«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μένα πια, εκτός απ’ τη μουσική!»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Γιώτα Πριόνα
Φωτογράφηση: Θαλίνα Καρπούζη
Music Corner – 17/4/2014

Είναι νέα, ταλαντούχα και γεμάτη από αγάπη για την μουσική. Πρόκειται για την Angelika Dusk, νεαρή ερμηνεύτρια-συνθέτρια, την οποία συναντήσαμε στο La Soiree de Votanique.

Με αφορμή το πρώτο της single “Love on your own terms” μας μίλησε για την πρώτη της επαφή με την μουσική, τα σχέδια της αλλά και την ίδια, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

dusk_angelika_interview_2014_04_1

————————

Music Corner: Angelika Dusk λοιπόν... Dusk όπως το σούρουπο;
Angelika Dusk: Όπως το σούρουπο! Γιατί είναι μια ώρα της ημέρας που μ αρέσει πάρα πολύ. Που κάθομαι στο πιάνο μου και ηρεμώ, γιατί απ’ το πρωί τρέχω με τα πάντα. Μ’ αρέσει επίσης γιατί είναι μια ρομαντική ώρα της ημέρας. Τυχαία συμπεριλαμβάνεται σε αυτή, έτσι και αλλιώς, το επίθετο μου, άρα είμαι πολύ τυχερή.

Music Corner: Angelika, ας πιάσουμε την ιστορία σου από την αρχή. Πες μου δυο λόγια για την πρώτη σου επαφή με τη μουσική…
Angelika Dusk: Πρέπει να ήμουν τριών! Απ’ ότι θυμάμαι δηλαδή… Μ’ αρέσει πάρα πολύ ο Stevie Wonder και έχω ένα βίντεο από τότε που τραγουδάω στο αυτοκίνητο τραγούδια του. Και με το σκύλο μου, απ τα τέσσερα και μετά, γυρνούσα από το νηπιαγωγείο και χόρευα. Κυριολεκτικά.(γέλια) Τον έπαιρνα σε ένα δωμάτιο και χορεύαμε μαζί! Και προσποιούμουν ότι είχα ένα μεγάλο κοινό και έπαιρνα το τηλεκοντρόλ και τραγουδούσα. Οπότε από τότε μ’ άρεσε πάρα πολύ και έπειτα το αποφάσισα στο Πανεπιστήμιο, ουσιαστικά, να σπουδάσω και να ασχοληθώ με την μουσική.

Music Corner: Μουσικά ερεθίσματα είχες από την οικογένειά σου; Κάποιος που να παίζει μουσική ή να έδειχνε ιδιαίτερη αγάπη και ενδιαφέρον γι’ αυτή, ώστε να σε ωθήσει προς τα εκεί; Ή ήταν καθαρά σε εσένα το «μικρόβιο» της μουσικής;
Angelika Dusk: Νομίζω ήταν σε εμένα το μικρόβιο από μικρή. Δεν παίζει κανένας μουσική στην οικογένειά μου, αλλά το καλό είναι ότι ο πατέρας μου είχε πάρα πολλά ακούσματα. Από rock μέχρι jazz & κλασσική μουσική, οπότε είχα επαφή. Άκουγα και από αυτόν. Ε, μετά μεγαλώνοντας του έκλεψα τα μισά CD του και άρχισα να ασχολούμαι περισσότερο. Αλλά γενικώς όχι, μόνη μου άρχισα να έχω ακούσματα και στην συνέχεια αποφάσισα να σπουδάσω μουσική.

Music Corner: Σπούδασες μουσική στο εξωτερικό, έτσι;
Angelika Dusk: Ναι. Στην Αμερική και στην Αγγλία.

Music Corner: Δεν ήταν σχετικά δύσκολη η προσαρμογή;
Angelika Dusk: Σίγουρα, δεν είναι εύκολο να φεύγεις από την χώρα σου και να πας σε ένα περιβάλλον το οποίο εκτός των άλλων είναι πολύ ανταγωνιστικό. Ειδικά στην Αμερική ήταν ένα πολύ καλό πανεπιστήμιο, στο οποίο αυτό που έκανα και εγώ κιόλας πάνω στην κλασική μουσική το γνώριζαν πολύ καλά και οι ίδιοι οι αμερικάνοι μουσικοί! Εκείνοι μεγαλώνουν και από μικροί ασχολούνται με τη μουσική περισσότερο από εμάς νομίζω. Οπότε υπήρχε ανταγωνισμός, ήταν δύσκολα, αλλά επειδή μ’ άρεσε τόσο πολύ αυτό που έκανα δεν το σκεφτόμουν αρνητικά.

dusk_angelika_interview_2014_04_3

Music Corner: Άρα να συμπεράνω ότι είχες πάντα στο νου σου πως θα ασχοληθείς με την μουσική;
Angelika Dusk: Το είχα συνέχεια στο νου μου και υποσυνείδητα το ήξερα ότι αυτό θέλω να κάνω! Απλώς μετά το πανεπιστήμιο έκανα κάποιες δουλειές που δεν ήταν επαγγελματικά η ερμηνεία και η σύνθεση. Δηλαδή δούλευα ας πούμε στην ΕΡΤ, στα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, δούλεψα στο Φεστιβάλ Αθηνών, στη Λυρική σκηνή. Κάποια στιγμή αποφάσισα ότι δεν θέλω να δουλεύω άλλο σε γραφείο. Ότι θέλω να γράφω τη δική μου μουσική. Και τότε πήγα στην Αγγλία και σπούδασα μη κλασικό, οπότε και άρχισα να γράφω τη δική μου μουσική.

Music Corner: Την στήριξη από το περιβάλλον σου στις επιλογές σου αυτές τις είχες; Όταν αποφάσισες, δηλαδή, πως θες να ασχοληθείς με την μουσική. Ή ήταν περισσότερο επιφυλακτικοί;
Angelika Dusk: Μάλλον το δεύτερο… Νομίζω αυτός ήταν και ένας απ’ τους λόγους που έκανα για κάποιο διάστημα αυτά που «υποτίθεται» πρέπει! Δουλειές γραφείου δηλαδή. Σίγουρα αυτές μου προσέφεραν πάρα πολλά και χαίρομαι που τις έκανα. Αλλά ίσως, αν είχα περισσότερη στήριξη απ την αρχή, να το είχα ακολουθήσει και λίγο νωρίτερα. Βέβαια δεν με ενοχλεί αυτό, γιατί ούτως ή άλλως το κάνω τώρα.

Music Corner:  Θα θελα να μου πεις δυο λόγια για καλλιτέχνες που θαυμάζεις, ξεκινώντας από τα πρώτα σου ερεθίσματα ως το σήμερα!
Angelika Dusk:  Μου έρχονται στο μυαλό καταπληκτικές φωνές που προσπαθούσα να μιμηθώ μικρή και ήταν φυσικά δύσκολο να τις μιμηθείς, όπως η Celine Dion, η Whitney Huston, η Mariah Carrey…

Music Corner: Είχες θέσει ψηλά τον πήχη έτσι; (γέλια)
Angelika Dusk: Εντάξει ήμουν πολύ μικρή, περίπου δέκα χρόνων, όταν προσπαθούσα να τραγουδήσω όλα αυτά. Προφανώς και δεν γινόταν, αλλά τις θαύμαζα. Επίσης μ’ αρέσει πάρα πολύ ο Stevie Wonder γιατί τόσο φωνητικά όσο και ως μουσικός είναι καταπληκτικός. Τώρα γράφω αγγλικό pop, το οποίο είναι στο στυλ κάποιων καλλιτεχνών που θαυμάζω, όπως η Alicia Keys για παράδειγμα, η οποία παίζει και πιάνο, που είναι και το όργανό μου. Η Pink, επίσης, θεωρώ ότι είναι καταπληκτική. Τέλος μ’ αρέσουν και λίγο πιο «ιδιαίτερες» φωνές όπως η Florence από τους Florence and the Machine, που θεωρώ ότι είναι καταπληκτική.

Music Corner: Αν σου δινόταν λοιπόν η ευκαιρία να συνεργαστείς με έναν από αυτούς, ποιον θα διάλεγες; Αυτόν που θεωρείς ότι ταιριάζετε περισσότερο ή, αν θες, ότι θα ταιριάζατε στην σκηνή λίγο περισσότερο.
Angelika Dusk: Καλά, όνειρο απατηλό. Θα ‘θελα να βγω με την Alicia Keys. Ένα πιάνο αυτή, ένα πιάνο εγώ! (γέλια)

dusk_angelika_interview_2014_04_6

Music Corner: Το πρώτο σου single «Love on your own terms» είναι γεγονός. Πες μου δυο λόγια γι’ αυτό. Και εν συνεχεία θα θελα να μάθω κι εγώ όπως, φαντάζομαι, και όσοι θα διαβάσουν την συνέντευξη σου, εάν θα ακολουθήσει ολοκληρωμένος δίσκος.
Angelika Dusk: Το “Love on your own terms” είναι το πρώτο μου single που κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο. Τώρα είμαι στη διαδικασία που ετοιμάζω τον ολοκληρωμένο δίσκο μου, ο οποίος θα βγει μετά το καλοκαίρι. Όλες τις ηχογραφήσεις μου και τις παραγωγές τις κάνω στην Αγγλία με δύο παραγωγούς, τους Red Triangle Productions & τον Ross Cullum.  Συνεχώς δηλαδή ταξιδεύω, κάνουμε κάποια κομμάτια, ξαναγυρνάω, συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα απ αυτά που έχω γράψει και τα ενορχηστρώνουμε μαζί, ενώ κάνουμε και την παραγωγή.

Music Corner: Το γεγονός ότι συνεργάζεσαι με ανθρώπους που έχουν προωθήσει ονόματα όπως Pixie Lott, Olly Murs, One Direction, Rufus Wainwright, The Saturdays σε αγχώνει; Πρόκειται βέβαια για ονόματα γνωστά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Angelika Dusk: Τώρα πια δεν με αγχώνει επειδή τους έχω γνωρίσει και επειδή έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία. Είμαστε τόσο άνετα μεταξύ μας που χοροπηδάμε πάνω κάτω  όταν ολοκληρώνουμε ένα τραγούδι, γιατί βλέπουμε πως είναι πολύ καλό το αποτέλεσμα. (γέλια) Πριν τους γνωρίσω ουσιαστικά έπρεπε πρώτα απ όλα να δεχθούν να δουλέψουν μαζί μου. Και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Έπρεπε να κάνω υπομονή, τους έστελνα τα κομμάτια για να τα ακούσουν και αν τα ενέκριναν και οι μάνατζερ τους τότε μπορούσες να συνεργαστείς μαζί τους. Και μάλιστα στον έναν από τους δύο, τον Ross Cullum, είχα στείλει πριν από ένα χρόνο κομμάτια μου και τότε ακόμα δεν είχε συναινέσει στο να δουλέψουμε μαζί. Όταν πια ξανάκουσε κάποια καινούρια κομμάτια που είχα γράψει συμφώνησε. Οπότε ναι η αγωνία είναι πολύ μεγάλη πριν, αλλά όταν τους γνωρίσεις είναι πραγματικά καταπληκτικοί και πάρα πολύ φιλικοί.

Music Corner: Ανέφερες νωρίτερα ότι βρίσκεσαι ανάμεσα σε Αθήνα και Λονδίνο. Η βάση σου που είναι;
Angelika Dusk: Εδώ στην Αθήνα. Απλώς πηγαίνω στο Λονδίνο για να κάνω τις παραγωγές και τις ηχογραφήσεις.

Music Corner: Αν σου προέκυπτε σαν δίλημμα, τελικά Αθήνα ή Λονδίνο;
Angelika Dusk: Αθήνα! Εδώ είναι το σπίτι μου. Την αγαπώ πολύ την Αθήνα και την Ελλάδα.

Music Corner: Δεν νομίζεις ωστόσο ότι, έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση στην Ελλάδα, είναι δύσκολο για νέους καλλιτέχνες να εξελιχθούν και να κάνουν καριέρα, να «φανούν» δηλαδή;
Angelika Dusk: Για κανέναν δεν είναι εύκολο να φανεί και θέλει νομίζω δουλειά και υπομονή. Το «να φανείς» είναι μια φράση που και εμένα δεν μου αρέσει. Γιατί να φανείς μπορείς και με άλλους τρόπους που δεν έχουν να κάνουν με την μουσική. Για να σε γνωρίσει ο κόσμος πρέπει να αρέσει η μουσική σου, πρέπει και εσύ να το προσπαθήσεις πάρα πολύ. Επομένως όχι, εύκολο δεν είναι, αλλά θεωρώ ότι υπάρχουν πάρα πολλά αξιόλογα συγκροτήματα και καλλιτέχνες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και ότι αυτοί αυξάνονται! Γίνονται δηλαδή πράγματα. Και αφού είμαστε Έλληνες, αφού ζούμε εδώ πέρα, γιατί να φύγουμε και να πάμε έξω, γιατί να δείξουμε το προϊόν μας μόνο έξω;

dusk_angelika_interview_2014_04_5

Music Corner: Άρα επιμένεις Ελλάδα…
Angelika Dusk: Επιμένω Ελλάδα! Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς μέσω του Internet προφανώς να προωθήσει και τη δουλειά του στο εξωτερικό και μακάρι να συμβεί αυτό. Αλλά ως βάση Ελλάδα!

Music Corner: Ας αλλάξουμε λίγο κλίμα. Όταν γράφεις μουσική και στίχους από τι εμπνέεσαι;
Angelika Dusk: Πάντα εμπνέομαι από τις εμπειρίες μου, από αυτά που έχω ζήσει. Όποτε πάω να γράψω ένα τραγούδι δηλαδή ξέρω ότι αυτό θα είναι για το συγκεκριμένο θέμα.

Music Corner: Θα μπορούσαν δηλαδή να χαρακτηριστούν αυτοβιογραφικά τα τραγούδια σου;
Angelika Dusk: Ναι, κατά κάποιο τρόπο. Γιατί όλα πηγάζουν από δικές μου εμπειρίες. Το ωραίο νομίζω στη μουσική είναι να μπορεί ο άλλος να ταυτιστεί με το τραγούδι σου και να το ερμηνεύσει όπως εκείνος θέλει. Οπότε εγώ μπορεί να το έχω γράψει για ένα συγκεκριμένο λόγο αλλά κάποιος να το ακούσει και να ταυτιστεί και έπειτα να πει πως σκέφτεται τη δική του προσωπική εμπειρία.

Music Corner: Όταν ταυτίζονται με τα τραγούδια που έχεις γράψει και σου λένε καλά λόγια γι’ αυτά τα ίδια ή για την ερμηνεία σου πώς αισθάνεσαι;
Angelika Dusk: Είναι το μεγαλύτερο δώρο αυτό για μένα. Αν έρθει κάποιος μετά από συναυλία και μου πει αυτό το πράγμα, νιώθω ότι έχω πετύχει. Ακόμα και αν βρεθεί ένας μόνο άνθρωπος και μου το πει αυτό είναι πολύ συγκινητικό.

Music Corner: Ας υποθέσουμε πως από την επόμενη στιγμή έπρεπε να ασχοληθείς με κάτι άλλο, τελείως διαφορετικό από τη μουσική! Τι θα ήταν αυτό; Θα μπορούσε να υπάρξει κάτι άλλο;
Angelika Dusk: Όχι. Στο λέω τόσο κάθετα γιατί έχω περάσει από αυτό τον τρόπο ζωής, το να μην ασχολούμαι επαγγελματικά με τη μουσική, και ξέρω ότι ήμουν πάρα πολύ δυστυχισμένη. Και δεν θέλω να είμαι δυστυχισμένη. Δημιουργώ μουσική και με γεμίζει τόσο πολύ! Οπότε δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μένα πια εκτός απ’ τη μουσική.

dusk_angelika_interview_2014_04_7

Music Corner: Όταν σκέφτεσαι το μέλλον σου σε επίπεδο καριέρας και εξέλιξης, πώς το φαντάζεσαι;
Angelika Dusk: Φαντάζομαι να φτιάχνω συνεχώς καινούρια μουσική, να γράφω πολλά τραγούδια! Να μην είναι μόνο ένας ο δίσκος αλλά δύο και τρεις και να έρχεται ο ένας μετά τον άλλο. Να αρέσει η μουσική μου στον κόσμο και να μου λένε αυτό που συζητούσαμε πριν. Ότι ταυτίζονται με τα κομμάτια μου και ότι τους αρέσουν.

Music Corner: Το ενδεχόμενο να γράψεις στα ελληνικά το αφήνεις ανοιχτό;
Angelika Dusk: Το αφήνω, βεβαίως, ανοιχτό. Υπάρχουν πολλές στιγμές που σκέφτομαι και μου έρχονται πράγματα να γράψω στα ελληνικά. Πιο αυθόρμητα βέβαια μου βγαίνει στα αγγλικά. Αλλά δεν το αποκλείω καθόλου αυτό στο μέλλον.

Music Corner: Θα ήθελα να κλείσουμε την συνέντευξη με έναν αγαπημένο σου στίχο…
Angelika Dusk:  Just around the corner… Half a mile to heaven!

——————

*** Ευχαριστούμε το bar “La Soiree de Votanique” (Καστοριάς 38, Βοτανικός, τηλ. 210 3471401) για την άψογη φιλοξενία… – https://www.facebook.com/LaSoireedeVotanique 

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here