ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Legend (12/2009)

Ο νέος δίσκος του Γιώργου Νταλάρα έχει τίτλο «Γι’ αυτό υπάρχουνε οι φίλοι» και κυκλοφορεί από τη Legend.
Μαζί με τον έμπειρο Γιώργο Μακράκη που είχε την ευθύνη της παραγωγής, ο Γιώργος Νταλάρας διάλεξε για τη νέα του δουλειά δεκαπέντε τραγούδια, με μεγάλη προσοχή και φροντίδα, για να αποτελέσουν ένα δίσκο- πρόταση. Δίσκος πολυσυλλεκτικός, από τους λίγους δίσκους – πορτρέτα που έχει κάνει στα 40 χρόνια της καριέρας του ο Γιώργος Νταλάρας.

 Σύγχρονα λαϊκά τραγούδια αλλά και μπαλάντες, σε μουσική και στίχους καταξιωμένων αλλά και νεότερων άξιων δημιουργών. Τη μουσική υπογράφουν οι: Ανδρέας Κατσιγιάννης, Λάκης Παπαδόπουλος, Τάκης Μπουγάς, Μιχάλης Τερζής, Μάριος Στρόφαλης, Στέργιος Γαργάλας, Μίλτος Σελλάς, Κωνσταντίνος Βελλιάδης, Βαγγέλης Μαχαίρας, Γιάννης Τριανταφυλλίδης, Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, Γιώργος Σαμπάνης και τους στίχους οι: Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάνος Ελευθερίου, Ηλίας Κατσούλης, Ισαάκ Σούσης, Νίκος Μωραΐτης, Γιάννης Καλαμίτσης, Λευτέρης Χαψιάδης, Δημήτρης Λέντζος, Τέρπανδρος, Ηρακλής Παντόπουλος, Γιάννης Γούνας. Υπάρχει ακόμα μία καταπληκτική επανεκτέλεση του τραγουδιού «Απόψε γίνε» των Γιάννη Νικολάου και Οδυσσέα Εισαγγελέα. Το άλμπουμ κλείνει με το ανέκδοτο τραγούδι «Δάκρυ με το δάκρυ» του Σταύρου Ξαρχάκου σε στίχους Νίκου Γκάτσου.

 Έχει αποδειχτεί στην μακρόχρονη πορεία του ότι ο Γιώργος Νταλάρας δίνει τον καλύτερό του εαυτό σε ό,τι κάνει και το άλμπουμ αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση. Για μια ακόμη φορά, δίνει όλη του την ψυχή στα τραγούδια, χαρίζοντάς μας ερμηνείες που συγκινούν. Είναι άλλωστε παροιμιώδεις το πάθος, η όρεξη και η εργατικότητά του για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 Οι ενορχηστρώσεις είναι του Ορέστη Πλακίδη στα περισσότερα τραγούδια και του Βασίλη Κετεντζόγλου σε δύο, σε συνεργασία με τον Γιώργο Νταλάρα.

 Εκεί που οι φίλοι συναντιούνται… είναι η πρώτη φράση που ακούει κανείς στο νέο άλμπουμ του Γιώργου Νταλάρα από το ομότιτλο τραγούδι «Γι’ αυτό υπάρχουνε οι φίλοι». Και είναι πολύ χαρακτηριστική γιατί είναι από τους δίσκους που – όπως συνηθιζόταν πολύ παλιότερα – σε προκαλούν να τον ακούσεις παρέα με τους φίλους σου και να περάσεις καλά!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Μάνος Τζωράκης – m.tzorakis@musiccorner.gr

Καινούριο υλικό για το Γιώργο Νταλάρα, μετά από πάμπολλα live ηχογραφήματα, αφιερώματα και επανεκδόσεις, όπως μας συνηθίζει άλλωστε τις τελευταίες δεκαετίες ο τραγουδιστής (20 μέτρησα μόνο στα ’00s!). Ο πληθωρισμός αυτός βέβαια μόνο που δεν ωφελεί το μεγάλο καλλιτέχνη, αφού τις περισσότερες φορές οι κυκλοφορίες αυτές δεν προσθέτουν τίποτα στο ρεπερτόριό του, αλλά αντιθέτως μετρούν αρνητικά υπογραμμίζοντας το δισκογραφικό αδιέξοδό του.

Στο νέο του άλμπουμ με τίτλο «Γι’ αυτό υπάρχουνε οι φίλοι» γίνεται μια προσπάθεια να γραφτούν σύγχρονα – αλλά με παλιό άρωμα – λαϊκά από βετεράνους του είδους, όπως τον Λ. Παπαδόπουλο, τον Λ. Χαψιάδη, τον Τ. Μπουγά, τον Μ. Ελευθερίου. Μέχρι κι ένα ανέκδοτο τραγούδι των Σ. Ξαρχάκου – Ν. Γκάτσου βγήκε από το συρτάρι για τις ανάγκες του τραγουδιστή. Ωστόσο πέρα από το βάρος των υπογραφών, τα τραγούδια αυτά δε φαίνεται να κομίζουν κάτι καινούριο ή πρωτότυπο. Μάλλον παρωχημένα ακούγονται ενώ συχνά αναπαράγουν τα ίδια μουσικά / στιχουργικά κλισέ που χαρακτηρίζουν το χώρο του εφήμερου σουξέ. Αυτός λογικά είναι και ο λόγος που στο δίσκο τοποθετούνται δίπλα σε νέους αλλά διαπρεπείς στον παραπάνω χώρο δημιουργούς (Μ. Σαμπάνη,  Γ. Χριστοδουλόπουλο, Μ. Τερζή). Εκτός κι αν οι τελευταίοι θεωρούνται από τον τραγουδιστή συνεχιστές του λαϊκού τραγουδιού. Το απεύχομαι.

Η καλογυαλισμένη παραγωγή του δίσκου, που περιλαμβάνει επίσης μια διασκευή του «Απόψε γίνε» των Γ. Νικολάου – Οδ. Εισαγγελέα, ανήκει στο Γιώργο Μακράκη ενώ η ενορχήστρωση κατά κύριο λόγο στον Ορέστη Πλακίδη. Στο ένθετο ο τραγουδιστής ποζάρει με κουστούμι όπως οι νεόκοποι σταρ στις αφίσες νυχτερινών κέντρων, ενώ ερμηνευτικά, λίγες είναι οι στιγμές που θυμίζει τον παλιό καλό του εαυτό. Προφανώς και ο ίδιος δεν αισθάνεται πολύ άνετα στο κουστούμι αυτό…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
1. Γι΄αυτό υπάρχουνε οι φίλοι – Ανδρέας Κατσιγιάννης, Ισαάκ Σούσης
2. Σε βρήκα πάλι – Μίλτος Σελλάς, Ηρακλής Παντόπουλος
3. Είναι τραγούδια που πονάνε – Τάκης Μπουγάς, Γιάννης Καλαμίτσης
4. Απόψε γίνε – Γιάννης Νικολάου, Οδυσσέας Εισαγγελέας
5. Τα μυστικά σου μην τα κλαις – Στέργιος Γαργάλας, Μάνος Ελευθερίου
6. Η ξενιτιά σου – Κωνσταντίνος Βελλιάδης, Τέρπανδρος
7. Βρέχει – Γιώργος Σαμπάνης, Νίκος Μωραΐτης
8. Του έρωτα η φανέλα – Λάκης Παπαδόπουλος, Λευτέρης Παπαδόπουλος
9. Το ποτήρι – Ανδρέας Κατσιγιάννης, Ηλίας Κατσούλης
10. Σε τρώει η σκουριά – Μάριος Στρόφαλης, Λευτέρης Παπαδόπουλος
11. Των ματιών σου υπνοβάτης – Βαγγέλης Μαχαίρας, Ηλίας Κατσούλης
12. Η ζωή μου μια ιδέα – Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, Γιάννης Γούνας
13. Έγινες πουλί – Γιάννης Τριανταφυλλίδης, Λευτέρης Χαψιάδης
14. Κρυφή αφή – Μιχάλης Τερζής, Δημήτρης Λέντζος
15. Δάκρυ με το δάκρυ – Σταύρος Ξαρχάκος, Νίκος Γκάτσος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here