ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Recycled Recordings – Καθρέφτης (10/2010)

Οι Motivo 4, που από την αρχή έδωσαν στην ελληνική ροκ σκηνή μια νέα προοπτική με το μοναδικό τους ήχο, την αυθεντικότητα, το πάθος και την αισθαντική φωνή της Άννας, επιστρέφουν πολύ δυναμικά.

“Το Κλειδί” είναι ο τίτλος της τρίτης δισκογραφικής τους δουλειάς, κυκλοφορεί από τον “Καθρέφτη”, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για το group. Η μουσική, σύγχρονη και πλουραλιστική και οι στίχοι άλλοτε φωτογραφίζουν και χαϊδεύουν την ερωτική, την ανθρώπινη πτυχή και άλλοτε γίνονται επιθετικοί απογυμνώνοντας τη σημερινή πραγματικότητα.

Το album υπογράφεται μουσικά και στιχουργικά, από τον Γιώργο Αρχοντάκη και τον Άρη Τσουκαντά, με την στιχουργική συνδρομή των: Νικήτα Κλίντ (Το ψυγείο), Δημήτρη Μητσοτάκη (Μείνε αυτό που είσαι) και Μαρκέλλας Σελιανίτου (Τώρα ή ποτέ).

Στην ηχογράφηση και παραγωγή του νέου δίσκου οι Motivo 4 δεν έκαναν εκπτώσεις. Παραγωγός ο Γ. Αρχοντάκης, γνωστός από τις συνεργασίες του με μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής όπως JJ Burnell (Stranglers), Blaine Reininger (Tuxeedo Moon). Το mastering έγινε στο Los Angeles από τον John Cuniberti ο οποίος έχει στο ενεργητικό του, εκτός από τα mastering συγκροτημάτων όπως Aerosmith και Dead Kenedys, και ένα βραβείο Grammy το 2008! Και το αποτέλεσμα; Ένα εξαιρετικό ηχητικά album σε μία δυναμική παραγωγή για πραγματικά απαιτητικούς ακροατές.

Το νέο album, λένε οι Motivo 4: «είναι το απόσταγμα όλων αυτών που θέλουμε, που νοιαζόμαστε, που παλεύουμε… Οι διαστάσεις είναι πέρα από ότι έχουμε δοκιμάσει πριν. Είναι άγριο, απαλό, ευαίσθητο, πικρό, προβληματισμένο, και το κυριότερο είναι αληθινό. Είναι… εμείς»
 
Οι Motivo4 είναι οι:
Άννα Καρλαύτη : Vocals, Keys
Γιώργος Αρχοντάκης : Bass, Programming
Άρης Τσουκαντάς : Drums, Programming, Vocals
Γιώργος Παππάς : Guitars

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη – a.kypriadi@musiccorner.gr

Ένα συγκρότημα με σημαντική, αλλά ταραχώδη ιστορία επιστρέφει. Έπειτα από σιωπή επτά χρόνων, οι Motivo4 κυκλοφόρησαν τον τρίτο τους δίσκο, μια δουλειά δεμένη, με ύφος και πολύ καλές μελωδίες.

«Το Κλειδί» ανοίγει με το εξαιρετικό ορχηστρικό κομμάτι «Χωρίς Λόγια», το οποίο εισάγει ιδανικά τον ακροατή στα σκοτεινά μονοπάτια του δίσκου. Το «Φυσάει» μας υπενθυμίζει το πόσο δυνατή φωνή διαθέτει η Άννα Καρλαύτη. Χωρίς να αφήσει ούτε στιγμή τις ηλεκτρικές κιθάρες να επισκιάσουν την ερμηνεία της, απογειώνει το τραγούδι. Το «Τώρα ή Ποτέ» είναι σκοτεινό, με δυνατούς στίχους. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί και το «Ψυγείο» με το αλληγορικό σουρεαλισμό του στίχου, για τον οποίο υπεύθυνος είναι ο Νικήτας Κλιντ. Η κλειστοφοβική του ατμόσφαιρα προκαλεί στον ακροατή μια περίεργη ανησυχία.

Ακολουθεί το «+Ουσία». Οι ταχύτητες ανεβαίνουν, τα φωνητικά είναι άλλοτε παιχνιδιάρικα και άλλοτε απελπισμένα. Το κοινό στις ζωντανές συναυλίες του συγκροτήματος θα το λατρέψει. «Το Κλειδί», με την ιδιαίτερη παραγωγή, μιλά για την επιθυμία να γυρίσει κανείς πίσω στο χρόνο. Ένα από τα πιο αισιόδοξα του δίσκου είναι σίγουρα το «Καλημέρα». Οι στίχοι του μιλούν για ένα καινούριο ζευγάρι του οποίο μέρα με τη μέρα γνωρίζεται καλύτερα.

«Τα Λόγια τα Μεγάλα» μας βυθίζουν ξανά στο σκοτεινό κόσμο των Motivo4. Το τραγούδι διαθέτει το καλύτερο ρεφρέν που έχω ακούσει εδώ και καιρό. Παρά την αθυροστομία που το χαρακτηρίζει (ίσως όμως ακριβώς χάρη σε αυτή), το κομμάτι θα μπορούσε να γίνει μεγάλη επιτυχία.

Κομμάτι που μοιάζει ιδιαίτερα προσωπικό είναι το «Πριν Φτάσω 30». Το συγκρότημα επιθυμεί να ζήσει στο έπακρο, να μη χάσει στιγμή από τη σύντομη αυτή ζωή. Ο Δημήτρης Μητσοτάκης γράφει τους στίχους για το «Μείνει Αυτό Που Είσαι» που συνηγορεί υπέρ της ελευθερίας μέσα σε μια σχέση. Ο δίσκος κλείνει με το δυσοίωνο «Κλειστή Στροφή», το οποίο φέρνει στο μυαλό το εξώφυλλο του δίσκου με το κοριτσάκι μέσα στο γεμάτο ομίχλη δάσος.

Συνολικά, πρόκειται για ένα δίσκο αξιώσεων που θα μπορούσε άνετα να ανήκει σε συγκρότημα του εξωτερικού. Διαθέτει κομμάτια με χαρακτήρα, αλλά και προοπτικές να γίνουν ραδιοφωνικές επιτυχίες. Οι Motivo4 καταφέρνουν να δώσουν στο κοινό τους μια δουλειά που ξεφεύγει από τη γενικότερη μετριότητα και έχει κάτι να πει. Το «Κλειδί» είναι μια πραγματικά αξιόλογη δουλειά…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Φυσάει
02. Το ψυγείο
03. Τώρα ή ποτέ
04. +ουσία
05. Το κλειδί
06. Καλημέρα
07. Τα λόγια τα μεγάλα
08. Πριν φτάσω τριάντα
09. Μείνε αυτό που είσαι
10. Κλειστή στροφή
11. Outro

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here