11/1/2012
Γράφει η Πέννυ Ζαμπούκα
Φωτογράφηση: Τζίνα Ζόμπολα
www.musiccorner.gr


Τ
ην Πέμπτη, 29/12 ήμασταν καλεσμένοι σε μια ρετρό βραδιά στο Gagarin με εκλεκτούς οικοδεσπότες: τον Τέρρυ Χρυσό, τον Δάκη και τη Τζένη Βάνου!

Όλος ο χώρος είχε διαμορφωθεί ειδικά για το συγκεκριμένο βράδυ: Είχαν στηθεί παντού τραπεζάκια, υπήρχε λιγοστός φωτισμός και πάνω στη σκηνή ο Νικόλας Πατέστος εκτελούσε χρέη dj με μουσικές επιλογές από τις δεκαετίες του ’60 και αρχές του ’70:  Ήταν σα να είχαμε τηλεμεταφερθεί σε μια μπουάτ της εποχής εκείνης!

Γύρω στις 22.30 εμφανίστηκε στη σκηνή ο Τέρρυ Χρυσός, φορώντας ένα υπέροχο ασημί σακάκι συνδυασμένο άψογα με ένα ροκ t-shirt με στάμπα την κλασική αυθάδικη γλώσσα των Rolling Stones, θέλοντας ίσως να δηλώσει ότι και ο ίδιος είναι ένας “ροκ” γερόλυκος! Kαι φυσικά έσπευσε να μας το αποδείξει μένοντας στην πίστα για πάνω από μια ώρα και ξεσηκώνοντας μας να τραγουδήσουμε μαζί του τα “ήταν μια οπτασία”, “Σου σφυρίζω”, αλλά και το δικό μου αγαπημένο “Έρωτας made in Greece”, ένα καινούριο σχετικά κομμάτι, με πολύ χιούμορ, το οποίο συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους να ψάξετε στο youtube! Και φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει το “τάκα-τάκα” για το τέλος της solo εμφάνισής του, λίγο πριν καλωσορίσει επί σκηνής τον καλό του φίλο Δάκη, για να πούνε μαζί το “Όνειρα” σε μια πιο disco εκδοχή που πολύ μου άρεσε!

Στη συνέχεια παραχώρησε τη σκηνή στο Δάκη, τον αιώνιο έφηβο και μαζί του ξαναγυρίσαμε στα μαγικά σχολικά party! Με εξαιρετική επιλογή κομματιών, όπως τα “θωρακισμένη Mercedes”, “Jamaica”, “Μαρίνα”, “tu veux ou tu veux pas”, “Αλαλούμ” και το μοναδικό του τρόπο να τραγουδά και να χαμογελά ταυτόχρονα, ξεσήκωσε τα πλήθη στο κατάμεστο Gagarin ανεξαρτήτως ηλικίας!

Σε αυτό το σημείο οφείλει να σημειωθεί ότι στο μισό χώρο του  Gagarin που αποτελείτο από κατάμεστα τραπεζάκια το ηλικιακό όριο ήταν 50+, και ακριβώς εκεί που τελείωναν τα τραπεζοκαθίσματα έπεφτε αυτόματα στο 30-! Παρολαυτά και οι δύο ηλικιακές ομάδες αντιδρούσαν με την ίδια θέρμη στο άκουσμα των τραγουδιών του Δάκη! Και φυσικά ακολούθησε το “τσάι με λεμόνι”, η “Αλεξάνδρεια”, και ο non-stop χορός μέχρι την αδημονούσα εμφάνιση της Τζένης Βάνου!

Φυσικά το πρώτο τραγούδι της δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το “Αν είναι η αγάπη αμαρτία”. Εκεί δυστυχώς συνέβη ένα ευτράπελο παρόμοιο με αυτό της Ρένας Βλαχοπούλου στην ταινία “Ραντεβού στον αέρα” αλλά εκεί φάνηκε πόσο μεγάλη είναι η αγάπη του κόσμου, εφόσον όλοι μας σπεύσαμε σε χειροκροτήματα παροτρύνοντας την έτσι να ξαναξεκινήσει από την αρχή! Η ίδια, κατασυγκινημένη, ευχαρίστησε από καρδιάς το Νίκο Τριανταφυλλίδη, ιδιοκτήτη του χώρου και εμπνευστή αυτής της βραδιάς, γιατί όπως είπε της έδωσε την ευκαιρία να τη δει ο μικρός εγγονός της, ο οποίος βρισκόταν εκεί, να τραγουδά ξανά! Από πλευράς του, ο Τριανταφυλλίδης αρκέστηκε στο να ανέβει πάνω στη σκηνή και να της δώσει ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα (νομίζω εκ μέρους όλων όσων ήμασταν εκείνο το βράδυ εκεί) ευχαριστώντας την σιωπηλά για όλα αυτά τα μουσικά ταξίδια που μας έχει χαρίσει με τη φωνή της τόσα χρόνια…

Η βραδιά συνεχίστηκε και με άλλα αγαπημένα τραγούδια, ξεχωρίζοντας φυσικά το “Σ’ αγαπώ” και το “Χίλιες βραδιές” και κορυφώθηκε όταν βγήκαν στη σκηνή και οι τρεις ερμηνευτές και τραγούδησαν μαζί κλασικά αγαπημένα κομμάτια όπως “για τα μάτια π’ αγαπώ”, “μπαξέ τσιφλίκι” και χορεύοντας μαζί με τον κόσμο που είχε ανέβει στην πίστα.

Ήταν μια υπέροχα ζεστή “οικογενειακή βραδιά”, ακριβώς όπως μας είχαν υποσχεθεί τα προγνωστικά του Gagarin. Και έκλεισε με τον ωραιότερο τρόπο: Μετά την αποχώρηση των τριών καλλιτεχνών από τη σκηνή στήθηκε ένα “to know us better” party με το Νικόλα Πατέστο ξανά στις επάλξεις και τον κόσμο να μη κατεβαίνει από τη σκηνή σε μια προσπάθεια να μας διηγηθεί “αυτό που τώρα του συμβαίνει με πολύ χορό εντός και εκτός πίστας!

Φυσικά δε γινόταν να μην ευχαριστήσουμε από κοντά και να μη μιλήσουμε με τους τρεις υπέροχους οικοδεσπότες της βραδιάς:

 

Music Corner: Ποιές είναι οι πρώτες εντυπώσεις σας από τη σημερινή βραδιά;
Τέρρυ Χρυσός: Ειλικρινά είμαι κατενθουσιασμένος από την αγάπη και τη θερμή υποδοχή του κόσμου. Είχα αρκετό καιρό να εμφανιστώ κάπου ζωντανά, πλέον έχω γίνει σπιτόγατος, κοιμάμαι νωρίς και ξυπνάω πολύ νωρίς, αλλά ήταν τέτοια η ενέργεια του κόσμου σήμερα που νιώθω άλλος άνθρωπος!

Music Corner: Για ποιο λόγο έχετε τόσο καιρό να τραγουδήσετε κάπου ζωντανά;
Τέρρυ Χρυσός: Δυστυχώς, ενώ βλέπω ότι η αγάπη του κόσμου είναι μεγάλη δεν γίνονται συχνά προτάσεις σε εμάς τους παλαιότερους καλλιτέχνες. Γιατί να μην ακολουθήσουν και άλλοι επιχειρηματίες το παράδειγμα της μουσικής συνύπαρξης της Άννας Βίσση με τη Μαίρη Λίντα; Δεν θα μπορούσε να εμφανιστεί για παράδειγμα ο Σάκης Ρουβάς με το Δάκη; Γιατί όχι;

Music Corner: Παρολαυτά ο κόσμος σας στηρίζει και αυτό φάνηκε έμπρακτα απόψε με την εμφάνισή σας.
Τέρρυ Χρυσός: Προσωπικά σέβομαι το κοινό και ήθελα σήμερα να κάνω ότι καλύτερο μπορούσα ώστε να περάσουμε ένα όμορφο και χαρούμενο βράδυ. Και φυσικά οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ στον κόσμο για την ζεστή του αντίδραση απόψε. Και ιδίως τους νέους που είδα  να τραγουδούν και να χορεύουν τα τραγούδια μου!

Music Corner: Τι σχέδια κάνετε για το μέλλον;
Τέρρυ Χρυσός: Αισθάνομαι γεμάτος και ευχαριστώ καθημερινά τον Θεό για όσα μου έδωσε απλόχερα. Είμαι πάνω από 70 ετών, έχουν βραβευθεί τα τραγούδια μου πολλές φορές, έχω εισπράξει αγάπη από τον κόσμο και νιώθω ευγνώμων που μπορώ σε αυτή την ηλικία να είμαι καλά και να σκέφτομαι αισιόδοξα για το μέλλον. Και κυρίως ευχαριστώ τον κόσμο για όλες τις όμορφες στιγμές που “ταξιδέψαμε” παρέα.

Music Corner: Μια ευχή για τους αναγνώστες μας;
Τέρρυ Χρυσός: Εύχομαι σε όλους υγεία, καλή διάθεση και …λίγα χρήματα για να τα βγάζουμε πέρα. Όχι πολλά, λίγα!

 

* Ο Τέρρυ Χρυσός έχει πάρει το Α’ βραβείο στο φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 1963, ενώ έχει βραβευθεί και σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού. Πέρυσι έλαβε τιμητική διάκριση από το Gagarin σε μια ειδική βραδιά στο πλαίσιο του Cult festival για το σύνολο της μουσικής του σταδιοδρομίας.

Ο Τέρρυ Χρυσός μιλάει στη Πέννυ Ζαμπούκα…

 

Music Corner: Πώς σας φάνηκε η αποψινή βραδιά;
Δάκης: Πέρασα πολύ καλά και ευχαριστώ τον κόσμο για τη θερμή του υποδοχή!

Music Corner: Αυτό το είπατε και πάνω στη σκηνή. Αντί να σας ευχαριστούμε εμείς το λέτε εσείς;
Δάκης: Μα εμάς τους καλλιτέχνες μας θρέφει η αγάπη του κόσμου. Και σε κάθε εμφάνιση μου προσπαθώ να δώσω πίσω λίγη από την αγάπη που έχω λάβει από το κοινό όλα αυτά τα χρόνια.

Music Corner: Ήταν πολύ καλές οι επιλογές των τραγουδιών σας σήμερα… Ξεσηκωτικές!
Δάκης: Ευχαριστώ. Νομίζω ότι μας χρειάζεται και λίγη χαρά, δε πρέπει να το βάζουμε κάτω. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο και θα φτιάξουν τα πράγματα!

Music Corner: Μακάρι! Πάντως ειδικά το νεανικό κοινό σήμερα δε σταμάτησε να χορεύει με τα κομμάτια σας. Σκέφτεστε να κάνετε κάποιες εμφανίσεις σε κάποιο πιο νεανικό χώρο ίσως;
Δάκης: Μα δεν έχω σταματήσει καμία σεζόν να εμφανίζομαι στην Αθήνα. Μου αρέσει πολύ να τραγουδώ ζωντανά και είμαι ανοιχτός σε προτάσεις, αρκεί να έχουν μια ποιότητα που να μου ταιριάζει.

Music Corner: Θα θέλατε να ευχηθείτε κάτι στους αναγνώστες μας;
Δάκης: Να είμαστε αισιόδοξοι, δε μπορούν να γίνουν χειρότερα τα πράγματα, οπότε μπορούμε να ελπίζουμε μόνο για το καλύτερο!

 

* Ο Δάκης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, γνωρίζει 6 γλώσσες, είναι πολύ καλλιεργημένος και έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις, με τελευταία αυτή από την Αλεξανδρινή ελληνική κοινότητα το 2007 για το σύνολο της μουσικής του προσφοράς.

Δάκης: Μα εμάς τους καλλιτέχνες μας θρέφει η αγάπη του κόσμου. Και σε κάθε εμφάνιση μου προσπαθώ να δώσω πίσω λίγη από την αγάπη που έχω λάβει από το κοινό όλα αυτά τα χρόνια.

 

Music Corner: Πώς αισθάνεστε μετά από αυτή την πολυαναμενόμενη από εμάς εμφάνισή σας;
Τζένη Βάνου: Είχα μεγάλη αγωνία γιατί έχω σχεδόν 4 χρόνια να εμφανιστώ ζωντανά. Και σε κάθε εμφάνιση παίζει μεγάλο ρόλο το κοινό που σε υποδέχεται. Αυτό απόψε ήταν ένα κοινό που σε ξαναγεννούσε!

Music Corner: Πράγματι, σας είδαμε πολύ συγκινημένη. Ήταν πολύ ζεστό το κλίμα της βραδιάς.
Τζένη Βάνου: Είχα πει ότι δε θα συγκινηθώ αλλά με τον εγγονό μου από κάτω να με κοιτά ήταν αδύνατο! Με έβλεπε για πρώτη φορά στην πίστα και αυτό μου έδωσε μεγάλη χαρά. Τα παιδιά εξάλλου είναι το μέλλον αυτού του τόπου.

Music Corner: Πώς νιώσατε την ώρα που κάποιος φώναξε από κάτω ότι είστε η μεγαλύτερη Ελληνίδα τραγουδίστρια;
Τζένη Βάνου: Συγκινήθηκα, πάλι! (γελάει). Για μένα η μουσική είναι η αναπνοή μου, δεν μπορώ να διανοηθώ τη ζωή μου χωρίς μουσική. Είτε εμφανίζομαι κάπου είτε είμαι στο σπίτι μου κλεισμένη, η μουσική υπάρχει παντού, γύρω μου και μέσα μου.

Music Corner: Τι εύχεστε για το μέλλον;
Τζένη Βάνου: Να είμαστε υγιείς και να σκεφτόμαστε θετικά. Είμαστε μια χώρα με πολλές δυνατότητες και όσο και αν με πληγώνει όλο αυτό που ζούμε σήμερα, ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να αντισταθούμε και να ορθώσουμε το ανάστημά μας σε κάτι που αποφάσισαν κάποιοι άλλοι για εμάς. Είμαστε ένας λαός που ξέρει να μάχεται και δεν το βάζει εύκολα κάτω!

 

* Η Τζένη Βάνου μεσουράνησε στο μουσικό στερέωμα για πολλές δεκαετίες. Ο τελευταίος της δίσκος ήταν το 1996 με τίτλο “όσα ζήλεψα”. Η λατρεία του κόσμου προς το πρόσωπό της ακόμα και σήμερα είναι παροιμιώδης. Η ίδια αισθάνεται ευγνώμων και δηλώνει ότι η δική της μεγάλη λατρεία είναι ο εγγονός της.

Η Τζένη Βάνου ενώ μιλάει στο MusicCorner.gr

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here