15/9/2014
Γράφει η Ελένη Λαμπράκη
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr

Την Athena (Αθηνά Ανδρεάδη) την πρωτοάκουσα πριν λίγα χρόνια σε μια ραδιοφωνική της συνέντευξη, όπου παρουσίαζε τη δουλειά της. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η καθαρότητα  της φωνής της, η φρεσκάδα των κομματιών της και το γεγονός ότι άκουγα γι’ αυτή πρώτη φορά, ενώ ήταν ήδη γνωστή στο εξωτερικό. Το οποίο είναι απόλυτα λογικό αν σκεφτείς ότι είναι γεννημένη από Έλληνες γονείς στο Λονδίνο και η μουσική της παιδεία και βάση ήταν πάντα εκεί. Απόφοιτος του Trinity College of Music, μας συστήθηκε στη δισκογραφία με το «Breathe with me» το 2007 ενώ μία επταετία μετά μας παρουσιάζει το τρίτο κατά σειρά και πρώτο ελληνόφωνο album της «Γήινοι Άγγελοι». Γιατί ελληνόφωνο; Γιατί είναι κάτι που πάντα ονειρευόταν, όπως δηλώνει και η ίδια. Και σίγουρα όταν έχεις συμπαραγωγό το Γιώργο Ανδρέου και τη συμμετοχή της Λίνας Νικολακοπούλου, το όνειρο παίρνει φτερά και ταξιδεύει…!

athena_andreades_live_2014_09_007

«Οι μύθοι της Αθηνάς» λοιπόν ο τίτλος της παράστασης, και οι μύθοι της συγκεκριμένης Αθηνάς δεν είναι άλλοι από τους Beatles, τον Dylan, τον Cohen, το Μάνο… οι μύθοι δεν είναι άλλοι από τα τραγούδια της, μικρές ιστορίες ντυμένες με αγάπη και μελωδία. Ξεκίνησε αυστηρά στην ώρα της – όχι δεν έχει να κάνει μόνο η αγγλική νοοτροπία αλλά οι παραστάσεις στον κήπο του Μεγάρου ξεκινούν και τελειώνουν πάντα νωρίς – με το «Finding England», single από το δεύτερο δίσκο της «Peeling Apples», το οποίο είχε παίξει τότε αρκετά στα ερτζιανά μας. Ο ήχος της φρέσκος, καθαρός, αισιόδοξος, σίγουρα επηρεασμένος από τη λονδρέζικη σκηνή, με μία indie pop αισθητική, την οποία δειλά – δειλά έχουμε αρχίσει να συναντάμε και στην εγχώρια δισκογραφία. Προσωπικά ξεχώρισα το «Little Jane» και το «Pretty Things» από τη μέχρι τώρα δισκογραφία της, αλλά αξίζει να ψάξεις και να ακούσεις τη μουσική της στο σύνολο. Δεν είναι τυχαία όλα τα διθυραμβικά σχόλια που έχει πάρει από σημαντικούς ανθρώπους της μουσικής μέχρι τώρα και θεωρώ ότι κάνει πολύ καλά που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, το οποίο δίνει σίγουρα ένα πάτημα παραπάνω σε pop/folk καλλιτέχνες.

athena_andreades_live_2014_09_006

Φυσικά δεν έλειψαν οι αναφορές στο νέο της δίσκο «Γήινοι Άγγελοι», από τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε αρκετά κομμάτια. Μαζί με την Αθηνά επί σκηνής βρέθηκαν ο Γιώργος Ανδρέου, ο οποίος τη χαρακτήρισε πολύ εύστοχα «μουσική γέφυρα» μεταξύ των δύο πολιτισμών αλλά και η Δήμητρα Γαλάνη, η οποία με τα λόγια της επεφύλασσε ένα πολύ θερμό καλοσώρισμα της Αθηνάς στην ελληνική σκηνή και την ελληνόφωνη δισκογραφία.

athena_andreades_live_2014_09_012_andreou

Ακούσαμε το «Γήινο Άγγελο», την «Κίνηση» κομμάτι στο οποίο υπογράφει τους στίχους η Λίνα Νικολακοπούλου αλλά και μερικές υπέροχες διασκευές πάνω σε κομμάτια του John Lennon, του Leonard Cohen και του Bob Dylanαλλά και δύο υπέροχα ντουέτα με τη Δήμητρα Γαλάνη στο «Μη το ρωτάς τον ουρανό» και το «Χειροκρότημα». Θέλει μεγάλα κότσια να τραγουδήσεις το συγκεκριμένο Χατζηδάκι μαζί με τη Δήμητρα Γαλάνη που το έχει σφραγίσει με την ερμηνεία της, αλλά το αποτέλεσμα δικαίωσε την επιλογή τους. Για τέλος κρατώ τις υπέροχες νότες του Γιώργου Ανδρέου στο πιάνο, που έδωσε ξεχωριστό τόνο στη βραδιά.

athena_andreades_live_2014_09_022_galani

Η Αθηνά Ανδρεάδη είναι μία παραπάνω από αξιόλογη περίπτωση. Στα ξενόγλωσσα κομμάτια μου έδωσε την εντύπωση ότι έχει μεγαλύτερη εξοικείωση, αλλά και στα ελληνόφωνα μπόρεσε και ξεδίπλωσε όλη την έκταση της φωνής της. Προσωπικά την προτιμώ στο αγγλόφωνο, ακριβώς επειδή μου δίνει μια νέα και ξεχωριστή νότα σε ό,τι έχω συνηθίσει ως τώρα. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να την ψάξεις, να την ακούσεις και να ανακαλύψεις τους μύθους της.

athena_andreades_live_2014_09_010

MusicCorner: Πως πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με ελληνόφωνα κομμάτια; Φαντάζομαι πως οι επιρροές σου ήταν κυρίως αγγλόφωνες.
Αθηνά Ανδρεάδη: Μεγάλωσα δίγλωσση οπότε είχα επιρροές και από τους δύο κόσμους, άκουγα και αγγλόφωνα και ελληνόφωνα κομμάτια. Ένας ελληνόφωνος δίσκος ήταν πάντα όνειρό μου, είναι η μητρική μου γλώσσα και ένιωσα πως τώρα είχε έρθει η ώρα να γίνει.

MusicCorner: «Οι μύθοι της Αθηνάς»: η θεματολογία σου πηγάζει από δικά σου βιώματα ή από μυθοπλασία;
Αθηνά Ανδρεάδη: Και τα δύο νομίζω. Ακόμα και αν κάποιες ιστορίες είναι κάπως φανταστικές, πηγάζουν από κάποιο βίωμα. Μόνο όταν γράφεις την αλήθεια σου και αναφέρεσαι σε κάτι που έχεις νιώσει, θα μπορέσει και ο ακροατής να ταυτιστεί ή έστω να συγκινηθούμε μαζί και να υπάρξει κάποια λύτρωση!

athena_andreades_live_2014_09_027

MusicCorner: Υπάρχει η φήμη πως η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της. Πως σε υποδέχθηκε η εγχώρια σκηνή σε αυτή σου την προσπάθεια;
Αθηνά Ανδρεάδη: Δεν είναι εύκολο, αλλά είχα την τύχη να με αγκαλιάσουν και ο Γιώργος Ανδρέου και η Λίνα Νικολακοπούλου και η Δήμητρα Γαλάνη, άνθρωποι που θαυμάζω απεριόριστα και που με έχουν επηρεάσει από μικρή. Αυτό από μόνο του μου αρκεί για ένα ζεστό καλωσόρισμα. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι αυτό που αγαπώ και αυτό που πιστεύω πραγματικά και ελπίζω να το αγαπήσουν κι άλλοι.

MusicCorner: Τα επόμενα σου σχέδια που σε βρίσκουν;
Αθηνά Ανδρεάδη: Υπάρχει μια συνεργασία με τα Starbucksσε όλη την Ελλάδα, όπου πωλούνται όλα τα cd μου και ένα μεγάλο μέρος των εσόδων πηγαίνει σε φιλανθρωπικό σκοπό, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, κάτι για το οποίο είμαι πολύ χαρούμενη. Θα γίνει ένα event μέσα στο Σεπτέμβρη, γι’ αυτό θα παραμείνω εδώ, και μετά πηγαίνω στο Λονδίνο και στο Λος Άντζελες για να συνεχίσω κάποια projects που έχω ξεκινήσει εκεί…

——————-

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από την συναυλία

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here