2/5/2013
Γράφει ο Πέτρος Κορμπάκης
Φωτογράφηση: Θαλίνα Καρπούζη
www.musiccorner.gr

“Μπήκαμε στο Μάη
και μπαφιασμένη η άνοιξη
μας νοτίζει σαν νεροπούλια,
και δεν νογάω ποια θα ‘ναι η κατάληξη”

Μα καλά, θα πεις,  έξω έχει καλοκαίρι και ο κόσμος ξεκίνησε τα μπάνια. Μη βιάζεσαι το τραγούδι έχει και συνέχεια…

“Ξεκλέβω από τον χρόνο μου
και το μυαλό μου ξεμανταλώνω.

Έτσι κι αλλιώς, θα ‘χουμε ντράβαλα
στη βουβαμάρα μας απλά τα χρεώνω”

activemember_2013_04_029

Θα πει κάποιος επίσης, ότι είναι εύκολο να μη χαρίζεσαι σε κανένα. Ναι βέβαια, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο όταν εκθέτεις στους στίχους σου μαζί με τα πυρά σου και τις αμφιβολίες, τους φόβους και τα όνειρα σου. Βέβαια, οι Active Member δε θα έκλειναν 20 χρόνια δημιουργίας φέτος, αν άκουγαν τι λέει ο καθένας…

Έχω βαρεθεί τους καλλιτέχνες που κάποτε έκαναν ένα ταξίδι 6 ωρών και μας το “κοπανάνε” 20 χρόνια ξανά και ξανά. Από την άλλη, οι Active Member το περασμένο Σάββατο, 27/4/13, στη σκηνή του “Βοτανικού” μας έδωσαν ένα ταξίδι 20 ετών …σε 6 ώρες!

Φτάνεις στο μαγαζί, βλέπεις στην αφίσα τον τίτλο του live, “η πιο μεγάλη νύχτα” , σκέφτεσαι και τα δικά σου και σφίγγεται λίγο η καρδιά σου. Ύστερα βέβαια, μπαίνεις μέσα και βλέπεις μια γιγαντοαφίσα πάνω από τη σκηνή που γράφει “τραγούδα μας να φύγει το σκοτάδι” και ηρεμείς.

“Η πιο μεγάλη νύχτα”, και σίγουρα ήταν, τόσο από άποψη ουσίας, όσο και διάρκειας, επαληθεύοντας τα λεγόμενα του B.D. Foxmoor (κατά κόσμον Μιχάλη Μυτακίδη) στη πρόσφατη συνέντευξή του στο MusicCorner και τη Φωτεινή Κοκκινάκη. Ήταν μια συναυλία διαφορετική από τα συνηθισμένα, μια οικογενειακή γιορτή. Το hip hop για τον Μ. Μυτακίδη “δεν είναι είδος μουσικής, είναι τρόπος να αποδίδει κανείς τα πράγματα μουσικά” και το δικό τους hip hop το ‘χουν βαφτίσει Low Bap “προσδιορίζοντας ότι σημαίνει την άμεση σχέση που έχει ο λόγος με τη ζωή”. Αυτή η γιορτή της  Low Bap κοινότητας και των φίλων των Active Member σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας άλλης, της Β’ εποχής…

activemember_2013_04_003

Δεν έχει τόσο σημασία να σταθούμε στο χώρο της συναυλίας, στο bar, στο service ή τις τιμές των εισιτηρίων, όσο στην ατμόσφαιρα και στο κλίμα της συναυλίας που αποζημίωσε τους πάντες. Ούτως ή άλλως οι Active Member έχουν πάντα σωστή παραγωγή και προετοιμασία στα live και το Σάββατο ήταν εμφανές ότι ήρθαν για να δώσουν πράγματα.  Η γιορτή ξεκίνησε χαλαρά με dj set με εναλλαγή του ρυθμού από lounge και hip hop, σε πιο “μπιτάτες” καταστάσεις. Ξαφνικά σβήνουν όλα τα φώτα, ανάβουν από το κοινό δεκάδες κόκκινα light sticks και ο κόσμος κατάλαβε ότι άρχισε το πάρτι! Ο χαμός έγινε όταν ανέβηκε στη σκηνή ο B.D. Foxmoor και η Sadahzinia (κατά κόσμον Γιολάντα Τσιαμπόκαλου), άναψαν όλοι οι προβολείς και ακολούθησε μια βροχή από κομφετί, υπό τους ήχους δυνατών beats.

Οι Active Member ξεκίνησαν δυνατά με αγαπημένα κομμάτια όπως τα κλασσικά “Φύλακας άγγελος”, “Σήκωσε ψηλά τη γροθιά σου”, “Άκου μάνα”, “Κοσμογωνιά”, “Μύθοι του βάλτου”, “Χρέωσε τα στη φωτιά”, “Τι άλλο φοβάσαι”, “Πάμε”, αλλά και πιο καινούρια όπως τα “Δε πληρώνω”, “Εμείς μπορούμε και αλλιώς”, “Στα δύσκολα μόνοι”, “Έξω από τη πόρτα μας”, “Ντου ξελευθερία” και το “Κασκαρίκα” το οποίο είναι σε συνεργασία με τον Ελληνο-Αυστραλό καλλιτέχνη Luka Lesson. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία του Luka Lesson με τον B.D. Foxmoor, θα έχει συνέχεια σε ένα project το οποίο περιλαμβάνει ποίηση, θέατρο και φυσικά μουσική. (για περισσότερες πληροφορίες εδώ)

activemember_2013_04_014

Από μια γιορτή δε λείπουν βέβαια και οι φίλοι… Η διάθεση του κόσμου ανέβηκε κι άλλο όταν στη σκηνή ανέβηκαν οι πολύ γνωστοί στο Ηνωμένο Βασίλειο, Rodney P στο μικρόφωνο και dj Skitz στα decks. Έπαιξαν κομμάτια από συνεργασίες του Rodney P με τους Active Member, τους Dub Pistols αλλά και από τη προσωπική καριέρα του, είτε σε κλασσικούς brittish old school ρυθμούς, αλλά και σε πιο μοντέρνες drum n bass μίξεις, πάντα με την πινελιά των αυτοσχεδιασμών του dj Skitz στα σκρατσαρίσματα και στο μίκτη.

Στη συνέχεια επανήλθε στη σκηνή η Sadahzinia και μαζί με τον B.D. Foxmoor συνέχισαν τη μουσική αναδρομή των 20 ετών και 17 albums, με τραγούδια όπως “Κάμερα στραμμένη πάνω μου”, “Φυσάει κόντρα”, “Πύρινο βιος”, “Χρονορωγμή”, “Μελωδία της παρακμής”, “Μάσκα”, “Στο καιρό του αλλόκοτου φόβου”.

Η διάθεση έγινε πιο χαλαρή και ταξιδιάρικη όταν βγήκε ο γερμανός (αλλά μάλλον πολίτης του κόσμου κατά δήλωση του) καλλιτέχνης, ο Jahcoustix, o οποίος σε ρέγκε ρυθμούς κατάφερε να δώσει ενέργεια στο κοινό, καθώς το live μέτραγε ήδη 4-5 ώρες!

activemember_2013_04_033

Ύστερα  ήταν η σειρά του Luka Lesson να παρουσιάσει δημιουργίες από τη προσωπικό του ανθολόγιο της hip hop ποίησης του, ενώ τον dj έχει ήδη πλαισιώσει στον ήχο ο Νίκος Ξύδης με τη κιθάρα του και τα κρουστά του. Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι ο Ν. Ξύδης συνεργάζεται με τον B.D. Foxmoor σε ένα νέο project που φέρει το όνομα ASR (Armat Spina Rosas = Το αγκάθι οπλίζει τα ρόδα).

Ο Μιχάλης Μυτακίδης μας προέτρεψε να ‘χουμε υπομονή, καθώς στο τέλος μας περίμενε μια έκπληξη! Η έκπληξη αποκαλύφθηκε όταν ανέβηκαν όλοι οι καλλιτέχνες, οι οποίοι πέρασαν από τη σκηνή όλο το βράδυ και με αυτή τη σύνθεση ακολούθησε ένα medley όπου ο καθένας έδωσε ότι καλύτερο είχε… Μετά τον Luka Lesson, o Rodney P ράπαρε το κομμάτι του “Believe” παρέα με τον B.D. Foxmoor, ενώ στις κιθάρες ήταν ο Jahcoustix και ο Νίκος Ξύδης. Ακολούθησαν τα τραγούδια “Μέρες παράξενες, θαυμάσιες μέρες”, “Να μη νοιαστεί κανείς” με τη συνοδεία της Sadahzinia και έκλεισαν με το “Σκιάχτρο”, ενώ όλη η συναυλία, κοινό και σκηνή είχαν περάσει τα χέρια στους ώμους σε μια αγκαλιά…

activemember_2013_04_012

Μετά από όλα αυτά δε ξέρω τι αρμόζει για κλείσιμο. Μπορεί η νύχτα να ήταν μεγάλη, ξημέρωσε και όμως η εμπειρία ενός live των Active Member μένει. Με είχε προβληματίσει αυτό που είπε στη συνέντευξη του στο MusicCorner ο Μιχάλης Μυτακίδης “Τα καινούρια παιδιά είναι πλημμυρισμένα από γνώση, φτάνει να μπορεί να φτιαχτεί ένας μπούσουλας για να καταφέρουν να τη διαχειριστούν ανάλογα. Και νομίζω ότι έχουν πολύ όμορφα πράγματα να μας αφήσουν και να πάρουν και την εκδίκησή τους φυσικά για όλα αυτά“. Βλέποντας τα 17 albums τους και τις τόσες δημιουργίες τους, νομίζω ότι βρήκα ένα μπούσουλα να βάλω στη σειρά κάποια πράγματα. Να κάπως έτσι…

Αυτές τις “Παράξενες μέρες” που ζούμε, όπου τρέχει ένα “Μεγάλο κόλπο”, οι Active Member μας πάνε σ’ ένα ταξίδι “Bλάσφημο”, “Από το τόπο της φυγής”, ως και “Πέρα από τ’ ακρόνειρο”, μέσα από “Μύθους του βάλτου” και βρεθήκαμε εδώ “Στων βουβών την εσχατιά”, μπας και φτιάξουμε “Της φτιαξιάς μας τα λάθη”, με όπλα από το “Αρσενάλι” μας, για να “Φυσήξει κόντρα” και οι μέρες να γίνουν, “Θαυμάσιες μέρες”…

activemember_2013_04_038

Χρόνια πολλά Active Member!

————–

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το live μπορεί να μην άφησε κανένα ανικανοποίητο αλλά τα σταντ με τα μπλουζάκια έξω από το χώρο, ο καταιγισμός δημοσίων εμφανίσεων, ο χειμαρώδης αλλά χαομένος λόγος του Μιχάλη, το playback από τα μηχανήματα στη σκηνή αλλά και ο λιγοστός χρόνος για performance στους καλεσμένους ήταν μερικά από τα πράγματα που σε κάνουν να σκεφτείς ιδιαίτερα για την πραγματική φύση της κατάστασης αυτής.

    Να ‘στε καλά, A

  2. Χρόνια πολλά Active Member…μαζί και στα επόμενα 20 χρόνια!

    Υ.Γ. Βίντεο έχουμε από τη συναυλία;

    Απάντηση MusicCorner: Δυστυχώς δεν υπάρχει βίντεο από τη συναυλία…

  3. Ο καλλιτέχνης που ήταν από τους πρώτους που έφεραν τον Hip hop ήχο στην Ελλάδα αλλά και ο πατέρας και δημιουργός του Low Bap, o B.D Foxmoor, βρέθηκε καλεσμένος του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, στην εκπομπή ”Ευθέως” σε μία συνέντευξη έκπληξη. Όπου μίλησε για την προγραμματισμένη εμφάνιση των Active Member που θα γίνει στον ”Βοτανικό” έναν χώρο που όπως ο ίδιος είπε δεν έχει βρεθεί ποτέ στο παρελθόν ενώ τον χαρακτήρισε όαση για ελληνικά αλλά και ξένα συναυλικά project. Αναφέρθηκε στο Low Bap στην Active Member εκδοχή αλλά και αντίληψη για το Hip Hop. Ενώ για την κατάσταση που όλοι Έλληνες βιώνουν αυτή την περίοδο τόνισε πως ευθύνονται αρκετοί τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν.

  4. κλ , η μεγαλυτερη συναυλια ηταν στο Ροδον 10 σεπτεμβρη 1999 , οπου ηταν ολη η FP τοτε .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here