ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Oxygen Music (12/2009)

«Ταμπλό Βιβάν»: Επτά στιγμές, επτά τραγούδια. Η ηθοποιός Δανάη Παπουτσή οδηγεί τη φωνή της σε ασυνήθιστους δρόμους, ντύνοντας τα τραγούδια της με θραυσματικές ανάσες, λεπτά ραγίσματα, ατμοσφαιρικές πρόζες και αισθηματικούς ψιθύρους. Μια ξεχωριστή φωνή, με σπάνια χροιά, που  βυθίζεται σε ψιθυριστά υπόγεια μονοπάτια γεμάτα χαραματιές και ταυτόχρονα απογειώνεται σε «ροκ» εναλλακτικές διαδρομές.
Το «Ταμπλό Βιβάν» είναι μια πολύ ξεχωριστή δουλειά στην ελληνική δισκογραφία. Οι στίχοι της Δανάης Παπουτσή μιλούν για το σήμερα της νέας γενιάς, αναρωτιούνται, προτείνουν, αντικρίζουν την πραγματικότητα με μια «λοξή ματιά» και συνομιλούν με ένα «τώρα» που μοιάζει τόσο ευαίσθητο όσο και σκληρό.
Από το μελωδικό «Δως μου ένα λόγο», μέχρι τις μπαλάντες, «Ένα κορίτσι με κόκκινο μπαλόνι» «Μια αγκαλιά ουρανό», κι από το ρυθμικό «Οι πεταλούδες που ανασαίνω», το ελεγειακό «Can you Breathe» μέχρι το γεμάτο δυνατές εικόνες «Αναπνέω σκουριά», το «Ταμπλό Βιβάν» είναι επτά στάσεις στο χρόνο, γεμάτες χρώματα, σκέψεις, μελώδια. Το cd κλείνει με μια εξαιρετική μελοποίηση του ποιήματος «Έτσι πολύ ατένισα» του Κ.Π. Καβάφη.
Η μουσική του συνθέτη Σάκη Τσίλικη επικοινωνεί με τη νέα γενιά και πειραματίζεται ευεργετικά με έναν νέο ήχο που ανασαίνει το σήμερα. Στο cd συμμετέχουν ο Σάκης Τσιλίκης (όργανα, τραγούδι) ο Βασίλης Παγώνης από τους «Αλχημιστές», (τραγούδι) ο Άλκης Κωνσταντόπουλος (τραγούδι και βιολί), ο Κίμωνας Πολλάτος από τους «Κύκλος band» (κιθάρες) και ο Νίκος Παπαδόπουλος (όργανα, ηχοληψία).

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Παύλος Ζέρβας – pavloszervas@musiccorner.gr

Ένα cd που κατάφερε να κρατήσει το ενδιαφέρον μου σε όλη του τη διάρκεια και τελικά να με κερδίσει από το πρώτο άκουσμα! Η Δανάη Παπουτσή αφήνει προσωρινά το σανίδι και αναπτύσσει το καλλιτεχνικό της ένστικτο στο τραγούδι, καταφέρνοντας μάλιστα να μεταφέρει όλη τη θεατρικότητά της στη φωνή της, στον τρόπο που ερμηνεύει και συχνά απαγγέλει. Οι συνθέσεις που εμπνεύστηκε ο Σάκης Τσιλίκης, με τον ελαφρώς σκοτεινό αλλά συχνά επιβλητικό και απόλυτα μελωδικό χαρακτήρα, σίγουρα τη βοηθούν σ’ αυτό το βήμα.

Ξεχώρισα το πρώτο κομμάτι «δως μου ένα λόγο» όπου η Δανάη ερμηνεύει – χρησιμοποιώντας και αγγλικό στίχο – μαζί με τον Βασίλη Παγώνη των Αλχημιστών. Ιδιαίτερη φωνή, αισθησιακή, χρωματίζει με μοναδικό τρόπο ένα κομμάτι που ομολογώ πως το άκουσα αρκετές φορές.

Πολύ καλό και το «ένα κορίτσι με κόκκινο μπαλόνι» που ακολουθεί σε ανάλογο ύφος και με highlight το εντυπωσιακό ραπάρισμα του συνθέτη Σάκη Τσιλίκη!

Το πιο αισιόδοξο «οι πεταλούδες που ανασαίνω» δίνει μια πιο εύθυμη νότα (συμμετέχει ραπάροντας ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος) που όμως μάλλον περνάει απαρατήρητη, ενώ το “can you breathe” αναδεικνύει για μια ακόμη φορά τις φωνητικές ικανότητες της Δανάης, σε ένα πιο δύσκολο ηχητικά κομμάτι με υπέροχο πάντως ρεφρέν.

 

Στο «αναπνέω σκουριά» άκουσα τους καλύτερους στίχους της δουλειάς αυτής, με μια ενδιαφέρουσα και πάλι συνθετική προσέγγιση, που δύσκολα τη κατατάσσεις σε συγκεκριμένο ύφος. Αυτό βέβαια συμβαίνει και στα περισσότερα κομμάτια αυτού του album  που «δανείζονται» κάτι από lounge, κάτι από ροκ μπαλάντα, κάτι από εναλλακτική pop

 

Ακολουθεί το «μια αγκαλιά ουρανό», ένα ερωτικό τραγούδι που απλώς το ακούς ευχάριστα ενώ οι στίχοι του ακολουθούν γνώριμες ρίμες.

Το διάρκειας μόλις 23 λεπτών album, κλείνει με τη προσπάθεια του Σάκη Τσιλίκη να μελοποιήσει Κωνσταντίνο Καβάφη. Συνοδεία πιάνου η Δανάη Παπουτσή ερμηνεύει τους στίχους του μεγάλου μας Ποιητή, προσπαθώντας και πάλι να δώσει το χρώμα και την αίσθηση που αναλογεί σε ένα τέτοιο εγχείρημα, όμως το τελικό αποτέλεσμα κάπου χάνεται στον πέραν του δέοντος μουντό χαρακτήρα του…

Το «ταμπλό βιβάν» είναι τελικά ένα album με πολύ ιδιαίτερο ύφος, όμορφα δομημένους στίχους και μια σημαντική αποκάλυψη. Την ίδια του την ερμηνεύτρια! Και μη παραβλέπουμε πόσο ανάγκη έχει σήμερα η δισκογραφία από τέτοιες αποκαλύψεις…!

Δανάη Παπουτσή

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Δως μου ένα λόγο (συμμετέχει ο Βασίλης Παγώνης)
02. Ένα κορίτσι με κόκκινο μπαλόνι (συμμετέχει ο Σάκης Τσιλίκης)
03. Οι πεταλούδες που ανασαίνω (συμμετέχει ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος)
04. Can you breathe
05. Αναπνέω σκουριά (συμμετέχει ο Βασίλης Παγώνης)
06. Μια αγκαλιά ουρανό
07. Έτσι πολύ ατένισα (Ποίηση Κ.Π. Καβάφη)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here