καλές επιλογές τραγουδιών και υποδειγματικές ενορχηστρώσεις.

——-

Το Χάραμα φέτος γνωρίζει μεγάλες δόξες! Ο Κώστας Μακεδόνας και η Γιώτα Νέγκα μας χαρίζουν από τις αρχές Νοεμβρίου ένα γνήσιο λαϊκό πρόγραμμα με υψηλή αισθητική και πάνω απ’ όλα καλά τραγούδια. Από τη μουσική γειτονιά του αγαπημένου Βασίλη Τσιτσάνη και των Βαμβακάρη, Παπαϊωάννου, Μπαγιαντέρα, Ζαμπέτα μέχρι τα σύγχρονα μονοπάτια των Νικολόπουλου, Κραουνάκη, Ζήκα κ.ά ακούμε τραγούδια από την προσωπική πορεία των δυο ερμηνευτών καθώς και μια αναδρομή στο καλό παλιό λαϊκό τραγούδι. Ο Κώστας Μακεδόνας, ένας από τους πιο σημαντικούς λαϊκούς τραγουδιστές της γενιάς του, ερμηνεύει όλες τις μεγάλες του επιτυχίες καθώς και τα υπέροχα τραγούδια του Νίκου Γούναρη που πρόσφατα ηχογράφησε σε cd με μεγάλη επιτυχία! Μαζί του η Γιώτα Νέγκα, μία από τις καλύτερες σύγχρονες ερμηνεύτριες, που με την μεστή, βαθιά και λαϊκή φωνή της σε παραπέμπει σε μια αυθεντικότητα άλλων εποχών. Η Νέγκα μας χαρίζει συγκλονιστικές ερμηνείες σε τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία αλλά προσεγγίζει με θαυμαστά αποτελέσματα και τραγούδια άλλων ερμηνευτών που αγαπά. Το πρόγραμμα πλαισιώνουν δύο νέοι ταλαντούχοι ερμηνευτές, η Σαββέρια Μαργιολά και ο Βαγγέλης Δούβαλης.

  

——-

Ήταν ένα από τα σχήματα που έσκισαν τον περασμένο χειμώνα! Μετά την περσινή τους λοιπόν επιτυχία, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Στέφανος Κορκολής επιστρέφουν, από τις 6 Φεβρουαρίου, για δεύτερο χρόνο στο Gazarte, με μία νέα παράσταση – πρόταση στη νυχτερινή Αθήνα! Στις νέες τους εμφανίσεις θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τραγούδια από τη νέα τους δισκογραφική δουλειά που θα κυκλοφορήσει σύντομα και θα περιλαμβάνει τραγούδια σε μουσική του Στέφανου Κορκολή και σε στίχους σημαντικών στιχουργών ανάμεσα στους οποίους η Λίνα Νικολακοπούλου, η Ρεββέκα Ρούση κ.α.
Μαζί τους, στις φετινές εμφανίσεις και ένας guest star-έκπληξη από το Salvador de Bahia της Βραζιλίας, ο Ze Luis Nascimento στα κρουστά. Χαρακτηριστικό των νέων παραστάσεων στο Gazarte είναι νέα ενορχηστρωτική πνοή με την οποία οι δύο καλλιτέχνες παρουσιάζουν διαχρονικά και αγαπημένα τραγούδια. Μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσει κανείς…

——-

Το όνομα του Ορέστη Ντάντου άρχισε να ακούγεται δειλά δειλά το Φθινόπωρο του 2008, όταν ένα demo που μοιράστηκε σε μερικούς παραγωγούς του ραδιοφωνικού σταθμού Μελωδία, προκάλεσε ενθουσιώδη σχόλια από παραγωγούς και ακροατές που αναζητούν έκτοτε τραγούδια που μεταδίδονταν από το σταθμό, φτιάχνοντας έναν σύγχρονο μουσικό μύθο γύρω από το πρόσωπο του νεαρού τραγουδοποιού. Ώσπου αρχές του Φθινοπώρου του 2009, ένα χρόνο μετά, το τραγούδι του «Θα πάω όταν γουστάρω» εστάλη πια επίσημα στα ραδιόφωνα και ανέβηκε στο youtube και σχολιάστηκε σε blogs συγκεντρώνοντας χιλιάδες ενθουσιώδη σχόλια.

To «Είναι κι άλλοι σαν κι εμάς» είναι το πρώτο προσωπικό album του Ορέστη και κυκλοφόρησε πριν από ένα μήνα περίπου από την αναβαπτισμένη Ακτή live ‘n ‘studio υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Ανδρέου. O Ντάντος στο πρώτο του cd καταθέτει εφτά ξεχωριστά κομμάτια, με γλώσσα άμεση και ματιά διεισδυτική, ύφος ροκ με αρκετά όμως pop και έντεχνα στοιχεία και πολύ ενδιαφέρουσες ενορχηστρώσεις από τον ίδιο και τον Λεωνίδα Πετρόπουλο. Ξεχωρίζουν τα τραγούδια «Συνεργεία παντού» και «Όταν γυρνάς το βράδυ απ’ τα ξενύχτια». Ανακαλύψτε τον νέο αυτό τραγουδοποιό! Είμαι σίγουρος πως θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον! 

——-

Σήμερα και αύριο στο Μέλι καφέ (Θράκης 81, Πετρούπολη) η Ανδριάνα Μπάμπαλη με νεορομαντική διάθεση παίρνει τα τραγούδια του τελευταίου της άλμπουμ “The Rose Tattoo” και τα μεταφέρει live. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση στηριγμένη στο τελευταίο της album “The Rose Tattoo” και όχι μόνο. Μια σειρά σπουδαίων δημιουργών όπως οι Michel Mallory, Μίμης Πλέσσας, Κώστας Γιαννίδης, Jack Brooks, Harry Warren, Νίκος Γούναρης, Antonio Carlos Jobim, Χρήστος Χαιρόπουλος, Cole Porter, Αττίκ, Τάκης Μωράκης και Sergio Endrigo ξαναζωντανεύουν στη σκηνή με τα πιο αντιπροσωπευτικά τους τραγούδια τα 50’s και τα 60’s. Οι εμπνευσμένες ενορχηστρώσεις ανήκουν στον Μίνωα Μάτσα…

  

——-

Η δημοφιλέστερη reggae μπάντα επιστρέφει δυναμικά! Την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου οι Locomondo θα βρεθούν για μια και μοναδική εμφάνιση στο Block33 (πρώην Υδρόγειος) της Θεσσαλονίκης. Το αγαπημένο συγκρότημα, μετά την καλοκαιρινή περιοδεία του στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τη συμμετοχή τους με τη διασκευή του τραγουδιού «Φραγκοσυριανή» στο soundtrack της ταινίας του τούρκο-γερμανού σκηνοθέτη Fatih Akin «Soul Kitchen», επιστρέφει στη σκηνή του Block33 έχοντας στις αποσκευές του ένα διπλό LIVE CD που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό. Το «Locomondo Live» περιέχει ζωντανά ηχογραφημένα τραγούδια του συγκροτήματος απ’ τις συναυλίες τους την Άνοιξη και το καλοκαίρι του 2009 στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και αγαπημένες διασκευές. Πρόκειται για τον πρώτο live δίσκο των Locomondo που εκτός από σημαντικές στιγμές της δισκογραφία τους περιλαμβάνει και την – για πρώτη φορά δισκογραφημένη – επιτυχία τους “Pro”. Πολύ χορός και ενέργεια, από ένα συγκρότημα μοναδικό στο είδος του! 

  

——-

Με αφορμή την επίσημη παρουσίαση του πρώτου βιβλίου της γνωστής στιχουργού Ελεάνας Βραχάλη με τίτλο «Αποσιωπητικά» η «Τεχνόπολις» και το 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων διοργανώνουν συναυλία γνωστών καλλιτεχνών την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010. Αγαπημένοι και ετερόκλητοι ερμηνευτές όπως η Τάνια Τσανακλίδου, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Χρήστος Δάντης, η Πέγκυ Ζήνα, η Ελένη Πέτα, η Ζωή Παπαδοπούλου και η Ασπασία Θεοφίλου θα ερμηνεύσουν μεγάλες επιτυχίες σε στίχους της νεαρής δημιουργού. Στο πιάνο θα βρίσκεται ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος ενώ την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Μαργαρίτα Μυτιληναίου. Το βιβλίο της Ελεάνας Βραχάλη ταξιδεύει τους αναγνώστες στον μαγικό κόσμο του τραγουδιού, περιλαμβάνοντας όλους τους στίχους που έχει εμπνευστεί κι έχουν αγαπηθεί τα τελευταία χρόνια, μέσα από τις ερμηνείες σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών. Η είσοδος της εκδήλωσης είναι ελεύθερη για το κοινό…

  

——-

«Όντως» o Φοίβος ξαναγράφει για την Έλλη Κοκκίνου!!
«Όντως» η Έλλη Κοκκίνου είναι καλύτερη από ποτέ…
«Όντως» συμμετέχει ο Υπο…
«Όντως» πρέπει να το ανακαλύψετε!!!

Αναφέρει το δελτίο τύπου…

«Όντως» πρόκειται για ένα τραγούδι – μια από τα ίδια -, «όντως» η Έλλη Κοκκίνου σπαταλά για ακόμη μια φορά το όποιο ερμηνευτικό της ταλέντο σε τραγουδάκια της σειράς, «όντως» θα ακουστεί στα ραδιόφωνα για λίγες εβδομάδες και μετά θα ξεχαστεί όπως τόσα και τόσα άλλα πονήματα του ανέμπνευστου συνθέτη… συμπληρώνω εγώ.

  

——-

Κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες το νέο cd του Γιάννη Βαρδή! Στην ουσία πρόκειται για ένα best of με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του νεαρού τραγουδιστή στη δισκογραφική εταιρεία Heaven. Στο album «Στιγμές» θα συναντήσουμε εκτός από αγαπημένα τραγούδια του παρελθόντος και τέσσερα νέα τραγούδια που φέρουν την υπογραφή του Γιώργου Μουκίδη στη μουσική και τους στίχους! Λαϊκότροπες μπαλάντες και σύγχρονοι ποπ ρυθμοί βρίσκουν στον υιό Βαρδή τον ιδανικό ερμηνευτή τους. Θα σημειώσουμε όμως για ακόμη μια φορά πως ο συμπαθέστατος ερμηνευτής, δεδομένων των φωνητικών του δυνατοτήτων, αξίζει μια καλύτερη δισκογραφική τύχη. Το album κλείνει με μια νέα version της μεγάλης επιτυχίας του Γιάννη Βαρδή «Άμα δεις τα παιδιά», τραγούδι με το οποίο μας συστήθηκε στη δισκογραφία πριν δώδεκα περίπου χρόνια!

 

——-

Για το τέλος δανείζομαι ένα εξαιρετικό άρθρο της δημοσιογράφου Ναταλι Χατζηαντωνίου από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» της Πέμπτης 28 Ιανουαρίου. Πρόκειται για την επίδραση της τηλεόρασης στην ελληνική μουσική πραγματικότητα και στη διαμόρφωση συνειδήσεων σχετικά με την άνοδο και την κάθοδο των μουσικών ειδώλων στο χρηματιστήριο αξιών.  Το άρθρο της έχει τίτλο “Η πραγματικότητα εκδικείται” και αναφέρει σχετικά:

Το έχουμε πάρει απόφαση. Το τηλεοπτικό τοπίο είναι κατά κύριο λόγο μια «παλέτα» από αποχρώσεις του ξανθού που, μεταξύ κουτσομπολιών και συνταγών, χρίζει αδιακρίτως «κορυφαίο» κάθε εποχικό τραγουδιστή. Και δεν είναι μόνον αυτό. Η νέα τηλεοπτική «επετηρίδα» ανέθρεψε και παρουσιαστές που δήθεν ειδικεύονταν στο ελληνικό τραγούδι, αν και η πραγματικότητά τους φαινόταν να έχει μηδενίσει το κοντέρ, ξεκινώντας τη μέτρηση από τότε που οι ίδιοι άρχισαν να… ακούν τον κόσμο με τα δικά τους αυτιά. «Εσείς είστε μικροί», επιχείρησε ένα βράδυ η Ναταλία Γερμανού να διασώσει την τιμή των καλεσμένων της, Γιολάντας Διαμαντή και Θέμη Γεωργαντά, όταν ο Πέτρος Δραγουμάνος επισήμανε ότι κάποτε ο πλατινένιος δίσκος ισοδυναμούσε με 100.000 αντίτυπα κι όχι με 12.000 όπως συμβαίνει σήμερα. Τι είχε μεσολαβήσει; Στην τηλεοπτική της εκπομπή παρουσίασε το ελληνικό τοπ-10 των κορυφαίων σε πωλήσεις live όλων των εποχών, βάσει των στοιχείων που παρείχε ο καθ’ ύλην αρμόδιος και μόνιμος συνεργάτης της, Πέτρος Δραγουμάνος. Όταν έφτασε η στιγμή να ανακοινωθούν οι δύο πρώτες θέσεις, η Γερμανού ρώτησε τους καλεσμένους της τι προβλέπουν. Με απορία που το όνομα της Αννας Βίσση δεν είχε ακόμα εμφανιστεί και οι δυο στοιχημάτισαν υπέρ της. Έκαναν λάθος. Στις δύο πρώτες θέσεις είναι αμετακίνητα από το 1983 το live «Με τη Γλυκερία στην Όμορφη νύχτα» (350.000 αντίτυπα) και «Τα τραγούδια μου – live ηχογράφηση στο θέατρο “Ορφέας”» του Γιώργου Νταλάρα (450.000 αντίτυπα). Τι να κάνουμε! Η Βίσση μπορεί να είναι η κορυφαία Ελληνίδα σταρ όλων των πρωινάδικων, αλλά δικό της live δεν υπάρχει στο τοπ-10. Κι επίσης, επειδή η ίδια η Γερμανού αναπαρήγαγε την ίδια τακτική χρίζοντας λίγο μετά την καλεσμένη της Μαριώ «κορυφαία Ελληνίδα ρεμπέτισσα της εποχής μας», ας παραθέσουμε απλώς τα «εν ενεργεία» ονόματα: τη Χαρούλα Λαμπράκη, την άλλη Χαρούλα της «Στοάς των Αθανάτων», την Καίτη Ντάλη, τη Θεσσαλονικιά Φωτεινή Βελεσιώτου. Όλες σπουδαίες με …μειονέκτημα ότι ουδέποτε συνεργάστηκαν με τη Βίσση.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ε, καλά… το ότι δεν είναι κάποιο λάιβ της Βίσση στα 10 πρώτα σε πωλήσεις, δεν σημαίνει ότι είναι η κορυφαία σταρ των πρωινάδικων. Υπερβολή νομίζω.
    υ.γ. : Άσε που έχω την εντύπωση ότι έχουμε να την δούμε σε πρωινάδικο πάνω από 10 χρόνια…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here