Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Καλή Χρονιά!! Ευτυχισμένο το 2011!
Η νέα χρονιά να φέρει στον καθένα μας ό,τι επιθυμεί !!! Και φυσικά πολλή και καλή ελληνική μουσική… Πάμε να ξεκινήσουμε το πρώτο μουσικό μας ραντεβού μας για το 2011!!!

Η Αρετή Κετιμέ, το μικρό κορίτσι που όλοι γνωρίσαμε και αγαπήσαμε πριν μερικά χρόνια, όταν τραγουδούσε και έπαιζε σαντούρι δίπλα στον Γιώργο Νταλάρα, εξελίχθηκε σε μία νεαρή τραγουδίστρια με μεστή και ζεστή φωνή, που εξακολουθεί να συναρπάζει όπου κι αν εμφανίζεται. Μετά την πρώτη δισκογραφική της δουλειά «Με τη φωνή της Αρετής», η αγαπημένη Αρετή Κετιμέ, παρουσιάζει το δεύτερο άλμπουμ της «Καλή σου τύχη» σε διεύθυνση παραγωγής Δημήτρη Καρρά, που κυκλοφορεί από τη Legend. Έντεκα καινούρια τραγούδια με έντονο λαϊκό συναίσθημα, αφού αρκετές συνθέσεις ανήκουν σε μεγάλους δεξιοτέχνες του είδους όπως οι: Μανόλης Πάππος, Μανώλης Καραντίνης, Παναγιώτης Στεργίου αλλά και του Αντρέα Κατσιγιάννη της Εστουδιαντίνας…

 Η Αρετή δεν χάνει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα στο «Σταβέντο» αλλά και με τους ήχους του κλαρίνου του Σταύρου Παζαρέτζη στο τραγούδι «Ο πόθος ο αστύλωτος», ούτε την έντεχνη πλευρά της με τραγούδια όπως το «Στιχάκια σιωπηλά» σε μουσική Γιώργου Ζωγράφου και στίχους Ηλία Τζήμα, στο οποίο τραγουδά ντουέτο με τον Δημήτρη Καρρά. Δύο τραγούδια υπογράφει ο Δημήτρης Καρράς και η Αρετή Κετιμέ τη μουσική σε άλλα δύο. Στίχους έχουν γράψει ακόμη οι: Νίκος Ζούδιαρης, Θωμάς Κοροβίνης, Βίκυ Γεροθόδωρου, Πόλυς Κυριακού, Χρήστος Σπουρδαλάκης, Ουρανία Δούμου και Δημήτρης Τσάφας..

 

Από τις καλύτερες στιγμές του album τα δύο τραγούδια που υπογράφει η ίδια η Αρετή, το «Υψώνω τείχη» σε στίχους της Βίκυς Γεροθόδωρου και το «Δεν έχει πατρίδα ο άνεμος» σε στίχους Πόλυ Κυριάκου. Ένας από τους καλύτερους δίσκους που κυκλοφόρησαν στην εκπνοή του 2010 και που αξίζει την προσοχή σας…

 

——-

Στα τέλη του μήνα αναμένεται το πολυαναμενόμενο νέο album του Κώστα Μακεδόνα με τραγούδια του συνθέτη των επιτυχιών Γιώργο Θεοφάνους. Η συνεργασία των δύο αντρών που έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και λίγες εβδομάδες και στο επίπεδο των ζωντανών εμφανίσεων  θα επισφραγιστεί με μια νέα δουλειά-έκπληξη που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τους στίχους όλων των τραγουδιών υπογράφει ο ταλαντούχος στιχουργός Νίκος Μωραΐτης. Ήδη μάλιστα ακούγεται δυνατά στα ραδιόφωνα το πρώτο single από αυτή τη νέα δουλειά με τίτλο «Το φινάλε» ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει και το ντουέτο «Αντικριστά (Σ’ αγαπώ πολύ)»  που μοιράζεται ο σπουδαίος ερμηνευτής μαζί με την αγαπημένη του φίλη, τη Γλυκερία με την οποία άλλωστε συνεργάζεται φέτος στην Αττική σκηνή, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία.

 ——-

Η συνοδοιπορία που ξεκίνησε με τον Γιώργο Νταλάρα έφηβο και τον σπουδαίο συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή, έμελε να είναι σταθερά, διαρκής, έμελε να μας γεμίσει χαρές, συγκινήσεις και ζωντανές μνήμες που σφράγισαν το ελληνικό τραγούδι. Μετά από χρόνια ο Γιώργος Νταλάρας μεγάλος ερμηνευτής πια και σπουδαίος μουσικός τίμησε με αυτές τις παραστάσεις τον αγαπημένο του Σταύρο Κουγιουμτζή με τον οποίο συνέδεσε τα πρώτα χρόνια της αθωότητας και συνέχισε μια δημιουργική συνεργασία βαθιάς αγάπης και εμπιστοσύνης. Από την αρχή της καριέρας του βρήκε στην προσωπικότητα του συνθέτη την ελπίδα, την πραγμάτωση των ονείρων του και έτσι η μουσική περιπέτεια της ζωής του ξεκίνησε με ούριο άνεμο. Και ο Σταύρος Κουγιουμτζής βρήκε στον Γιώργο Νταλάρα τον ιδανικό ερμηνευτή μια και ο ίδιος σεμνός και αθόρυβος από χαρακτήρα, ενδιαφερόταν μόνο για το αποτέλεσμα. Να φτάσουν τα τραγούδια του στον κόσμο με τον καλύτερο τρόπο. Γιατί ο Σταύρος Κουγιουμτζής βίωνε τα δικά του αδιέξοδα με μόνη διέξοδο τα τραγούδια του.

 

Η ηχογράφηση του διπλού αυτού cd που μόλις κυκλοφόρησε έγινε κατά τη διάρκεια των δυο συναυλιών που δόθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2008 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για τους σκοπούς της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί». Καλεσμένοι στις δύο ξεχωριστές βραδιές ήταν ο Κώστας Μακεδόνας, η Μελίνα Ασλανίδου, η Δέσποινα Ολυμπίου και η μικρή κόρη του Σταύρου Μαρία Κουγιουμτζή που ερμήνευσαν με σεβασμό και αγάπη μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα σπουδαία τραγούδια του συνθέτη, ενώ τους συνόδευσαν δεκαπέντε εξαιρετικοί μουσικοί. Την ενορχήστρωση των τραγουδιών επιμελήθηκε ο Γιώργος Νταλάρας μαζί με τον Κώστα Γανωσέλη.

Η διανομή του διπλού cd από χθες γίνεται και μέσα από Κυριακάτικη εφημερίδα ενώ η συγκεκριμένη έκδοση περιλαμβάνει και το dvd της παράστασης…

 

——-

Κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα το πολυαναμενόμενο νέο cd της Ρίτας Αντωνοπούλου με τίτλο «Μια πόλη για δύο». Τα τραγούδια του album υπογράφουν κάποια από τα σημαντικότερα ονόματα της σύγχρονης μουσικής σκηνής όπως ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Νίκος Ζούδιαρης, ο  Χρήστος Θηβαίος, ο Οδυσσέας Ιωάννου, ο Διονύσης Τσακνής, ο Θέμης Καραμουρατίδης, ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, η Φωτεινή Λαμπρίδη, ο Σταύρος Σταύρου, η Μαρία Παπαγεωργίου, η Αργυρώ Χριστοδουλίδου και η Δανάη Αντωνοπούλου. Ήδη μάλιστα το ομώνυμο τραγούδι ακούγεται σε επιλεγμένα ραδιόφωνα όλης της χώρας. Πρόκειται για μια δημιουργία του Χρήστου Θηβαίου, ο οποίος μάλιστα συμμετέχει και ερμηνευτικά στο εν λόγω τραγούδι. Τα νέα αυτά τραγούδια η Αντωνοπούλου τα παρουσιάζει ήδη με ιδιαίτερη επιτυχία στις εμφανίσεις της στον Σταυρό του Νότου κάθε Τετάρτη.

 ——-

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ και ο IANOS παρουσιάζουν το νέο cd του Γεράσιμου Ανδρεάτου «Ψυχή που δεν αμάρτησε ποτέ της δεν αγιάζει» αυτή την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, στις 21.00 στο cafe του βιβλιοπωλείου. Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδόπουλος, θα παρουσιάσουν μαζί με τους μουσικούς και τους συμμετέχοντες στο άλμπουμ Δημήτρη Μπάση, Σοφία Παπάζογλου και Σπύρο Παπαδόπουλο, ζωντανά τα τραγούδια του CD. Να θυμίσουμε ότι το ολοκαίνουριο άλμπουμ του Γεράσιμου «Ψυχή που δεν αμάρτησε ποτέ της δεν αγιάζει» περιλαμβάνει δεκατρία καινούρια τραγούδια ενός πολύ ταλαντούχου νέου μουσικού, του Δημήτρη Παπαδόπουλου, συνθέτη και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, γιου του σπουδαίου μπουζουξή Κώστα Παπαδόπουλου ενώ οι στίχοι είναι των: Βασίλη Παπαδόπουλου, Ιωάννας Αντωνοπούλου, Γιώργου Κλεφτογιώργου, Νίκου Γρίτση, Φώτη Πετρίδη και Βασίλη Μονδάνου.

——-

Μια καριέρα που μετράει πάνω από είκοσι χρόνια συνεχούς επιτυχίας, γεμάτη με σημαντικούς σταθμούς που περιλαμβάνουν συναντήσεις με εξέχοντες καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο, πολλές διακρίσεις, εκατοντάδες συναυλίες σε κάθε ήπειρο και μια πλούσια δισκογραφία. Αυτή είναι μέχρι σήμερα η πορεία του Μάριου Φραγκούλη. Ένα συνεχές ταξίδι με απρόσμενες διαδρομές που το χαρακτηρίζει η μεγάλη του αγάπη για τη μουσική.

Στη συλλογή «My Best Of» που μόλις κυκλοφόρησε από τη sony music, o Μάριος Φραγκούλης, επιλέγει μερικές από τις πιο αγαπημένες του μουσικές στιγμές. Τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία, συμμετοχές του σε album άλλων καλλιτεχνών, όλα τους τραγούδια που σημαίνουν κάτι ιδιαίτερο για τον ίδιο. Δίπλα τους, ανέκδοτες ηχογραφήσεις (όπως το ντουέτο με τη Sarah Brightman στο Carpe Diem), αλλά και δύο bonus tracks από ερμηνείες του σε άριες των Verdi και Puccini. Ένα διπλό συλλεκτικό cd με 36 τραγούδια που συνθέτει ένα πλήρες πορτρέτο. Η έκδοση περιλαμβάνει πολυσέλιδο ένθετο με σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό αρχείο του Μάριου Φραγκούλη.

 ——-

Σε μαγικό ταξίδι με προορισμό την Πόλη και τις συγκινήσεις που ξυπνά, μας καλεί στο Παλλάς η Ευανθία Ρεμπούτσικα στις αρχές του νέου χρόνου. Από την Αθήνα, η Ευανθία θα αφήσει τις νότες της να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη, να διασχίσουν τη γέφυρα του Γαλατά, να ζωγραφίσουν το σούρουπο με φόντο τους μιναρέδες, να αγκαλιάσουν τα όνειρά μας και να σβήσουν στο αγέρι του Βοσπόρου. Με το βιολί της και την αγάπη της για την Πόλη, θα θυμηθεί μαζί μας τις μυρωδιές, τα χρώματα και τις γεύσεις που την οδήγησαν στην Πολίτικη κουζίνα. Θα παίξει τις μουσικές που έντυσαν τις τουρκικές ταινίες Babam ve Oglum και Ulak, που βραβεύτηκαν.

Με αυτή τη συναυλία θέλω να αισθανθώ τους ακροατές να έρχονται κοντά μου, να μου χαϊδεύουν τον ώμο, όπως κάνει στις συναυλίες το βιολί μου. Και να ταξιδέψουμε μαζί για την αγαπημένη μου Κωνσταντινούπολη …να ξεχαστούμε“…

Μελωδίες που δεν έχουν σύνορα και ανήκουν σε όσους έχουν ανοιχτά αυτιά και ψυχή για να τις ακούσουν, θα πλημμυρίσουν την αίθουσα του Παλλάς την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου. Μαζί με τους μουσικούς Αντρέα Συμβουλόπουλο στο πιάνο, Πάνο Δημητρακόπουλο στο κανονάκι, Σωκράτη Συνόπουλο στην πολίτικη λύρα, Παντελή Στόικο στο καβάλ, Πλούταρχο Ρεμπούτσικα στο τσέλο, Fergus Curry στο κόντρα-μπάσο, Νίκο Παπαβρανούση στα τύμπανα και τη Dilek Koc στο τραγούδι. H Ευανθία θα παίξει επίσης ορχηστρικά από «Το Αστέρι κι η Ευχή», «Μικρές Ιστορίες» και «Μεγάλοι Έλληνες».

——-

Μετά την apisti.com, ο πολυτάλαντος Δημήτρης Σταρόβας ξαναχτυπά με το «Συμμετέχει… ο Δημήτρης Σταρόβας». Αυτή τη φορά με μια μεγάλη χιουμοριστική παρέα αλλά και με εντιμότατους φίλους. Κατά σειρά εμφάνισης παίρνουν το μικρόφωνο ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης – η γνωστή γιαγιά, ο Λάκης Λαζόπουλος – ως χαλαρός Θεσσαλονικιός, ο Βασίλης Καρράς – σε μια μπαλάντα έκπληξη, ακολουθεί η μοναδική Εβελίνα Παπούλια με μια βαθιά εξομολόγηση, ο “Αρβύλας” Στάθης Παναγιωτόπουλος στο δισκογραφικό του ντεμπούτο, ο Κώστας Μακεδόνας σε ένα δραματικό χασάπικο, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας σε μια απεγνωσμένη ερωτική μπαλάντα και τέλος, μια μονομαχία του Σταρόβα με τον Γιάννη Ζουγανέλη. Και σε αυτό τον ανατρεπτικό δίσκο …συμμετέχει και ο οικοδεσπότης Δημήτρης Σταρόβας με μοναδικά χιουμοριστικά τραγούδια που σας φτιάχνουν τη διάθεση.

Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι εκτός των χιουμοριστικών τραγουδιών, ο Σταρόβας παρουσιάζεται και ως ώριμος τραγουδοποιός. Από ένα τραγούδι υπογράφουν ο Φώτης Παντζόπουλος και ο Κώστας Ψυχογιός, η Λίνα Δημοπούλου στίχους σε δύο, ο Γιάννης Ζουγανέλης τους στίχους στο «Εκαήκανε τα δάση» και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης στα «Βαφτίσια». Την ενορχήστρωση έκανε ο Δημήτρης Σταρόβας και την επιμέλεια του δίσκου έκαναν μαζί με τον Άγγελο Σφακιανάκη.

——-

Η Ηρώ Σαΐα μετά τη «Γυναίκα Τριαντάφυλλο» κάνει ένα μικρό διάλειμμα, παίρνει ένα λευκό χαρτί και σημειώνει τραγούδια αγαπημένα. Τις Παρασκευές του Γενάρη (7, 14, 21 & 28/01/2011) παρουσιάζει την παράσταση «Λευκό χαρτί», σαν τη νέα αρχή, σαν την καινούργια ημέρα, σαν το ερωτικό ραβασάκι που ανταλλάσσουν οι έφηβοι στα διαλείμματα. «Λευκό χαρτί», σα να σταματάμε τον χρόνο και να σημειώνουμε πάνω του τραγούδια που αγαπάμε, που μας δίνουν χαρά , που μας προβληματίζουν ή και μας πονάνε αλλά και κάποια νέα που θ’ ακουστούν για πρώτη φορά.

«Λευκό χαρτί», όπως εκείνο της ζωής μας που πάνω του γράφουμε σωστά και λάθη, ενίοτε μουτζουρώνουμε, σβήνουμε και ξεκινάμε ξανά. Τα τραγούδια της παράστασης ενορχηστρώνονται από τον Νεοκλή Νεοφυτίδη. Μαζί της οι μουσικοί: Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Αντωνία Τσολάκη (Μπάσο),Τάκης Βασιλείου (Κρουστά), Νίκος Παπαναστασίου (ακορντεόν).

——-

Τους γνωρίσαμε από το πρώτο Xfactor. Ακολούθησε το πολύ επιτυχημένο τους single «Μαρκαδόρος» ενώ έχουν συνεργαστεί με την Πέγκυ Ζήνα, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Σάκη Ρουβά, τον Γιάννη Πάριο, τον Σταμάτη Γονίδη, τον Νίνο, τον Γιώργο Σαμπάνη κ.α. αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις για την ενέργεια, το ταλέντο και τον επαγγελματισμό τους, πάνω στη σκηνή και εκτός. Τώρα οι Τριημιτόνιο κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους, από το label 7 της legend. Το άλμπουμ περιλαμβάνει δεκατρία τραγούδια και είναι μία ιδιαίτερα προσεγμένη και δυναμική παραγωγή, που βαδίζει σε έντεχνα rock μονοπάτια, χωρίς να φοβάται να πειραματιστεί και να φλερτάρει με το ελληνικό στοιχείο και την πολυφωνία, που είναι και το σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος.

Οι Τριημιτόνιο είναι μια παρέα κι αυτό ακούγεται στη μουσική τους, δίνοντας ένα ομοιογενές ηχόχρωμα σε όλα τα τραγούδια του CD. Τα περισσότερα από αυτά υπογράφει ο νέος και πολύ ταλαντούχος δημιουργός Δημήτρης Φάκος (ένα μαζί με τον Άλεξ Παναγή) ενώ υπάρχουν 2 τραγούδια του Γιώργου Σαμπάνη, ένα της Σάννυς Μπαλτζή και ένα που υπογράφουν οι Τριημιτόνιο. Η ενορχήστρωση είναι του Βασίλη Γκίνου ενώ τη διεύθυνση παραγωγής έκανε ο Άλεξ Παναγής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here