ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Minos EMI (12/2011)

Το τέταρτο CD της σειράς «Άξιος Λόγος» που επιμελούνται ο Γιώργος Νταλάρας και ο Μιχάλης Κουμπιός είναι αφιερωμένο στον Ηλία Κατσούλη.

Τον στιχουργό που διαπέρασε θριαμβικά τη δεκαετία του ’90 με τραγούδια όπως τα «Χαλκίδα», «Με τα φτερά του έρωτα», «Εισιτήριο στην τσέπη σου», «Σμυρναϊκά τραγούδια», «Κράτα για το τέλος» και πολλά άλλα.

Το «Φεύγουν τα τραγούδια» είναι ένα άλμπουμ που ξεκίνησε να ηχογραφείται πριν φύγει από τη ζωή ο Ηλίας Κατσούλης (21/08/2008) νικημένος από την επάρατη νόσο.

Για ότι συμβαίνει εδώ είχε τον πρώτο λόγο, όπως συνέβη και με τους άλλους τρεις δίσκους αυτής της σειράς, όπου πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι οι στιχουργοί.

Τα τραγούδια μελοποίησαν οι: Γιώργος Αρσενίδης, Ηρακλής Βαβάτσικας, Αλέξης Βάκης, Γιάννης Γερογιάννης, Παναγιώτης Γιατράκος, Τάσος Γκρους, Παντελής Θαλασσινός, Ανδρέας Κατσιγιάννης, Μιχάλης Κουμπιός, Ηλίας Λιούγκος, Κώστας Μπραβάκης, Νίκος Τάτσης, Μιχάλης Τερζής.

Τραγουδούν: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Παντελής Θαλασσινός, Λιζέτα Καλημέρη, Αρετή Κετιμέ, Χάρης Μακρής, Δημήτρης Μπάσης, Γιώργος Νταλάρας, Μπάμπης Στόκας, Ασπασία Στρατηγού, Πασχάλης Τερζής, Μάρθα Φριντζήλα.

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Μαριάνα Πουτακίδου – m.poutakidou@musiccorner.gr

Την περίοδο των γιορτών κυκλοφόρησε υπό την εποπτεία του Γιώργου Νταλάρα και του Μιχάλη Κουμπιού, ο τέταρτος κατά σειρά «Άξιος λόγου» δίσκος (έχουν προηγηθεί οι δουλειές «Σπάει το ρόδι» το 2006 σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, «Οι τροβαδούροι της καρδιάς μου» το 2007 σε στίχους του Άλκη Αλκαίου και «Πάντα κάτι μένει» το 2008 σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου). Αυτή τη φορά τιμώμενος δημιουργός είναι ο αλησμόνητος Ηλίας Κατσούλης. Η ηχογράφηση του album ξεκίνησε, όπως μας ενημερώνει το δελτίο τύπου, όσο ήταν ακόμα εν ζωή ο αγαπητός στιχουργός, αλλά για αδιευκρίνιστους λόγους ολοκληρώθηκε τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό του.

Για το δίσκο αυτό ένωσαν τις δυνάμεις τους μια πλειάδα σημαντικών εκπροσώπων της ελληνικής μουσικής σκηνής και αποτέλεσμα αυτής της σύμπραξης είναι 13 ξεχωριστά τραγούδια. Το C.D. ανοίγουν «Τα πουλιά που ταξιδεύουν», σε ερμηνεία της Ελεονώρας Ζουγανέλη και του Γιώργου Νταλάρα, ένα κομμάτι με πολύ όμορφη μελωδία, που όμως -προσωπική υποκειμενική άποψη- ίσως θα μπορούσε να ενορχηστρωθεί διαφορετικά, με λιγότερο beat. Στη συνέχεια η Αρετή Κετιμέ “κεντάει” με το σαντούρι της και μας λέει «Άσε με» σε ένα τρυφερό κομμάτι που άνετα θα μπορούσε να γίνει ένα γλυκό νανούρισμα, αν υποθέσουμε ότι μετά από χρόνια θα εξακολουθούν να υπάρχουν νανουρίσματα.

Από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές του δίσκου είναι οι «Βαθιές αναπνοές» σε μουσική και ερμηνεία του Παντελή Θαλασσινού, πώς να μην είναι άλλωστε από τη στιγμή που οι δύο δημιουργοί είχαν μια ξεχωριστή χημεία και μια μοναδική συνεργασία πριν ο σπουδαίος στιχουργός φύγει από κοντά μας τόσο ξαφνικά. Εξίσου ιδιαίτερο και το «Θριάσιο» παντρεύει τον παραδοσιακό απτάλικο καρσιλαμά με ένα σύγχρονο rock στοιχείο, που βρίσκει την ιδανική ερμηνεία από τη Μάρθα Φριντζήλα. Το δεύτερο τραγούδι που ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας με τίτλο «Της πίκρας το γυαλί» είναι μια όμορφη λαϊκή μπαλάντα που ξεχειλίζει συγκίνηση, ενώ το «Πες μου ποιος μπορεί» σε μουσική του Μιχάλη Κουμπιού, με την εισαγωγή που εξ’ αρχής σε αιχμαλωτίζει, μας δείχνει το ταλέντο του Χάρη Μακρή ενός ελπιδοφόρου νέου ερμηνευτή.

Για μια «Μαχαιριά και σαϊτιά» μας τραγουδά στη συνέχεια η Ασπασία Στρατηγού σε μουσική του Γιώργου Αρσενίδη, χαρίζοντάς μας ένα ζεστό ερωτικό τραγούδι και μετά από αυτό κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο. Τα «Τι να λες», «Άδειο πορτοφόλι» και «Φεύγουν τα τραγούδια» είναι σα να ξεπηδούν από χρόνους αλλοτινούς και σε γυρίζουν πίσω στα παλιά, όπου μπορείς ίσως να δεις τον Ηλία Κατσούλη να τριγυρίζει στις γειτονιές της Αθήνας.

Δε θα τολμήσω να αναφερθώ στους στίχους των τραγουδιών. Δεν μπορώ να πω κάτι. Η ιστορία έχει πάρει το δρόμο της και κρίνει εκείνη σιγά-σιγά και με το δικό της τρόπο την αξία τους. Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω μόνο με τον τίτλο του δίσκου. Δε φεύγουν τα τραγούδια. Οι άνθρωποι είναι εκείνοι που φεύγουν. Τα τραγούδια ευτυχώς μένουν. Μένουν για να μπορούμε ακούγοντάς τα, να φέρνουμε στο μυαλό μας και να κρατάμε αθάνατους μέσα μας τους ανθρώπους που με τα λόγια, τις μελωδίες και τις ερμηνείες τους μας έδωσαν τη δυνατότητα να εκφράσουμε την ψυχούλα μας. Αυτός ο δίσκος δε λέει αντίο. Αυτός ο δίσκος λέει εις το επανιδείν και ευχαριστούμε δάσκαλε…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Τα πουλιά που ταξιδεύουν – Ελεονώρα Ζουγανέλη, Γιώργος Νταλάρας
02. Άσε με… – Αρετή Κετιμέ
03. Βαθιές αναπνοές – Παντελής Θαλασσινός
04. Πες την αλήθεια – Μπάμπης Στόκας
05. Θριάσιο – Μάρθα Φριντζήλα
06. Της πίκρας το γυαλί – Γιώργος Νταλάρας
07. Πες μου ποιος μπορεί – Χάρης Μακρής
08. Μαχαιριά και σαϊτιά – Ασπασία Στρατηγού
09. Στα βάθος ξένος – Δημήτρης Μπάσης
10. Τι να λες – Γιώργος Νταλάρας
11. Άδειο πορτοφόλι – Γεράσιμος Ανδρεάτος, Λιζέτα Καλημέρη
12. Ανατριχιάζει ο καιρός – Πασχάλης Τερζής
13. Φεύγουν τα τραγούδια – Γιώργος Νταλάρας

*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here