23/6/2014
Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, μετά τη «χειμερία νάρκη» και την ενασχόληση του με τον καινούριο του δίσκο, επέστρεψε στις συναυλίες και ακολουθεί μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Πιστός στο ραντεβού του με το αθηναϊκό κοινό, έδωσε μια μεγάλη συναυλία στο Θέατρο Βράχων, γεμάτη με μουσική, κέφι, αυθορμητισμό και ειλικρίνεια.

Thanassis_Papakonstantinou_Live_2014_06_005

Η συναυλία ήταν ήδη sold out από νωρίς. Ο κόσμος είχε γεμίσει ασφυκτικά το θέατρο και ακόμα και μετά την έναρξη της συναυλίας συνέχιζαν να καταφθάνουν στο χώρο εκατοντάδες φίλοι του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Ο αγαπημένος τραγουδοποιός έχει καταφέρει, χωρίς κάποιο τρικ και οπωσδήποτε όχι επιτηδευμένα, να κρατάει σε εγρήγορση το κοινό του. Μάλιστα όσο περνούν τα χρόνια όχι μόνο έχει σταθερό-πιστό κοινό αλλά και ανανεωμένο με νέες προσθήκες.

Thanassis_Papakonstantinou_Live_2014_06_009

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου ανέβηκε στη σκηνή και το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε όταν αντίκρισε τόσο κόσμο δεν ήταν «Α! Ωραία, άλλο ένα sold out», αλλά ανησύχησε για τον καθένα ξεχωριστά. Ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία και, αφού με δική του παρέμβαση τοποθετήθηκαν καρέκλες δεξιά κι αριστερά της σκηνής για να ξεκουράζεται όποιος θέλει, διευκρίνισε πως όποιος επιθυμεί μπορεί να επιστρέψει το εισιτήριό του και να πάρει τα λεφτά του πίσω! Γιατί όπως τόνισε «Εγώ δε θα μπορούσα να βγάλω τρείς ώρες όρθιος». Φυσικά δεν έφυγε κανείς.

Thanassis_Papakonstantinou_Live_2014_06_016

Η βραδιά ξεκίνησε δυναμικά και συνεχίστηκε έτσι. Η ελαφρώς αλλαγμένη σύνθεση στα πρόσωπα που απαρτίζουν την μπάντα του Θανάση έδωσε έναν νέο αέρα που ίσως χρειαζόταν. Εξαιρετική μουσικοί με κάποιες εκλάμψεις αυτοσχεδιασμού εν ώρα live που δεν άφησαν ασυγκίνητο κανέναν. Η εκρηκτική Ματούλα Ζαμάνη κάθε φορά που ανέβαινε στη σκηνή ξεσήκωνε τους πάντες με τη φωνή και την σκηνική της παρουσία. Μάλιστα κάλεσε και τον Φώτη Σιώτα να τραγουδήσουν μαζί όπως παλιά (Μιας και ο τελευταίος δεν είναι φέτος στην ορχήστρα).

Thanassis_Papakonstantinou_Live_2014_06_025

Από τη μία όλα αυτά, λοιπόν, και από την άλλη ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου. Απλός, σεμνός, αληθινός, ταπεινός (Θα μπορούσα να γράφω ακόμα πολλά τέτοια επίθετα). Με μια ανεξήγητη αμηχανία κάθε φορά που είναι μπροστά από το μικρόφωνο. Λες και τραγουδάει πρώτη φορά ή σαν μικρό παιδί που βλέπει κάτι πρωτόγνωρο… Παράλληλα όμως αυτή η ανεξήγητη αμηχανία του σε πλανεύει. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου δεν χρειάζεται «φρου φρου κι αρώματα» για να σε παρασύρει στον κόσμο του. Αρκούν και περισσεύουν οι στίχοι, η μουσική του, η αγάπη και η αλήθεια του γι’ αυτό που κάνει. Ο κόσμος το έδειξε αυτό με τη στάση του. Επί τρείς ώρες όλοι τραγουδούσαν ασταμάτητα, χόρευαν, άναβαν καπνογόνα δημιουργώντας μια ζεστή ατμόσφαιρα (μεταφορικά και κυριολεκτικά).

Thanassis_Papakonstantinou_Live_2014_06_023

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου μας ταξίδεψε σε όλη την πλούσια δισκογραφία του ενώ ακούσαμε και μερικά καινούρια τραγούδια από τον αναμενόμενο δίσκο του. Η βραδιά περιείχε και απαγγελία ποιήματος του Octavio Paz, το οποίο έχει μελοποιήσει, ενώ ο ίδιος κάλεσε συναδέλφους του σε μια συναυλία κατά των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Κάποια στιγμή όταν παρατήρησε πως αρκετοί τραβούν βίντεο είπε χαριτολογώντας «Μην τραβάτε βίντεο και τα βάζετε στο youtube και γινόμαστε ρεζίλι! Δεν νιώθω άνετα, δεν μπορώ να εκφραστώ ελεύθερα».

Thanassis_Papakonstantinou_Live_2014_06_026

Αυτός είναι ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, κυρίες και κύριοι. Ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδοποιούς της γενιάς μας κι ας μην αποδέχεται τον όρο. Αυτός που το καλοκαίρι γεμίζει γήπεδα και τον χειμώνα ζει σε ένα χωριό της Λάρισας. Αυτός που μετά από κάθε συναυλία και παρά την κούραση του, κάθεται και μιλάει με τον καθένα ξεχωριστά. Αυτός που δεν χρειάζεται να βγάλει καινούρια τραγούδια για να σε πείσει να τον ακούσεις. Αυτά που έχει, έχουν γίνει πλέον διαχρονικά και τον ακούς γιατί ό,τι κάνει πηγάζει από μέσα του. Από τον πυρήνα του ανθρώπου που όπως είπε «δεν έχει φύλο»!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από τη συναυλία

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here