16/9/2014
Γράφει η Βασιλική Πολυκάρπου
Φωτογράφηση: Δημήτρης Λαντζούνης
www.musiccorner.gr

Για μία μοναδική συναυλία έφτασε την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα, η πολυαγαπημένη Ισπανίδα Luz Casal! Το Ηρώδειο γέμισε κυριολεκτικά από κόσμο, σε μία μουσική παράσταση υψηλών προδιαγραφών, που είχε ανεβάσει εξαρχής τον πήχη των προσδοκιών του κοινού λόγω ποιότητας χώρου, αλλά και κυρίως λόγω του ονόματος της μεγάλης ερμηνεύτριας…

luz_casal_2014_09_11

Καθηλωτική από την πρώτη στιγμή η Luz Casal, ανέβηκε στη σκηνή με τους μουσικούς της, φορώντας ένα μακρύ κόκκινο φόρεμα και προσπαθώντας να προφέρει τις πρώτες φράσεις της στα ελληνικά. Ρίχνοντας κλεφτές ματιές από κάποια «σκονάκια» που είχε σε χαρτιά επάνω στη σκηνή και απευθυνόμενη στον κόσμο, είπε με μεγάλη προσπάθεια «Καλησπέρα! Είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι σήμερα στο Ηρώδειο. Σας ευχαριστώ πολύ από τα βάθη της καρδιάς μου!». Αυτές οι λίγες φράσεις, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσαν τη θερμή υποδοχή της από τον κόσμο, το γέλιο από τον αιφνιδιασμό των λίγων σπαστών ελληνικών, αλλά και το δυνατό χειροκρότημα για το ξεκίνημα της συναυλίας!

luz_casal_2014_09_16

Η συναυλία άνοιξε με πιο αργά και ατμοσφαιρικά κομμάτια, ενώ ακούσαμε και το «Historia de un amor», το οποίο είναι ένας από τους βασικούς λόγους που είναι γνωστή η Luz Casal, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, πέρα από τη γενέτειρά της, την Ισπανία. Με μεικτά ισπανικά και γαλλικά, μας είπε δύο λόγια, κάνοντας την εισαγωγή για το γαλλικό κομμάτι «Jardin d’ Hiver», ενώ λίγο αργότερα ερμήνευσε το αισιόδοξο και αρκετά γνωστό στο ελληνικό κοινό, «Gracias a la vida», η εκτέλεση του οποίου ήταν μία από τις καλύτερες της συναυλίας.

luz_casal_2014_09_20

Η «μούσα του Almodovar», όπως συχνά αποκαλούν τη Luz Casal, συσχετίζοντάς την με δημιουργίες του μεγάλου Ισπανού σκηνοθέτη, όπως το «Ψηλά Τακούνια», αποχώρησε για λίγο από τη σκηνή… Πληθωρική και ανανεωμένη, επέστρεψε, αποκαλύπτοντάς μας μία μουσική έκπληξη: μόνο με τον πιανίστα της, αυτή τη φορά, ερμήνευσε στα ελληνικά την πρώτη στροφή από την «Άρνηση» του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους του Γιώργου Σεφέρη. Το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα, όπως ήταν φυσικό, για αρκετή ώρα και μέχρι την ερμηνεία του επόμενου κομματιού.

luz_casal_2014_09_21

Δε θα ήταν δυνατό, από μία τέτοια συναυλία, να λείπουν και μερικά ακόμη αγαπημένα τραγούδια, όπως το κορυφαίο ερωτικό κομμάτι «Un Ano de Amor», το «Entre mis recuerdos» αλλά και το κλασικό «Piensa en mi». Οι επιρροές της Casal, τόσο από την ισπανική και τη λατινοαμερικάνικη, όσο και από τη γαλλική κουλτούρα, ήταν ολοφάνερες, ενώ και η ίδια, μιλούσε πότε στα ισπανικά και πότε στα γαλλικά. Ανάμεσα στα τραγούδια, ανταπέδιδε το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου με ένα «Muchas gracias!» ή ένα σπαστό «Ευχαριστώ πολύ!».

luz_casal_2014_09_22

Οι μουσικές του live, κινήθηκαν από ροκ σε ποπ και κάποιες φορές σε λάτιν! Η Luz Casal, με την βοήθεια των εξαιρετικών μουσικών της, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον για αυτές τις τρεις ώρες της συναυλίας, ενώ η σχέση που ανέπτυξε η ερμηνεύτρια με το κοινό ήταν απόλυτα συντονισμένη, με το χειροκρότημα να παραμένει αμείωτο σχεδόν καθόλη τη διάρκεια της βραδιάς… Μερικά από τα τραγούδια που ακολούθησαν ήταν το «Lo eres todo» και το «Un Peazo de Cielo», τα οποία η Casal συμπλήρωσε ταιριαστά με τις δεξιότητές της στην υποκριτική, με διάφορες κινήσεις, φιγούρες και γκριμάτσες!

luz_casal_2014_09_23

Για όσους βρέθηκαν στο Ηρώδειο, αυτή η συναυλία θα μείνει αξέχαστη. Η Luz Casal, με την ευγένειά της, τη φωνή, τη θεατρικότητα, τη γοητεία και το καλλιτεχνικό της εκτόπισμα, κράτησε ψηλά τον πήχη σε αυτή τη μουσική βραδιά, έχοντας κερδίσει ταυτόχρονα την ανταπόκριση του κόσμου. Κλείνοντας… και λίγο μετά από το κάλεσμα του κοινού, η Casal επανήλθε στη σκηνή για μία ακόμη εκτέλεση του «Piensa en mi», λίγο πριν κλείσει οριστικά η συναυλία που μας έφερε άρωμα Ισπανίας στο κέντρο της Αθήνας, αφήνοντάς μας με μία μοναδική αίσθηση στο τέλος της μουσικής αυτής παράστασης!

——————-
Αποκλειστικές φωτογραφίες του Music Corner από τη συναυλία

 

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here