Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη
www.musiccorner.gr
30/3/2010

Επειδή η Eurovision θα ήταν βαρετή χωρίς απρόοπτα, η Ουκρανία φρόντισε φέτος να μας κρατήσει σε αγωνία μέχρι και μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή του τραγουδιού της!

Στην αρχή είχε αποφασιστεί να εκπροσωπήσει τη χώρα ο Vasyl Lazarovych, με το κοινό να αποφασίζει το κομμάτι με το οποίο θα συμμετείχε. Μετά όμως άλλαξε η κυβέρνηση και μαζί μ’ αυτή, άλλαξαν και τα δεδομένα! Την τελευταία εβδομάδα πριν την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των τραγουδιών από τις συμμετέχουσες χώρες, ακυρώθηκε ο Vasyl Lazarovych και το τραγούδι “I Love You” και ανακοινώθηκε η διεξαγωγή καινούργιου διαγωνισμού, ανοιχτού σε όλους τους δημιουργούς. Σε χρόνο-ρεκόρ παρουσιάστηκαν τα είκοσι καλύτερα τραγούδια και κοινό και κριτική επιτροπή αποφάσισαν να στείλουν την Alyosha και το “To Be Free”.

Επειδή, όμως, όποιος βιάζεται σκοντάφτει, η Ουκρανική συμμετοχή σκόνταψε σε δύο …μικρές λεπτομέρειες. Το τραγούδι είχε κυκλοφορήσει πρώτη φορά το 2008, γεγονός που παραβιάζει τους κανονισμούς της EBU. Επίσης, η μελωδία θυμίζει υπερβολικά το “Knock Me Out” των Linda Perry και Grace Slick, σε σημείο που να μπορεί να θεωρηθεί αντιγραφή. Για του λόγου το αληθές:

To Be Free

 

 Knock Me Out

Η Δευτέρα 22 του μηνός ήταν και η τελευταία μέρα κατά την οποία οι χώρες που θα συμμετάσχουν στη φετινή Eurovision είχαν δικαίωμα να καταθέσουν τα τραγούδια τους. Τριάντα οχτώ χώρες είχαν ολοκληρώσει τις διαδικασίες, ο Ουκρανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας, όμως, ζήτησε παράταση και υποσχέθηκε να καταθέσει το τραγούδι μέχρι και τη Δευτέρα 29 Μαρτίου. Η EBU από την πλευρά της είχε δύο δυνατότητες: να αποκλείσει την Ουκρανία ή να της επιβάλει πρόστιμο. Επέλεξε, λοιπόν, τη λιγότερο επώδυνη για όλους λύση και επέβαλε πρόστιμο για την καθυστέρηση, με το χρηματικό ποσό να αυξάνεται για κάθε μέρα καθυστέρησης.

Τελικά, η αγωνία παρατάθηκε μέχρι και το βράδυ της 24ης Μαρτίου, οπότε και παρουσιάστηκε το τελικό τραγούδι της Ουκρανίας με τίτλο “Sweet People”. Πρόκειται για ένα τραγούδι σε μουσική της ίδιας της Alyosha και των Borys Kukoba και Vandim Lisitsa. Οι στίχοι είναι της Alyosha.

Το τραγούδι δεν διαφοροποιείται σημαντικά σε επίπεδο μουσικής από το “To Be Free”. Είναι εμφανείς οι επιρροές από σημαντικούς καλλιτέχνες της δεκαετίας του ’90, όπως οι Cranberries. Η φωνή της, χωρίς να είναι εξαιρετική, είναι ενδιαφέρουσα και δημιουργεί την κατάλληλη «σκοτεινή» ατμόσφαιρα. Οι στίχοι διαθέτουν οικολογικό περιεχόμενο, είναι όμως πολύ απλοϊκοί και σχεδόν διδακτικοί: “Yes, the message is so real / Don’t turn all the earth to stone / Because, because, because / This is your home”. Πάντως, λόγω θεματολογίας μπορεί να κερδίσει την προτίμηση των κριτικών επιτροπών των χωρών.

Η Alyosha είναι και μια πολύ όμορφη γυναίκα, ικανή να μαγνητίσει τα βλέμματα. Η ιστορία με την παραβίαση των κανόνων της EBU μπορεί να κάνει κακό στην εικόνα της, αλλά με προσπάθεια θα καταφέρει να ξεχαστεί η αρνητική δημοσιότητα. Μπορεί να μην είναι σπουδαίο τραγούδι – και πιθανότατα να μην άξιζε όλες αυτές τις διαδικασίες – σίγουρα όμως είναι μια αξιοπρεπής συμμετοχή με δυνατότητες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here