ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Μικρός Ήρως (12/2010)

Τα βήματα του Γιάννη Μήτση έρχονται από τις ηρωικές εποχές του ροκ. Εμβληματικό πρόσωπο της εναλλακτικής σκηνής της Θεσσαλονίκης. Συνοδοιπόρος του Παύλου Παυλίδη. Έδωσε με τις μπαγκέτες του για κάμποσα χρόνια τον σφυγμό στα Ξύλινα Σπαθιά, το συγκρότημα που φώτισε το ελληνικό ροκ. Έψαξε μόνος του δρόμους εκφραστικούς. Έχει στο σακίδιό του δύο προσωπικούς δίσκους. Με τον Κώστα Φασουλά έδωσαν δύο τραγούδια στον πρόσφατο δίσκο της Ελευθερίας. Από εκεί ξεκίνησε μια  φιλία.

Σ’ αυτόν τον «δρόμο τον αληθινό» ο Μήτσης μας παραδίδει 11 τραγούδια και μας καλεί σε ένα χορό ηλεκτρικό. Φωτογραφίζει τις αλήθειες και τα ψέματα, το φως που τρέχει, τα χρώματα που αλλάζουν. Εξομολογείται τις στιγμές και τα βιώματα του. Μας φιλοξενεί στα Γιάννενα που έχει μέσα του. Μιλάει για την αγάπη, τη φιλία αλλά σαν σημαδεμένος από την γενιά των Beat τραγουδά… Η μόνη αλήθεια είναι ο δρόμος. Με εξαιρετικούς αδελφούς -μουσικούς κατορθώνει να πλέξει ένα μοναδικό ηχητικό αποτέλεσμα.

Στον δίσκο συμμετέχει η Ελευθερία Αρβανιτάκη σε μια συγκινητική «συνάντηση» με τον Μήτση στο τραγούδι “Δεν ξέρω” που έχει ξεχωρίσει ήδη στα ραδιόφωνα.

Ο Γιάννης Μήτσης επικυρώνει με το άλμπουμ αυτό τη θέση που κατέχει στην εκτίμηση εκείνων που ανακαλύπτουν χρόνο με το χρόνο τα «κρυμμένα» πρόσωπα της ελληνικής τραγουδοποιίας.

Το cd «Η μόνη αλήθεια είναι ο δρόμος» κυκλοφορεί από το label «Μικρός Ήρως» και την παραγωγή έχει επιμεληθεί ο Άγγελος Σφακιανάκης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Πηνελόπη Μποσταντζόγλου – penelope_bost@musiccorner.gr

Η τρίτη προσωπική δισκογραφική δουλειά του Γιάννη Μήτση με τίτλο «Η μόνη αλήθεια είναι ο δρόμος», αποτελεί μια πρόσκληση. Μια πρόσκληση σε συναισθηματικούς τόπους μέσα στους οποίους χωρούν ακόμα έννοιες όπως η αγάπη, η φιλία, η ελευθερία και η νοσταλγία. Έξι χρόνια μετά από το  τελευταίο του άλμπουμ, ο Γιάννης Μήτσης γράφει ξανά μουσική και  στίχους παρέα με τον Κώστα Φασουλά, ενώ παράλληλα συνεργάζεται σε ένα υπέροχο ντουέτο με την Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Στο σύνολό του ο δίσκος χαρακτηρίζεται από δυνατές και μελωδικές ενορχηστρώσεις, ενδιαφέροντα φωνητικά ποικίλματα, αλλά πάνω από όλα μουσική συνοχή στη ροή και στην επιλογή των συγκεκριμένων κομματιών. Πρόκειται για έντεκα κομμάτια στα οποία ο στίχος αναδεικνύει τη μουσική και η μουσική ακολουθεί πιστά την κάθε συλλαβή του στίχου.

Ο δίσκος ξεκινάει με το τραγούδι “Γυμνές αλήθειες”, εξομολογητικά, σαν πρόλογος για τη συνέχεια που θα συναντούσα ακούγοντας το cd. Και από το πρώτο κομμάτι καταλαβαίνω πως η περίπτωση του Γιάννη Μήτση, ανεξάρτητα από τα χρόνια απουσίας του, είναι μια ανοιχτή υπόθεση για την ελληνική τραγουδοποιία. Η μπαλάντα με τίτλο “Δεν ξέρω”, είναι αναμφισβήτητα από τις πιο δυνατές στιγμές του άλμπουμ και κομμάτι που ήδη στο ραδιόφωνο έχει ξεχωρίσει. Οι φωνές της Αρβανιτάκη και του Μήτση αγκαλιάζονται κι ας δηλώνουν “άγνοια”…!

Στο ομώνυμο τραγούδι του δίσκου “Η μόνη αλήθεια είναι ο δρόμος”, αναμοχλεύτηκαν ακούσματα εποχής Ξύλινων Σπαθιών με δυνατά ντραμς, μπάσο σε μεγάλα κέφια και ηλεκτρισμό διάχυτος σε ερμηνεία και μελωδία. Μόλις το ακούσετε θα καταλάβετε ακριβώς τι εννοώ!

Το τελευταίο τραγούδι στο track list έχει τίτλο “Γιάννενα” και είναι το τραγούδι με το οποίο πραγματικά έπρεπε να κλείσει αυτός ο δίσκος. Πιο προσωπικός, πιο γλυκός με συντροφιά του μια κλασσική κιθάρα, ο Γιάννης Μήτσης τραγουδά για την ιδιαίτερη πατρίδα του μεταφέροντάς μας σε ένα τοπίο γεμάτο βουνά και αρώματα της φύσης, ανάμεσα σε βοσκούς και εργάτες της γης…

Ωστόσο …ουδέν καλόν αμιγές κακού! Αν απομακρύνουμε την προσοχή μας απ’ την πλούσια ενοργάνωση και τις συναφείς ρομαντικές εκλάμψεις, ο Γιάννης Μήτσης  δυσκολεύεται αρκετά να επικοινωνήσει στο κοινό την εικοσάχρονη ροκ πείρα του. Του λείπουν οι ιδιαίτερες μελωδίες – το «σωστές» δεν δηλώνει απολύτως τίποτε. Δεν αποκλείεται όμως να τηρεί το «Κι έτσι χωρίς να βιάζομαι», το δεύτερό του lp…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Γυμνές αλήθειες
02. Μόνο η αγάπη μπορεί
03. Δεν ξέρω (συμμετέχει η Ελευθερία Αρβανιτάκη)
04. Τα μυστικά του κόσμου
05. Οι φίλοι μου
06. Άδειο το τρένο
07. Η μόνη αλήθεια είναι ο δρόμος
08. Μικρά ναυάγια
09. Του μικρού μας κόσμου
10. Τρέχει το φως
11. Γιάννενα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here