12/1/2011
Γράφει η Πηνελόπη Μποσταντζόγλου
www.musiccorner.gr

Ο Μικρός Ήρως και ο IANOS μας προσκάλεσαν στο cafe του βιβλιοπωλείου, στην παρουσίαση του καινούριου CD του Γιώργου Μεράντζα, με τίτλο “Όλα είναι εδώ”. Και πράγματι, ήταν όλοι εκεί! Ο Γιώργος Μεράντζας, μια από της εμβληματικές φωνές της μεταπολίτευσης και του πολιτικού τραγουδιού, μπήκε στο στούντιο μετά από είκοσι χρόνια και επανέρχεται στη δισκογραφία με ένα άλμπουμ που σίγουρα έχει λόγο ύπαρξης.
Για την επαναβάπτιση αυτή του καλλιτέχνη στα νερά του “μουσικού Ιορδάνη” μίλησαν με ιδιαίτερη συγκίνηση για το φίλο και συνεργάτη τους, οι Θάνος Μικρούτσικος, Θανάσης Σκαμνάκης και Γιάννης Τριάντης.

Ο Θάνος Μικρούτσικος, παίρνοντας πρώτος το λόγο σε αυτή την εκδήλωση, μίλησε για το Γιώργο Μεράντζα κάνοντας μία ανασκόπηση που ξεκίνησε από τη γνωριμία τους, συνεχίστηκε με τη συνεργασία τους σε συναυλίες και οδήγησε σε μία τελικώς μακρόχρονη φιλία. Η φωνή του Ηπειρώτη Μεράντζα όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μικρούτσικος, κουβαλάει χρόνια, αναλλοίωτα και το ίδιο δυναμικά, βουνό και θάλασσα και μέσα στο καινούργιο του αυτό άλμπουμ ακούγεται το ίδιο αυθεντική, πιο ώριμη όμως από ποτέ.

Ο Θανάσης Σκαμνάκης επικεντρώθηκε στα λεγόμενά του περισσότερο στην καλλιτεχνική συνεισφορά του Γιώργου Μεράντζα και του “Όλα είναι εδώ”, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ύπαρξης ποιητικότητας και ευαισθησίας στη σημερινή, δύσκολη καθημερινότητά μας. Μιας ευαισθησίας που εκμαιεύεται πηγαία μέσα από τη φωνή και τα τραγούδια του εν λόγω καλλιτέχνη και μας την προσφέρει σαν γιατρικό και παράλληλα διεγερτικό των αισθήσεων και των συνειδήσεων μας απέναντι στις υποχρεώσεις μας στα πολιτικά τεκταινόμενα.

Με τον ίδιο γλυκό τρόπο μίλησε ωστόσο και ο τρίτος ομιλητής της εκδήλωσης, Γιάννης Τριάντης. Για εκείνον είναι δύσκολο να ακούσει κανείς τα τραγούδια του δίσκου, χωρίς να συγκινηθεί, χωρίς να αναγνωρίσει τη λυρικότητα και την παραμυθητική σε όλο της το εύρος ιδιότητα της φωνής του Μεράντζα.

Τέλος ο ίδιος ο Γιώργος Μεράντζας ευχαρίστησε συγκινημένος όλους τους ομιλητές, τους συντελεστές του δίσκου που του εμπιστεύτηκαν τα τραγούδια τους, αλλά και όλους τους παρευρισκομένους μεταξύ των οποίων και ο Διονύσης Τσακνής, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Θοδωρής Γκόνης και ο Οδυσσέας Ιωάννου.

Σειρά είχε το τραγούδι και ο Γιώργος Μεράντζας με τη συνοδεία των τριών εξαιρετικών μουσικών που τον συνόδεψαν – Ντάσο Κούρτι στο ακορντεόν, Αποστόλης Βαγγελάκης στο κλαρίνο και Βασίλης Κετετντζόγλου στη κιθάρα – ερμήνευσε τα περισσότερα από τα τραγούδια του άλμπουμ.

Το «Όλα είναι εδώ» περιλαμβάνει 6 καινούρια τραγούδια, 6 απρόβλεπτες διασκευές και ένα παραδοσιακό «υστερόγραφο» που κλείνει το άλμπουμ. Τα καινούρια τραγούδια έγραψαν ο Θάνος Μικρούτσικος σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, ο Διονύσης Τσακνής, ο Κώστας Λειβαδάς σε στίχους Θοδωρή Γκόνη και Οδυσσέα Ιωάννου και ο Dasho Kurti σε στίχους Γιώργου Κατάρα και Αγγελικής Κοτσά. Οι διασκευές είναι σε τραγούδια των Σωκράτη Μάλαμα, Σταύρου Ξαρχάκου, Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα, Zulfu Livaneli και Θάνου Μικρούτσικου. Κυκλοφορεί από το label Μικρός Ήρως…

Περισσότερες φωτογραφίες από τη παρουσίαση

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here