www.musiccorner.gr
Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Best of 2012 – top10 by Παύλος Ζέρβας

10. Στέλιος Ρόκκος – Θυμάμαι
Ποιος αμφισβητεί ότι ο Στέλιος Ρόκκος αποτελεί από μόνος του μια ολόκληρη σχολή στο ελληνικό τραγούδι; Πάντα ιδιαίτερος και ξεχωριστός -πλέον και πολύ ώριμος- μας δίνει δουλειές που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα και φέρουν τη δική του αύρα και τη προσωπική του σφραγίδα. Το “θυμάμαι” τον επαναφέρει στο προσκήνιο, αν και η τελευταία του δουλειά “ταυτότητα” έχει πολλές ακόμα δυνατές στιγμές. Το συγκεκριμένο πάντως, σε μουσική δική του και των Chris Child και Λάζαρου Καγκελίδη και στίχους Chris Child, ξεχώρισε από τη πρώτη στιγμή που ακούστηκε…

09. Pure Seconds – Cover Me
Το Βρετανικού pop ύφους “cover me” έχει τη δυναμική να σε παρασύρει στο ρυθμό του και συγχρόνως αποτελεί το διαβατήριο για μια νέα μπάντα από το Ναύπλιο, που αναμένουμε να δούμε αν θα μας απασχολήσει ξανά… (το ελπίζουμε!)

08. Θεοδοσία Τσάτσου – Χώρα Θεά
Η Θεοδοσία δίνει για μια ακόμη φορά μαθήματα ερμηνείας στο πολύ όμορφο τραγούδι που της έγραψε ο Γιώργος Μίχας. Θεωρώ το κομμάτι κατάφορα αδικημένο από τα media καθώς δεν πήρε το χρόνο που του άξιζε. Ευτυχώς υπάρχει και το internet…! Και ευτυχώς …υπάρχει και η Θεοδοσία!

07. MeizFour – Γυρίζω Πίσω
Τυχαία έπεσα πάνω του στις αρχές της χρονιάς. Και κόλλησα! “Ανατριχιαστικό” το δέσιμο με το περίφημο “Back to Black” της Amy Winehouse, είναι αυτό που δίνει πολλά points στο κομμάτι. Αντίθετα το ανέμπνευστο video clip θεωρώ ότι το αδικεί κατάφωρα…

06. Γιώργος Καραδήμος & Salina – Θα ‘ρθει ξανά
Ίσως το καλύτερο ντουέτο της χρονιάς. Διασκευή του ιταλικού “Arrivera” σε ελληνικούς στίχους του Καραδήμου και παραγωγή των Άλκηστης Πρωτοψάλτη και Δημήτρη (Digi) Χωριανόπουλου. Εκπληκτική η Salina, αποδεικνύει τις φωνητικές της ικανότητες, ενώ ο Καραδήμος κινείται στα πάντα υψηλά ερμηνευτικά του standards που μας έχει συνηθίσει ειδικά σε τέτοιου τύπου κομμάτια! Ελπίζω να δούμε και video clip…

05. Demy – Πόσες χιλιάδες καλοκαίρια
Ε εντάξει… Ξέρετε πολλούς που να το άκουσαν και να τους πέρασε απαρατήρητο; Το hit της χρονιάς, εθιστική και ταξιδιάρικη μελωδία του Δημήτρη Κοντόπουλου, σε στίχους Νίκου Μωραΐτη και μια όμορφη ερμηνεία από τη νεαρή Demy που τελικά ότι πει γίνεται επιτυχία και αυτό δεν μπορεί να είναι ούτε τυχαίο, ούτε “star system effect”

04. Μόνιμος Κάτοικος feat. Ειρήνη Σταματάκη – Η φωνή
Ένα εκπληκτικό -χωρίς ίχνος υπερβολής- κομμάτι από τον Μόνιμο Κάτοικο (ή Άγρυπνο) σε παραγωγή και στίχους δικούς του και απίστευτα φωνητικά από την Ειρήνη Σταματάκη. Θεωρώ το hip hop πως έχει φοβερή άνοδο στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και κάτι τέτοιες παραγωγές το αποδεικνύουν. Φοβερή δουλειά έχει γίνει και στο video clip… Respect!

03. Ελευθερία Αρβανιτάκη – Μη Φεύγεις Μη Μένεις
Ήρθε λίγο πριν φύγει το 2012 και από τις πρώτες του νότες μας συνεπήρε στο ρυθμό του… Πόσο μάλλον όταν άρχισε να ακούγεται και η Ελευθερία στην ερμηνεία! Σε μουσική Νίκου Αντύπα, στίχους του Νίκου Μωραΐτη και ενορχήστρωση Soumka, θεωρώ πως είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια που έχει πει η αγαπημένη ερμηνεύτρια…

02. The Finger – Die! Die Supehero!
Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκα να επιλέξω αν θα έβαζα στη δεκάδα αυτό, το “I Don’t Believe My Eyes” ή το “In A Fragment Of Time”. Κανονικά έπρεπε και τα τρία να βρίσκονται εδώ! Η πενταμελής μπάντα από τη Θεσσαλονίκη εκπλήσσει με τη πρώτη της δισκογραφική δουλειά και τις ροκ μελωδίες της, μια δουλειά που κυριολεκτικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ξένες παραγωγές. Προσέξτε τους (και μη περιμένετε να τους μάθετε από τα …”playlistoραδιόφωνα”).

01. Μαριέττα Φαφούτη – Kookoobadi
Το “ξόρκι” της Μαριέττας, αντίδοτο στη κρίση, αντίδοτο στη στενοχώρια, αντίδοτο σε ότι δεινό μπορεί να περνάει κάποιος. Το βάζεις, το ακούς και πολύ απλά, με ένα τρόπο μαγικό, σου φτιάχνει τη διάθεση! Καθόλου επιτηδευμένο, χωρίς υπερβολές, χωρίς ακραίες ερμηνευτικές πρακτικές, απλό, όμορφο, σαγηνευτικό, παθιάρικο… Ας βάλουμε όλοι μέσα μας ένα Kookoobadi μπας και γελάσει λίγο το χειλάκι μας! Ναι. Για μένα είναι μακράν το Νο1 της χρονιάς!

Και του χρόνου!!!

———————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here