1/11/2013
www.musiccorner.gr
Γράφει η Μαριάνα Πουτακίδου

Η θρυλική «Λιλιπούπολη» ξεκίνησε το 1976 όταν ένωσαν τις δυνάμεις τους στα στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ο Νίκος Κυπουργός, η Λένα Πλάτωνος, ο Νίκος Χριστοδούλου και ο Νίκος Μαραγκόπουλος και έντυσαν με τη μουσική τους στίχους της Μαριανίνας Κριεζή και της Ρεγγίνας Καπετανάκη.

Ο Μάνος Χατζιδάκις φανατικός θαυμαστής της εκπομπής σε κείμενό του είχε χαρακτηρίσει τη «Λιλιπούπολη» «γέννημα μιας φιλελεύθερης και πειραματικής ραδιοφωνίας από τη μία, του Τρίτου Προγράμματος, και από την άλλη μιας ομάδας νέων ανθρώπων με πολύ ταλέντο που συγκεντρώθηκαν στο Τρίτο και δούλεψαν ελεύθερα, με κέφι, με αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό».

edw_lilipoupoli_cover_2013_10_001

Τον προηγούμενο χειμώνα παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η μουσική παράσταση «Ένα ταξίδι στη Λιλιπούπολη», μια συμπαραγωγή του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Αρσάκειων Τοσιτσείων Σχολείων, με τη συμμετοχή της Άλκηστης Πρωτοψάλτη, η οποία αποτυπώθηκε στο CD «Ένα ταξίδι στη Λιλιπούπολη – Live από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών».

33 χρόνια από την τελευταία φορά που ακούστηκε στα ερτζιανά το «Εδώ Λιλιπούπολη», δύο από τους συνθέτες των τραγουδιών της ο Νίκος Κυπουργός και ο Νίκος Χριστοδούλου σε επιστολή τους εκφράζουν ανοιχτά την αντίρρησή τους για την κυκλοφορία του εν λόγω δίσκου καθώς όπως αναφέρουν, σε αυτόν έχουν γίνει αυθαίρετες επεμβάσεις που αλλοιώνουν και υποβαθμίζουν το χαρακτήρα των τραγουδιών, ενώ έχουν αφαιρεθεί επιλεκτικά και πολλά τραγούδια. Ανακοινώνουν δε ότι θα καταφύγουν στη δικαιοσύνη, καθώς είχαν εκφράσει εξ αρχής τη διαφωνία τους για την κυκλοφορία του δίσκου.

lilipoupoli_cover_2013_09_001

«Με δυσάρεστη έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο ότι κυκλοφόρησε πρόσφατα το CD “Ένα ταξίδι στη Λιλιπούπολη”, ζωντανή ηχογράφηση από την ομότιτλη παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον περασμένο Δεκέμβριο, με τη συμμετοχή της Άλκηστης Πρωτοψάλτη. Εδώ και μήνες είχαμε εκφράσει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την αντίρρησή μας στην έκδοση αυτή: όχι μόνον είχαν αφαιρεθεί επιλεκτικά πολλά τραγούδια, αλλά και σε πολλά άλλα είχαν γίνει αυθαίρετες επεμβάσεις που αλλοιώνουν και υποβαθμίζουν το χαρακτήρα τους.

Είχαμε κοινοποιήσει τις αντιρρήσεις μας γραπτά τόσο στον διευθυντή της δισκογραφικής εταιρείας Heaven, όταν μας είχε ζητήσει την άδεια για την έκδοση του δίσκου, όσο και στους καλλιτεχνικούς υπεύθυνους της παραγωγής. Όσο όμως κι αν θεωρούσαμε αυτονόητο ότι θα γίνονταν σεβαστές, τελικά αγνοήθηκαν προκλητικά: το CD κυκλοφόρησε όχι απλώς χωρίς τη συγκατάθεσή μας, αλλά και χωρίς να το γνωρίζουμε. Επιπλέον δε η συναυλία επαναλήφθηκε πριν λίγο καιρό στο Ηρώδειο χωρίς τις απαραίτητες διορθώσεις τις οποίες είχαμε ζητήσει.

Οι υπεύθυνοι της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και του Αρσακείου που συμμετέχει με τη χορωδία του, από τους οποίους είχαν αποσιωπηθεί οι διαφωνίες μας, με επιστολή τους προς την δισκογραφική εταιρεία διαχώρισαν τη θέση τους σεβόμενοι τα δικαιώματα των συνδημιουργών.

Είναι απαράδεκτο να προσβάλλεται τόσο βάναυσα η ακεραιότητα του έργου μας και μάλιστα από ανθρώπους του χώρου μας. Και είναι κρίμα νέοι ακροατές, και ιδίως παιδιά, να έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τη Λιλιπούπολη μέσα από ένα τέτοιο δίσκο. Eίμαστε υποχρεωμένοι, μην μπορώντας να αποδεχθούμε με τη σιωπή μας το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, να διαχωρίσουμε τη θέση μας δημόσια και να καταφύγουμε στη δικαιοσύνη».

Νίκος Κυπουργός – Νίκος Χριστοδούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here