Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σχήματα του φετινού χειμώνα είχα την τύχη να παρακολουθήσω το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αττική σκηνή της οδού Βουλιαγμένης (πρώην s-club). Η Γλυκερία μετά από αρκετά χρόνια συναντά και πάλι επί σκηνής τον φίλο της Κώστα Μακεδόνα σε ένα πρόγραμμα αξιώσεων. Φέτος όμως στην παρέα τους προστίθεται και ο συνθέτης των επιτυχιών Γιώργος Θεοφάνους, κάνοντας τη συνάντηση τους περισσότερο ελκυστική.
Επιτέλους ένα πρόγραμμα με πολλά καινούρια τραγούδια και χωρίς τα χιλιοειπωμένα λαϊκά σουξέ που ακούγονται σε όλα τα μαγαζιά τέτοιου είδους. Υπέροχες φωνές, δυνατές ερμηνείες και πολλές εκπλήξεις συνθέτουν τον βασικό κορμό της μουσικής αυτής παράστασης.

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος ακούμε πολύ καλές νέες φωνές που επιχειρούν μια εμπνευσμένη διαδρομή στην ελληνική ποπ και ροκ σκηνή ενώ το πιο δυνατό χειροκρότημα κερδίζουν με το ξεχωριστό ταλέντο και τις δυνατές τους ερμηνείες ο Γιώργος Λιανός και η Ασπασία Θεοφίλου.

Ο Κώστας Μακεδόνας κάνει μια αναδρομή στα πιο όμορφα τραγούδια της πολυετούς καριέρας του με ξεχωριστό στιγμιότυπο την συνύπαρξή του με τα αδέρφια Γιώργο και Σταύρο Μυλωναδάκη. Από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές της πρώτης του εμφάνισης η επιλογή του τραγουδιού «Μέλισσες» του Γιώργου Καζαντζή στο οποίο δίνει το δικό του ευαίσθητο εκφραστικό στίγμα.

Η Γλυκερία μετά από μια εντυπωσιακή έναρξη που πραγματικά κόβει την ανάσα (ερμηνεύει μοναδικά το «Σιγά μην κλάψω» του Γιάννη Αγγελάκα αποδεικνύοντας μας για ακόμη μια φορά πως μπορεί με εξαιρετική ευκολία να «κολυμπά» σε όλα τα ρεύματα της ελληνικής μουσικής σκηνής), μας χαρίζει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσικά σετ της μουσικής της πορείας. Από τα νέα της τραγούδια σε μουσική Γιώργου Ζήκα και στίχους Βάσως Αλλαγιάννη (ανάμεσα τους και η νέα της επιτυχία «Χωρίς εσένα») περνά στο «Να ξαναρθείς» του Αντώνη Βαρδή και στις μεγάλες της επιτυχίες «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» και «Κρυφτό» για να καταλήξει σε μια από τις πιο δυνατές στιγμές της στο Ισραήλ, το shabechi yerushalayim.

Αμέσως μετά καλεί στη σκηνή τον φετινό της παρτενέρ Κώστα Μακεδόνα προκειμένου να ερμηνεύσουν το τελευταίο τους σουξέ «Η κουρσάρα» ενώ εν συνεχεία και οι δυο μαζί υποδέχονται τον επίσημο καλεσμένο τους. Ο Γιώργος Θεοφάνους εμφανίζεται στη σκηνή και ακολουθεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές του προγράμματος όπου οι δύο ερμηνευτές δίνουν νέα πνοή στα πιο όμορφα τραγούδια του συνθέτη. Το «κύμα», η «Κόκκινη γραμμή»,το «Στα υπόγεια είναι η θέα» είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια που ακούγονται διαφορετικά μέσα από τις συγκλονιστικές ερμηνείες του διδύμου της Αττικής σκηνής. Η Γλυκερία δίνει ρέστα στον «Δικό μου το δρόμο» και μεταμορφώνει το «Μείνε λίγο στη γραμμή» ενώ ο Μακεδόνας αποδίδει με στιβαρότητα τον «Παλιόκαιρο».

Ανάμεσα στα αγαπημένα αυτά τραγούδια που στην πλειοψηφία τους ακούγονται σε εκτελέσεις πολύ ανώτερες από τις πρώτες, ακούμε και δύο νέα τραγούδια που συμπεριλαμβάνονται στον καινούριο δίσκο του Κώστα Μακεδόνα σε συνεργασία με τον Γιώργο Θεοφάνους και τον Νίκο Μωραΐτη, η κυκλοφορία του οποίου αναμένεται τον επόμενο μήνα. Πρόκειται για το «Φινάλε», το τραγούδι που ήδη ακούμε δυνατά στα ραδιόφωνα αλλά και το υπέροχο ντουέτο «Αντικριστά (Σ’ αγαπώ πολύ)» Γλυκερίας-Μακεδόνα που επισφραγίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή τη συνεργασία. Μετά από αυτό το κοινό στιγμιότυπο των τριών πρωταγωνιστών της Αττικής Σκηνής ακολουθεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ένα πολύ χορταστικό διασκεδαστικό δεύτερο πρόγραμμα όπου ακούγονται κλασικά λαϊκά τραγούδια αλλά και άλλα πιο σπάνια και λίγο ξεχασμένα.

 

——-

Κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες με Κυριακάτικη εφημερίδα και επίσημα πια το νέο album του Φίλιππου Πλιάτσικα με τίτλο «Την αλήθεια να πω». Η νέα δουλειά περιλαμβάνει 15 τραγούδια, μέσα από τα οποία ο αγαπημένος τραγουδοποιός καταθέτει τη δική του αλήθεια και παντρεύει ήχους από διαφορετικές γωνιές του πλανήτη. Ο ίδιος υπογράφει τη μουσική σε όλα τα κομμάτια του άλμπουμ. Μια μουσική που καλύπτει μεγάλες αποστάσεις, από τον ηλεκτρικό ήχο στον παραδοσιακό κι από τη σάλσα και το τάνγκο στο λαϊκό. Στίχους, εκτός από τον ίδιο στην νέα δουλειά έχουν γράψει επίσης οι Ντέπη Χατζηκαμπάνη, Σταύρος Σταύρος, Χρήστος Κουλιανός, Κωνσταντίνος Τζάνος, Άντρη Θεοδώρου και ο Βασίλης Καρράς, ο οποίος συμμετέχει και ερμηνευτικά μαζί με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη και τον MC Yinka. Μια πολύ καλή νέα δουλειά που αξίζει την προσοχή σας!

 

 ——-

Η Μελίνα Κανά δημιουργεί την πιο κατάλληλη ατμόσφαιρα και μουσική παρέα και μας υποδέχεται στο Almaz αυτή την Πέμπτη 23 και την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου για να μας ταξιδέψει στα μονοπάτια της πολύχρονης πορείας της στο ελληνικό τραγούδι. Μέσα σε μία ζεστή και ακουστική ατμόσφαιρα η ανανεωμένη Μελίνα θα μας μαγέψει με τις μελωδίες από όπου την πρωτογνωρίσαμε αλλά και θα μας εκπλήξει με την πρώτη παρουσίαση κάποιων ακυκλοφόρητων τραγουδιών της. Τα τραγούδια των Σωκράτη Μάλαμα, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Νίκου Ξυδάκη και Παντελή Θαλασσινού θα αναμιχθούν με κομμάτια νέων τραγουδοποιών οι οποίοι θα τη συντροφεύουν και θα την πλαισιώνουν μουσικά. Περίοπτη θέση στο πρόγραμμά της θα έχουν και τα νέα τραγούδια που ερμηνεύει στο album «Πέρασμα» που μόλις κυκλοφόρησε και σηματοδοτεί την καλλιτεχνική της επανένωσή με τον Σωκράτη Μάλαμα!

Επί σκηνής τη συντροφεύει ο Μιχάλης Παπαζήσης με τη χαρακτηριστικά ιδιαίτερη φωνή του που ξεχώρισε και στις συνεργασίες του με την Ελευθερία Αρβανιτάκη και το Γιάννη Κότσιρα, ερμηνεύοντας τραγούδια που έχουμε αγαπήσει. Τους ερμηνευτές πλαισιώνουν τέσσερις κορυφαίοι μουσικοί. Ο Κώστας Παπαγεωργίου στις κιθάρες, ο Χρήστος Προϊός στα πλήκτρα, ο Τάκης Φραγκούς στο μπάσο και ο Γιώργος Βασιλάκης στο μπουζούκι και το λαούτο.

 

——-

Το «φαινόμενο» Δημήτρης Σταρόβας ξαναχτυπά! Αυτή τη φορά με μια μεγάλη χιουμοριστική παρέα αλλά και με εντιμότατους φίλους. Κατά σειρά εμφάνισης παίρνουν το μικρόφωνο ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης – η γνωστή γιαγιά, ο Λάκης Λαζόπουλος – ως χαλαρός Θεσσαλονικιός, ο Βασίλης Καρράς – σε μια μπαλάντα έκπληξη, ακολουθεί η μοναδική Εβελίνα Παπούλια με μια βαθιά εξομολόγηση, ο Αρβύλας – Στάθης Παναγιωτόπουλος στο δισκογραφικό του ντεμπούτο, ο Κώστας Μακεδόνας σε ένα δραματικό χασάπικο, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας σε μια απεγνωσμένη ερωτική μπαλάντα και τέλος μια μονομαχία του Σταρόβα με τον Γιάννη Ζουγανέλη. Όλα αυτά στο νέο album με τίτλο «Συμμετέχει ο Δημήτρης Σταρόβας» που μόλις κυκλοφόρησε από την Legend. Το ντουέτο «Χαλαρά» με τον Λάκη Λαζόπουλο ήδη παίζεται στα ραδιόφωνα.

 ——-

Μετά από δυο sold out συναυλίες στο Ηρώδειο τον Σεπτέμβριο, η «Εποχή Της Αγάπης» του Μάριου Φραγκούλη ανεβαίνει την Κυριακή 26 και την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου μέχρι την Χριστουγεννιάτικη Θεσσαλονίκη! Η συναυλία περιλαμβάνει τραγούδια από διάφορες περιόδους του Μάνου Χατζιδάκι, τραγούδια που ερμηνεύει με αληθινό αίσθημα και μέτρο ο σπουδαίος Έλληνας τενόρος. Μαζί του η Άννα Λινάρδου και το “Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις“.

Παράλληλα αυτές τις μέρες κυκλοφορεί από τη sony music μια διπλή συλλογή του Μάριου Φραγκούλη με τίτλο «My best of», η οποία περιλαμβάνει 36 χαρακτηριστικές στιγμές από το σύνολο του ρεπερτορίου του. Πρόκειται για το πρώτο best of στην καριέρα του Μάριου Φραγκούλη που επισφραγίζει μια μεγάλη καλλιτεχνική πορεία για τον έλληνα τενόρο. Στη συλλεκτική αυτή έκδοση συμπεριλαμβάνονται και κάποια νέα τραγούδια καθώς και ακυκλοφόρητο υλικό-έκπληξη! Η πολυτελής έκδοση συνοδεύεται από ένα ένθετο με ανέκδοτες φωτογραφίες από το σύνολο της καριέρας του.

——-

Με την θερμή ανταπόκρισή του στο «3Χ3», τον πρώτο κύκλο των θεματικών παραστάσεων του Σταύρου Ξαρχάκου στο Gazarte, το κοινό της Αθήνας αποδεικνύει ότι διψάει για μουσική και για τις συγκινήσεις που μόνο εκείνη μπορεί να προσφέρει. Οι μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη και του Σταύρου Ξαρχάκου, δίπλα στο λόγο σπουδαίων ποιητών εξακολουθούν να χαρίζουν βραδιές «μυσταγωγίας» σε όλους εκείνους που ασφυκτικά γεμίζουν κάθε Κυριακή και Δευτέρα την ατμοσφαιρική αίθουσα του Gazarte. Και το «ταξίδι» συνεχίζεται, με τα τραγούδια αυτά που έχουν γίνει πια κομμάτι της συλλογικής μνήμης μας.

 

Από τις 26 Δεκεμβρίου, στη σκηνή του Gazarte, μαζί με τον Σταύρο Ξαρχάκο και την 12μελή Κ.Ο.Ε.Μ., θα βρίσκονται για πρώτη φορά δύο νέοι καλλιτέχνες. Η Νατάσσα Μποφίλιου, η νεαρή ερμηνεύτρια που τόσο έχει συζητηθεί τα τελευταία χρόνια για την ξεχωριστή δύναμη, το πάθος και την συγκίνηση των ερμηνειών της και ο Γιάννης Χαρούλης, έχοντας σαν κληρονομιά τους ήχους της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κρήτης, χαράσσει τον δικό του δρόμο στο τραγούδι, υπακούοντας στο  ένστικτό του. Σπουδαίες  φωνές και οι δύο, έχουν πετύχει να ξεχωρίσουν σ’ έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χώρο χωρίς να κάνουν εκπτώσεις… 26 & 27 Δεκεμβρίου, 2 & 3 Ιανουαρίου, 9 & 10 Ιανουαρίου, 16 & 17 Ιανουαρίου οι προγραμματισμένες παραστάσεις.

——-

Ο δίσκος – κάλεσμα με τίτλο «Έλα» αλλά και εκείνος με τίτλο «Έξοδος 2» βρήκαν ανταπόκριση σε χιλιάδες ακροατών και μπήκε σε πολλά σπίτια. Για αυτό το λόγο η Ελεωνόρα Ζουγανέλη γιορτάζει τη διπλή απονομή με ένα μεγάλο πάρτι… Αυτή την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου στις 19.00 στο Metropolis του Mall η αγαπημένη ερμηνεύτρια περιμένει όλους τους φίλους της για να γιορτάσει μαζί τους μια επιτυχημένη πορεία που ξεκίνησε πριν από δύο περίπου χρόνια και συνεχίζεται με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα μέχρι και σήμερα. Η Ελεωνόρα θα παραλάβει πλατινένιο δίσκο για το ντεμπούτο album «Έλα» και χρυσό για την νέα της δουλειά «Έξοδος 2»… Δύο cd που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα και χάρισαν στην Ελεωνόρα πολλές επιτυχίες…

 

——-

«Εσύ που δεν μιλάς» ονομάζεται το νέο album του Οδυσσέα Τσάκαλου που μόλις κυκλοφόρησε από τη sony music. Πέντε χρόνια πέρασαν από την προηγούμενη δουλειά του πρώην Φατμέ αλλά δεν πήγαν χαμένα. Μάζεψε τραγούδια για τα οποία άξιζε την αναμονή. Άλλοτε σκοτεινά και άλλοτε λουσμένα στο φως του έρωτα, με δυνατές κιθάρες αλλά και όμορφες μπαλάντες. Ένα album που δε φωνάζει αλλά σε προσκαλεί να το ακούσεις με όλη σου την προσοχή. Συμμετέχουν ο Νίκος Ζιώγαλας και η Ευτυχία Μητρίτσα.

——-

Μια εξαιρετική φωνή και πολύ σεμνή παρουσία κυκλοφόρησε πρόσφατα τη νέα της δισκογραφική δουλειά. Η Ειρήνη Χαρίδου μας παρουσιάζει το cd single με τίτλο «Πολύχρωμες εικόνες», το οποίο περιλαμβάνει τρία τραγούδια σε μουσική και στίχους του μουσικοσυνθέτη «Elis», στο γνώριμο έντεχνο ύφος που η ερμηνεύτρια ακολουθεί πιστά στην πολύχρονη πορεία της στη μουσική σκηνή. Καλοτάξιδο…

——-

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. re paidia ti 8a ginei me tin Anna? ebgale neo album tin Paraskeui k smr exei gene8lia! kamia anafora!
    elpizw na anebei aurio sto Mc Chart! opws k na xei..
    Xronia Polla stin AES! Xilioxroni k panta PRWTH! Opws tis axizei!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here