26/3/2013
www.musiccorner.gr
Συνέντευξη στη Φωτεινή Κοκκινάκη

Είναι ένας τόπος μαγικός η reggae… Ένα ολόκληρο σύμπαν γεμάτο ρυθμό και συναισθήματα! Ένα σκαλοπάτι για να ονειρευτείς έναν κόσμο πιο όμορφο και δίκαιο, κυρίως γιατί έχει ταυτιστεί με τον μεγάλο εκφραστή της, το Bob Marley… Ανέκαθεν λοιπόν μου άρεσε και με συγκινούσε αλλά πάντα πήγαινε παράλληλα με το παράπονο ότι ποιοτικές reggae μπάντες δεν ξεφυτρώνουν στην Ελλάδα.

Όταν όμως άκουσα για πρώτη φορά την Μαρία Περδίκη (a.k.a. Sistah Jamaroots) και την μπάντα της, τους Oscillators, αναθεώρησα πλήρως. Όχι μόνο υπάρχουν εκπρόσωποι της reggae στην Ελλάδα, αλλά διατηρούν και τον ποιοτικό πήχη πολύ ψηλά. Η Μαρία Περδίκη, που είναι η ψυχή της μπάντας, είναι ένα άτομο που ξεχωρίζει. Με την αστείρευτη δημιουργικότητά της, τα όμορφα φωνητικά της αλλά και την αγάπη της για τον αυτοσχεδιασμό και τους μουσικούς πειραματισμούς. Δε θέλω να πω πολλά, το μόνο που θέλω να επισημάνω – αν δεν το ανακαλύψατε – είναι ότι εμφανίζονται όλες τις Τετάρτες του Μαρτίου στο Half Note, γι’ αυτό μη χάσετε την επόμενη – και τελευταία –  Τετάρτη!

MusicCorner: Με αφορμή τις εμφανίσεις σας στο Half Note – όλες τις Τετάρτες του Μαρτίου – ας κάνουμε ορισμένες σύντομες συστάσεις. Ποιοι είναι οι Sistah Jammaroots & The Oscillators; Και τι είδους μουσικό αποτύπωμα θέλουν να αφήσουν σε τούτον εδώ τον πλανήτη;
Sistah Jammaroots:  Είμαι μια τραγουδοποιός και οι ”Οscillators” η μπάντα που με συνοδεύει. Με reggae αφετηρία και κοινή αγάπη την μουσική, πλάθουμε με ιδιαίτερο ήχο παίζοντας δικό μου υλικό αλλά και διασκευές (όχι επανεκτελέσεις), ένα μείγμα διαφόρων ειδών και συναισθημάτων με πολλά αυτοσχεδιαστικά στοιχεία. Μέσα από τα τραγούδια μου περνάω μηνύματα και μέσα από την μουσική μου, και των Oscillators τις δονήσεις μας. Αυτό που θέλω είναι ο κόσμος να ευχαριστηθεί με την ψυχή του.

MusicCorner: Έχουν ήδη προηγηθεί τρία live στο Half Note. Ποιο είναι το feedback που είχατε από το κοινό;
Sistah Jammaroots: Πάντα υπάρχει ένα καλό feed back διότι πάντα δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό και ο κόσμος το αντιλαμβάνεται. Πόσο μάλλον όταν αυτό συμβαίνει σε έναν ποιοτικό χώρο όπως το Half Note.

MusicCorner: Εσύ Μαρία, πέρασες από διάφορα μουσικά στυλ. Παίζεις ντραμς, αγαπάς τη reggae, έχεις επιρροές από τη soul μουσική και κάνεις και dj sets κατά καιρούς… Πως παντρεύονται όλα αυτά τα στοιχεία και τι είναι αυτό που ξεχωρίζει για σένα;
Sistah Jammaroots: Είμαι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να αντλήσει ό,τι του δίνει η ζωή και τα πάντα μπορούν να είναι πηγή έμπνευσης. Έτσι για μένα η μουσική έχει μια έννοια που δεν τελειώνει ποτέ, βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση και αυτό είναι που κάνω και εγώ μέσα από διάφορα όργανα, το κάθε ένα με εμπνέει διαφορετικά και με ικανοποιεί μουσικά σε διαφορετικά στυλ, και βέβαια κάτω από το πάντρεμα της reggae. Για παράδειγμα, στα τύμπανα έχω μια πιο funky αντίληψη, αλλά όταν τραγουδάω είμαι πιο soul. Με εκφράζει απόλυτα να παίζω με το space echo στα dj sets, το ίδιο και να κρατήσω ρυθμό χτυπώντας με τα χέρια ένα τραπέζι… Γράφω την μουσική μου συνήθως με μια κιθάρα αλλά φαντάζομαι πώς θα πηγαίνει το μπάσο κ.ο.κ… Μουσικά παντρεύω πολλά αλλά ανέκαθεν ήμουν πρώτα μια ”jammer” δηλαδή μου αρέσει να αυτοσχεδιάζω μουσικά με όποιο όργανο είτε τραγουδώντας και αυτό είναι το στοιχείο που με χαρακτηρίζει. Το “jammaroots” δεν βγήκε τυχαία!

MusicCorner: Θα προτιμούσες να είχες γεννηθεί σε ένα τόπο όπου η reggae θα είχε πιο ηγετική θέση στη μουσική πραγματικότητα; Ποιο θεωρείς αλήθεια πως είναι το επίπεδο της reggae στη χώρα μας;
Sistah Jammaroots: Τι εννοούμε “μουσική πραγματικότητα”; Γιατί για μένα η reggae μουσική είναι βγαλμένη από την πραγματική ζωή και οι ηγετικές θέσεις στην μουσική τις περισσότερες φορές έρχονται βάσει εμπορικής εκμετάλλευσης και όχι πραγματικότητας… Παρ’ όλα αυτά το επίπεδο της reggae στην χώρα μας θεωρώ ότι είναι αρκετά υψηλό καθώς παράγεται σε πολλές εκφάνσεις από το άκρως εμπορικό έως τις DIY (ανεξάρτητες) παραγωγές…

MusicCorner: Είστε μαζί, ως μπάντα, λίγο περισσότερο από τρία χρόνια. Οι συνεργασίες σας όμως και τα support που έχετε κάνει σε συναυλίες είναι αξιοσημείωτα. Θα ήθελα να μου πεις λίγα λόγια για τις συνεργασίες που σας επηρέασαν περισσότερο…
Sistah Jammaroots: Είναι αλήθεια ότι γίνανε πολύ καλές συναυλίες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και κοινές εμφανίσεις με μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας reggae σκηνής όπως με τον Horace Andy, τους Dub Asante band, τους Matic Horns, τους The Wailers, αλλά και τον Earl ”China” Smith. Από την εγχώρια reggae σκηνή ξεχωρίζουν οι One Drop Forward που μαζί καταφέρνουν να συνδέσουν άμεσα το reggae κοινό της Αθήνας με αυτό της Θεσσαλονίκης. Αυτό είναι ένα πολύ ωραίο βήμα παραπέρα για το reggae ακροατήριο.

MusicCorner: Σε ποιο σημείο του πλανήτη ονειρεύεστε να δώσετε συναυλία;
Sistah Jammaroots: Είναι πολύ ωραίος ο πλανήτης μας για να ονειρεύομαι να δώσω συναυλία σε ένα μόνο σημείο του…!

MusicCorner: Δισκογραφικά που σας βρίσκουμε; Μπορούμε να αναμένουμε άμεσα κάποιο άλμπουμ;
Sistah Jammaroots: Δισκογραφικά με βρίσκει κανείς ως μπασίστρια στο προσωπικό άλμπουμ του Άκη Περδίκη ”Το Φρόνιμο Παιδί”, αλλά πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει δουλειά και με την ιδιότητα μου ως τραγουδοποιός. Έως τότε υπάρχει υλικό που μπορείτε να ακούσετε στο youtube.com/jammaroots και στο soundcloud.com/jammaroots.

MusicCorner: Τέλος, μετά τις εμφανίσεις στο Half Note, τι να περιμένουμε από εσάς; Έχετε «συναυλιακά» σχέδια για το επόμενο διάστημα;
Sistah Jammaroots:
Πολλές συναυλίες εν όψη καλοκαιριού και ανοιξιάτικα festivals μας περιμένουν με τους ”Oscillators” αλλά και με το ”Full Circle” project που διατηρώ με τον Stefanatty από τους One Drop Forward, εντός και εκτός Αθηνών. Για περισσότερα συναυλιακά νέα, συντονιστείτε στις σελίδες: www.facebook.com/pages/Sistah-Jammaroots-The-Oscillators/154273027964442 και www.facebook.com/pages/Full-Circle-Reggae/360937433985160 αντίστοιχα.

MusicCorner: Ευχαριστούμε πολύ…
Sistah Jammaroots:
Ευχαριστώ και εγώ και σας περιμένουμε τη τελευταία Τετάρτη του Μάρτη στο Half Note!

————————-

Η Sistah Jammaroots & The Oscillators, μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις τους τις τρεις πρώτες Τετάρτες του Μαρτίου στη σκηνή του Half Note Jazz Club, παίζουν για μία ακόμη Τετάρτη, στις 27 Μαρτίου.
Δείτε περισσότερα στο σχετικό δελτίο τύπου, στη σελίδα www.musiccorner.gr/?p=70100 

————————–

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ζητώ την άδεια αναδημοσίευσης του αρθρου (Μιλήσαμε με τη Sistah Jammaroots, λίγο πριν την εμφάνισή της στο Half Note )
    Ευχαριστούμε…

  2. Καλησπέρα! Μπορείτε να αναδημοσιεύσετε μέρος της συνέντευξης και να αναφερθεί η πηγή και το όνομα της δημοσιογράφου ( http://www.musiccorner.gr/?p=70099 )

    Ευχαριστούμε…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here