9/2/2012
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Θανάσης Μαϊκούσης
www.musiccorner.gr

Οι λέξεις «ασφυκτικά γεμάτο» δεν αρκούν για να περιγράψουν το αδιαχώρητο που επικρατούσε στο Gazoo το πρώτο Σάββατο του Φεβρουαρίου! Η πρεμιέρα του κύκλου εμφανίσεων της Νατάσσας Μποφίλιου με τίτλο «Οι Μέρες του Φωτός» – έτσι ονομάζεται ο νέος, διπλής όψης, δίσκος της που θα κυκλοφορήσει σύντομα – έφερε στο μαγαζί της οδού Πειραιώς άπειρους φίλους και θαυμαστές της ερμηνεύτριας, ανάμεσα στους οποίους καταφέραμε να ξεχωρίσουμε τον Ησαΐα Ματιάμπα, τη Δόμνα Κουντούρη, τους ηθοποιούς Γιώργο Νανούρη και Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και φυσικά τον στιχουργό των τραγουδιών της Νατάσσας, Γεράσιμο Ευαγγελάτο.

Λίγα λεπτά μετά τις 11, η μπάντα με επικεφαλής τον συνθέτη Θέμη Καραμουρατίδη στο πιάνο, κάνει την είσοδό της στην ειδικά διαμορφωμένη για την παράσταση σκηνή, χάρη στα όμορφα, λειτουργικά σκηνικά της Έλενας Παπαδημητρίου. «Οι Μέρες του Φωτός» και οι στίχοι «έρχονται οι μέρες του φωτός / μια εποχή τελειώνει» αποτελούν το πλέον ταιριαστό εναρκτήριο λάκτισμα, τόσο για το πρόγραμμα, όσο και για τη νέα εποχή που φαίνεται ότι αρχίζει για την καλλιτέχνιδα.

Γεμάτη ενέργεια και δυναμισμό από την πρώτη στιγμή της παράστασης, η Μποφίλιου φορά μια ανδρική καμπαρντίνα για να τραγουδήσει την αγγλική εκδοχή του “Liber Tango”, εντυπωσιάζει στο “Rolling in the Deep” της Adele και μπλέκει ισορροπημένα γνωστές επιτυχίες της, όπως τα «Με Τσιγάρα Βαριά» και «Παρέα», με τραγούδια από το νέο δίσκο, χωρίς όμως να μάς αποκαλύψει τους τίτλους τους. Ιδιαίτερη στιγμή, η εξαιρετικής ευαισθησίας ερμηνεία της Νατάσσας στην «Ασπιρίνη», με φόντο την εικόνα ενός αγγέλου στο πλάι της σκηνής, ο οποίος της «δανείζει» για λίγο τα φτερά του κι είναι λες και κάνει ακόμη πιο αέρινη τη φωνή της…

Στη δημιουργία ατμόσφαιρας συμβάλλει καθοριστικά και το video art του Γρηγόρη Μουρίκη, το οποίο φροντίζει να ντύσει κάθε τραγούδι με όμορφες εικόνες, ενώ ένας εντυπωσιακός πολυέλαιος κατεβαίνει στη σκηνή, την ώρα που η Νατάσσα καθισμένη σε ανάκλιντρο τραγουδά “I’m feeling good”. Και είναι προφανές ότι νιώθει όντως καλά! Οι ερμηνείες της είναι γεμάτες πάθος και θεατρικότητα, η παρουσία της κυριολεκτικά σαρώνει τη σκηνή και η χαρά της για όλο αυτό που συμβαίνει καθρεφτίζεται ολοκάθαρα στο πρόσωπό της.

Λίγο αργότερα, μάς καθηλώνει με τη συγκλονιστική ερμηνεία του «Σ’ Έχω Βρει και Σε Χάνω». Είναι στ’ αλήθεια αξιοθαύμαστο να βλέπεις αυτήν την ερμηνεύτρια να «ντύνεται» κάθε τραγούδι, μεταφέροντας σε όλους μας άπειρα συναισθήματα. Προσωπικά, μου πέρασε απ’ το νου ότι έχει κάτι από τη στόφα της Εντίθ Πιάφ…!

Ο Θέμης Καραμουρατίδης αναλαμβάνει να την ξεκουράσει για πολύ λίγο, ερμηνεύοντας ο ίδιος στο πιάνο το “There she Goes my Beautiful World”. Η Νατάσσα επιστρέφει και δηλώνει χαμογελώντας: «Αφού τραγούδησε ο Θέμης, θα παίξω κι εγώ πιάνο!». Ευτυχής και συγκινημένη ταυτόχρονα, ευχαριστεί γι’ ακόμη μία φορά τον κόσμο που χειροκροτεί ασταμάτητα, επισημαίνοντας ότι νοιώθει «μια ευχάριστη και ζεστή έκσταση». Η ερμηνεία της στο πιάνο είναι από τις πιο όμορφες της βραδιάς, καθώς οι χαμηλοί ακουστικοί τόνοι επιτρέπουν τόσο στην υπέροχη χροιά της φωνής της, όσο και στην ερμηνευτική της ευαισθησία να αναδειχθούν στο έπακρο.

Το δεύτερο μέρος ξεκινά με τη Νατάσσα στα κόκκινα να ερμηνεύει το «Ένα Αεράκι», πίσω από ένα λευκό πλεκτό κουρτινάκι που προβάλλεται στο διάφανο πανό μπροστά της, σαν να βρίσκεται σε παράθυρο νησιώτικου σπιτιού. Στη συνέχεια, αφιερώνει το «Έλα σε Μένα» του Χατζιδάκι, στον σκηνοθέτη της παράστασης, Γιάννη Κακλέα. Έλα όμως που μπερδεύει τους στίχους! Έτσι, ξεκινά απ’ την αρχή, παίρνοντας μάλιστα την αρχική πόζα που έπρεπε να έχει στη σκηνή! Ακολουθούν, μεταξύ άλλων, τα “O Pastor”, «Σαν Παλιό Σινεμά» και «Το Μέτρημα», ανακατεμένα με καινούργια τραγούδια, όπως ένα όμορφο ζεϊμπέκικο που κρύβει μια έκπληξη: Πρόκειται για ντουέτο με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, η φωνή του οποίου ακούγεται από τα ηχεία προκαλώντας ενθουσιασμό στον κόσμο.

Η Νατάσσα «ενορχηστρώνει» το κοινό, για να τραγουδήσουμε όλοι μαζί το ρεφρέν από τις «Μεγάλες Αγάπες». Επειδή όμως κάνουμε λάθη και δεν τραγουδάμε όλοι, αποφασίζει να μάς το παραστήσει με κινήσεις, ώστε να το θυμόμαστε πιο εύκολα! «Είναι δικό μου τραγούδι, γι’ αυτό και τόσο promotion!», αστειεύεται, ενώ το τρικ με τη μίμηση πετυχαίνει όντως! Όλο το Gazoo γίνεται μια φωνή: «Αυτό σημαίνει αγαπάω!»

Το πρόγραμμα έχει πάρει φωτιά και η Νατάσσα ξεσηκώνει τον κόσμο με τα «Έτσι Ειν’ η Ζωή και «Σαν τον Καραγκιόζη». Παλιά και νέα τραγούδια μπλέκονται ξανά, για να πέσουν όπως πρέπει οι τόνοι, λίγο πριν το φινάλε με τα «Κοίτα Εγώ» και «Μέχρι το Τέλος». Εμφανώς συγκινημένη, η Νατάσσα Μποφίλιου ευχαριστεί ονομαστικά έναν έναν όλους τους συντελεστές της παράστασης και δακρύζει όταν παρουσιάζει την ορχήστρα της – «την οικογένειά μου» – όπως τους αποκαλεί! Οι εξαιρετικοί μουσικοί Φοίβος Κουντουράκης, Σωτήρης Καστάνης, Γιώργος Μπουλντής, Άρης Ζέρβας και Δημήτρης Κουζής έρχονται ένας ένας δίπλα της στο κέντρο της σκηνής για την υπόκλιση και η Νατάσσα μας αποχαιρετά αγκαλιά με τον Θέμη Καραμουρατίδη. Είναι όμως για λίγο μόνο, καθώς το κοινό παραληρεί και την επευφημεί με «γηπεδικά» συνθήματα!

Μποφίλιου και Καραμουρατίδης επιστρέφουν, λοιπόν, στη σκηνή για το ανκόρ, όπου η Νατάσσα ερμηνεύει συνοδεία πιάνου μια αγαπημένη της, όπως λέει, καινούργια μπαλάντα «από τη δεύτερη πλευρά του δίσκου» – που λέγαμε παλιά. Η βραδιά ολοκληρώνεται με το «Εν Λευκώ» και τον κόσμο να χειροκροτεί επί ώρα ενθουσιωδώς, φανερά εντυπωσιασμένος από την εκρηκτική προσωπικότητα και την ερμηνευτική δεινότητα μιας καλλιτέχνιδος που σίγουρα έχει να μας χαρίσει πολλές ακόμη αξέχαστες στιγμές…

Στο διάλειμμα της παράστασης, η Νατάσσα Μποφίλιου μίλησε αποκλειστικά στο Music Corner:

Music Corner: Είναι πολύ όμορφος ο τίτλος που έχετε επιλέξει για το καινούργιο σας CD. Θα μας πείτε γιατί τον διαλέξατε και λίγα λόγια για τη δουλειά αυτή;
Νατάσσα Μποφίλιου: Ο λόγος που τον επιλέξαμε είναι γιατί μερικές φορές τα τραγούδια σου μιλούν από μόνα τους. Ο Θέμης, ο Γεράσιμος κι εγώ δεν μπορούσαμε να βρούμε κάτι πιο αντιπροσωπευτικό γι’ αυτόν το δίσκο. «Μέρες του Φωτός»! Ήταν τόσο έντονος τίτλος και στον τριών μας το κεφάλι, γιατί έχει μέσα του πολύ ισχυρό ψήγμα ελπίδας. Ταιριάζει με τις μέρες που έφερε στη ζωή μας, γιατί η αλήθεια είναι ότι ήρθε δημιουργικά και μας έφερε ένα φως. Επίσης είναι κι ένας τίτλος λίγο σαρκαστικός, αναφορικά με όλο αυτό που ζούμε. Νομίζω ότι στέκεται στην ουσία, γιατί αυτό που αναζητούν οι άνθρωποι, ακόμη και τις πιο σκοτεινές μέρες, είναι λίγο φως.

Η Νατάσσα Μποφίλιου μιλάει στη Μαρία Αβραμίδου του MusicCorner.gr

Music Corner: Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι «κινδυνεύετε» να επαναληφθείτε, επειδή συνεργάζεστε μόνιμα με τους κυρίους Καραμουρατίδη και Ευαγγελάτο;
Νατάσσα Μποφίλιου: Βεβαίως και το έχουμε σκεφτεί! Νομίζω όμως ότι, επειδή προσέχουμε πολύ αυτά που κάνουμε και τα αγαπάμε πολύ, δεν θέλουμε να κακοπέσουν και δεν θέλουμε και να εκτεθούν. Οπότε πάνω εκεί είμαστε πολύ προσεκτικοί. Και νομίζω ότι έχουμε την αντίληψη να καταλάβουμε αν κάτι μας πάει λίγο πιο μπροστά, γιατί πρέπει να προχωρά πρώτα απ’ όλα εμάς. Αν διαπιστώνουμε ότι κάτι δεν μας κρατάει πίσω, τότε αυτό σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι να το βγάλουμε, ακόμη κι αν είμαστε τόσα χρόνια μαζί. Αυτή η δουλειά που έρχεται είναι πολύ πιο φρέσκια και πολύ πιο καινούργια. Κι εμάς μας έδωσε μια φρεσκάδα! Είναι επίσης επίκαιρη και έχει πράγματα να πει.

Music Corner: Ο κύκλος εμφανίσεων που ξεκίνησε απόψε, σημαίνει κάτι ιδιαίτερο για σας, έτσι δεν είναι;
Νατάσσα Μποφίλιου: Είναι μια πάρα πολύ ωραία στιγμή γιατί έχω και την τύχη να συνεργάζομαι με πάρα πολύ σοβαρούς ανθρώπους. Ανθρώπους που πρόσθεσαν πάρα πολλά στην παράστασή μας και την ατμόσφαιρα που θέλαμε να φτιάξουμε στον δίσκο. Είναι πολύ μεγάλη τύχη να το έχεις αυτό, σε αυτήν την ηλικία. Συνεργαζόμαστε με τον κύριο Κακλέα, γεγονός πολύ σημαντικό για μας. Κι αυτό ισχύει για όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν για την παράσταση. Την Έλενα Παπαδημητρίου που έκανε την εικαστική σκηνογραφική επιμέλεια, τον Γρηγόρη Μουρίκη για το video art… Είναι άνθρωποι που δούλεψαν πάρα πολύ και μας πρόσφεραν καινούργιες εικόνες και μια καινούργια σχέση με τη σκηνή.

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live…

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ειναι τραγουδίστρια μεγάλου βελινεκούς, διότι έχει φωνή,έχει κίνηση, στην σκηνή πετάει,βγάζει πάθος στο τραγούδι, αλλά είναι και πολύ ντροπαλή,το δε φόρεμα το κόκκινο καταπληκτικό και ακόμη περισσότερο οι γόβες της….είναι στάρ η νεαρά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here